Genblomstring med lyse toner


Det er egentlig ret fantastisk, så mange stauder der blomstrer for anden gang her i sensommeren. På en eller anden måde glædes man lidt mere over blomstringen på denne årstid... måske fordi man ved, at det hele er ved at takke af for i år.

Flere af de sarte og lyse toner blander sig i et skønt mix. Blandt andet den skønne lyse stjerneskærm 'Star of Billion' og den lette ranunkel 'Citrinus'.


Engblommen, Trollius 'Alabaster', forbinder man unægteligt med foråret, men den blomstrer altså igen - dog ikke så overdådigt. 
Og julerosen (påskeklokke) ved vist ikke, hvilken tid på året vi befinder os lige nu... Blomstring af disse i sensommeren har jeg dog ofte været ude for, og det kan skyldes en kold sommer, som vi jo unægteligt har haft!!!
Storkenæb, Geranium, er kendt for at genblomstre, men nogle arter er selvfølgelig bedre til det end andre. Sylvaticum plejer - her hos mig i hvert fald - ikke at være den bedste til at genblomstre, men 'Ice Blue' har blomstret ret længe her i sensommeren, hvilket jeg er rigtig glad for, da den er en af de storkenæb, jeg holder allermest af. Den sarte, isblå(lilla) farve er uden sammenligning. 
Ofte kan man også være heldig, at de orientalske valmuer blomstrer igen i sensommeren. Her er det 'Brooklyn', der står med en sprød knop, som er lige ved at briste. 
Heldigvis blander både frøstande og sommerblomster sig med de genblomstrende stauder. Bl.a. det tilbageværende hoved fra hestemynten 'Fishes' - er super at bruge i buketter. 
Og de mange Stolt kavaler, Cosmos, blomstrer nu virkelig for alvor - jeg synes, det tog lidt tid, før blomstringen kom i gang - muligvis på grund af den kolde sommer. 
Cosmos 'Daydream'

En cerisefarvet Cosmos blander sig med det gulgrønne løv fra
Geranium phaeum 'Anne's Claire'.

De mange sorter af høstanemoner blomstrer også nu, og med til de lyse toner hører naturligvis den hvide, halvfyldte 'Whirlwind' - en skøn høstanemone med kraftigt og meget mørkegrønt løv.
Jeg nævner sjældent roser her på bloggen - ved egentlig ikke hvorfor, for jeg elsker roser - men her vil jeg lige vise den sartrosa engelske rose 'Heritage', som jo også har sin anden blomstring her i sensommeren. En dejlig rose med et let udtryk. 
Hvordan står det til i din have - har du mange stauder, der blomstrer for anden gang?


19 kommentarer:

 1. Hej, dejlig blog I har. ..og skønne obelisker - fås de mon også med kugle øverst?
  I er straks tilføjet på min blogliste :-)

  Dejlig mandag til jer - Lone
  Minhavedagbog.blogspot.com

  SvarSlet
 2. Kære Marlene
  Hvor ser den Daydream skøn ud i selskab med obelisk og slyngende et eller andet. Sådan en obelisk er et smykke i haven.
  Hvad hedder den skønne cerisefarvede cosmos? Jeg tænker på mit kommende Kenzo bed!
  Kh Helle

  SvarSlet
 3. Kære,

  Lone, tak skal du have :-) Du er nu tilføjet vores liste. Jeg har nu ofte været inde på din blog - har også kommenteret et par gange - dine fotos fra England er helt vidunderlige :-)

  Helle, tak, min skønne :-) Den cerisefarvede cosmos er en, der var blandt 'Daydream' - jeg tror, der var to stykker ud af rigtig, rigtig mange planter, så jeg kender desværre ikke navnet på den.

  Kenzo-bed - umm... det lyder som noget for mig :-)

  Fortsat dejlig dag :-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 4. Hvor har du mange smukke blomster endnu.
  Jeg er altså ikke den eneste der synes at mange af stauderne kommer med blomst for anden gang i år.

  SvarSlet
 5. Lone, glemte at svare på dit spørgsmål; jo, der kan godt komme kugle på toppen. Det har vi nu også selv tænkt på :-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 6. Kære Landbohaven,

  ja, den kolde sommer gør da nogen gavn alligevel :-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 7. Ja, jeg tror du har ret i at man nyder den anden blomstring endnu mere, fordi det snart er slut. Og midt på sommeren er vi jo også så forkælede med masser af blomster alle vegne.
  Jeg fik desværre ikke klippet mine Astrantia tilbage, og jeg ved ikke engang hvorfor :-)
  Jeg har genblomstring i mine hvide og mine lyserøde Malva'er, og i nogle få storkenæb. Også mine små orange atlantiske valmuer blomstrer igen. Men jeg har aldrig oplevet genblomstring i de orientalske. Måske fordi jeg klipper dem helt ned efter blomstring. Gør du også det?
  Der er også en Scabiosa, og en enkelt daglilje, og min lysegule coreopsis.
  Generelt synes jeg at jeg har meget mindre blomster i haven i år, end ellers. Fordi mange af sommerblomsterne er ved at give up, og mine Dahlia'er er ikke rigtigt blevet til noget i år.
  Men jeg glæder mig over det der er, og har travlt med at planlægge floret til næste år også :-D
  Kh Hanne

  SvarSlet
 8. Hej Marlene
  Jeg har roser, rhododendron, lupiner og storkenæb som blomstrer igen.
  Whirlwind blomstrer også smukt hos mig, den er rigtig fin.
  Den Trollius Alabaster jeg købte hos dig, hænger lidt med hovedet. Jeg har læst de godt kan lide at stå fugtigt, er det forkert? Den står ikke lige frem i vand, men der er meget fugtigt hos mig rigtig mange steder.
  Kh
  Lisbeth

  SvarSlet
 9. Det var nogle dejlige billeder at kigge på. Jeg har ikke prøvet at klippe stauderne ned, det vil jeg prøve på næste år for at få længere blomstringstid. Jeg mener at have læst på Claus Dalbys blog, at man kan klippe noget af planten ned for at forlænge knopskydning og blomstringstid, idet der er noget, der blomster allerede og dér hvor man har klippet skud af, kommer der blomster lidt senere. Derved er samme plante i blomst i langt tid. Jeg havde tænkt mig at forsøge det!

  SvarSlet
 10. Den hvide, halvfyldte høstanemone er så skøn, og blomstringen i haven er i det hele taget intens her på falderebet. Mine cosmos har lidt mere plads end de plejer, det har været fint for både vækst og blomstring. På et tidspunkt dyrkede jeg én i dyb cerise - `Versailles Tetra´, den var meget smuk. Ellers er `Picotee´en stærk favorit og `Daydream´ ligeledes.

  Kh Birgitte

  SvarSlet
 11. Kære,

  Hanne, du har da godt nok også genblomstring i mange af dine stauder :-) Mine lysegule Coreopsis, 'Moonbeam', blomstrer hele sommeren uden pause, men måske er det en helt anden art, du har?

  Jeg har kun haft én slags dahlia i år, og de har heller ikke blomstret meget, fordi de var ved at blive kvalt i de kraftige cosmos.

  Jeg klipper kun stænglen af de orientalske valmuer, for selve planten visner jo ned efter blomstring.

  Lisbeth, det er rigtigt, at engblommer ynder fugtig jord, men måske har de haft det FOR fugtigt i år pga. al den regn. Mine står i sandjord, men i et ret fugtigt hjørne, og det ser ud til, at det er optimalt for dem. Men ellers visner en del engblommer nu også ned ret tidligt i sensommeren, synes jeg. Jeg havde dog en kunde, der mistede Alabaster her i vinter - det har jeg aldrig selv været ude for, så måske er de ikke vild med al for våd jord om vinteren.

  Birgitte, ja, det du nævner, gælder generelt for alle stauder, så det kan du roligt gøre. Det gør jeg hvert år, men jeg er ikke så forsigtigt - har jeg store klumper af stauder, får de en med hæksaksen, og det virker perfekt ;-)

  Birgitte H., ja, så godt 'Picotee' hos dig, og den har jeg også nogle af iblandt de mange cosmos, kan jeg se.

  Rigtig dejlig dag til jer alle :-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 12. Tak til Birgitte for "versailles tetra" som jeg straks googlede og kom ind på en dejlig side www.sarahraven.com - der havde de flere varianter og mere til...

  Kh Helle

  SvarSlet
 13. Tak for linket, Helle :-) Superdejlig hjemmeside. Sarah Raven er kendt i England for sine skærebede.

  Jeg har selv en bog af hende om skærebede, sommerblomster, buketter osv., som jeg har haft lige siden 90erne, og jeg skiller mig aldrig af med den - den er en af de gode havebøger :-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 14. Hej Marlene.

  Tusind tak for skønne blomster billeder. Det har lige ændret mit humør fuldstændig på en ellers grå og trist regnvejrsdag.

  Er fuldstændig betaget af den yndige stjerneskærm og storkenæb Ice blue.... to "must have" til staudebedet. Er de til salg hos dig?

  Rosen og den halvfyldte høstanemone er da også bare vidunderlig. Åååå elsker blomster :0)

  Til trods for at regnen har gjort alt for at ødelægge har jeg stadig et smukt blomsterflor mange steder i haven... og jeg er slet ikke klar til, at det får ende.

  Bedste blomster-hilsner fra Mette

  SvarSlet
 15. næhhh, genblomstring er der ikke så meget af, men min stjernemagnolie og rhododendronnerne er blevet rundforvirrede og blomstrer nu. 'Star of Billion' er skrevet på en af de gule lapper på mit "PC-skrivebord", den må jeg finde næste år.

  SvarSlet
 16. Kære,

  Mette - det var da rigtigt dejligt at høre - tak :-)

  Stjerneskærmen er til salg i år, og til næste år er de begge til salg :-)

  Nej, jeg er heller ikke klar til, at det hele får en ende. Det er igen gået alt for stærkt, men det skyldes selvfølgelig også den vanvittigt dårlige sommer - hmmm.... men dejligt, at det hele trods alt blomstrer :-)

  Sussi, det lyder da vildt, at din magnolia blomstrer nu! Det må være sjovt at se.

  'Star of Billion' er også en dejlig stjerneskærm og adskiller sig fra de andre hvide ved at have grønne spidser på kronbladene. Vi har den i sortimentet igen til næste år.

  Fortsat dejlig dag til jer :-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 17. HEj Marlene virkelig skønne blomster :-) JEg syntes også den stjerneskærm er meget smuk. Dem er jeg rigtig vil med, men jeg kender ikke `star of billion` hvordan er dens vækst?
  På trods af det dårlig vejr så alle stauder blomstret flot, Men jeg tror dog godt vores roser ville foretrække noget bedre vejr:-)- Elsker Heritage!
  Knus Gro

  SvarSlet
 18. ....mums siger jeg bare - Star of Billion den er hermed på ønskelisten......virkelig smuk - du må snart holde inde med fristelserne ;0)

  Ja anden blomstring er skøn det varmer lidt i efterårskulden at der stadig er liv derude. Mine cosmos har godt nok også været sent på den......nogle er stadig ikke sprunget ud......suk :0)

  Knus Dorhte

  SvarSlet
 19. Kære,

  Gro, tusind tak :-) 'Star of Billion' er også en ny stjerneskærm. Væksten er vital, og det er en sund plante. Den bliver ret hurtigt stor.

  Du har ret - roserne er altså ikke vilde med al den regn. Min mor, som har ekstremt mange engelske roser, er også ved at gå op i limningen!!! ;-)

  Dorthe, tusind tak :-) nå ok, jeg troede, der var noget i vejen med mine cosmos ;-) Det må være den kolde sommer.

  Rigtig god dag - endnu en regnfuld dag ;-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet

Dejligt, at du giver dig tid til at skrive en kommentar - tak :-)

ALLE kan skrive en kommentar - har du ikke en af de nævnte konti, vælger du bare "Anonym" eller "Navn" (har du ikke en webadresse, lader du feltet stå tomt).

Husk at tilmelde dig svar via email (nederst), da jeg altid besvarer din kommentar og ofte stiller spørgsmål :-) (dette er kun muligt, hvis du er logget ind på en af de nævnte konti).

Alle gæstebloggere får videresendt din kommentar.

Mange hilsner

Marlene