Luksusgrøntsagen - artiskokken (Cynara Scolymus)...

Jeg har altid syntes, at denne grøntsag var ufatteligt smuk, men har måske tidligere troet, at den nærmest var umulig at dyrke her i Danmark.

Jeg har da også købt flere planter i plantecentrene (og artiskokker er altså dyre at købe - jeg gav vist 80 kr. i et almindeligt plantecenter), men de har desværre aldrig overlevet vinteren (de har sikkert haft det for fugtigt). Så i år besluttede jeg mig for selv at så dem og betragte dem som en-årige (selvom de giver bedst fra 2. år). Jeg vil dog sætte mine små viktorianske minidrivhuse over nogle af dem og også plante et par stykker ud i et af de små drivhuse, vi har.


Masser af frøplanter af sorten 'Violetto di Chiogghia' - klar til at blive priklet ud (pottet op).

Der er naturligvis forskel på sorterne, og nogle er mere hårdføre end andre. 'Green Globe' er nok den, man mest støder på her i Danmark, og den er nogenlunde hårdfør, men kan som de andre sorter bedst lide sol, sol, sol og masser af varme og læ og ret gødet jord (hestemøg eller lignende). Ifølge Camilla Plum skulle 'Purple Globe' være den mest hårdføre, så den må jeg prøve til næste år :-)

Artiskokkerne bliver pottet i 9 cm potter. Jorden er den pottemuld, vi bruger her i planteskolen. Det er en
speciel blanding, vi får lavet, med ekstra meget ler i.

I år har jeg selvfølgelig valgt at så frø af en af de mest sarte sorter - siger jeg med en vis selvironi ;-) Men nok også en af de smukkeste med røde hoveder. 'Violetto di Chiogghia' hedder den.

'Violetto di Chiogghia' med de smukke røde aflange hoveder. Billedet er venligst udlånt af Niels Plum, der har taget det på Campo di Fiori i Rom. Se moderens (Camilla Plum) omfattende sortiment af artiskokfrø her.

Artiskokken kan naturligvis også formeres ved sideskud eller deling.

Artiskok-elskere siger, at sorterne med de røde hoveder har den bedste og mest intense smag, men at alle de mange artiskok-sorter smager fortrinligt og giver maden og køkkenhaven en uforglemmelig eksklusivitet.

Artiskokken er jo langt fra en ny-opdaget grøntsag. Den var bl.a. meget populær i 1800-tallet, hvor køkkenhave-gartnere med begejstring gik op i såvel den kulinariske som den visuelle del af dyrkingen.


Smuk tegning af artiskok fra 1883.

Går vi længere op på historie-tavlen, blev der i 1940 tilført 29000 artiskokker på Københavns Torv. Grøntsagen blev på det tidpunkt næsten udelukkende dyrket i større private haver eller i nogle få handelsgartnerier. 'Globe' og 'Vert de Laon' var på det tidspunkt de mest kendte sorter.

Har du erfaring med artiskokker? Vi hører meget gerne om de sorter, du har prøvet, jordforholdene osv.

11 kommentarer:

  1. Spændende læsning om artiskokker! `Green Globe´har jeg dyrket mange gange, men jeg synes, de kulørte sorter er fantastiske, så dem er jeg efterhånden gået over til i stedet for den almindelige grønne. I den dekorative køkkenhave er artiskokker pragtfulde. Dette år er der desværre ikke liv i artiskokkerne fra i fjor i min have.

    Kh Birgitte

    SvarSlet
  2. Kære Birgitte,

    træls, at dine artiskokker ikke har overvintret. Du kan få et par planter af mig, når du kommer til åbent hus den 16/4, hvis du vil :-)

    Kh. Marlene

    SvarSlet
  3. Tusind tak Marlene, jeg glæder mig til åbenthus-dagen og vil gerne have et par artiskokker med hjem!

    Kh Birgitte

    SvarSlet
  4. Jeg har ingen erfaringer....endnu :0) Men jeg regner bestemt med at få det i år da det er første gang jeg har sået atiskokker....Green Globe var den sort jeg faldt over og de stor trives oppe i soveværelset :0)De er simpelthen så smukke....så jeg håber det lykkes :0)

    Dorthe

    SvarSlet
  5. Jeg har også dyrket Green Globe flere gange, og har også sået i år. Jeg har meget svært ved at få dem til at overvintre(midtsjællansk fastlandsklima=Frost på udsatte steder), så det er ikke for udbyttets skyld, at jeg dyrker dem. Det er en flot og dekorativ plante. Jeg har også sået kardon sidste år og i år. Planten ligner meget Artiskok.

    SvarSlet
  6. Kære,

    Dorthe, jeg var faktisk inde på din blog, fordi jeg kunne huske, du havde lavet et indlæg, så jeg ville linke dertil, men kunne ikke finde indlægget. Kan det passe, at du ikke har søgefunktion på bloggen, eller er det igen mig, der har overset noget på siden? ;-)

    Ina, ja, jeg må indrømme, at det nok også mest er for den smukke plantes skyld, at jeg gerne vil have den i haven. De er nemlig ufatteligt smukke :-)

    Kh. Marlene

    SvarSlet
  7. Super, Birgitte, husk mig lige på det, hvis jeg skulle glemme det ;-)

    SvarSlet
  8. Jeg har forsøgt mig med artiskok, men ikke med den store succes. Alligevel er jeg fristet til på et tidspunkt at prøve igen. At sidde og dyppe artiskokblade i mayonaise er en af vores store fornøjelser :-)

    Bedste martshilsner
    Birgitte

    SvarSlet
  9. Jeg er faktisk også lidt spændt på, hvor meget de giver i år - har heller ikke haft så meget succes med dem tidligere...

    Ummm ja... det lyder godt ;-)

    Kh. Marlene

    SvarSlet
  10. Sidste år, 2010, da jeg var på ferie i Bretagne, blev jeg meget fascineret af at se den ene artiskokmark efter den anden. Nogle var helt nytilplantede med små planter, andre var med ældre, veletablerede planter. Det milde kystklima i Bretagne må være helt perfekt til artiskok.
    Mh Lotte

    SvarSlet
  11. Uh, det lyder ellers godt - og meget flot :-) Tog du billeder af markerne?

    SvarSlet

Dejligt, at du giver dig tid til at skrive en kommentar - tak :-)

ALLE kan skrive en kommentar - har du ikke en af de nævnte konti, vælger du bare "Anonym" eller "Navn" (har du ikke en webadresse, lader du feltet stå tomt).

Husk at tilmelde dig svar via email (nederst), da jeg altid besvarer din kommentar og ofte stiller spørgsmål :-) (dette er kun muligt, hvis du er logget ind på en af de nævnte konti).

Alle gæstebloggere får videresendt din kommentar.

Mange hilsner

Marlene