Ugens gæsteblogger - Hosta Danmark

Vi har haft og får de næste måneder besøg af flere gæstebloggere, der fortæller om deres have, hvordan de bruger den, hvilken stil, de kan lide osv.

Her er nogle af de haveentusiaster, der besøger/har besøgt vores blog:

Birgit Reimer (forfatter og indehaver af Caroline Mathildestiens Planteskole), Birgitte Hasholt (forfatter), Helle Nørby (keramiker - og indehaver af byhellenoerby), Helle Rask (indehaver af Havegalleriet), Anne Stine/Finn Bruun (indehaver af Anne Stines Stauder), Camilla Plum - senere på året - (forfatter, kogekone, TV-vært m.v.), Karin Meyer Nielsen (medindehaver af Pæoneksperten), Bente Møller Holm (indehaver af bog-netbutikken Plantarum), Flemming Hansen (forfatter og indehaver af ClematisDanmark) er nogle af de skønne havemennesker, der vil videregive deres haveglæde her på bloggen.



I dag er ugens gæsteblogger Helga og Hans fra Hosta Danmark



Tekst og foto: Helga og Hans Hansen







Vi, Hans og Helga, flyttede hertil for 10 år siden, da vi var vokset ud af vor gamle have i Starup ved Haderslev - og Hans arbejdede samtidig i Kolding.

Vi faldt for dette sted på grund af de gamle træer i haven - blandt andet en stor blodbøg, som er ca. 110 år gammel. Den kunne vi bare ikke stå for, så den blev udgangspunktet for anlægning af haven, som er på 5000 m2. Så vi havde noget at boltre os på!




Selvom vi er udstyret med et meget stort samlergen, mente vi dog, at der ville gå en del år, før haven var fyldt og tilplantet, men her efter de 10 år, er den så godt som fuldstændigt tilplantet.

Vor største interesse er dog Hosta, som vi har samlet på i ca. 25 år, og i dag rummer samlingen omkring 1200 forskellige. Derfor startede vi for 10 år siden vores lille netbutik Hosta Danmark - samtidig med vort fuldtidsarbejde.




Da vi skulle lave plan over haven, satte vi os ned ved køkkenbordet og lavede en plan over, hvad og hvor vi skulle have de forskellige planter. Det endte med, at vi fik en japansk afdeling, store surbundsbede, et stort staudebed, flere stenbede, vandbassiner og køkkenhave.




I den japanske afdeling bruger vi Hosta som bunddække - i stedet for mosser eller andet krybende, da disse ikke bryder sig om at blive begravet i blade om vinteren. De fleste Hosta-arter stammer dog også fra Japan, så derfor bliver de i dag brugt som bunddække næsten overalt i haven. Vi kan nemlig ikke fordrage bar jord, da det blot betyder ukrudt!!!

Da vi jo er samlere - og Hans fik den idé, at nu skulle han også samle på træer (!) - har vi nu mange forskellige bøg, eg, kastanjer og hyld, der passer suverænt til alle vore Hosta.





Den øvrige have består af mange forskellige rhododendron, hvor nogle af dem er ca. 30 år gamle. De blev flyttet med fra vor tidligere have, og også under disse har vi placeret Hosta.

Stenbedene rummer forskellige stenbedsplanter og mindre/lave Hosta.




Staudebedet er Hostafrit område. I stedet har vi blandt andet plantet floks og andet, der kan bruges til buketter og dekorationer.

Men som sagt samler vi meget, så nu er der også ved at være mange vintergækker, juleroser, hepatica, orkideer, forskellige løgvækster og meget andet.




Køkkenhaven er i dag begrænset til purløg og persille, da pladsen er brugt op. Haven skal dog ikke være større, end den kan passes - det skal man jo også tænke på.

Vi nyder vor have hver dag - også når vi holder Åben Have sammen med andre interesserede.

Bare det at kunne gå en tur i den og så samtidig høre fuglene synge.... Og som nu hvor det er forår, og alt spirer - det er jo bare dejligt :-)


Helga og Hans har Åben Have:

Maj: 7.-8., 20.-21.-22.
Juni: 11.-12.-13.
Juli: 16.-17.
August: 20.-21., 27.-28

Alle dage fra kl. 10-17 eller efter aftale på tlf. 26 66 97 45









8 kommentarer:

  1. Hold da op en have......så batter mine 400 kvadrat meter ikke meget :0) Jeg må med skam sige at jeg faktisk ikke ejer en eneste hosta.....hvorfor ved jeg egentlig ikke for hvor er de smukke og gode som bund dække det kan jeg godt se nu. Jeg må vist have dem med i mine overvjelser i fremtiden.

    Tusind tak for kigget Helga og Hans det var en fornøjelse :0)

    Dorthe

    SvarSlet
  2. Svar fra Hans og Helga:

    Tak for din kommentar og at du kunne nyde det du seer, men som du skriver er 400m2 ikke så meget men skønne kan de nu også være, jeg vil ønske dig held og lykke med din søgen efter en Hosta som passer dig, der er jo nok at vælge imellem.

    SvarSlet
  3. Det her indlæg havde jeg fuldstændig "misset"!! Så tak fordi du lige gjorde mig opmærksom på det Marlene, nu har jeg også fået linket til H&H's hjemmeside.

    Kan kun opfordre alle til at tage ud og se denne fantastiske have, men tag pungen med for man MÅ altså have et par hostaer med hjem... ;o)

    SvarSlet
  4. Super :-)

    Har videresendt din kommentar til Helga og Hans :-)

    Kh. Marlene

    SvarSlet
  5. Nu så jeg så også lige indlægget via Fru Friis :) Ved du hvad hosta'en på billede 3 (incl. det af Hans) hedder? Det er liiige den jeg mangler (eller en af dem :)

    Så lige at der er en fra Clematis DK, det må jeg også læse, havde en god snak på Ledreborg.

    SvarSlet
  6. Kære CuginaK,

    Velkommen her på bloggen :-)

    jeg ved ikke, hvad det er for en Hosta, men din kommentar er blevet sendt videre til Helga og Hans, så mon ikke de svarer på det.....

    Rigtig dejlig dag :-)

    Kh. Marlene

    SvarSlet
  7. Svar fra Helga:

    Svar til fru Friis:
    Tak for din kommentar, du er altid velkommen og alle andre.

    Svar til CuginaK.
    Billed nr. 3 er Hosta Kiwi Full Monty, og biledet med Hans er nogle forskellige Hosta som lige kom hjem den dag.

    Vh. Helga

    SvarSlet
  8. Tak Helga. Gemalen min går nu rundt med et kæmpesmil om munden. Var ved at tale om at han da selv kunne klare det med en 'full monty' i haven osv. Tror dog at jeg foretrækker hostaen :)

    Og tak til Marlene for at formidle.

    Hilsen
    Anne Mette K

    SvarSlet

Dejligt, at du giver dig tid til at skrive en kommentar - tak :-)

ALLE kan skrive en kommentar - har du ikke en af de nævnte konti, vælger du bare "Anonym" eller "Navn" (har du ikke en webadresse, lader du feltet stå tomt).

Husk at tilmelde dig svar via email (nederst), da jeg altid besvarer din kommentar og ofte stiller spørgsmål :-) (dette er kun muligt, hvis du er logget ind på en af de nævnte konti).

Alle gæstebloggere får videresendt din kommentar.

Mange hilsner

Marlene