Ugens gæsteblogger - Bente Møller Holm, Plantarum

Vi har haft og får de næste måneder besøg af flere gæstebloggere, der fortæller om deres have, hvordan de bruger den, hvilken stil, de kan lide osv.

Her er nogle af de haveentusiaster, der besøger/har besøgt vores blog:

Birgit Reimer (forfatter og indehaver af Caroline Mathildestiens Planteskole), Birgitte Hasholt (forfatter), Helle Nørby (keramiker - og indehaver af byhellenoerby), Helle Rask (indehaver af Havegalleriet), Anne Stine/Finn Bruun (indehaver af Anne Stines Stauder), Camilla Plum - senere på året - (forfatter, kogekone, TV-vært m.v.), Karin Meyer Nielsen (medindehaver af Pæoneksperten), Bente Møller Holm (indehaver af bog-netbutikken Plantarum), Flemming Hansen (forfatter og indehaver af ClematisDanmark), Helga og Hans Hansen, indehaver af Hosta Danmark, Lene Bargisen Tranberg, havearkitekt, Laif Vænggård, sælger krydderurter og duftpelargonier, Michaela Søllingvraa, indehaver af Den Grønne Garage er nogle af de skønne havemennesker, der vil videregive deres haveglæde her på bloggen.I dag gæsteblogger Bente Møller Holm, der har bognetbutikken Plantarum.

Tekst: Bente Møller Holm
Foto: Anne Bay


Jeg udlever min have- og planteglæde på en 1,2 x 2,4 stor altan. Selvom om jeg bor i byen, i et slags højhusbyggeri, har jeg udsigt til en skovklædt bakke, hvor der jævnligt kommer rådyr forbi.
Min interesse for have og planter begyndte for snart 40 år siden -  som barn var jeg med til at passe køkkenhave, slå græs, og af min faster fik jeg de første sukkulenter.

På altanen har jeg planter, jeg nødigt undværer, fx en buksbom som jeg fik på Egeskov for 10 år siden, den sommer, hvor jeg klippede deres topiary, en hjemmeformeret buksbom, den er ikke stor endnu, men  om nogle år kan den klippes i, en blåbladet hosta, som jeg købte på Piet & Anja Oudolfs planteskole i Holland. Hostaer trives godt i potte -  min er efterhånden blevet delt mange gange.  
Krydderurter skal jeg have flere af i år, de bliver flittigt brugt i salat. Den franske esdragon er, som den gamle gartner forudsagde, gået til i vinteren, men timian, salvie, purløg og mynte har overlevet.

I mine potter har jeg også prydgræsser, den brune halvgræs Carex, Blåtop, Calamagrostis,  sorten Overdam med smukt stribede blade og japansk blodgræs. Desværre er en af mine favoritter, den lille fine  fjergræs gået til her i vinter - det har også været umådeligt koldt for planter i potter.

Min altan bliver sjældent brugt til at sidde og læse på, men med lidt ommøblering af potterne, kan der godt blive plads til en stol -  her i huset er der nemlig mange andre bøger end havebøger; fornylig læste jeg "Den glemte have". Det er en rigtig god historie -  krimier sluges også på altanen.


Selvom pladsen er trang, kan der også blive plads til en grill. Sidste år anskaffede jeg mig en lille transportabel grill, som også kan tages med til stranden, den er dog foreløbig kun blevet brugt på altanen.
Selvfølgelig er min stue og mine vindueskarme fyldt med planter, nogle vil sikkert udskifte dem, for flere ser lidt pistne ud, men jeg har haft dem mange år, og de har overlevet sjælden vanding.

Om sommeren er der flere af mine stueplanter, der kommer ud på altanen, fx har jeg 3 forskellige agaver. Jeg har altid syntes, at sukkulenter er sjove. Mine agaver er en gammeldags med gul stribe langs kanten, en med trevler langs kanten og en lille en med torne i farver langs kanten. Jeg fornøjer mig over de sjove blade, og forventer aldrig at de vil blomstre. En anden af mine stueplanter, som med succes har været på sommerferie på altanen, er en amaryllis -  nu blomstrer den nemlig hvert år.
Når al risiko for frost er overdrevet skal der også sommerblomster på altanen, måske lathyrus eller tallerkensmækker. Jeg plejer at tage til åbent hus på Jordbrugets Uddannelsescenter, der engang hed Beder Gartnerskole, der kan man fylde mange krukker for en billig penge. I år er det den 26. maj.


7 kommentarer:

 1. Kære Bente

  Det gør mig glad at læse om din haveglæde, som folder sig ud på ganske lidt plads. For selvfølgelig kan det lade sig gøre at dyrke blomster og grønt på altanen! En overgang boede jeg selv i byen og skabte dér en frodig altan. Jeg blev hensat til en tilstand af selvforglemmelse og mistede enhver form for tidsfornemmelse, når jeg tilplantede den - nøjagtig som det sker i min store have i dag.

  Kh Birgitte

  SvarSlet
 2. Kære Bente
  Hvor er det dejligt at få sat ansigt på det menneske, som ALTID er så imødekommende, når jeg køber bøger hos hende!
  Tak for altid god superservice!
  Hvis jeg - måske om nogle år - må nøjes med en altan, kommer den til at blive lige så frodig som din.
  Husker, at min afdøde mor, havde en lille altan til sin pensionistlejlighed - og hun forstod virkelig at gøre den til en lille frodig oase - i hvert fald mens hun orkede at røre sig.

  Tak for hyggeligt indlæg her på Staudefeens dejlige blog.
  Man forårshilsner
  Karen

  SvarSlet
 3. Dejlig beretning af Bente, hvis firma jeg har handlet hos flere gange.

  Græsserne der nævnes her har jeg alle sammen og kan godt anbefale dem.

  Fortsat go' påske.

  SvarSlet
 4. Ja, jeg har også købt et hav af bøger af Bente/Plantarum, der altid tager de nyeste havebøger hjem. Man kan hurtigt blive fristet, når man kigger på hendes hjemmeside :-)

  Bente er på påskeferie lige nu, men svarer, når hun kommer hjem :-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 5. Kære Bente
  Jeg siger ofte at jeg gerne vil flytte i lejl, men alle mine venner påstår at det kan jeg da ikke nøjes med. Når jeg så hører, hvad du har på din altan er jeg overbevist om, at man sagtens kan have nogle udvalgte ynglingsplanter og nyde dem lige så meget som en hel have fuld! Glæden ligger ikke i mængden... Dejligt at læse.
  Hilsen Helle

  SvarSlet
 6. Kære Alle

  Tak for de søde hilsener.

  Nu er det jo blevet forår, også på min altan, træerne er sprunget ud og udsigten er blevet dejlig lysegrøn, hostaerne skyder godt, jeg har også fået fat i flere krydderurter, og mynten kan jeg snart plukke af.
  Det er også tid for ompotning, jeg må også finde nogle pæne potter til de nyindkøbte rosmarin, oregano og den brogede citrontimian

  Jeg har også været på havearbejde udenfor altanen, i min forældres have har jeg plantet georginer og klippet roser og hortensiaer, hvor er det skønt med forår.

  Hilsen Bente

  SvarSlet
 7. Hej :-)
  For nogle år siden boede jeg i et etagebyggeri på 3. sal, med en altan der var ca. 1,5 gange 1,2 m.
  Jeg savnede den have jeg var flyttet fra så jeg lavede min egen lille "have."
  Inde fra stuen var der 2 store altandøre, der gik i hele altanens længde, 1.5 m. Så altanen blev som en forlængelse af stuen. De 1,5 m. lyder nok ikke af så meget, men det havde den ønskede virkning når man sad inde i sofaén, og kunne kigge ud på altanen.
  Det var ufatteligt, hvad der kunne blive plads til. Bl.a. havde jeg 2 forskellige Klematisser, der voksede op af den ene væg, nede i de potter de stod i voksede der Persille, Purløg, Citronmelisse og en blå Campanula.
  I de 2 af hjørnerne stod der store murebaljer (90 L.)fyldt med en frodighed af bl.a. Pelargonier, Campanulaer, Bacopa, og hostaér.Om foråret kom Tulipanerne. Også havde jeg også altankasser der var plantet til hele året med forskellige blomster. Desuden havde jeg et lille fuglebad stående, som blev flittigt brugt. (Ufatteligt, at fuglene kunne finde helt op til mig)
  Om aftenen havde jeg alle mine lanterner, (der var i alle krukker, baljer, og altankasser) tændt. Det var bare så hyggeligt at se ud på.
  Så man skal ikke fortvivle helt, hvis man er nød til at flytte i lejlighed med altan. Det kan sagtens med lidt fantasi, lykkedes at lave en lille oase.
  Hilsen Marianne i Hvam :-)

  SvarSlet

Dejligt, at du giver dig tid til at skrive en kommentar - tak :-)

ALLE kan skrive en kommentar - har du ikke en af de nævnte konti, vælger du bare "Anonym" eller "Navn" (har du ikke en webadresse, lader du feltet stå tomt).

Husk at tilmelde dig svar via email (nederst), da jeg altid besvarer din kommentar og ofte stiller spørgsmål :-) (dette er kun muligt, hvis du er logget ind på en af de nævnte konti).

Alle gæstebloggere får videresendt din kommentar.

Mange hilsner

Marlene