Bronzefennikel - skøn duft af anis

Jeg synes egentlig ikke, at jeg særligt ofte støder på bronzefennikel (Foeniculum vulgare - 'Smokey' er sorten med brunt løv) hos venner og bekendte eller hører om den i det hele taget. Men måske tager jeg fejl? Måske er den mere udbredt, end jeg aner?

Under alle omstændigheder burde den være det, da det er en skøn krydderurt. Den bliver ca. 150 cm høj, har brungrønt løv (sorten 'Smokey') og smukke gule skærme, der ligner dildens.


Jeg småspiser af den flere gange om dagen, og man kan vel næsten blive afhængig af smagen, som smager af lakrids/anis. Har også brugt skærmene i buketter - de holder dog ikke så længe.

Den er ekstremt nem at så, og den selvsår sig dog også, så om foråret vrimler det med små nye planter (dog som regel kun rundt om selve planten).

Bronzefennikelen kan med fordel bruges som bedplante også - bagerst i bedet vel at mærke. Den giver et luftigt udtryk i haven, og den mørke farve passer godt ind med de fleste farver.

I salatskålen er den fortrinlig eller som let drys på smørrebrød, og i gamle dage brugte man især frøene i likør og eddike.....

7 kommentarer:

 1. Hej Marlene

  Jeg synes også, bronzefennikel er en flot plante - både i krudderurte- og staudebedet. Måske kunne man lave noget spektakulært ved at sætte bronzefennikel sammen med meget mørke planter, du har jo riddersporen "Bitter Chocolate", som virkelig ser chokoladebrun ud.

  Kh Birgitte

  SvarSlet
 2. Hej Birgitte :-)

  Ja, de to ville da være et supersmukt par - tak for ideen :-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 3. Hmmm... findes der en "almindelig" fennikel og en bronzefennikel? Jeg har haft en fennikel to sæsoner men løvet er blot grønt. Jeg er blevet ret begejstret for den, ikke så meget til at spise (jo fisken får et ordentlig skud) men mere dens lette og fine udtryk. Har derfor planlagt at den i år skal flyttes ned i staudebedet.
  kh fru friis

  SvarSlet
 4. Hej Fru Friis :-)

  Der findes en sort, som hedder 'Smokey', som er ret mørk i løvet, men den almindelige skulle også være mørk (deraf navnet - bronzefennikel), men min bliver også mere grøn, når planten bliver større. Det er nok mest, når den lige kommer op og op til en højde på ca. 50 cm, at løvet er mørkt. Men er din slet ikke mørk på noget tidspunkt?

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 5. Nu har jeg lige været inde og checke et par billeder jeg tog i august, og planten er ganske mørkegrøn, - men ikke mørk på samme måde som du viser. Nå, men pyt, den er jo fin alligevel og kommer snart på tur til staudebedet :o)

  SvarSlet
 6. Fru Friis, jeg prøver lige at spørge min genbo, som har en af Danmarks største samlinger af krydderurter, så hører du fra mig igen.

  :-) Marlene

  SvarSlet
 7. Hej igen Fru Friis :-)

  Nu har jeg lige checket det ved "krydderurtemanden", og jo, sorten med det brune løv hedder 'Smokey' - jeg retter det lige i teksten.

  Du kan få den hos ham og mange, mange andre krydderurter (og han har Danmarks største udvalg af pelargonier) - http://dengamlegartnershave.dk/ Han er i øvrigt også altid i Geografisk Have den 5. juni.

  Mange hilsner

  Marlene

  SvarSlet

Dejligt, at du giver dig tid til at skrive en kommentar - tak :-)

ALLE kan skrive en kommentar - har du ikke en af de nævnte konti, vælger du bare "Anonym" eller "Navn" (har du ikke en webadresse, lader du feltet stå tomt).

Husk at tilmelde dig svar via email (nederst), da jeg altid besvarer din kommentar og ofte stiller spørgsmål :-) (dette er kun muligt, hvis du er logget ind på en af de nævnte konti).

Alle gæstebloggere får videresendt din kommentar.

Mange hilsner

Marlene