Det "rigtige" haveudstyr

Nogen vil måske mene, at emnet er lidt kedeligt, men det er nu vigtigt med godt og brugbart haveudstyr.

Og om det viste ville være det rigtige for dig, er slet ikke sikkert, men for mig skiller de nedenstående ting sig ud fra andre produkter, jeg har prøvet gennem årene.


Jeg er ikke ret høj (1.65), så lange skafter er bandlyst, og heldigvis laver gode gamle Zinck-Lysbro ikke kun redskaber i god og holdbar kvalitet, men også med skaft i forskellige længder. De er ikke de biligste redskaber på markedet, men bestemt heller ikke de dyreste. Desuden er det et must for mig, at skaftet er af træ.

Der findes naturligvis mange andre lækre redskaber; spade, greb, rive osv. på markedet - f.eks. fra hollandske Sneeboer, og det er virkelig også lækker kvalitet, men også en tand dyrere end redskaberne fra Zinck-Lysbro, som kan købes i de fleste byggemarkeder og plantecentre.


Staudespade fra hollandske Sneeboer. Hel fantastisk at bruge - ret
kort skaft  i træ og flot udført. Købt hos Havegalleriet, der har to
længder.

Denne spade fik jeg i gave engang - den er fra Fiskars, tror jeg. Det er kun Peter, der bruger den. Den er lang og er tung som to bigballer jord!!!

Fordelen er, at det er umuligt at knække skaftet.

Mine håndredskaber er gamle, bøjede, halvrustne, men de er de bedste, jeg nogensinde har haft. Jeg købte dem i Isabella Smiths webshop, da hun åbnede - det var vel omkring år 2000-2001. Hun havde dem kun et års tid, og så forsvandt de fra sortimentet. Ærgerligt, for de er helt klart bedre end alle andre, jeg har prøvet.
Hvorfor? For det første er skovlen lang og smal, så den er nem at grave med i hård jord. Det samme gælder for håndkultivatoren, der har helt, helt tynde tænder, der gør det muligt at luge i lerjord og mellem tæt plantede stauder. Tænderne giver sig ved brug, og det er altså dejligt i stedet for de stive og hårde modeller, der findes på markedet.

Hvilket mærke de er fra, kan jeg ikke huske - måske Burgon & Ball. I hvert fald ville jeg råde de firmaer, der handler med haveudstyr at få dem hjem. De er helt klart de bedste på markedet - synes jeg.

I mange år har jeg brugt en hæksaks af træ, og jeg skal hilse at sige, at armene bliver tunge efter kort tid! Så jeg fik sidste år denne lette fra Fiskars, og den er nem og dejlig at bruge, og man bliver ikke nær så træt i armene.Jeg er storforbruger af handsker. Har altid handsker på - næsten da - og føler mig handicappet, hvis jeg skal lave lidt for meget uden dem - ha, ha. Ikke fordi jeg er sart, men jeg kan bedre løfte og er ikke bange for at stikke mig, når jeg bærer disse handsker af læder og lærred. De sidder helt tæt til hånden og lukkes med velcro ved håndleddet. De skiller sig klart ud fra alle andre havehandsker - har prøvet mange af de nye og måske mere smarte, men de har ikke været nær så gode.

De kan købes på en del byggemarkeder, har jeg set, men vær opmærksom på, at der også findes nogle, der ligner, og de er bare ikke så kraftige. Disse koster ca. 75 kr. Jeg køber dem dog i Garta, som er gartnernes indkøbscentral.De små viktorianske drivhuse i smedejern hører måske ikke under kategorien haveudstyr som sådan, men de er uundværlige haven, da de beskytter sarte planter om vinteren og det tidlige forår. Desuden er de jo ganske smukke! Vi har selv solgt dem på et tidspunkt, men gør det ikke mere - men de kan bl.a. fås her.
Har du nogle favoritredskaber, som du synes, vi andre burde høre om - så skriv om dem her :-)

29 kommentarer:

 1. Mit mest benyttede haveredskab er et mælkebøttejern. På Fejø i min fuldfede muld var det stort set det eneste det gav mening at luge med fordi rødderne ellers ikke fulgte med. Her i min nye have med de mange formklippede stedsegrønne bliver det vel en beskæresaks af en slags. TAK for gennemgangen jeg synes ikke at det er kedeligt.

  SvarSlet
 2. Hvor har du ret. Jeg har en helt flok af haveredskaber med brækkede skafter og bøjet jern (fordi jeg er så stærk ;O)
  Jeg har ikke smidt dem ud endnu,da jeg har tænkt mig at lave en collage som afspejler mit muskelarbejde *fnis*

  Jeg er begyndt at købe Fiskars, men er ikke helt tilfreds, da skafterne er for tynde, de glider ud af mine hænder, og fungere ikke helt for mig selv om der står de er ergonomiske!!

  Jeg har endnu ikke fundet er mærke som er i top!

  SvarSlet
 3. Kære,

  Marina, et mælkebøttejern har jeg mærkeligt nok aldrig brugt ret meget. Eller det er ikke så mærkeligt, for jeg har altid haft masser af mælkebøtter, så det har været for stort et arbejde at bruge det ;-)

  Jeg er glad for, du ikke finder emnet kedeligt :-)

  Susanne, ja, du har ret; det må jo være, fordi vi er så stærke - hæ, hæ.

  Fiskars synes jeg generelt ikke laver ret gode haveredskaber - har prøvet flere. Min hæksaks er jeg dog glad for ;-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 4. Hej Marlene.

  Mit absolut ynglings redskab er ringhakken fra www.bloxbjerg.dk ...Jeg har aldrig lært at svinge et rigtigt hakkejern og lærer det nok heller aldrig.
  Jeg er også ret glad for de gammeldaws småredskaber og min ynglingsspade fra fiskars minder meget om den din Peter har, dog i frue størrelse :-)

  Ha' en smuk dag, der må været godt gang i stauderne nu.
  Kh Lone

  SvarSlet
 5. Kære Lone.

  Tak for linket :-) Den hjemmeside kender jeg vist ikke - må lige ind at kigge.

  Den der ringhakke har jeg aldrig fået købt. Den var meget fremme for ca. 5-6 år siden, hvor der blev reklameret intensivt for den. Jeg kunne godt forestille mig, at den er god.

  Rigtig god aften - ja, der er gang i stauderne nu. Den har også stået på pakning hele dagen i dag (og i går) - dejligt :-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 6. Enig, ringhakken bliver også flittigt brugt i min have. Ud over de nødvendige, store redskaber sætter jeg pris på mit lille håndredskab - skovlen med det lange, smalle blad.

  Kh Birgitte

  SvarSlet
 7. Ja, jeg må vist have anskaffet mig sådan en ringhakke :-)

  Har du også sådan en lang, smal håndskovl? Jeg synes ikke, man ser dem i handlen (?)

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 8. Jeg elsker min hånd-kultivator fra De Wit, jeg har ikke fundet nogle bedre. Men ud over alle de redskaber, du nævner, har jeg også en flise-fuge-renser: En hovrenser til heste.. sådan en kan fås for ca. 15 kr, og klarer fint at rense fugerne ligesom dyrere udstyr kan!

  SvarSlet
 9. Kære Anette,

  ja, De Wit er altså også et godt mærke. Har også tænkt på at købe noget derfra.

  God idé med hovrenseren!!! Det har jeg ikke tænkt på :-) (Jeg har dog ingen fliser at rense her, hvor jeg bor nu).

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 10. Kære Marlene
  Nej, man ser dem ikke rigtig mere. Mit sæt med håndskovlen med det lange, smalle blad er fuldstændig den samme som din fra Isabella Smith ; ) Sættet kom i en fin, grøn lærredspose og dér opbevares mine 3 redskaber stadig - jeg passer på dem, især skovlen kan jeg ikke undvære.

  Kh Birigitte

  SvarSlet
 11. Kære Marlene og Birgitte

  Jeg forstår en hentydning ! De redskaber I er så glade for er måske fra Burgon&Ball - og de laver den stadigvæk. Om grossisten har dem, ved jeg ikke. Hvad er godt ved det lange skaft? Sneeboer , som laver fantastiske redskaber, laver også nogle med det skaft, men de er nok dobbelt så dyre som Burgon&Ball. Jeg bruger selv en lang skovl og en lugekone, sådan en lille kroget ting der er rigtig god, hvis man er typen der helst skal have fingrene helt nede i jorden ( fås dog også med langt skaft). Hilsen Helle, Havegalleriet

  SvarSlet
 12. Kære Helle,

  hæ, hæ.... ja, de er suveræne. Specielt håndkultivatoren med de tynde, tynde tænder, der er bevægelige er suveræn, hvis man har lerjord.

  Lange skaft... Hmm... altså det er mest selve skovlen, der er det specielle, synes jeg. Altså, at den er lang og smal. Det gør den god at håndluge med og også plante med, hvis man har hård jord.

  Men det er som sagt håndkultivatoren, der er den mest unikke i dette sæt.

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 13. Kære Birgitte,

  det var da pudsigt, at du har samme sæt! Jeg har aldrig set andre have det. Der fulgte i øvrigt også en god og kraftig beskæresaks med... nej, passer ikke forresten - den købte jeg ved siden af, men det var også med skaft af rosentræ (nå ja, det var jo det, det var/er - rosentræ!), og den var suveræn :-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 14. Hej Marlene, og alle jer andre. Udover cirkelhakken og mælkebøttejernet, som jeg bruger når jeg luger, og det gør jeg altid nede i jordhøjde, og helst ikke med et langt skaft mellem mig og jorden, så elsker jeg min nej mine felco-sakse. Da vi blev gift fik vi 4! stks, og jeg har stadigvæk allesammen og de har det godt trods mishandling. F.eks. fandt jeg 2 af dem i haven da sneen smeltede...hm, fantastisk de bare lige skulle "varmes op" så var de så gode som nye, men mon ikke de har gjort sig fortjent til lidt oliering ved lejlighed?
  mange hilsner Helle

  SvarSlet
 15. Kære Helle.

  Jeg luger også altid i jordhøjde - det kan jeg bedst lide.

  Jeg har aldrig prøvet en Felco saks, men kan godt se, de ser lækre ud. Hæ, hæ, 4 stk. - det var da ellers nogle stykker ;-)

  Var de ikke blevet rustne af sneen?

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 16. Prøv det prøv det:)altså Felco-saksen!
  Nææ de var faktisk ikke rustede noget videre, de skulle bare lige åbnes og lukkes et par gange så var de arbejdsdygtige igen.
  Ja 4 stk! og vistnok 5 hvidløgspressere osv. Men det er ved at være 20! år siden.
  kh Helle

  SvarSlet
 17. Ok, så har I ikke behøvet at købe hvidløgspressere i alle de år ;-)

  God weekend.

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 18. Nej vi har været godt forsynet.
  kh Helle

  SvarSlet
 19. Hej Marlene,

  Kan godt se at jeg er sent ude, men jeg har altså også sådan et sæt fra Isabella, og kan huske at det var amerikansk - håndkultivatoren er absolut mit yndlingsredskab sammen med en 'håndgreb' fra Burgeon and Ball. Desværre tabte skovlen ret hurtigt hovedet - jeg fik en ny (der var evighedsgaranti på), men den kunne heller ikke holde til min stenede jord :-( Så nu bruger jeg en af rustfrit stål med gummihåndtag som de havde i det lokale supermarked til 39 kr... ;-)

  SvarSlet
 20. Kære Sissel,

  velkommen på bloggen - håber, du har det godt :-)

  Pudsigt, at du også har netop det sæt. Øv, du har da været uheldig med skovlen :-/ Jeg har haft mit sæt siden ca. år 2000, og i min tidligere have havde jeg tung og umedgørlig lerjord, så jeg har vist været heldig med den.

  Amerikansk... tak for oplysningen. Kunne jo egentlig også bare spørge på Isabellas blog.

  Hæ, hæ, det var da super, at du kunne finde en god skovl til kun 39 kr.!!! :-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 21. OK, så fik jeg vovet mig ud i kulden og mørket til drivhuset og halet det hovedløse skaft fra skovlen frem. Jeg har gemt det, for naboen er smed - jeg har bare glemt at spørge om han kunne svejse det sammen. Og da det ikke har været brugt ret meget kan man sagtens se at det er fremstillet af Snow & Nealley (men jeg kan ikke klistre billedet på her). Desværre viser en hurtig søgning på nettet følgende: "Snow & Nealley has discontinued is Lawn & Garden Tools product line. Sorry for any inconvenience." Så måske skal jeg gøre alvor af at male skaftet på kultivatoren neonfarvet, som jeg svor på sidst jeg havde efterladt den et sted i haven og ikke kunne finde den igen. Og så lige snakke med naboen...

  SvarSlet
 22. Kære Sissel,

  ih, tusind tak - jeg sender det lige videre til Havegalleriet, som jeg ved har været nysgerrig efter at vide, hvilket mærke det er. Øv, at man ikke kan få det mere (fornemt, at du undersøgte det).

  Hæ, hæ, neonfarvet - god idé - jeg er SÅ slem til at smide mine håndredskaber steder i haven, hvor jeg aldrig kan finde dem igen. Jeg tror altid, jeg kan huske, hvor jeg har lagt dem, men fem minutter efter har jeg altså bare glemt det ;-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 23. Hej Marlene,

  Det ser faktisk ud til at de her: http://www.gardenerstoolshed.com/9_inch_forged_tools.html har nogle håndskovle tilbage på lager. Men man skal nok alliere sig med nogle amerikanere, for det ser ikke ud som om de sender til DK.

  :-)

  SvarSlet
 24. Åh ja, Sissel, der er de jo ;-))) Hvor er du god - tak :-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 25. Haveredskaberne ( tre stk i pose) var fra SNOW and Neallye. Jeg har mine endnu, - de har været meget solide og også de bedste jeg har haft i hænderne.
  Lene Herler

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak, lene :-)))

   Kh. Marlene

   Slet
 26. This is the only way to ensure good products in hand and great value for your hard
  earned money. As a matter of fact, there are
  some news stories that have made such a strong impact on the society
  that some of them have even won accolades. They’re the real Mc - Coy
  and are as old as the date on their front page. Some say it would have,
  because there is an ongoing collaboration between the two groups in attacks on Israel.
  But I made it to a telephone and called Vito Genovese who was
  at that time the most famous of New York's mafia bosses.

  Visit my website :: click here

  SvarSlet
 27. This can be flight simulator version FS2002, FS2004 or the latest version of Flight Simulator, FSX.

  Even recommended system specs had difficulties coping with the games
  demands on first launch when flying over the more substantial town locations.
  Multiple PC and Controller Support Install on as many PCs/MAC as
  you like. As with most of the electronics, the main enemy of golf simulator is the
  dust. If youre a flight sim enthusiast, the you must try the king of flight simulator games.

  SvarSlet
 28. I lοved aѕ muсh аs yоu'll receive carried out right here. The sketch is attractive, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get bought an edginess over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again since exactly the same nearly a lot often inside case you shield this hike.

  Visit my web blog ... lloyd irvin

  SvarSlet

Dejligt, at du giver dig tid til at skrive en kommentar - tak :-)

ALLE kan skrive en kommentar - har du ikke en af de nævnte konti, vælger du bare "Anonym" eller "Navn" (har du ikke en webadresse, lader du feltet stå tomt).

Husk at tilmelde dig svar via email (nederst), da jeg altid besvarer din kommentar og ofte stiller spørgsmål :-) (dette er kun muligt, hvis du er logget ind på en af de nævnte konti).

Alle gæstebloggere får videresendt din kommentar.

Mange hilsner

Marlene