Kvæderne - mystisk frugt

De japanske kvæder, Chaenomeles japonica, blomstrer nu og har gjort det i et stykke tid. Jeg blev lige mindet om dem, da jeg så Floras smukke billeder af sin kvæde med støvet pink blomster.

Den rødorange er nok den mest almindelige. Jeg har en støvet lysorange, og så blomstrer der netop nu to sorter, som er købt i England - den laksefarvede og fyldte 'Cameo' og den rosa med hvide kanter 'Madame Butterfly'.


Den japanske kvæde sætter små hårde gule frugter, der kan bruges til gelé, marmelade m.m. - akkurat som den almindelige/rigtige kvæde.

Den rigtige kvæde (Cydonia oblonga) - som jeg forbinder lidt med mystik (muligvis fordi den bruges meget i den arabiske verden, som jeg ofte forbinder med 1001 nat)  - har store hårde, gule frugter, der enten er æble- eller pæreformet.


Æblekvæde - vi har to efterhånden ret store buske - den ene på et par meter. Vi har også en
mindre busk med pæreformede kvæder.


Træet er eventyrligt smukt. Det minder ved udspring lidt om et myrtetræ, kan blive enten til en busk (og kan holdes nede til dette) eller træ på 3-4 meter. Desuden er blomsterne nærmest det smukkeste, jeg nogensinde har set. De er helt svagtlyserøde og er spredt fordelt over busken. Den blomstrer senere end æbletræerne, så er der ikke bier i haven, bestøves blomsterne med din finger, pensel eller lignende. Det fandt jeg ud af sidste år, hvor jeg fik et væld af kvæder.
Frugten, som er let dunet, kan plukkes i efteråret. Der kan laves marmelade, te, kvædebrød og meget andet af disse usædvanlige frugter - se opskrifter her.


11 kommentarer:

 1. Hvor er de skønne Marlene. Kvæden er jeg også helt "bidt" af, fordi den - som du skriver - er eventyrlig. Jeg har to fine pærekvædetræer og nogle små frøformerede planter. De små planter er klar til udplantning i år og skulle ende med at blomstre i en helt sart farve.

  Kh Birgitte

  SvarSlet
 2. De er bare flotte. Men specielt duften af frugterne er jeg vild med. Bare man kunne gemme den og hælde den på flaske!

  SvarSlet
 3. Dejligt indlæg igen, Marlene! Hvor er 'Cameo' dog smuk, jeg er vild med fyldte blomster og farven er henrivende :-) Men de andre er nu også rigtig fine!!

  SvarSlet
 4. Vilka sagoligt vackra blommor!

  SvarSlet
 5. Kære,

  Birgitte, jeg vidste ikke, du også havde dem :-) Det lyder vel nok spændende med frøplanterne. Dem glæder jeg mig til at høre nærmere om :-)

  Tante Tulle/ Anette, ha, ha ja duften!!!! Tænk, at jeg kunne glemme at nævne den i indlægget. Tak for påmindelsen! Duften er jo helt speciel, når frugterne kommer ind i varmen :-)

  Flora, tak ;-) Jeg har altså noget med fyldte blomster - kan bare godt lide dem!

  Linda, tak, min ven :-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 6. Fantastisk indlæg - det kommer helt bag på mig så smukke kvæde er Marlene......mindes kun frugterne fra min barndom hvor vi brugte dem til at tegne med på vejen :0)

  tusind tak for dine kommentarer om egne erfaringer angående mine ny indkøb. Har besluttet at plante dem om.......lidt højere i bedet så vandet lettere kan løbe fra :0)

  Knus Dorthe

  SvarSlet
 7. Kære Dorthe,

  tusind tak ;-) Tegne på vejen - hvordan?

  Det lyder fornuftigt med purpursolhattene. De skal i hvert fald stå veldrænet om vinteren.

  Rigtig dejlig dag :-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 8. Kvæden er en meget smuk plante. Der stod en i haven, da vi flyttede ind for 10 år siden. Desværre var roden råden og træet måtte fjernes. Siden har jeg aldrig fået plantet en ny.

  Ha' en dejlig dag :-)

  SvarSlet
 9. Kære Madam Bæk,

  det var da trist, at I måtte fjerne kvædetræet. Det er så smukt. Hvor højt var det?

  Også dejlig dag til dig :-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 10. Jeg synes også, at de har en meget smuk farve. Jeg har selv en stor kvædebusk, som jeg holder meget af.

  SvarSlet
 11. Kære Ina,

  ja, de er næsten ikke til at undvære i haven. Hvilken farve har din busk?

  God weekend :-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet

Dejligt, at du giver dig tid til at skrive en kommentar - tak :-)

ALLE kan skrive en kommentar - har du ikke en af de nævnte konti, vælger du bare "Anonym" eller "Navn" (har du ikke en webadresse, lader du feltet stå tomt).

Husk at tilmelde dig svar via email (nederst), da jeg altid besvarer din kommentar og ofte stiller spørgsmål :-) (dette er kun muligt, hvis du er logget ind på en af de nævnte konti).

Alle gæstebloggere får videresendt din kommentar.

Mange hilsner

Marlene