De smukke haveiris

Jeg så til min store glæde den anden dag, at en af Iris germanica 'Blue Icing' er sprunget ud... Nah, det er også lidt snyd, da de pottede planter har stået i drivhus i det tidlige forår.


'Blue Icing'

Jeg glemmer hvert år, hvor smukke farver de forskellige Iris germanica har... sådan helt fortryllende og klare farver.


'Double Espoir'

Når jeg sidder og bestiller iris året før til vores sortiment, er det svært helt at forestille sig de rigtige farver, og hvor usædvanlig formen og farvesammensætningerne egentlig er.


'Classic Treasure'

Jeg kan sagtens forstå, at så mange er "bidt af" af en gal iris, for det er jeg vist også ved at blive ;-)

Peter sagde for flere år siden - inden udvalget var blevet så stort her i Danmark - at han da ikke kunne forstå, hvorfor jeg ikke tog iris hjem. Joh, jah... de var da meget kønne, men sagde mig ellers ikke så meget.


'Marie Flore'

Men det blev der hurtigt vendt om på, da jeg fik de første måske lidt mere specielle haveiris. Og jeg har da også tænkt mig at få flere ind i sortimentet.

Er de i blomst på plantemarkedet i Geografisk Have, bliver de revet væk i løbet af ganske kort tid. Og det skyldes simpelthen, at det er en plante, man bare MÅ se i blomst for at danne sig et indtryk af, hvor fascinerende og speciel den er.


'Az Ap' med en helt fortryllende blålilla/isblå farve.


Iris germanica bliver ca. 60-90 cm høj (der findes dog også lave sorter). De store rhizomer plantes øverligt - dvs. de lægges faktisk ovenpå jorden, så de kan blive bagt af solen.

Sådan siger man i hvert fald, at de skal plantes - og det siger jeg også selv til mine kunder. Meen... jeg har nu altså flere, der står dækket af andre stauder, og de trives upåklageligt og er faktisk store og frodige.'Heure Blue'


De blomstrer i juni-juli og er smukke i det romantiske bed sammen med f.eks. pæoner, floks, storkenæb osv. Men også en mere minimalistisk stil kan fremhæves med iris, da de lange aks giver struktur og et arkitektonisk udtryk i haven. 


'Immortality'


De mørke sorter er specielt eftertragtede, og 'Black Dragon' er altid den, der først er udsolgt her hos os.'Black Dragon'


'Superstition'

Jeg købte denne (nedenfor) iris på et plantemarked i Århus, og ejeren kendte ikke navnet. Jeg synes, den er så smuk.... Hvis du skulle kende navnet, må du MEGET gerne skrive det her på bloggen :-)


Hvilken sort er denne?

'Best Bet'

Jeg kan næsten ikke vente med at bestille iris til næste sæson (2012).... ælle bælle... ja, det bliver svært at vælge ;-)


Denne smukke iris 'Cimmaron Rose' købte jeg til markedet i Køge af Iriseksperten forrige lørdag -
 jeg kunne simpelthen ikke stå for den. Iriseksperten har et kæmpe udvalg af overdådige haveiris.
24 kommentarer:

 1. De er meget smukke, irisene! Desværre trives iris germanica ikke i min fugtige jord, så jeg må nøjes med at nyde billeder af dem og glæde mig over de planter, der elsker fugt :)

  SvarSlet
 2. Jeg ved ikke en dyt om blomster, men dine iris er meget smukke.
  Måske den "ukendte" er en af de farve varianter der nævnes her:
  http://www.botanicalgarden.ubc.ca/potd/2005/05/iris_innominata.php

  SvarSlet
 3. Hvor er de haveiris smukke - glæder mig til at mine iris blomstre.
  Har tilføjet dit link på min blog.
  /Hanne Bente
  http://hb.finus.dk/#home

  SvarSlet
 4. Jeg elsker iris - vil have mange flere :-)

  SvarSlet
 5. Jeg har en del iris, de er faktisk lige ved at springe ud eller står med store knopper, og de har ikke været i drivhus. Vi plejer ellers at være senere på den end I er på Fyn. Men Fyn er jo også lidt sydligere end Samsø :-)
  Er selv fynbo, så kommer der jævnligt og kan se forskellen på udspringet.

  SvarSlet
 6. Hej Marlene.

  Sjovt... lige da jeg begyndte at læse dit indlæg, tænkte jeg at nu ville jeg spørge dig om det med at stå tæt på andre stauder.
  Jeg kan nemlig også virkelig godt lide iris, og jeg har nogle stykker. De står lige op ad trædefliser og gange, så de ikke bliver dækket.
  Men jeg ville jo også gerne have dem længere inde i bedene. Jeg troede bare ikke man kunne, når man planter nærmest 'i lag' som jeg gør.
  Er det nogle bestemste slags som godt kan tåle at få roden skygget, eller er det bare at prøve sig frem?
  Hilsen Hanne i haven.

  SvarSlet
 7. Kære,

  Achillea, det var en skam. Det er rigtigt, at de bedst kan lide veldrænet jord.

  Kirsten, ja, den er smuk, men en anden art, så det kan ikke være den, men tak for linket ;-)

  Hanne Bente, ja, der er meget at glæde sig til - suk ;-) Tak for tilføjelsen af vor blog til din blogliste. Du er nu også lagt her på siden :-)

  Lavendel, ja, det vil jeg også - BASTA! ;-)

  Hønneballehaven, ja, jeg så faktisk også lige før, at der er nogle af de iris, der står i haven, som står med store knopper, så det har nok alligevel ikke noget at gøre med, at Blue Icing har været i drivhus i det tidlige forår. Fyn og Samsø minder også lidt om hinanden - jeg elsker Samsø :-)

  Hanne, alle Iris germanica skulle jo være ens i den måde, de skal behandles på. Jeg har Rustic Cedar og den uden navn til at stå dækket af store storkenæb, pæoner m.v., og de trives fint. Som sagt er de faktisk noget større end de, der ikke bliver dækket, og jeg kan kun forestille mig, at det skyldes, at de får mere vand end det sted, hvor de ikke er tildækket af andre stauder. Iris germanica kan nemlig godt lide vand - jorden skal bare være veldrænet (har jeg fundet ud af).

  Rigtig god weekend :-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 8. ......jeg må give dig ret de er sørme smukke :0) Ved ikke helt hvorfor det er at jeg ikke selv har en eneste iris i haven????? Det må tages til efterretning :0)

  Knus Dorthe ( idag med jord under neglene :0)

  SvarSlet
 9. Tak for dit svar :-)
  Jeg har nogle skønne hvide no-name som skal deles i år. Så vil jeg eksperimentere med dem rundt omkring.

  Rigtig god weekend til dig også :-)

  SvarSlet
 10. Hej Marlene, jeg har selv kun to forskellige slags. Og jeg glæder mig til flere:-) Det er nogle smukke Iris du viser billeder af !
  Rigtig god weekend
  Gro

  SvarSlet
 11. Måske er iris bare en blomst, man skal lære at holde af. For derefter at blive ualmindeligt begejstret. Jeg har nemlig heller ikke aldrig være særlig interesseret i iris, men efter, at vi fik nogle forærende, kan jeg mærke begejstringen hvert år. Nu vil jeg bare have flere.

  Ha´en god søndag
  Birgitte

  SvarSlet
 12. Kære,

  Frøken Solhat/Dorthe, ja, jeg tror ikke, du vil blive skuffet ;-)

  Hanne, det bliver spændende, hvordan dine iris så udvikler sig. Hører gerne nærmere.

  Gro, tak skal du have. Hvilke sorter har du?

  Landliggeren/Birgitte, jeg har/har haft det på akkurat samme måde som dig :-)

  God søndag.

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 13. Jeg havde på et tidspunkt en meget skøn iris, som forsvandt. Dit dejlige indlæg får mig til at tænke på, at jeg hellere må anskaffe mig en ny eller flere : )

  Kh Birgitte

  SvarSlet
 14. Kære Birgitte,

  dejligt, at jeg kan friste og inspirere lidt ;-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 15. Jeg hører til dem, der er lidt skeptisk overfor Irisen - egentlig mest fordi jeg ikke kan lide synet af rødderne, for blomsterne er jo helt fantastiske - måske man alligevel skulle prøve sig frem og gemme rødderne lidt med andre planter.

  Knus
  Mette

  SvarSlet
 16. Hej Marlene.
  Jeg faldt tilfældig over din blog, da jeg var rundt og "snuse" til de forskellige haveblogs.
  Sikke smukke Iris, man bliver helt glad af at se dem.
  Jeg har en´ Iris germanica i haven, men jeg har ikke set den blomstre endnu, da den først blev sat her i foråret.
  Jeg flyttede for 1 år siden, men nåede ikke så meget i min haven sidte år da jeg var 3½ mdr. på Grønland, og da jeg kom hjem kom vinteren.
  Så´i år skal der samles inspiration, og planlægges. Men jeg er selvfølgelig gået i gang med at anskaffe blomster. ;-D
  Jeg vil gerne have nogle planter der er lidt specielle, og de Iris er da noget af det skønneste. De er dermed sat på ønskelisten :-)
  Tak for kigget.
  Hilsen Marianne fra Hvam.

  SvarSlet
 17. Kære,

  Mette, du har ret i, at rødderne/rhizomerne ikke er særligt kønne. Ja, jeg vil i hvert fald have flere - gerne i lidt større grupper :-)

  Marianne, velkommen her på bloggen :-) Hvilken farve skulle din iris være? Det må være dejligt for dig at skulle til at planlægge efter at have undværet en have i 3 måneder :-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 18. Hej igen :-)
  Ja det var skønt at komme hjem til Danmark igen, selv om vi ikke nåede at få så meget ud af haven sidste år. Tilgængæld kunne vi se at ukrudtet havde "hygget" sig. Så meget af tiden i år går med (igen), at få renset for skvalderkål så der kan komme noget i jorden.
  Jeg har lavet et midlertidig bed, for de blomster jeg ikke har kunnet dy mig for at købe, for vi skal i gang med at plane ud, og lave "etager" i vores baghave. Da den skråner meget.
  Men min plan er indtil vidre, at den skal holdes i mørk bourgone/lilla, pink, og hvid. Der ville Iris´en "Double Espoir" jo passe perfekt. Men det skal dog siges at der allerede har sneget sig nogle planter ind i haven, som ikke rigtig passer til min farveplan. Heldigvis er grunden så stor, at der nok skulle blive plads til "outsiderne."
  Men jeg må nok hellere styre mig, med indkøb af flere planter før vi får lavet baghaven klar. Men hold op det er svært. Indtil da vil jeg nyde din blog med de skønne billeder.
  Hilsen Marianne fra Hvam.

  SvarSlet
 19. Hvor er de bare flotte. Det er ikke noget jeg gør det i, men dine billeder får mig da til at overveje det kraftigt :-)

  SvarSlet
 20. Kære,

  Marianne, ja, det er svært at styre sig - jeg kender det ;-) Det lyder til, det bliver flot i din have med flere etager.

  'Double Espoir' er nu ikke en, jeg selv har - jeg tog billedet i Frankrig.

  Ina, ja, man kan altså hurtigt blive fuldstændig vild med iris. Jeg troede heller ikke, jeg skulle få det sådan med dem ;-)

  Rigtig dejlig dag.

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 21. Hej Marianne
  Tak for skønne billeder og en inspirerende blog. Jeg bor også på Fyn, så jeg bliver vist nødt til at kigge forbi næste gang du holder åbent hus :-) Mine iris har nu blomstret i en uge, og blomsterne er næsten hvide, men med et skær af lys blå-grå. De er ca, 70-80 cm høje og rigtig smukke. Var egentlig købt som en sart rosa for flere år siden, men sådan kan man jo blive positivt overrasket :-) Den blomstrer for første gang i år og jeg er meget begejstret for den, så der kommer helt sikkert flere iris ind i haven fremover.
  Kh
  Karin fra Fyn

  SvarSlet
 22. Kære Karin,

  tak for din hilsen :-)

  Ja, du må endelig kigge forbi. Det lyder vel nok flot med dine iris - og smuk farve. Hvad mon det er for en sort?

  Og mon der er mange forkerte iris i handlen? Jeg kan nemlig huske sidste år, at flere fortalte, at de havde fået forkerte iris (ved ikke hvorfra)...

  Rigtig dejlig weekend :-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 23. Hej Marlene
  Du spørger om hvilken sort den gule iris ,som du købte i Århus ,er. Vi har den i vores have og har haft den i ca. 20 år den er købt hos Bakker. Vi ved at den hedder Gracchus.
  Vi har ca. 160 forskellige store iris, 15 media, 16 nana,19 sibirica og 18 sibiriske. Vi er begyndt at sælge lidt af de store iris.Vi så dig på plantemarkedet på Glud Museum i 2011
  Venlig hilsen Ejvind Olesen

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Ejvind.

   Ih, tusind tak for navnet - det var dejligt at få sat navn på den skønne iris :-) Og ja, kan se på Google, at det er den - superskønt.

   Det lyder imponerende med jeres irissamling - havde du nogle med på Glud museum sidste år?

   Rigtig god dag.

   Kh. Marlene

   Slet

Dejligt, at du giver dig tid til at skrive en kommentar - tak :-)

ALLE kan skrive en kommentar - har du ikke en af de nævnte konti, vælger du bare "Anonym" eller "Navn" (har du ikke en webadresse, lader du feltet stå tomt).

Husk at tilmelde dig svar via email (nederst), da jeg altid besvarer din kommentar og ofte stiller spørgsmål :-) (dette er kun muligt, hvis du er logget ind på en af de nævnte konti).

Alle gæstebloggere får videresendt din kommentar.

Mange hilsner

Marlene