Ugens gæsteblogger - Birgit Reimer

Vi får de næste måneder besøg af flere gæstebloggere, der fortæller om deres have, hvordan de bruger den, hvilken stil, de kan lide osv.

Her er nogle af de haveentusiaster, der besøger vores blog:

Birgit Reimer (forfatter og indehaver af Caroline Mathildestiens Planteskole), Birgitte Hasholt (forfatter), Helle Nørby (keramiker - og indehaver af byhellenoerby), Helle Rask (indehaver af Havegalleriet), Anne Stine/Finn Bruun (indehaver af Anne Stines Stauder), Camilla Plum - senere på året - (forfatter, kogekone, TV-vært m.v.), Karin Meyer Nielsen (medindehaver af Pæoneksperten), Bente Møller Holm (indehaver af bog-netbutikken Plantarum) er nogle af de skønne havemennesker, der vil videregive deres haveglæde her på bloggen.

Vi kalder det for Ugens gæsteblogger, men det bliver dog ikke hver uge, der kommer nyt indslag på.

I dag er det Birgit Reimer, der skriver om sin have, planteskole, planter osv.

Birgit er indehaver af Caroline Mathildestiens Planteskole og har skrevet den flotte og inspirationsrige bog 'Stauder - 32 opskrifter på de smukkeste bede'.

Tekst og foto: Birgit Reimer
I mit  liv indtil nu, har jeg haft 3 haver: Den første en 10 m2 ungdomsbolig-rækkehushave , som jeg lynhurtigt fik tilplantet med klassiske stauder fra mine forældres staudegartneri. Frit valg på alle hylder og knald på farverne.
Den næste have: Stor  50 m2 rækkehushave. Her kom jeg igennem min fasciniation af surbundplanter: azalea,  primula og Meconopsis bl. andet.
Så var det tid til karriereskift. At være folkeskolelærer  på 18ende  år udløste hos mig en trang  til at række hånden frem med noget meget jordnært og håndgribeligt i og sælge det, uden  yderligere kommentarer.
Så jeg købte mine forældres skole med stauder og gik igang med at lave den om til min måde.

Jeg er opvokset i den nordlige omegn af Kbh. Mine bedsteforældre  var husmænd og koner med store køkkenhaver og fine små prydhaver og min far  gik med bøjet ryg og plantede 1 ha med jordbær-planter med en priklepind i hånden før han plantede stauder på marken,så  jeg har fået det ind med moderfadermælken, det der med planter.


I over 20 år har jeg ejet og drevet de 22000 m2  meget forskellig jordbund, som udgør en del af den store Maglemosefredning. Drevet og drevet er måske så meget sagt. Min far mente, at med mig som ejer gik det hele i ukrudt, så jeg brugte meget tid på at bekæmpe krudtet. Det kan man bare ikke tjene penge ved, så da det gik op for mig at han jo var død flere år tidligere gav jeg op og overgav mig til, at her har været natur en gang og det bliver der så igen.  Den såkaldte natur har det ikke for godt andre steder, men det har den her hos mig.


Hvad så med min have? Min planteskole er min have. I et svagt og kort øjeblik ,mest i juni efter et heftigt forår har jeg ønsket: bare jeg havde en alm. parcelhushave, som mine kunder! 

Selv en planteskolehave kan blive for stor.  Jeg bruger  mindre end en fjerdedel af området nu, og indenfor det har jeg sløjfet mange bede med salgsplanter. Sløjfet betyder  i første omgang, at jeg har ladet dem være med intention om at rydde dem, når jeg fik tid. Jeg fik tid, men valgte at bruge den til at strikke en sweater eller bage et brød i stedet for. 
Så skete underret! I de brede gange mellem salgsbedene fik frø fra stauderne fat og der kom den fineste blomstereng uden nogen arbejdsindsats fra mig!  Se det kalder jeg en have efter min smag!Der lærte jeg, at der kan være mange glæder ved at lade stå til eller gøre så lidt som muligt. Jeg lærte også hvilke stauder, der kan tåle at stå i ukrudt og hvilke der sår sig.
Det bedste er, at jeg lever af at vide, det jeg ved , og at det er iorden at være lidt doven og uordentlig med hensyn til have. Den kan tåle det!
PS. Jeg er vild med køkkenhave-og den bliver luget!


15 kommentarer:

 1. Tusind tak for en dejlig tids- og havevandring med mange genkendelige momenter. Jeg har en drøm om at besøge Mathildestien engang. Men når man selv er bundet op herhjemme, bliver rejseriet begrænset. I fantasien har jeg været der!
  God weekend
  Helga, idehaven

  SvarSlet
 2. Hvor herligt med yndefulde fotos fra dette dejlige, fredfyldte sted. Jeg glæder mig til åbent-hus-søndagene; der er bare for lang tid til!

  venlig hilsen
  Kirsten Buna

  SvarSlet
 3. Super dejlig idé med gæstebloggere, herligt inspirerende.
  Rigtig god weekend.
  Kh Lone

  SvarSlet
 4. Tak for jeres kommentarer :-)

  Skriv endelig - jeg sender alle kommentarerne videre til Birgit (og hun kigger nok også selv herinde).

  Rigtig god weekend til jer alle :-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 5. Hvor er det skønne skønne billeder. Jeg har desværre aldrig set planteskolen, men jeg har bogen med staudebedopskrifter og jeg bruger den flittigt, når der skal hentes inspiration. Dejlig læsning:)

  SvarSlet
 6. Dejligt inspirerende læsning. Måske er jeg slet ikke et rodehovede, men bare doven ;O)

  SvarSlet
 7. Dejlige billeder og kloge ord. Ja, hvorfor hakke ukrudt, når man kan strikke en trøje :) Med så meget jord, må der være plads til det hele - Vigtigt at finde sin egen balance i livet - jeg øver mig stadig :)

  SvarSlet
 8. Skøn skøn havevandring Birgit og Marlene - tak fordi I tager os med bag facaden:0)

  Jeg er helt forliebet i det ubeskriveligt skønne "vildnis"....fantastisk hvordan tingene kan forme sig når det bare for lov......måske man kunne lære lidt at slippe tøjlerne :0)

  Knus Dorthe

  SvarSlet
 9. Spændende, spændende...er stor beundrer af den stil, herlige kig!

  SvarSlet
 10. Skønne og tankevækkende ord og billeder. Jeg er også meget begejstret for din bog "Stauder", som er superanvendelig.
  Hilsen Ina

  SvarSlet
 11. Alle kommentarer sendes som skrevet til Birgit, og hun er MEGET glad for jeres kommentarer :-)

  Så skriv endelig!

  SvarSlet
 12. Hej Birgit.
  Har din bog om stauder- og den bliver studeret flittigt. Vi er en del damer på Rigshospitalet,der er meget optaget af stauder.
  Vi har planlagt at besøge din planteskole på åbent hus dagen i april 2012. Vi glæder os meget til dette besøg.
  Mvh. Susdanne

  SvarSlet
 13. Åh. Birgit! For en deilig hagefilosofi som råder hos deg, for den er nemlig min også... Endelig en sjelfrende!!

  SvarSlet
 14. Min kæreste og jeg har med stor glæde en have med roser og stauder - Vi har overtaget 17 års kærlighed, men ejeren blev for gammel og nu er det vores kære pligt at arbejde videre med den. Vi har med rigtig stor glæde handlet hos Birgit! Vi har også været i Løve på planteskolen med roser den er med roser det stauder er for Birgit. Jeg skriver dette indlæg som en tak. En tak for at der findes planteskoler der lever og handler så man bliver hyggelig og varm - og ikke tilbudsavistrist på en fabriksplanteskole. Støt dem der brænder for det. Hurra for have :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Dejlig kommentar, Michael - tak for den. Jeg har videresendt den til Birgit.

   Kh. Marlene

   Slet

Dejligt, at du giver dig tid til at skrive en kommentar - tak :-)

ALLE kan skrive en kommentar - har du ikke en af de nævnte konti, vælger du bare "Anonym" eller "Navn" (har du ikke en webadresse, lader du feltet stå tomt).

Husk at tilmelde dig svar via email (nederst), da jeg altid besvarer din kommentar og ofte stiller spørgsmål :-) (dette er kun muligt, hvis du er logget ind på en af de nævnte konti).

Alle gæstebloggere får videresendt din kommentar.

Mange hilsner

Marlene