Calendula - en glad blomst

Ja, det må man sige, at morgenfruen er. En glad og venlig blomst, der kun spreder glæde og optimisme med sine smukke farver og skønne duft (som nogle havefolk måske ikke kan lide). Duften minder mig om min barndoms have.


Der findes mange navngivne sorter i handlen, og i år har jeg bestilt 'Flashback' og 'Kalinka Apricot'. Se dem her.

Morgenfruen er nem at have med at gøre, og frøene sås på stedet omkring april-maj (kan dog også sås om efteråret, som ville være det naturlige for planten, når den smider sine frø). Har du taget frø fra året før, får du planter i alle mulige farver og former - det kan være et fantastisk syn. Billederne her er alle (undtagen 'Tangerine Pink') fra frø taget året før.

'Tangerine Pink'

14 kommentarer:

 1. Morgenfruen har for mig altid været en nem og enkel blomst og en blomst fra min første barne-køkkenhave. Den har derfor ikke haft min interesse efter jeg selv har fået have. Men når du viser billeder af så flotte morgenfruer, så er det jo et helt andet billede end de morgenfruer jeg har i mit "indre fotoalbum" - jeg tror da lige, jeg må revidere! Tak for inspirationen :-)

  SvarSlet
 2. Kære Marlene

  Morgenfrue er både smuk og nyttig. I min have er det hvert år et mix af nogle skønne sorter, jeg køber, og selvsåede planter, som skyder op i massevis dér, hvor der stod morgenfrue året før. Jeg kan slet ikke undvære den optimistiske solskinsblomst, og kronbladene bruger jeg til at pynte maden med.

  Kh Birgitte

  SvarSlet
 3. Åhhhhh vilka helt underbara UNDERBARA foton!!

  SvarSlet
 4. Kære;

  Susanne - velkommen til bloggen :-)

  Glæder mig, at du er blevet inspireret :-) Åh ja, der findes så mange smukke, der er suveræne til buketter også :-)

  Birgitte, det lyder til, at du også har masser af smukke varianter i din have. Har du mon billeder af dem? Åh ja, det er rigtigt, at kronbladene er gode til pynt på maden - det skal jeg lige huske i år. Er også smuk i salaten :-)

  Linda, tusind tak :-)

  Rigtig god søndag.

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 5. Skønne billeder... Jeg har aldrig været helt vild med morgenfruer pga. farven - har dog passet lidt på de gule og luget de orange væk. Men de nye toner lægger bestemt op til en revision af holdningen til morgenfruerne. Lidt ligesom den vanille-gule tagetes...

  SvarSlet
 6. Kære Marie-Louise.

  Tak ;-)

  Nej, jeg ved godt, at du måske ikke har været så vild med orange (du har jo handlet hos mig i flere år;-) ), men nogle blomster er bare så skønne med netop den farve, hvis de plantes/sås en masse - synes jeg. Jeg vil dog også mene, at de er smukkest i køkkenhaven eller måske en skærehave, hvis man har det :-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 7. Glemte lige; åh ja, den vanille-gule tagetes.. det er den med de store hoveder, ikke? Den har jeg helt glemt. Jeg var helt syg med den omkring 1998, hvor jeg såede masser af den til køkkenhaven.... Den skal jeg vist have igen ;-)

  SvarSlet
 8. ..jo Marlene, du kan tro, at jeg har billeder. Mange af dem er fra køkkenhaven, hvor morgenfruerne blander sig med alt det andet ; )

  Kh Birgitte

  SvarSlet
 9. Duften af morgenfruer ...ahhh....det bringer barndoms minder frem :O)

  Smukke billeder. Jeg har også bestilt lidt anderledes farver i år.

  SvarSlet
 10. Jeg har heldigvis lige sneget et brev med frø ned i indkøbskurven. Je vil dog plante dem i en krukke og så bruge dem til buketter. Også bliver det mmåske en børne ting, min have er ikke helt så børnevenlig :(
  Kærligst Gro

  SvarSlet
 11. Dem er jeg vild med, og har altid været!!! :)

  SvarSlet
 12. Kære,

  Birgitte - håber, du laver et indlæg på din blog med dine billeder på et tidspunkt ;-)

  Susanne, det lyder spændende :-) Hvilke har du bestilt?

  Gro, det lyder da dejligt med morgenfruer i krukker - måske bliver det en ny trend ;-)

  Flora, har du dem også i haven?

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 13. Den jeg husker jeg har bestilt er 'Red Buff'. jeg er ikke færdig med at bestille, så nu er jeg inspireret til at prøve et par stykker mere :O)(gud/dankortet forbyde det!)

  SvarSlet
 14. Jeg har lige søgt på 'Red Buff', og den er vel nok fin. Den ligner næsten en af mine frøplanter på billederne øverst :-)

  SvarSlet

Dejligt, at du giver dig tid til at skrive en kommentar - tak :-)

ALLE kan skrive en kommentar - har du ikke en af de nævnte konti, vælger du bare "Anonym" eller "Navn" (har du ikke en webadresse, lader du feltet stå tomt).

Husk at tilmelde dig svar via email (nederst), da jeg altid besvarer din kommentar og ofte stiller spørgsmål :-) (dette er kun muligt, hvis du er logget ind på en af de nævnte konti).

Alle gæstebloggere får videresendt din kommentar.

Mange hilsner

Marlene