Den har været brugt i mange hundrede år - på samme måde, som vi bruger den i dag; som hække rundt om bede - mange gange rosenbede. Den er fremragende som indramning af mere vilde bede, og er der ukrudt imellem, gør det egentlig ikke så meget, for de lave hække tilfører orden og et lidt eksklusivt look til bedene.
Klassiske rosenbede indrammet af buksom - set hos Humlemagasinet på Nordfyn. Havde buksbom-hækkene ikke været der, ville bedene nok have virket lidt kedelige. Stauder mellem roserne ville dog gøre underværker, men nu er dette jo klassiske renæssance bede. (Få evt. inspiration til stauder og roser i skøn symfoni i Marie-Louise Veber Paustians bog "Den Frodige Have" ). |
Vi har hos os plantet buksbomhække omkring æbletræer og som lave rumopdelere. MEN vi skal helt sikkert have plantet flere og flere og flere.... kan jeg mærke, mens jeg ser på disse billeder. Er man utålmodig, kan man plante liguster i stedet. Det gjorde vi efter at have læst Anne Justs første bog, og det var også ok, meen... det er nu ikke så smukt som rigtig småbladet buksbom. Taks er også utroligt smuk, men vi har heste, så den går ikke (taks er giftig for heste).
Små hække rundt om æbletræerne 'Gloster' |
Buksbom'en går helt ind til æbletræet - som et tæppe |
Smukke buksbomkugler - meget engelsk.. Også fra Humlemagasinet. |
Landligt med stramme linjer - ret hyggeligt udtryk og meget vores egen smag. Fra Frilandsmuseet i Kiekeberg, Tyskland |
Superflot og anderledes med buksbomhæk uden om roser og havebassin (Egeskov, Fyn). Noget, jeg godt kunne gøre efter. Evt. sommerblomster i stedet for roser, så man får forskelligt udtryk hvert år. |
Fedt at du viser hvad man kan bruge Buskbom til:-) Der er jo virkelig mange muligheder!
SvarSletBuskbom er en ny plante for mig, forstået på den måde at, det først var i efteråret jeg invisteret i 3 planter :-) Jeg har jo ikke så meget plads :-)èn til mig og èn til hver af ungerne, for de kan godt lide at gå og klippe i forskellige vækster. De skal alle sammen formklippes :-) jeg glæder mig til at prøve det.
Mange hilsner Gro
Nu får jeg da helt lyst til at få i tusindvis - nej millionvis af disse små hække..... lige indtil jeg kommer i tanke om, at jeg ikke kan fordrage deres lugt. Generer den ikke dig ?
SvarSletKære
SvarSletGro, tak skal du have :-) Det lyder spændende, at jeres buksbom skal formklippes. Det er jeg desværre ikke så god til. Se evt. indlægget af gæsteblogger Helle Rask, der også viser billeder af formklippede buksbom.
Frøskuffen, jo lugten kan godt være lidt skrap. Jeg er heller ikke så vild med den, men den generer mig dog ikke ;-)
..det er jeg også! Og hvor er dit indlæg smukt og inspirerende. Når man er til den lidt vilde, romantiske havestil er det så fint med noget, der strammer op, hvilket de formklippede buksbom er fremragende til.
SvarSletKh Birgitte
Jeg kan godt lide buksbom og har flere kugler stående i haven. Jeg klipper dem med hæksaksen. Det synes jeg er det nemmeste. Jeg har endnu ingen hække, men satte sidste en masse stilinger, som jeg havde tænkt skulle blive til en hæk om nogle år.
SvarSletJeg synes ikke, at lugten er så slem ;-)
Antallet af buksbomhække er også støt stigende i vores have. De er eminente til at stramme op på alt det overdådige og frodige. Og så kan man også 'se' haven om vinteren... Tak for linket :)
SvarSletKære,
SvarSletBirgitte, tusind tak, min ven. Og ja, du har fuldstændig ret :-)
Ina, det lyder dejligt med dine kugler :-) Jeg elsker buksbom kugler! Skønt med dine stiklinge - ville ønske, at jeg kunne tage mig sammen, men jeg glemmer det desværre hvert år ;-)
Marie-Louise, ja, det er nemlig det, de er, og ja, det er faktisk dejligt, at der er noget grønt at se på om vinteren også :-) Selv tak - din dejlige bog er jo oplagt, når der nævnes roser og stauder :-)
Kh. Marlene
Kære Marlene - Et skønt indlæg som altid!!! Hvor er det dog yndigt rundt om æbletræerne! Jeg synes også det er flot til indramning af bede. Har selv lidt og ønsker maaaaaange flere. Jeg købte nogle store kraftige i netto for et par uger siden, af dem har jeg lavet stiklinger af afklippet. De står i drivhuset, og er da spændt på det. - Har du nogen erfaring med det?
SvarSletHvor har du ret - buksbom er virkelig en fin plante.... ikke kun på kirkegården, det ser rigtig godt ud under dine æbletræer. Tak for et inspirerende indlæg - tror da lige jeg skal på indkøb ;o).
SvarSletKære,
SvarSletFlora, tusind tak :-) Jeg vil bestemt også gerne have mange flere. Jeg købte store barrodsplanter i Belgien for nogle år siden (ca. 30 cm), og de kostede nærmest ingenting, men han producerer dem ikke mere. Jeg så godt, de havde dem i Netto, og det var faktisk også meget billigt - 30 kr., ikke? Fik dog ikke købt nogen.
Jeg har ikke erfaring med stiklinger, men jeg ved fra andre, at de altid sætter dem udenfor i skyggen - måske på nordsiden af drivhuset. Det er dog bedst at lave stiklinger af afklippet senere på sæsonen, så vidt jeg har forstået. Men hvis de står i drivhus, så lykkes det garanteret - du har jo meget grønne fingre ;-)
Mette, tusind tak :-) Jeg håber, du får købt nogle buksbom.
Måske kan vi skrive her, hvis vi finder billige planter?
Kh. Marlene
jeg er også vild med buxbom. har mange bede kranset med buxbom og ring- og firkantformede bede, kugler, trekanter, firkanter høns m.m.
SvarSletdesværre er en del gået ud i år, pga virus.
jeg har lavet stiklinger en mass. sætter bare afklippet i jord, hvor der nu er plads, og oftest slår de da rod.
Kære Lilian,
SvarSletjeg synes, der er mange, som klager over deres buksbom i år - jeg har ikke tænkt på, at det kunne være virus, for normalt bliver de lidt orange, hvis de mangler gødning eller er blevet skadet af frosten.
Vi har faktisk også husket at lave stiklinger i år - håber, de bliver til noget ;-)
Kh. Marlene
Jeg læste lige, at buskbom udskiller nogle stoffer, som viser andre planter ikke bryder sig om. Kender I noget til det? Og gælder det f.eks. roser?
SvarSletHej :-)
SletNej, det har jeg aldrig hørt om. Det gælder i hvert fald ikke roser; de to har været et perfekt match i mange århundreder :-)
God weekend.
Kh. Marlene