Ugens gæsteblogger - Helle Nørby

Vi har haft og får de næste måneder besøg af flere gæstebloggere, der fortæller om deres have, hvordan de bruger den, hvilken stil, de kan lide osv.

Her er nogle af de haveentusiaster, der besøger vores blog:

Birgit Reimer (forfatter og indehaver af Caroline Mathildestiens Planteskole), Birgitte Hasholt (forfatter), Helle Nørby (keramiker - og indehaver af byhellenoerby), Helle Rask (indehaver af Havegalleriet), Anne Stine/Finn Bruun (indehaver af Anne Stines Stauder), Camilla Plum - senere på året - (forfatter, kogekone, TV-vært m.v.), Karin Meyer Nielsen (medindehaver af Pæoneksperten), Bente Møller Holm (indehaver af bog-netbutikken Plantarum), Flemming Hansen (forfatter og indehaver af ClematisDanmark) er nogle af de skønne havemennesker, der vil videregive deres haveglæde her på bloggen.
Foto (af Helle): Simone Lemming Andersen
I dag er det Helle Nørby, som efterhånden er Danmarkskendt for sine smukke belægningssten, der deler sin haveglæde med os. Helle laver dog også meget andet, som I kan se her i indlægget. Helle har f.eks. lavet smukke kakler til vores køkken. Hun har fysisk butik og netbutikken  By Helle Nørby.

Påskeklokker og vintergækker er de seneste fremspirede motiver på Helles udsmykningssten.

Tekst: Helle Nørby. Foto: Helle Nørby, Lilly Ravn, Marie-Louise Veber Paustian, Simone Lemming Andersen.

Bedste del af min have ligger lige uden for mit værksted.

Den er fyldt med stauder og roser – kun bede og belægninger INGEN græs. Græsset har det med at komme krybende ind i bedene og invadere dem, og jeg er ikke vild med at stikke kanter.


Foto: Lilly Ravn

Jeg elsker at luge, det er ren afstresning. Faktisk kan jeg bedre lide at luge end at plante. Måske fordi jeg altid får købt for mange planter til det areal jeg skal tilplante, og så panikker jeg lidt over, hvor jeg skal få dem tvistet ned.

Fra min arbejdsplads på værkstedet kan jeg kikke ud på min dejlige have. Det giver mig ofte anledning til lige at tage en pause, og gå ud og se til haven. Jeg kigger efter, hvad der er i blomst, om der mon er et eller andet jeg lige kan rode lidt med, og mon ikke jeg skulle plukke en buket til værkstedet?


Foto: Marie-Louise Veber Paustian


Som keramiker arbejder jeg hele tiden med æstetik og funktionalitet – det er sådan set det samme i haven: Hvilke planter er smukke sammen, hvordan supplerer og fremhæver de hinanden, og hvordan får jeg dem til at trives?


De skønne fuglebade står Helle også for. Foto: Lilly Ravn


Jeg lader mig inspirere i min have: de skønne detaljer i en undseelig blomst, det fine mønster på Vibeæggets kronblade og filigranmønstret i påskeklokkerne. Den helt fantastiske smukt spændte bue på vintergækkens stilk, og det lille blad der fortsætter lige op, dér hvor blomsterhovedets tyngde former buen på stilken – det findes simpelthen ikke smukkere!


Foto: Lilly Ravn
Jeg har mange pæoner – flest enkle. Et lille bed med dagliljer og Sanquisorba. Af roser er mine favoritter de historiske og alba roserne. Jeg kan godt lide det lidt pjuskede og uprætentiøse look.

Hesperis – natviol - sår sig som de vil, og står som et lyslilla duftende aftentæppe.
Akelejerne får også lov at så sig, som de gider. Jeg har i tidernes morgen smidt frø fra Nora Barlow, som krydser sig og viser sig i alle farver fra hvid over rosa, til cerise med limegrønne detaljer, SMUKT!

Om foråret har jeg masser af krokus, 'Blue Pearl' er den smukkeste syntes jeg, mange narcisser, pinseliljer, dorthealiljer. Og tulipaner selvfølgelig! 'Greenland' og 'Angelique' hører til favoritterne. De er både underskønne og så er det dem, jeg har mest held med at holde liv i år efter år.

Men inden da brillierer mine Helleborus. Jeg nupper de små selvsåede planter under moderplanterne og sætter dem hist og pist. Under bøgehækken breder violerne sig, og på solmættede forårsdage sender de duftbølger ud over hele haven. Violfrøstjerner og Akelejefrøstjerner giver sammen med Phlox (den hvide 'David' er dejlig) højde til bedene i sensommeren.


Foto: Lilly Ravn

Jeg vil helst have blomster, der dufter, men Echinacea er velkommen, selvom den er uden duft. Sidste år etablerede jeg en echinacea-rabat langs med gavlen af huset, det bliver fantastisk til sommer. Så kan de stå der og bage i solen, hvor andre planter har svært ved at trives.

Jeg har flest i den traditionelle purpurfarve heriblandt 'Hope' og 'Vintage Wine', som jeg er rigtig glad for!

Den sjove Pallida med de nedadhængende kronblade, iblandet nogle af de mere orange/røde og gyldne typer som Tomato soup og Sundown. Ja, jeg kunne blive ved, der er mange dejligheder i min have!


Foto: Lilly Ravn
Belægningen, er en ”københavner-belægning” Betonfliser 40x40 med to skift smukke gamle chausse-sten. Her lægger jeg mine udsmykningssten – prøver dem af og ser, hvordan farverne passer ind i haven.
Jeg har længe drømt om et potte- og plantebord. Jeg var så træt af at sidde på hug og svine med jorden på fliserne når jeg prikler og potter.


Foto: Marie-Louise Veber Paustian

I efteråret fik jeg taget mig sammen til at få fremstillet et stel, så jeg kunne gå i gang med at lave kakler – for selvfølgelig skulle det være et godt stabilt, vejrbestandigt og ikke mindst smukt pottebord. Det var en FRYD at stå op og fylde bordet med jord og potte løs.
Når jeg er færdig med at svine med jord, planter og potter, giver jeg bordet en overhaling med vandslangen, og al jord bli'r spulet væk.

Læg mærke til den lille detalje på hylden over bordet som min søde og opfindsomme smed fandt på. Han klippede en lang strimmel af noget gitterværk og svejsede det på, og med nogle gode knager fra Ikea, så har jeg den bedste og mest fleksible knagerække til mine redskaber. 
Foto: Marie-Louise Veber Paustian


Foto: Marie-Louise Veber Paustian
Samtidigt fik jeg fremstillet et mørkegrønt stel til et hårdt tiltrængt nyt havebord. Jeg har leget med mønstre og farver i kaklerne. Jeg ville have, at bord og bænke skulle glide ind i de grønne farver i den takshæk der omkranser siddepladsen. Jeg fremstillede kakler med farver, som jeg hentede fra bedet. Violet fra natviolerne, rosa fra rosen ”Maidens Blush” og en lille smule strågul fra mine hjertegræsser. Disse små farveprikker blev puttet ned blandt de overvejende grønne fliser. Om vinteren, når jeg kikker på bordet, bliver jeg mindet om de smukke farver i bedet og glæder mig over, hvad vi har i vente.

16 kommentarer:

 1. Wauuuwww siger jeg bare... Mange dejligheder, ja det er jeg meget enig i.
  Ha' en skøn weekend Helle og Marlene.
  Kh Lone

  SvarSlet
 2. Tak, Lone - og god weekend til dig også :-)

  Helle svarer på kommentarer sent i aften eller i morgen.

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 3. Ih du fredesens en fantastisk frodighed at have lige uden for sine vinduer, når man er på arbejde.

  Skønt på den måde at have inspirationen tæt på Helle....har før set dine belægningssten i flere blade og bøger og må sige at de er utrolig smukke. Husker at have set nogle med guldsmede kan det passe?

  Solhatte/Echinacea kan man ikke få nok af og det lyder til at du lige som jeg har tabt dit hjerte til denne skønne sensommerstaude.

  Elsker din smed for hans kreativitet.....skønt plantebord I der har fået fremstillet i fællesskab.

  Med ønsket om en rigtig dejlig varm week-end
  Dorthe

  SvarSlet
 4. Det er dejlige billeder fra en skøn, frodig have. Og plantebordet - hvor er det smukt og praktisk!

  Kh Birgitte

  SvarSlet
 5. Hej Lone.
  Ja tak, det ER dejligt!
  Lige nu er det lige så skønt, måske endnu bedre, for det hele ligger foran os. Mine "Blue Pearl-krokus" er ved at knække nakkerne, meen farven er der endnu og mange af de andre tidlige forårsløg står i knop. Vidunderligt!!!
  Jeg skal mande mig gevaldigt op for at gå på værkstedet i morgen. Jeg har rigtig rigtig travlt nu, og det er jo som det skal være, men lærkesang og duften af forår kan selv mit gode værksted ikke slå:)God søndag og mange hilsner fra Helle

  SvarSlet
 6. Hej Dorthe.
  Ja det er dejligt og frodigt, og så DUFTER det!
  Det er skønt og øjet får hvile og sindet ro.
  Ja det er rigtigt, mine sten har været vist både her og der i forskellige have- bolig- og dameblade, og ofte vælger fotograferne stenene med guldsmedemotiverne som illustration. De er også rigtig fine og poetiske. Kroppen er stemplet ned i det bløde ler, men vingerne ridser jeg ned i leret så kan jeg få dem til at flyve og svæve den "rigtige vej" og skabe variation på den enkle sten.
  Min smeden er god og kreativ, og nu skal han da snart i gang igen med en et par nye bestillinger fra mig:)
  God søndag til dig, her i Lundumskov er det lige holdt op med at regne, og det dufter så godt udenfor.
  Mange hilsner fra Helle

  SvarSlet
 7. Ja, dine sten er bl.a. i Living (Jyllands-Posten) i dag :-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 8. Kære Birgitte. Tak for din kommentar!
  Når jeg tænker 3- eller er det måske allerede 4 år tilbage, var pladsen foran mit værksted en gammel grim indkørsel. Dvs. at vi fra vores køkken og fra mit værksted havde udsigt over vores 2 gamle volvoer, som selvom vi er glade for dem, da ikke er det man nyder mest at kikke på over morgenmaden:) Det er noget af det bedste vi har gjort, at flytte indkørslen lidt væk. Det minder jeg så mig selv om når jeg kommer slæbende hjem med 5 indkøbsposer...
  Plantebordet, er rigtig lækkert både at arbejde ved og kikke på. Det er luksus, det ved jeg godt, men ihhh hvor jeg nyder det!
  Rigtig god søndag og mange hilsner fra Helle

  SvarSlet
 9. Hej Marlene, er de DET? Det anede jeg ikke! I hvilken sammenhæng?
  kh Helle

  SvarSlet
 10. I forbindelse med haveindlægget af Nina Evald. Der er vist en lille sten med sommerfugl ;-)

  SvarSlet
 11. Sikken fantastisk gårdhave. Det må være en kæmpeglæde at have al denne skønhed lige uden for værkstedsvinduerne.

  SvarSlet
 12. Hej Marlene, nu fik jeg skaffet et eksemplar af Jyllandsposten. Flot billede og dejlig inspirerende artikel!
  Kh Helle

  SvarSlet
 13. Hej Marina. Det er det nemlig! Det er så dejligt at have lige uden for vinduerne og dørene! Vi har en stor have, og resten af den er noget rod, med børn høns, trampolin osv. Men denne lille plet er Edens Have for mig:) Mange hilsner fra Helle

  SvarSlet
 14. Det var godt, Helle. Ja, det så rigtigt godt ud med din sten :-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 15. Wauw.... sikke et flot plantebord - det er virkelig gennemført og flot. Fine detaljer smeden kom op med. Havebordet er nogle fantastiske farver - kan forestille mig, det passer perfekt ind i omgivelserne.

  Dejligt tur rundt i din have - tak for kigget.

  SvarSlet
 16. Hej Mette!
  Ja er det ikke lækkert? Lige nu er det fyldt med muld og hornvioler der skal i krukker (ja, jeg er lidt sent ude, men jeg havde en stor opgave jeg skulle gøre færdig her i denne uge, men NU går jeg løs på min have!)
  Du er altid velkommen til at kikke forbi -både i cyberspace og i Horsens:) Mange hilsner fra Helle

  SvarSlet

Dejligt, at du giver dig tid til at skrive en kommentar - tak :-)

ALLE kan skrive en kommentar - har du ikke en af de nævnte konti, vælger du bare "Anonym" eller "Navn" (har du ikke en webadresse, lader du feltet stå tomt).

Husk at tilmelde dig svar via email (nederst), da jeg altid besvarer din kommentar og ofte stiller spørgsmål :-) (dette er kun muligt, hvis du er logget ind på en af de nævnte konti).

Alle gæstebloggere får videresendt din kommentar.

Mange hilsner

Marlene