Ugens gæsteblogger - Min Landhave

Vi fortsætter lidt endnu med dejlige gæstebloggere.....


Ugens gæsteblogger er i dag Janne Tornvig Bak, der er indehaver af den skønne webshop Min Landhave, der sælger økologiske frø. Janne har desuden sin egen kommunikationsvirksomhed. Mød også Janne på hendes inspirerende og smukke blog


Tekst og foto: Janne Tornvig Bak

Historien om min haveglæde

Min første have skulle asfalteres. Til min 25 års fødselsdag fik jeg gæsterne til at komme med gode forslag til, hvad vi skulle bruge vores have til. Vinderforslaget blev asfaltering. At jeg siden skulle blive haveentusiast var meget svært at se tegn på i sol og måne.

I de følgende år iagttog jeg med bedrevidenhed og foragt, hvordan parcelhus/havefolket lå på knæ og fiskede ukrudtsspirer ud under hækken hver lørdag formiddag, eller hvordan jorden i forhaven blev revet I smukke, ordentlige rækker. Jeg lavede mange analyser af disse menneskers mentale sundhed – og kom også til at fortælle nogen om det. Det har jeg siden måttet undskylde for.
Nu, nogle haver, huse og fødselsdage senere, er sagen anderledes. Nu bor jeg på landet i en nedlagt skole med en stor grund til. Da vi købte stedet, var der tale om en såkaldt ”naturgrund”. Læs: Græsplæne og vildnis! Præcis hvor haveglæden blev født, ved jeg ikke. Men jeg tror, det skete, da børnene var små og skulle have opsyn udendørs. Mens de sad I sandkassen, gik jeg omkring og begyndte at rumstere med spade osv.
Haveglæden spirede i køkkenhaven

Som det første, fik jeg gravet en køkkenhave. Det var her, haveglæden spirede. Siden har jeg fået en mere holistisk haveopfattelse. Køkkenhaven er stadig min hjemmebane, men år for år graves der nye staudebede, bygges havehuse, plantes nye buske og købes nye roser.


Jeg lærte een ting af at bo blandt parcelhusejere med udpræget ordenssans, som også omfattede området under hækken og forhaver. Jeg bryder mig ikke om alt for rette linjer og alt for meget pertentlighed. Min have har organiske former, som kontrast til husets rektangulære form.
Det gælder også køkkenhaven, hvor den franske potager er min inspiration for tiden. Her gælder det om at dyrke tæt og farverigt i lige dele skønhed og nytte. Blomster dyrkes mellem kålene. Dels er det smukt og dels har det den fordel, at blomsterne er med til at holde ukrudtet nede.
I starten af min tid som grøntsagsdyrker tænkte jeg ret så ordinært. Jeg var ligeglad med sorter osv. Når der blev købt frø var det to poser gulerodsfrø, en stor pose ærter, grønne bønner, 2 slags salat og en pose radiser. Jeg var bedøvende ligeglad med, om frøene var økologiske. Dengang troede jeg, at F1 var en betegnelse for motorløb.

Siden har forholdet til min køkkenhave udviklet sig.


En verden af muligheder og variationer

Nu forstår jeg mere og mere, hvad det med køkkenhave handler om. Den store bonus ved at dyrke egne grøntsager er naturligvis, at man får friske råvarer og kan nyde et væld af dejlige måltider. Dernæst åbner dyrkningen af egne grøntsager op for en verden af muligheder. Man får kendskab til en masse grøntsager, som man ikke anede eksisterede.
I samarbejde med ens køkkenhave kan man frembringe produkter, som man ikke kan købe i ordinære provinssupermarkeder. I vores lokale supermarked er der gulerødder og icebergsalat. Der er ikke ”gulerødder Rolanka, gulerødder nantaise milan, gulerødder Leira, gulerødder…”.

I min køkkenhave er der i år 4 slags gulerødder, 6 slags salat, 3 slags rødbeder, 4 slags bønner, 3 slags kartofler, 2 slags kål, 2 slags porrer osv. På den måde finder jeg ud af, hvilke sorter, der fungerer godt hos mig. Alle sorter har forskellige karakteristika, som kan være specielt gode til det ene frem for det andet. Det er det sjove ved det.
Resten af min have

Min have grænser direkte op til en stor skov ved Jyske Ås. Med tiden håber jeg, at skovstemningen skal præge min have endnu mere, end den gør i dag. Min have er præget af buskbom, vedbend og vinca. 


De krybende stedsegrønne skal med tiden være den grønne grundtone I min have. 
Jeg kan ikke få nok af buskbomkugler, efeu der klatrer op i gamle træer, hostaer på skyggefulde steder, klatrende roser, tobakspibeplanter og rådhusvin. Det giver så smuk en baggrund for mine rosa og hvide staudebede.
Og asfalten? Den bliver der ikke brug for i min have alligevel…

11 kommentarer:

 1. Det är fantastiskt vad många duktiga "författare" det finns bland bloggarna, särskilt bland danska bloggar, och här har vi en till som har orden i sin makt!! Mycket trevlig läsning med mycket humor och självdistans!!

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvarSlet
 2. PS
  Det var inget fel på bilderna heller. ;-) Väldigt smukke!
  /R

  SvarSlet
 3. Sikke en frodighed. Det er da en solskinshistorie at du er blevet så glad for haven trods alt. Tænk at asfaltere sin have, det er jo da grufuldt!!! Der er nok af disse forhaver som er fyldt med granitskærver og en enkelt sten. Det er en smuk have du har. Man får jo så megen glæde ud af at se planterne gro og trives.
  Gitte

  SvarSlet
 4. Tak Ruben, jeg er meget smigret! Det undrer mig, og gør mig dog så glad, at andre haveinteresserede mennesker giver sig tid til at læse og kommentere mine havebetragtninger. Det er så dejligt at få kontakt til andre med samme interesse.
  Gitte, du har så ganske ret. Der er virkelig meget glæde at hente i at passe sin have. Asfalt gør næppe det samme ved sjælen, vel?
  God haveweekend!

  SvarSlet
 5. Gode billeder.
  Hvor har du mange forskellige planter i din have.
  Der findes ikke nogst skønnere end gå og rode i sin have.
  Tak for kigget.

  SvarSlet
 6. Kære Janne, du nævner, at du først blev grebet af dyrkningen senere af grøntsagernes sammensætning i et dekorativt design. Det minder utrolig meget om min egen havehistorie, hvor køkkenhaven med tiden har udviklet sig til at være en fuldstændig ligeværdig del af prydhaven. Jeg er helt enig i, at det er sjovt at dyrke nyttehaven som portager og synes, det er dejligt, at du er faldet for livet på landet med en stor have i tilgift.
  Kh Birgitte

  SvarSlet
 7. Jann, Hvor er det smukt skrevet, en sand fornøjelse at læse, tak for kigget i din hyggelige have.

  Iben

  SvarSlet
 8. Ups..... Janne...manglede lige et e.

  SvarSlet
 9. Godt der ikke blev brug for asfalten, det der ser noget bedre ud og det er helt sikkert bedre for sjælen :-)

  SvarSlet
 10. Dejlig, underholdende og inspirerende havelæsning med billeder der varmer endnu en haveglad sjæl...

  SvarSlet
 11. Kære alle,
  Tusind tak til jer, som har brugt tid og energi på at kommentere mit gæsteindlæg. Jeg bliver så glad for respons, ikke kun for de pæne ord, men også fordi, det er så dejligt at knytte kontakt til andre med samme interesse. Jeg er glad for, at jeg måske har kunnet inspirere/ underholde jer en lille smule. I andre bloggere og brugere inspirerer sandelig også mig.

  SvarSlet

Dejligt, at du giver dig tid til at skrive en kommentar - tak :-)

ALLE kan skrive en kommentar - har du ikke en af de nævnte konti, vælger du bare "Anonym" eller "Navn" (har du ikke en webadresse, lader du feltet stå tomt).

Husk at tilmelde dig svar via email (nederst), da jeg altid besvarer din kommentar og ofte stiller spørgsmål :-) (dette er kun muligt, hvis du er logget ind på en af de nævnte konti).

Alle gæstebloggere får videresendt din kommentar.

Mange hilsner

Marlene