Den smækre tallerkensmækker!

Eller blomsterkarse, som den også kaldes - Tropaeolum majus.'Black Velvet'

Den har jeg selvfølgelig også sået i år - sorterne er 'Black Velvet', 'Milkmaid' og 'Whirlybird Cherry Rose' (halvfyldt).

Desuden købte jeg i sidste uge en broget blomsterkarse. Jeg ved ikke rigtigt, om jeg synes, den er køn, men den skal nok lyse op i køkkenhaven, og så vil den være flot i salaten.


Jeg har egentlig aldrig været god til at bruge blomsterkarsen i maden - jo måske blomsterne på kager, men ellers ikke. Men i år skal jeg prøve at hakke bladene fint og putte dem i sandwich, som Birgitte Hasholt så indbydende beskriver her i sit/sin indlæg/artikel i HAVEN om blomsterkarsen.


Sprøde vitaminrige blade i en sandwich... ummm.. det lyder godt :-)

Blomsterkarsen er nem at så og trives sådan set overalt. Den vil - som andre sommerblomster - naturligvis gerne have sol.

De friske frø kan bruges som kapers - det har jeg nu aldrig prøvet.

En skøn sommerblomst, der har både pryd- og kulinarisk værdi - den er da ikke til at undvære, er den??? :-))

10 kommentarer:

 1. Jeg har tidligere haft blomsterkarse, men blev træt at af den selvsåede sig så umanerligt meget. Har dog i år overgivet mig og har sået en cremefarvet en af slagsen. Den skal sættes i kanten af mit højbed, og så skal der være pluksalat i 2 farver samt rucola i bedet. Tror det bliver smukt :)

  SvarSlet
 2. Kære Marlene

  Tusind tak for linket! Blomsterkarse i de blideste farver er en hjerteknuser. Og den smager godt.

  Kh Birgitte

  SvarSlet
 3. Kære,

  Lene, jeg tror aldrig, jeg har været ude for, at den selvsår sig i min have (eller tidligere have) - det måtte den ellers godt ;-)

  Kan du huske, hvad sorten, som du har sået, hedder? Det lyder nemlig skønt med en cremefarvet. 'Milkmaid' er også sådan cremegul, men ikke helt cremefarvet. Ja, det lyder godt nok smukt med din sammensætning af blomsterkarse og salat :-)

  Birgitte, det var så lidt :-) Ja, de orange farver kan godt være lidt for meget, men ofte gør det ikke så meget, hvis de står i køkkenhaven.

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 4. Min absolut eneste indvending mod tallerkensmækker er de forbistrede sommerfuglelarver... - men jeg vil godt have sommerfuglene!! ;o)

  SvarSlet
 5. Kære Marlene. Tallerkensmækker... Ja de er fine, men jeg kan ikke lide lugten, og ville ikke drømme om at sætte tænderne i dem! Jeg havde engang en fantastisk en, og hvad hed den så... impiere of India -måske, jeg er så dårlig til at huske navne, den var mørk rosa, det lyder usandsynligt, da tsallerkensmækkere jo mest er gule, orange og røde, men den var så smuk og meget krøllet i bladene.
  Jeg er nu kommet i tanke om -nej løgn! Jeg har FUNDET skiltet på den clamatis jeg skrev om i en tidligere kommentar. Den dufter af vanille, bliver kæmpestor og har små hvide blomster, og navnet er : Alexander!
  Kærlig hilsen Helle

  SvarSlet
 6. Kære,

  Fru Friis, sommerfuglelarver... hvordan? Kommer der mange af dem, når man har blomsterkarse?

  Helle, har ikke tænkt over, at de lugter specielt - jo sådan frisk. Nå, må lige prøve at lugte til dem igen :-)

  Empress of India er der en, der hedder - det var vist den første, jeg havde i min tidligere have. Men den er helt rød. Men jeg har sået en i år, der er halvfyldt og lidt krøllet i kronbladene - Whirlybird Cherry Rose - den lyder lidt som den, du beskriver.

  Hæ, hæ, godt, du fandt skiltet til clematis'en :-) Den Alexander må jeg vist have købt - duft af vanille, ummmm....

  Rigtig god aften.

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 7. tallerkensmækkere - ja de er smækre,- har altid holdt umanerlig meget af dem, men det gør min mand ikke, så vi indgår af og til et kompromis: hvert andet år får jeg min vilje !!
  det er helt sikkert at der vrimler med sommerfuglelarver i dem, og de kan gnave en hel busk til ukendelighed på ganske kort tid...det er også een af mine anker..
  og ja, de selvsår sig også i min have,- så meget at de næsten kunne kaldes 2-årige..
  og hvor er den Black Velvet bare vidunderlig...
  lilian

  SvarSlet
 8. Kære Lilian,

  godt, at I kan indgå kompromis :-)

  Underligt, jeg aldrig har tænkt på det med sommerfuglelarver - jeg havde også blomsterkarse sidste år, men havde ikke larver i dem. Andre, der har haft samme problem?

  Jeg har dem kun i køkkenhaven, hvor jeg roder i jorden heletiden fra tidlig forår, så måske er det derfor, at de ikke får lov til at selvså sig.

  Rigtig dejlig dag :-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 9. Hejsa.
  Rigtig flotte tallerkensmækker - særlig Black Velvet.
  /Hanne Bente

  SvarSlet
 10. Tak, Bente ;-)

  Fru Friis, jeg havde da også svaret dig, men den kommentar er åbenbart blevet slettet.

  Nå, men det må åbenbart været et problem med sommerfuglelarverne. Det må jeg lige holde øje med i år.

  Kh. Marlene

  SvarSlet

Dejligt, at du giver dig tid til at skrive en kommentar - tak :-)

ALLE kan skrive en kommentar - har du ikke en af de nævnte konti, vælger du bare "Anonym" eller "Navn" (har du ikke en webadresse, lader du feltet stå tomt).

Husk at tilmelde dig svar via email (nederst), da jeg altid besvarer din kommentar og ofte stiller spørgsmål :-) (dette er kun muligt, hvis du er logget ind på en af de nævnte konti).

Alle gæstebloggere får videresendt din kommentar.

Mange hilsner

Marlene