Vinterklargøring i køkkenhaven

Frosten har været her - alt for tidligt i år - og meget hænger nu og ser trist ud; mørke blade på geoginerne, kollapsede chiliplanter, krøllede solsikker.... Okay, det har også sin charme, og lad os se det fra den positive vinkel; at vi nu har en kærkommen lejlighed til en pause fra havearbejdet.

Men inden da skal haven klargøres - bedene skal helst gennemluges (mangler stadig en del!), og køkkenhaven skal soigneres, så den til foråret er nem at gå til.

Normalt dækker jeg den bare jord med nedfaldne blade, som langsomt formulder i løbet af vinteren og gør jorden blød og lækker og giver føde til regnormene. Det har jeg også gjort i år. Men for et par uger siden fik jeg det nærmest dårligt af at se den bare jord i størstedelen af køkkenhaven, så jeg tog halm med ganske lidt hestemøg og dækkede til. Jorden har det bedst med tildækning eller grøntgødning vinteren over, men al for megen gødning må ikke lægges på jorden i efteråret, så jeg var lidt tøvende, men nu blev det altså sådan!



Indtil weekenden, hvor vi fik frost, har der stadig været sommerblomster, spændende urter m.v., men meget er nu til at fjerne. Blandt andet de smukke Jomfru i det grønne.

Nigella 'Midnight Blue'

Den sjove røde knold, Oka (Oxdalis tuberosa), skal tages op inden frosten (og det fik jeg så ikke lige gjort! Må tage den op en af dagene). Den stammer fra Sydamerika og er lidt af en delikatesse. Bruges mest som kartoflen. Her er planterne, inden frosten viste sig.

Oxdalis tuberosa

Rucolaen har været givende i år - der er blevet lavet en del rucolapesto :-) Jeg bliver aldrig træt af den lidt bitre, nøddeagtige smag. Bliver den for bitter, kan man bruge honning i pestoen. Den kan stå, som den er, vinteren over, men kan også nedklippes. Den skulle gerne komme igen til næste år. 

Rucola

Løvet på peberroden visner ned i efteråret, men derfor kan man godt grave gode rødder op, hvis det er frostfrit. Vi har plantet vores i et tykt og langt, gammelt keramisk rør. 

Peberrod i haven kan ikke sammenlignes med det i supermarkedet. Prøv
selv - det er  nemt, men pas på  - den kan brede sig ret meget!

Godt nok har jeg ikke krydderurterne i køkkenhaven, men i krydderurtegården, og egentlig er der ikke megen vinterklargøring af disse,  men frugtsalvierne skal man ikke regne med overvintrer. Jeg havde dog tænkt mig at tildække dem med tørt halm og derover mine gamle mistbænkevinduer. Der sker jo ikke noget ved at forsøge. 

Appelsin- og ananassalvie

Peach melba salvie - fik en lille, lille kvist af en haveveninde, og den blev hurtigt til en lille busk. 

Hindbærrene plejer jeg at lade stå og ordner dem først året efter - men jeg har også kun sorten 'Autumn Bliss', der giver bær i efteråret, og selvom frosten har været der, kan man stadig være heldig at finde bær. 


'Autumn Bliss'

Jeg har en del sommerblomster både i og ved køkkenhaven, da blomster og grøntsager hører sammen - det er både kønt og nyttigt, da blomsterne blandt andre tiltrækker svirrefluer, som er meget ønsket i køkkenhaven. Og kigger man ordentligt efter, er der stadig sommerblomster at finde i haven, selvom kulden har meldt sit indtog. Chrysanthemum, dusksalvier og morgenfruerne står stadig ok. 

Dusksalvie - Salvia viridis



Så nu kan vi give os hen til næste års planlægning - hvilke urter skal vi have i køkkenhaven? Skal vi prøve noget helt nyt - nogle forslag?




Tak!

Sæsonen lakker mod enden, og sidste afsendingsdag er onsdag, den 31. oktober. Så står den på oprydning her i planteskolen; alle planter ses efter, de plantes om (de, der trænger), luges osv., og mange bliver sat i drivhuset.

Det har været en forrygende sæson, og det vil vi gerne takke jer for. Vi trækker lod om 5 Echinacea pakker blandt alle bestillinger indtil nu. Lodtrækningen foregår på mandag den 29. oktober, og vindernes navne kan ses på forsiden af vores hjemmeside. Pakken består af:

'Eccentric'
'Greenline'
'Phoenix'
'Secret Desire' (4,5l potte)
'Tomato Soup'
'Milkshake'




Men sæsonen slutter jo ikke her på bloggen - her skrives stadig om skønne stauder, køkkenhave osv. :-)

Trendy kål

Der er vist ingen tvivl om, at kål er blevet ret trendy. Ikke nogen overraskelse, da både nordisk mad og stenaldermad er meget populært. Ikke at kål har sin oprindelse i Norden, men vi betragter kålen som en ældgammel grøntsag, der har været dyrket herhjemme ALTID. Og kålen er da også en af vore her i Norden ældst dyrkede grøntsager. Tænk bare på "kålgårdene", som tidlige køkkenhaver blev kaldt.

Specielt Amager-hvidkålen var Danmark for lidt over 100 år siden verdenskendt for.

Kål er nem at dyrke og kræver ikke det store, men den er sulten, så giv godt med møg i løbet af sommeren (det glemmer jeg dog næsten altid).

Lidt pudsigt er det, at palmekålen de seneste år er blevet ret udbredt i Danmark - som både en kulinarisk og pynte grøntsag - og bliver betragtet som en nyhed i køkkenhaven. Det er den dog ikke. Den går langt tilbage, og i Victoriatiden var den på sit højeste prydmæssigt. Den blev brugt til imponerende borddekorationer og muligvis også som små juletræer for de mennesker, der ikke havde råd til et rigtigt grantræ.

Toscansk palmekål

Der findes flere former for palmekål - vi har også den italienske fligede form i haven - 'Jagella Nero', vist nedenfor. 



Den almindelige og røde grønkål vil jeg helst ikke undvære. Jeg elsker de krøllede blade finthakket i salater - eller lynstegt med mandler, løg, peber osv. De røde grønkål har selvsået sig, og den store grønne er faktisk fra sidste år og har vokset sig op igennem en stol!

Rød grønkål - selvsåede planter

Grønkål - plante fra sidste år. Heldigt, da jeg ikke fik sået dem i år. 

I år har vi også prøvet kålrabi 'Purple Delicacy'. Den overraskede ved at være nem og danne pæne hoveder - nogle af dem dog lidt mindre, som her på billedet. Fik desværre ikke lige taget billede af de fine!!!




Jeg har ikke selv dyrket spidskål i køkkenhaven, men jeg køber den og vil helst ikke undvære den i køkkenet. Nogen, der har prøvet at dyrke den i køkkenhaven? Og med hvilket resultat?

Under alle omstændigheder er der al mulig god grund til at dyrke kål i sin køkkenhave - tænk på alle de C-vitaminer og antioxidanter, du får - helt gratis!










De kære asters

Jeg ville ikke undvære dem. Ikke under nogen omstændigheder. De minder mig om min barndomshave og de klare sensommerdage, der oplyste de fine asters og røde æbler, som var de lanterner i en mørk vintertid.

Jovist kan de brede sig, men så er det bare frem med spaden og grave op og glæde familie og venner med en plante. De er perfekte som fyld i både bed og buket, og så ser de ud af så meget. Blot skal man tænke over, hvor de placeres, for f.eks. novae-angliae typerne breder sig ret meget, og flere af dem vælter. Men det er der så mange stauder, som gør, så frem med plantestativerne omkring maj-juni.

Aster novae-angliae 'Marina Wolkonsky'

Her i haven er der et rigt udvalg af forskellige asters - de lave og de høje, og netop nu er flere af dem begyndt deres nedvisning, som du kan se på billederne.

Vinterasters kalder man Chrysanthemum, som ikke har noget med asters at gøre.


Aster novae-angliae 'Pierot'

Denne smukke Aster novae-angliae var i haven, da vi flyttede ind. Den stod et meget tørt sted og var kun 50-60 cm høj. Da den blev flyttet til køkkenhaven, groede den pga. den noget bedre næringsrige jord til ca. 175 cm høj!!! Den får dog - indtil videre - lov til at blive, da den aldrig vælter, og de smukke lyserøde til pink blomster passer så godt til grøntsagerne. 




Asters er en meget gammel plante, der var ekstremt populær specielt i 1800-tallet, hvor man i Victoria-tiden fremdyrkede den ene sort efter den anden. De var nemme stauder, der var uundværlige i de store herskabshaver, hvor overgartneren havde ansvaret for, at der så godt som året rundt var blomster at plukke af.

Aster ageratoides 'Asran'

Jeg er specielt glad for de lave pudeasters, Aster dumosus - ikke at de er gode at plukke af, men de er perfekte som bunddække, og deres udseende er sprødt grønt indtil blomstringen i september måned. Jeg har plantet adskillige af sorten 'Lady in Blue' i mit tidligere nævnt viktorianske bed. Sorten er lilla i sol og næsten kølig blå i skygge. Ikke for tør jord til denne type asters (selvom mine dog står i sandjord og har været fine i år, men vi har jo også fået en del regn!). 

Aster dumosus 'Lady in Blue'

Nedenstående asters købte jeg hos Anne Stine Stauder her i sommer, og jeg er helt og aldeles forelsket i den. Den er let og luftig og ikke alt for højtråbende. Perfekt som forgrund til kastanjehegnet.


Aster x frikartii 'Mönch'

En fantastisk asters til skygge (og sol), og som trives selv i meget tør jord, er Aster divaricatus, som har små hvide blomster. Den blomstrer meget længe - ca. fra august til sidst i oktober. 


Aster divaricatus

En asters, som jeg brændende ønsker mig, er lyngasters Aster erocoides 'Delight', som jeg bare ikke har kunnet finde hos mine leverandører, men jeg leder stadig!!! Den fås dog i handlen her i Danmark, kan jeg se. Jeg elsker de små blomster, og de minder mig en smule om kamille blomsterne. Smukkest er den vel egentlig nok, som den står på nedenstående foto - altså knap udsprunget. 


Aster erocoides 'Delight'
Den ret kendte mørkløvede Aster lateriflorus 'Lady in Black' har også små hvide blomster og det mest smukke løv, man kan forestille sig, men den bliver HURTIGT stor, så sæt plads af til den. Et plantestativ skal der også til, ellers vælter den nemt i efteråret. Blomstringen her i haven er endnu ikke indtruffet, men det gør nu ikke noget, for stauden er imponerende uden.

Aster lateriflorus 'Lady in Black'

Sidste købte jeg to lignende asters på et plantemarked - uden navn. Jeg tror næsten, her er tale om den almindelige A. lateriflorus - den har samme løv som 'Lady in Black' (men ikke mørkt) og små blomsterknopper, og denne er heller ikke sprunget ud endnu. 

Aster lateriflorus - sandsynligvis

Er du til høje stauder generelt, er den ret ukendte Aster glehnii 'Agleni' sagen. Den bliver omkring 150 cm høj og imponerer i den grad med de stive stilke, der holder sig oprejst af sig selv. 


Aster glehnii 'Agleni'


Nedenfor er par varianter, som jeg ikke selv har i haven, men som er set på messe i Holland. 

Aster 'Cape Town'

Aster 'Cassandra'

Og så lige et lille glimt til vores nye drivhus fra Drivhussnedkeren - der mangler nogle småting (det har regnet for meget til at gøre det helt færdigt), og når de er lavet, får I et komplet indlæg omkring tilblivelsen af dette skønne hus :-)