Storkenæb - de blå/blålilla nuancer

Der er adskillige - for ikke at sige MASSER - af blålilla storkenæb at vælge imellem. Inden for næsten hver gruppe/art findes der adskillige blå - dog ikke de lave cinereum-typer eller G. sanguineum.

Se også de lyserøde og hvide storkenæb.

Vi tager lige de fyldte først :-)

De to blålilla engstorkenæb, Geranium pratense 'Plenum Violaceum' og 'Plenum Caeruleum' (sidstnævnte sjældent i handlen).


G. pratense 'Plenum Violaceum'


G. pratense 'Plenum Caeruleum'

Geranium himalayense har også en fyldt sort 'Plenum'. Den er rigtig sød og bliver ikke så høj - omkring 35 cm - men den kan godt være lidt vanskelig i tør jord - på den måde, at blomstringen udebliver. 


G. himalayense 'Plenum'

De to - G. himalayense 'Plenum' og G. pratense - har haft et kærlighedsforhold, og ud af det er der kommet den helt igennem eventyrlige 'Summer Skies' (som udtales som himmel på engelsk (sky) - ikke med i, som de fleste udtaler den ;-) ).

G. 'Summer Skies'


Der findes et utal af blålilla sorter inden for både G. pratense (og adskillige pratense hybrider) og G. himalayense. De kan godt ligne hinanden ret meget - specielt varianterne af G. himalayense. Der findes i handlen blandt andet 'Irish Blue', 'Baby's Blue', 'Devil's Blue' og 'Gravetye'.

G. himalayense bliver ikke så høj - omkring 35-45 cm. Men pratenserne kan bliver meterhøje, hvis de står det rigtige sted. Flere sorter er dog fremavlet til at være ret lave. 


Geranium pratense 'Mrs Kendall Clark'

Isblå G. pratense frøplante


Geranium ibericum og Geranium x magnificum er også ret almindelige - der findes mange sorter inden for de to grupper (magnificum har ibericum som den ene forælder). 


G. ibericum 'Ushguli Grijs'

Geranium x magnificum

G. erianthum 'Calm Sea' - denne har jeg desværre ikke mere. Den er smuk!

Geranium nodosum er rigtig god til skygge - den bryder sig ikke om for megen sol. Den har et smukt og let løv og små blomster. Er ret anderledes end andre storkenæb. Der findes flere lilla sorter i handlen, men den smukkeste er 'White Leaf', synes jeg. Men også svær at finde i handlen. Den hører måske mere til hos de pink nuancer.

G. nodosum 'White Leaf'

G. wallichianum og dennes hybrider har smukke blå og lilla farver - meget klare farver. Den mest kendte sort er nok 'Buxton's Blue' eller 'Buxton's Variety', som den også kaldes.

Den ynder halvskygge og ikke al for tør jord.


Wallichianum frøplanter - pink og blå med hvidt øje. 

Geranium 'Crystal Lake' er en af mine favoritter - denne er en wallichianum hybrid. Vi har den i sortimentet igen til næste år.


G. 'Crystal Lake'

G. 'Rise and Shine' med Ranunculus acris 'Citrinus'

Bølgekronet storkenæb, Geranium phaeum, har ikke sorter med deciderede blå blomster, men mange af dem har mørk purpur farver. 


G. phaeum 'Chocolate Chip'


G. phaeum 'Walküre'

Den bedste blå er nok 'Rozanne', som blomstrer med STORE blå (bliver mere lilla i varmt vejr) blomster med hvidt øje fra sidst i juni, til frosten sætter ind. Den bliver ca. 40 cm høj. 


'Rozanne'

Andre smukke blå/blålilla geranier kunne være....


G. sylvaticum 'Ice Blue - smuk isblålilla farve. 


'Distant Hills'

'Cyri's Fantasy'

G. wlassovianum 'Joey' - wlassovianum har rødt løv i foråret og
orange i efteråret. 13 kommentarer:

 1. Kære Marlene, jeg har `Jolly Bee´ - og jeg tror, det er dén. Der har været en tvist omkring nævnte navnesort og `Rozanne´. Uanset hvad - som du skriver om `Rozanne´, er det en virkelig god blå geranium, som blomstrer smukt og længe!

  Kh Birgitte

  SvarSlet
 2. Åhhh, jeg får bare lyst til at eje dem allesammen.

  SvarSlet
 3. Gode billeder.
  Hvor er de bare smukke. Skønne farver.
  Tak for kigget.

  SvarSlet
 4. Hej Marlene. Tusind tak for et lærerigt indlæg. Jeg var slet ikke klar over alle de mangfoldige storkenæb. Det var meget interessant at se billederne.

  SvarSlet
 5. Hej Marlene
  Der er mange smukke storkenæb. Den første G. pratense 'Plenum Violaceum er jeg sikker på, er den jeg har skrevet til dig om. Nu kan jeg genkende den. Jeg håber den har overlevet, ellers har jeg heldigvis foræret en bid til en veninde, så kan jeg jo håbe, den er så stor, så hun kan give lidt tilbage.
  Jeg kan også godt lide G. nodosum 'White Leaf', men jeg kan se, at den skal jeg ikke lige sætte min næse op efter :o)
  Kh
  Lisbeth

  SvarSlet
 6. Tusind tak for jeres kommentarer :-)

  Kære,

  Birgitte, jeg nævnte med vilje ikke 'Jolly Bee' denne gang - selvom den jo er min favorit - men ja, den er ude af handlen nu, og man må ikke sælge nogen storkenæb som 'Jolly Bee'. Men som jeg altid "kagler om", så er denne og 'Rozanne'altså IKKE ens - 'Rozanne' er lavere og har en mere krybende vækst. Jeg har også flere rigtige 'Jolly Bee' tilbage - de kommer nede fra Marco van Noort, der stod for denne sort.

  Lisbeth, Landbohaven og Birgitte, tusind tak :-)

  Lisbeth/Høneballehaven, ja, tænkte nok, det var den, du havde (som vi skrev om på din blog). Den er EKSTREMT hårdfør, så jeg tror ikke, den er gået ud. Den kommer dog frem meget sent om foråret, så nogle gange kan man tro, at den er gået ud.

  Nej, 'White Leaf' er sjælden at finde. Den er dog en af dem, jeg selv har beholdt fra min store samling, men planten er vist ikke stor nok til at dele, men måske kommer den i sortimentet til næste år.....

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 7. Puha, Marlene altså. Nu får man jo lyst til forår og sommer, og så købe geranium i lange baner :-D
  Der er simpelthen så mange. Jeg har været mere og mere bidt af dem de sidste år, men efter dine tre indlæg om de forskellige farver, så er det da helt galt :-D
  Hvornår begynder du at tage imod bestillinger? ;-)

  SvarSlet
 8. Ja jeg ved godt, det var den vi skrev om, men jeg tror det var et andet billede, du satte ind, men måske er det ikke rigtig. I hvert fald kan jeg godt se nu, at det er den. Dejligt at den er hårdfør, men hvis jeg har kommet til at dække den med jord eller gravet den op, så overlever den nok ikke. Vi ser til næste år.

  SvarSlet
 9. Kære,

  Hanne, ja, man kan hurtigt blive fristet, når man kigger rundt omkring på nettet ;-) Jeg lægger de nye stauder og opdaterer hjemmesiden omkring januar-februar, så når det er gjort, kan du, hvad der er i sortimentet til næste år :-)

  Lisbeth, ja, det var et andet billede, der var i det andet indlæg - ikke nærbillede, så det var måske lidt svært at se.

  Nå nej, så overlever den ikke - spændende at se, om den så dukker op til næste år :-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 10. Kære Marlene,

  suk ........hvor er de smukke. Især de fyldte. De fyldte kunne meget nemt gå hen og blive en dille/grille hos mig:o

  Skønt med noget blomsterguf til øje og sjæl i disse mørke blomsterfattige tider.

  Godnunatogsovnurigtiggodt

  SvarSlet
 11. Kære Tante Grøn,

  ja, jeg synes også allerede, at jeg længes efter blomsterne - på trods af at jeg faktisk stadig har blomster i haven.... og at jeg har fuld gang i min juleblog... men jeg længes altså allerede efter foråret ;-)

  Rigtig dejlig dag - det er ret koldt her på Fyn i dag.

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 12. De fyldte går lige i hjertet på mig. Er de sværere at holde liv i / pæne end de enkle ? Og chokolade storkenæbbet er også rigtig fin.

  SvarSlet
 13. Kære Frøskuffen,

  nej, det er de ikke - men pratenser visner jo ofte ned efter blomstring. Jeg synes dog ikke, at himalayense 'Plenu' er vanvittig blomsterrig. Men smuk er den :-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet

Dejligt, at du giver dig tid til at skrive en kommentar - tak :-)

ALLE kan skrive en kommentar - har du ikke en af de nævnte konti, vælger du bare "Anonym" eller "Navn" (har du ikke en webadresse, lader du feltet stå tomt).

Husk at tilmelde dig svar via email (nederst), da jeg altid besvarer din kommentar og ofte stiller spørgsmål :-) (dette er kun muligt, hvis du er logget ind på en af de nævnte konti).

Alle gæstebloggere får videresendt din kommentar.

Mange hilsner

Marlene