Ugens gæsteblogger - Janne Fuglsang


Sidste gæsteblogger for i år.......


Denne uges gæsteblogger er havearkitekt Janne Fuglsang fra Fuglsang Haver, der tegner skønne haver til private, men også til firmaer, godser (bl.a. den blå have på Egeskov) osv. Se mere her.  


Tekst og foto: Janne Fuglsang













MIN HAVE


Jeg bor mellem Faaborg og Bøjden lidt udenfor Horne. Vores grund er 4000 m2 stor, og vi er omgivet af marker på alle sider.

Jeg har boet i min nuværende have i halvandet år. Efter en periode med byggeri og entreprenørarbejde på grunden, kunne vi i år for alvor starte på vores have-projekt. 

Jeg arbejder som have- og landskabsarkitekt, og Ole er anlægsgartner, så vi havde jo visse forudsætninger for at anlægge have. Men vi har også haft flere overvejelser forud end de fleste andre. Vi driver begge vores firmaer fra hjemmeadressen. For mit vedkommende kræver det egentlig bare et kontor, men for Oles vedkommende kræver det parkeringsplads til ca. 4-6 ansatte samt plads til varebiler, maskiner og materialer.



Det første der blev anlagt i haven er gårdhave-miljøet mod øst. Haven var helt tom og åben ud mod vejen. Når vi åbnede en af de tre døre ud til denne side, trådte vi direkte ned på græsplænen. Ikke særligt charmerende – så det gjorde vi aldrig! 



Vi plantede en hæk et stykke fra facaden og lagde fliser og bede i et gårdhavelignende miljø indenfor hækken. Pludselig virkede det som om, vejen kom på afstand, og vi fik en meget større fornemmelse af privatliv på terrasserne.

Selv om der egentlig stadig var ret åbent mod vejen, for hækken var jo ganske åben og lav. Den store niveauforskel fra stueplan til terrasseniveau klarede vi ved at bygge to sortmalede trætrapper. Den ene i ca. 4 meters længde, så den bruges faktisk lige så meget som bænk. Her sidder vi ofte med en kop formiddagskaffe og nyder solen.

Længst ude i haven har vi etableret to store bede. De var tænkt som ”skovbundsbede” og vi har plantet flere større træer. Bl.a. en bregnebladet bøg, to ginkgoer, to hjertetræer og en bærmispel. 




Da vi for nylig er startet helt forfra med haven, glæder vi os meget til at få lidt højde på haven. Først når træerne kan give lidt skygge, kan vi tale om skovbundsbede. Det ene bed er godt på vej med vedbend-bunddække. Jeg anbefaler ofte at etablere større områder med bunddække og præciserer, at der er en del arbejde med dette, inden det lukker af. Og så gjorde jeg selv fejlen at lade ukrudtet få fat! Det har kostet rigtig mange timers håndlugning i år. Så kunne jeg lære det.




Vi har gjort plads til nyttehave i vores plan, men lige nu består den kun af to højbede og en række hindbær. Nå ja… og en gruppe af frugttræer og ca. 30 bærbuske som danner ”hæk” mod nord. 



Vi når ikke at få plukket alle bær. I år har vi plukket et par dage og fået lavet vores egen saft.  Når de øvrige bede i haven er mere etablerede og ikke kræver så meget, er det muligt, at vi kaster mere energi i køkkenhaven.



Det sidste projekt i år er plantning af et regulært læhegn mod vest og delvis mod nord. Vi ligger meget åbent og vindudsat og det er simpelthen en nødvendighed at få etableret mere læ. 


Vi har i foråret plantet store grupper af bøgepur mellem parkeringen og fodboldbanen, og det ser forblæst, vindtørt og pistent ud. Der er liv i planterne, men med lidt læ, vil det gå noget hurtigere.







Det var fakta! Hvad BETYDER haven så? I denne første etableringsfase har den betydet masser af hårdt arbejde. Men også glæde ved at se haverummene folde sig ud og tilfredsstillelse ved at se resultat af anstrengelserne.



Mit arbejde er mest stillesiddende og indendørs kontorarbejde. Når jeg har fri, nyder jeg virkelig at komme i haven og få jord under neglene. Havearbejdet er en slags mental hygiejne. Og i virkeligheden bliver en stor del af verdenssituationen faktisk vendt, imens arbejdet bliver gjort.




Det er et klart mål, at haven skal give GLÆDE. Og det er jo ikke ret meget, der skal til, for at der er en masse spændende at kigge ud på året rundt. En stor del af året oplever vi haven inde fra huset, og her er alle stauderne i gårdhave-området øst for huset en stor glæde.


Smuk belægning i haven - udsmykningsstenen med julerosen er fra By Helle Nørby. 


Der er blomstring fra tidligt forår og til sidst på efteråret. Om vinteren giver hækkene og de stedsegrønne buksbom formen på haven. 


Børnene kan også lide at være med i haven. Da de var mindre, ville de altid hjælpe mig med havearbejdet, hvilket bestemt ikke var fremmende for hastigheden, hvormed arbejdet skred frem. 








De mistede dog hurtigt interessen og gav sig til at lege i nærheden af mig. Og så kunne jeg arbejde mere koncentreret. På den måde havde vi mange gode havestunder. Nu er drengene lidt større (6, 10 og 10 år) og de cykler, kører på waveboard, kæler med kaninen, spiller fodbold eller gemmer sig i hulen (som er en gruppe af træer og buske som er lidt lukket og vild).




Vi har nu været hele vejen rundt på grunden. Men den er slet ikke færdig. 




Et stort drivhus med plads til tomater, ophold, hygge, fødselsdagsfester, kaffedrikning, hygge foran brændeovnen o.s.v. er et stort ønske. Og med drivhuset følger jo en sti hen til det, en plads foran, en hæk eller et bed omkring, og sådan dannes der jo hele tiden billeder på nethinden. 


Samtidig er der ting, der ikke bliver som forventet og måske slettes eller erstattes af andet. Det er jo det charmerende – at haven er i evig forandring!





Æblefestival i Æble-toft

Hvert år i efterårsferien kan du komme til æblefestival i Ebeltoft. Det er vel ca. 5. gang, det bliver holdt.




Selvom jeg faktisk kommer fra Ebeltoft (eller i en landsby udenfor), og mine forældre stadig bor der, så var det første gang i år, at jeg oplevede festivalen. 





Meget hyggeligt med boder og forskellige aktiviteter, men i gågaden syntes jeg manglede noget - der skulle have været pyntet med æbler, æbletræer eller lignende, og så skulle butikkerne altså ikke lukke kl. 13-14!!!
Nå, men man kan jo ikke få det hele ;-)


Da butikkerne var lukkede, bevægede vi os op på den nedlagte maltfabrik (hvor min morfar engang arbejdede), og underholdningen stod på musik inden for forskellige genrer. 















Hjemme hos mine forældre blev de gamle æblesorter nærstuderet. Ja altså... de har jo været der i al den tid, de har boet der, men da jeg var yngre, var jeg ikke så interesseret i gamle sorter, men det er jeg NU ;-)


'Mathilde'

'Husmoder'

'Cox's Pomona' - et kendt historisk æble

Det er ret underligt, som man ser anderledes på sit barndomshjem og -egn, når man bliver ældre. Flere ting falder ligesom på plads. Her et par stemningsbilleder.....





Efterårshindbær 'Autumn Bliss' - min far har altid haft en utrættelig
tålmodighed, når det galdt bærplukning :-)

Udsigten fra haven - normalt plejer vi at kunne se øen Hjelm (som vi sejlede til flere gange, da jeg var barn),
men det var vist for diset her i weekenden.


Brændte farver i hortensiaen.

Cosmos 'Double Rose Bonbon' blomstrer stadig. 














Din mening - holder du 'HAVEN'???

Jeg vil gerne høre din mening :-)

Holder du bladet 'HAVEN'? Stem ovre til højre her på bloggen. Og har du lyst til at uddybe det nærmere, vil jeg være taknemmelig, hvis du gad skrive det her :-)




Og hvorfor nu det, tænker I måske. Ja, det er ikke en tjeneste, jeg gør bladet, men mig selv. Jeg annoncerer nemlig i 'HAVEN'  og har gjort det i 7 år, og det er ikke billigt, skulle jeg hilse at sige! Og læsertallet er jo faldet ret meget, så jeg er efterhånden i tvivl, om det kan betale sig. 

Jeg vil dog tale for bladet, som jeg selv har holdt, siden jeg fik min første have (som voksen) i 1997. Og jeg synes, at bladet har fornyet sig med spændende og trendy artikler. Men det er jo i skarp konkurrence med nettet - ikke mindst alle vore blogs, der giver omfattende information inden for haveverden. 

Tak for din hjælp :-)



Jeg fik pludselig travlt! (TV-udsendelse)

Efter et par frostnætter fik jeg pludselig travlt med at plukke og sylte diverse frugt. Der skal jo ikke meget til, før det hele klasker sammen (i hvert fald sommerblomsterne) og takker af for i år. Ret kedeligt at se på, men sådan er det jo.




Selvforsyning er jo blevet meget trendy - det startede nok med Bonderøven (sådan officielt), men vi er jo mange, der har syltet, henkogt, bagt osv. i mange år, og hvor det er blevet en livsstil. Og i de gode gamle dage var det jo hverdag "at selvforsyne sig".

Jovist kan man købe varerne i supermarkedet, meeeen... det er jo ikke samme kvalitet, og hvis det endelig er, koster det en halv bondegård. Ydermere er det bare totalt tilfredsstillende at have fyldt spisekammeret eller skabene op med hjemmelavede lækkerier.

Birgitte Hasholt ved alt om selvforsyning, og hun henkoger, sylter, bager og opfinder nye spændende retter til den store guldmedalje :-) Her på Fyn kender vi også Birgitte fra haveudsendelserne på TV2/Fyn+, og den seneste udsendelse er virkelig inspirerende - jeg fik med det samme lyst til at høste alt fra have og drivhus, indsamle de mange henkogningsglas og få gang i de store gryder!!

Du kan se udsendelsen her.

Efter de 2-3 frostnætter, vi havde i sidste uge, skulle de sidste røde tomater henkoges med hvidløg, basilikum, salt og olivenolie. Nu har vi også en god forsyning, så vi ikke kommer til at mangle her i vinter.

Derefter har jeg plukket en del af vore 'Gloster' æbler, der er store og flotte, og begge træer er tynget af de mange æbler. De kan dog godt tåle lidt frost.




Ud af æblerne blev der lavet æblechutney, og den blev fantastisk, og jeg laver nok en portion mere. Jeg bruger altid en opskrift af Claus Meyer - hans opskrifter går man aldrig galt i byen med.


Æblechutney - Claus Meyers opskrift

I går fik jeg tømt det store drivhus for de mange tomatplanter, og inden da kom de grønne tomater ned i poser, for de er jo da guld værd :-) Syltede grønne tomater med kanel og nelliker - der er ikke noget bedre. Vi bruger dem på pålæg og selvfølgelig som tilbehør til kød og fisk.




Jeg er lidt ærgerlig over, at jeg ikke har fået plukket hyben - ville gerne have lavet hybenmarmelade. Vil dog lige checke, om der stadig er hyben ved stranden. Det var der i hvert fald først i oktober.

Hvad siger I - er det for sent at plukke hyben? Og et andet spørgsmål; ved I, hvor man kan købe syltepapir (tilføjet 19/10: det kan fås i Føtex :-) )? Det er nærmest umuligt at opdrive, og det jeg har brugt er noget, jeg har købt på QXL, og som er fra 50erne (men selvfølgelig ubrugt)!!!! Det er da ufatteligt, at det skal være så svært at finde nu til dags. Jeg ved, at Camilla Plum har det på sin webshop, men jeg ville jo gerne have, at jeg bare kunne gå ned i supermarkedet og finde det ;-)

De fyldte aurikler

Det er måske ikke lige årstiden at præsentere disse, men jeg faldt lige over de smukke aurikler, som jeg havde i min have for nogle år tilbage. Jeg var helt vild med dem - både blomsterne og det tykke, sukkulent-agtige løv.

Desværre er de ikke helt så hårdføre, så jeg tror ikke, jeg har flere tilbage - men de fyldte almindelige primulaer (vulgaris) pryder stadig forårshaven.

Det kan godt ærgre mig, at jeg ikke har passet bedre på dem.....

Bliver du fristet af nedenstående billeder, så se her.


Den næsten sorte 'Matthew Yates' - hmmm... den gad jeg da godt have igen!

'Susannah'

'Cinnamon'

Og en af mine egne frøplanter - havde faktisk glemt alt om den.....

Har denne stående som Primula auricula alpina, men jeg er usikker på navnet.

Hmmmm.... må nok sige, at jeg vist allerede lider lidt af forårskuller (selvom jeg elsker efteråret) - måske kommer det af, at jeg lige nu gennemgår indkøbene til næste sæson ;-)






Jo tak, gerne grøftekantsstemning! :-)

Det vilde og tilfældige udtryk i haven er in - ingen tvivl om det - og en grøftekantsstemning i haven ville ikke være at foragte :-) Tænk på de smukke grøftekanter fra din barndom... de kan let blive til blot minder, for grøftekanten er i fare. Mange vilde blomster og urter findes ikke længere i de danske grøftekanter, og det er egentlig ret sørgeligt.

Nå, det var en sidebemærkning. Men hvilke planter - stauder - kan vi bruge til vores egen private grøftekant? Der er selvfølgelig mange, men én af dem jeg i særdeleshed er glad for er farvegåseurten, Anthemis. Den blomstrer og blomstrer i flere måneder og er også perfekt som en lille hæk.


Anthemis 'Tetworth' som en lille hæk

Både 'Wargrave' og 'Sauce Hollandaise' har en skøn cremegul farve. 


Anthemis 'Wargrave'

Anthemis 'Sauce Hollandaise'

Farvegåseurten kan og skal helst stå lidt tørt og i fuld sol - den er busket og kompakt og har de yndigste blomster. 

Med til grøftekantsstemningen hører naturligvis også skærmblomsterne, der bliver mere og mere populære. Har man dem først i sin have, er man totalt forelsket :-)


Cortia wallichiania blomstrer stadig :-)

Den mørkløvede vild kørvel Antriscus sylvestris 'Ravenswing' er
vidunderlig - selvsår sig gerne.

Bjørneroden, Meum athamanticum, blomstrer for anden gang her i efteråret.

Krydderurten skotsk lostilk. Ligusticum scoticum, er en fin skærmplante, der bliver omkring 40-50 cm høj.
En af de nye i min have i år. 

Kvæsurten, Sanguisorba,  har også et vildt og grøftekants-agtigt udseende, og der findes heldigvis en del varianter. Det er en taknemmelig staude, der let breder sig - nogle mere end andre - og en staude, som man måske lidt overraskende bliver ekstremt glad for, da de giver en lethed til bedet og er suveræn som snitblomst. 


Den lidt lavere kvæsurt 'Tanna'. 

Den hvide høje kvæsurt, 'White Tanna', bliver omkring 100 cm .

Men der findes selvfølgelig et utal af græsser, rølliker, knopurt, blåhat m.m., som kan bruges til at fremme det eftertragtede look. 

Har du nogle ideer til stauder, som du synes, simpelthen er et must i grøftekantsbedet??? :-)





Frøindsamlingen fortsætter.....

De fleste havefolk har nok indsamlet frø siden omkring juni måned, og vi kan heldigvis blive ved, for stauder og en-årige sætter fortsat masser af frø, så det er med at være på pletten og få indsamlet de kostbare frø i tørt og stille vejr.

Jeg må indrømme, at jeg ofte glemmer at få taget frøene - jeg husker dog altid at tage frø af tomaterne, for det SKAL jeg, da min mor skal have dem, så hun kan så dem i store mængder til både os selv og til videresalg.

Du kan bruge hvad som helst som frøposer; kaffefilter, køkkenrulle, små plasticposer, men der er nu ikke noget så fint og eksklusivt (selvom disse frøposer absolut ikke koster alverden!) som at bruge frøposerne fra Havegalleriet - deres eget design og tryk.




Jeg bruger også mindre brune papirsposer, som er ganske udmærket at bruge. Papirsposer er generelt det bedste at bruge, da de kan ånde, og det har frøene brug for, da de ellers kan mugne i plasticposen. 




Jeg går lige nu og tager frø af de forskellige Echinacea, purpursolhatte. De fyldte sætter dog ikke frø - måske få, men det er bestemt ikke mange. 

Jeg har lige taget frø af den lave og meget mørkpink 'Raspberry Tart', så må vi se, hvad der kommer ud af det, for frøægte er de jo altså ikke. 





Man kan også lade frøene være og lade stauderne eller de en-årige selvså sig - det er ofte en mere sikker metode.


Et tæppe af Echinacea frøplanter - de burde egentlig graves op og pottes individuelt.
Det bliver spændende at se farverne på dem :-)

Jeg fik af min mor en lille buket af denne fyldte stolt kavaler, Cosmos, og jeg er da helt forelsket i den :-) Hun er blevet bedt om venligst at tage frø af den! ;-)


Cosmos 'Double Rose Bonbon'

Hvad med jer - indsamler I stadig frø?