Hesperis matronalis - natviol

Vellugtende aftenstjerne kaldes den også... denne skønne to-årige (der oftest opfører sig som en staude) og er en af dem, jeg her i vinterkulden glæder mig til at både se og lugte til igen. Duften er - specielt om aftenen/natten (deraf navnet) helt speciel og vidunderlig. Mon den ikke kan bruges til at fremstille parfume?

Jeg har en del i min have, og de selvsår sig dog også. Den mest almindelige er nok den lilla, men sidste år havde jeg nu flest af de hvidlige med rosa skær. OG pludselig dukkede der denne flotte plante op med tofarvede blomster. Jeg havde naturligvis planlagt at tage frø af den, men glemte det - som jeg desværre ofte gør - burde skrive det i min kalender!!!! Jeg satser dog på, at den dukker op i min have igen i år.

For nogle år siden havde jeg også sorten 'Frogswell Doris' med gulgrønt løv, men den er desværre forsvundet fra haven.

Har du denne skønne plante i din have? Og krydser dine sig også?


En smuk sartrosa udgave af natviolen


Den tofarvede variant - helt speciel.


'Frogswell Doris' med det gulgrønne løv

6 kommentarer:

 1. Halløj der og hjertlig velkommen til denne forunderlige have-blog-verden :0)

  Gik netop ind på Staudefeen for finde inspiration til hvilke solhatte jeg evt. skal suplere haven med i år......og hvilken glæde så at se at du/I også så småt har startet en blog op.

  En del af de solhatte jeg har i haven har jeg fået leveret fra Staudefeen af.....og hvilken glæde. Jeg kan bare ikke få nok af dem :0)

  Hvad vellugtende aftenstjerne angår har jeg absolut ingen erfaringer.....men det får jeg - for jeg har netop købt frø fra den sort der hedder "Alba" Men den sartrosa du der har er da helt fantastisk :0)

  De kærligste hilsner og velkommen
  Dorthe

  SvarSlet
 2. Hej Dorthe :-)

  Tak skal du have :-)

  Jeg nyder også at kunne skrive om alt muligt, som er for langt at skrive om i nyhedbsbrevene.

  Jeg kan næsten regne ud, at du ikke får vore nyhedsbreve (?) Jeg skrev nemlig om bloggen sidste gang.

  Nej, jeg kan heller ikke få nok af solhatte og prøver altid at finde de helt nye hybrider - for man vil jo bare have mer' ;-)

  Ja, den hvide aftenstjerne er også så skøn. Den har jeg også, og det er jo nok den, der har krydset sig med den almindelige lilla, så der er kommet en lyserød ud af "parringen" :-)

  Fortsat god vinter - vi mailes sikkert ved igen :-)

  Mange hilsner

  Marlene

  SvarSlet
 3. Hej Marlene

  Sikke en dejlig blog. Natviolen er pragtfuld - ikke mindst, fordi den flittigt sår sig selv og kan finde på at dukke op på uventede steder. En skøn og velduftende overraskelse.

  Havehilsen fra
  Birgitte

  SvarSlet
 4. Hej Birgitte.

  Tusind tak :-)

  Jeg har også været inde at se din blog - den er skøn. Jeg laver nok lidt senere en blogliste her på siden - når der kommer lidt mere gang i den med kommentarer - og så kan jeg evt. føje din til, hvis du er interesseret (og selvølgelig også din, Dorthe).

  Ja, natviolen er vidunderlig :-)

  Mange hilsner

  Marlene

  SvarSlet
 5. Ja, natviol kan ikke undværes, og det skønne og forunderlige er, at det passer så fint, at den tager over efter judaspenge, som den minder rigtig meget om.

  Den gulbladede type har jeg aldrig hørt om før. Den er heller ikke så nem at Google. Kunne den mon frøformeres.

  SvarSlet
 6. Hej Claus.

  Ja, det er rigtigt; den minder nemlig meget om judaspenge, og Peter tror da også ofte, at det er den, der står og blomstrer i haven. Vi har den nu også, men den blomstrer jo - som du selv skriver - tidligere end natviolen.

  Jeg opformerede den gulløvede fra frø. Vil se, om jeg ikke kan finde nogle frø igen. Den var nemlig så smuk, og blomsten var nærmest lys lavendelfarvet.

  Mange hilsner

  Marlene

  SvarSlet

Dejligt, at du giver dig tid til at skrive en kommentar - tak :-)

ALLE kan skrive en kommentar - har du ikke en af de nævnte konti, vælger du bare "Anonym" eller "Navn" (har du ikke en webadresse, lader du feltet stå tomt).

Husk at tilmelde dig svar via email (nederst), da jeg altid besvarer din kommentar og ofte stiller spørgsmål :-) (dette er kun muligt, hvis du er logget ind på en af de nævnte konti).

Alle gæstebloggere får videresendt din kommentar.

Mange hilsner

Marlene