Ugens gæsteblogger - Birgitte Hasholt

Vi får de næste måneder besøg af flere gæstebloggere, der fortæller om deres have, hvordan de bruger den, hvilken stil, de kan lide osv.

Her er nogle af de haveentusiaster, der besøger vores blog:

Birgit Reimer (forfatter og indehaver af Caroline Mathildestiens Planteskole), Birgitte Hasholt (forfatter), Helle Nørby (keramiker - og indehaver af byhellenoerby), Helle Rask (indehaver af Havegalleriet), Anne Stine/Finn Bruun (indehaver af Anne Stines Stauder), Camilla Plum - senere på året - (forfatter, kogekone, TV-vært m.v.), Karin Meyer Nielsen (medindehaver af Pæoneksperten), Bente Møller Holm (indehaver af bog-netbutikken Plantarum), Flemming Hansen (forfatter og indehaver af ClematisDanmark) er nogle af de skønne havemennesker, der vil videregive deres haveglæde her på bloggen.




I dag har vi besøg af Birgitte Hasholt, der er freelanceskribent og skriver til både danske og udenlandske magasiner. Hun er forfatter til  havebogen 'Alt Godt Fra Haven', der udkom på Gyldendal  i foråret 2008. Birgitte bor på Sydfyn i et gammelt skovløberhus sammen med  sin mand, deres to døtre på 9 og 11 år og trøffelhunden Tweed. Besøg også Birgittes egen haveblog med masser af skønne havetips.

Tekst: Birgitte Hasholt · Foto: Kim Ahm


 
Jeg har gummistøvlerne godt plantet i den fynske muld.  Som nærmeste nabo til skoven er min havejord beriget med efterårets naturlige løvfald, så jorden er som udgangspunkt god. Haven er en gammel landbohave på 1700 kvadratmeter. Mod øst grænser den op mod skoven, resten er omgivet af marker, hvoraf vi har en lille del, så vi i alt råder over halvanden tønde land.










I min have holder jeg af at se på roser – helst de historiske og duftende - og gammeldags stauder og georginer.


Jeg har brugt meget tid på at finde og plante høje asters, der som udgangspunkt har stået i en gammel landbohave, og som derfor passer godt til min. Alt, hvad jeg planter, skal være af den hårdføre slags. Jeg bruger ikke tid på at nurse sarte vækster i bedene.


Men jeg kan godt lide at så sommerblomster af den slags, der giver haven cottage garden-look, og så er jeg utrolig glad for mit drivhus. I det dyrker jeg tomater med skøn smag og i forskellige farver. Jeg har også en masse chilier i drivhuset.

Krydderurter er en anden passion. Mynter med et væld af duftnuancer og en masse andre skønne urter, som sætter skub i smagen, når jeg laver mad, og som kan bruges til te.


Æbler hører sig til i en gammel landbohave, og vi har bl.a. nogle aldrende, krogede Filippatræer. I efteråret plantede vi pigeonæble og nogle andre spændende, gamle sorter. Det projekt er imidlertid ingen succes.


En vildfaren ged fra vores lille malkebesætning tog for sig af retterne i æblelunden, så i skrivende stund er der kun sørgelige rester tilbage af de nyplantede småtræer. Vi må på den igen, for æbler kan man ikke få nok af.  Og når vi nu er ved frugten, så drømmer jeg om at få mere styr på mine bær. Jeg har for få hindbær og kunne tænke mig at dyrke jordbær i højbed. Et blåbærbed blev etableret for et par år siden, det ser ud til at blive yderst givtigt.







Køkkenhaven får rigtig meget opmærksomhed her på stedet. Jeg er bidt af selvforsyning og vil gerne lære mine børn, at den korteste vej fra den økologiske jord til et veldækket bord er både godt for miljøet og for den smag, vi præsenterer os selv for. Dernæst kommer variationen i farver og former. Grøntsagerne må gerne overraske, og sorterne bliver valgt med omhu. Gamle sorter er en vigtig brik, for de glemte grøntsager udgør et skatkammer af velsmag og nuancer, som ellers er gledet ud til fordel for mere ensartethed og måske et højere udbytte. I det hele taget er haven hos os nyttig og for hele familien.


Jeg er lykkelig, når vi henter nylagte æg i hønsehuset og mærker havens sanselighed i form af frodighed, skønne farver og helt særlige smagsoplevelser. Og så er haven et sted, vi bruger råt. Den er ikke perfekt, men jeg luger alt det, jeg kan nå og  ærgrer mig i øvrigt  ikke over skvalderkålen, men spiser den hellere.


10 kommentarer:

  1. Dejligt indlæg.
    Jeg elsker også alle de duftende, spiselige og ellers sanselige planter.
    God weekend
    Helga, idehaven

    SvarSlet
  2. Tak Helga!
    Lad os håbe, at milde vinde snart blæser forårsvejr ind over haverne. Et gammelt vejrvarsel siger, at selv om det har været gråvejr hele ugen, vil der altid komme en smule sol om lørdagen. Det satser jeg på, for ville det ikke være skønt med lidt godt vejr med behagelige temperaturer til havearbejdet.

    Rigtig god weekend fra
    Birgitte

    SvarSlet
  3. Ja, det er et dejligt indlæg, skønt og livsbekræftende!!! Og så på Sydfyn hvor jeg selv bor :) Super dejlige billeder!!!

    SvarSlet
  4. Dejlig og naturlig havefortælling :O) Tak for det.
    Du må da gerne fortælle lidt om urter til urte te. Jeg har planer om at lave mig et te-bed i år. Hvilke planter kan du anbefale?

    SvarSlet
  5. Kære Flora

    Jeg har arbejdet sammen med min super dygtige, professionelle fotograf i en del år efterhånden. For hans vedkommende er det blevet til mange ture fra København til Sydfyn. Jeg smuttede forbi din meget fine blog, men kunne naturligvis ikke præcis lokalisere, hvor din dejlige have ligger. Men måske krydses vore veje en dag : )

    Kh Birgitte

    SvarSlet
  6. Kære Susanne
    Selv tak! Som sagt er jeg meget glad for mynter. Men dem skal du være varsom med i te-bedet. Mentha-slægten breder sig uhæmmet og dyrkes bedst i krukker. Vild hestemynte Monarda fistulosa er meget smuk og god til te. Der ligger et billede af vild hestemynte på min blog: Havebloggen. Citronhestemynte Monarda citriodora er også meget velsmagende, men den er kun enårig. I år forsøger jeg mig med citrongræs Cymbopogon citratus. Holder du Haven? Bladet kan også lånes på biblioteket. I januarnummeret 2010 har jeg en artikel i om teplanter - smukt fotograferet af Kim Ahm. Måske kan du hente mere inspiration dér. Held og lykke med te-bedet; det er en rigtig god idé!

    Kh Birgitte

    SvarSlet
  7. Hej Birgitte. Tak for svar. Min plan var at plante mynterne i spande - gravet ned i bedet, det har jeg haft god erfaring med.

    Ja jeg holder haven. Skal straks kigge stakken igennem. Tilfældigvis har jeg lige købt frø af de Hestemynter du omtaler, da jeg syntes at have hørt at den er god som 'basis te'.

    God weekend.

    SvarSlet
  8. Kære Susanne

    Nedgravede spande kan, som du skriver, styre de uregerlige mynter, det er en virkelig god løsning. På et tidspunkt havde jeg nogle temmelig store terrakottapotter, som bunden gik ud af om vinteren - en typisk frostskade. Jeg syntes, det var synd at smide dem ud og genbrugte dem på samme måde, som du foreslår; kanten tittede op over jorden, det så dekorativt ud. Jeg vil lige nævne timian - en fantastisk teplante og et smukt bunddække i tebedet!

    Også rigtig god weekend til dig.
    Kh Birgitte

    SvarSlet
  9. Birgitte - det lyder som paradis på jord med sådan en rigtig skøn landbohave, med udsigt over markerne istedet for paracelhuse. Ville selv ønske jeg havde plads til lidt flere æbletræer i haven for der er da ikke noget bedre end at gå ud en sensommerdag og forsyne sig af egen avl.

    Dorthe

    SvarSlet
  10. Kære Dorthe

    Tusind tak for din søde kommentar! Jo, det er dejligt med noget kønt at kigge på. Lige nu er der udsigt til gedekid fuld af spilopper. Forårets første hold kom til verden i onsdags. Fiona, som er med i dette indlæg, er den stolte mor, der har travlt med at styre de små. Hvad angår æbletræerne, kom jeg til at tænke på en have med det skønneste æbleespalier. Mange haver - også de lidt mindre - kunne have glæde af den form for dyrkning. Man overraskes over, hvor lidt det fylder og over mængden af frugt, der kan høstes. Jeg vil selv forsøge mig med espaliertræer en dag, for det er simpelthen så smukt at dyrke æbler eller pærer på den måde.

    Kh Birgitte

    SvarSlet

Dejligt, at du giver dig tid til at skrive en kommentar - tak :-)

ALLE kan skrive en kommentar - har du ikke en af de nævnte konti, vælger du bare "Anonym" eller "Navn" (har du ikke en webadresse, lader du feltet stå tomt).

Husk at tilmelde dig svar via email (nederst), da jeg altid besvarer din kommentar og ofte stiller spørgsmål :-) (dette er kun muligt, hvis du er logget ind på en af de nævnte konti).

Alle gæstebloggere får videresendt din kommentar.

Mange hilsner

Marlene