Jeg fik pludselig travlt! (TV-udsendelse)

Efter et par frostnætter fik jeg pludselig travlt med at plukke og sylte diverse frugt. Der skal jo ikke meget til, før det hele klasker sammen (i hvert fald sommerblomsterne) og takker af for i år. Ret kedeligt at se på, men sådan er det jo.
Selvforsyning er jo blevet meget trendy - det startede nok med Bonderøven (sådan officielt), men vi er jo mange, der har syltet, henkogt, bagt osv. i mange år, og hvor det er blevet en livsstil. Og i de gode gamle dage var det jo hverdag "at selvforsyne sig".

Jovist kan man købe varerne i supermarkedet, meeeen... det er jo ikke samme kvalitet, og hvis det endelig er, koster det en halv bondegård. Ydermere er det bare totalt tilfredsstillende at have fyldt spisekammeret eller skabene op med hjemmelavede lækkerier.

Birgitte Hasholt ved alt om selvforsyning, og hun henkoger, sylter, bager og opfinder nye spændende retter til den store guldmedalje :-) Her på Fyn kender vi også Birgitte fra haveudsendelserne på TV2/Fyn+, og den seneste udsendelse er virkelig inspirerende - jeg fik med det samme lyst til at høste alt fra have og drivhus, indsamle de mange henkogningsglas og få gang i de store gryder!!

Du kan se udsendelsen her.

Efter de 2-3 frostnætter, vi havde i sidste uge, skulle de sidste røde tomater henkoges med hvidløg, basilikum, salt og olivenolie. Nu har vi også en god forsyning, så vi ikke kommer til at mangle her i vinter.

Derefter har jeg plukket en del af vore 'Gloster' æbler, der er store og flotte, og begge træer er tynget af de mange æbler. De kan dog godt tåle lidt frost.
Ud af æblerne blev der lavet æblechutney, og den blev fantastisk, og jeg laver nok en portion mere. Jeg bruger altid en opskrift af Claus Meyer - hans opskrifter går man aldrig galt i byen med.


Æblechutney - Claus Meyers opskrift

I går fik jeg tømt det store drivhus for de mange tomatplanter, og inden da kom de grønne tomater ned i poser, for de er jo da guld værd :-) Syltede grønne tomater med kanel og nelliker - der er ikke noget bedre. Vi bruger dem på pålæg og selvfølgelig som tilbehør til kød og fisk.
Jeg er lidt ærgerlig over, at jeg ikke har fået plukket hyben - ville gerne have lavet hybenmarmelade. Vil dog lige checke, om der stadig er hyben ved stranden. Det var der i hvert fald først i oktober.

Hvad siger I - er det for sent at plukke hyben? Og et andet spørgsmål; ved I, hvor man kan købe syltepapir (tilføjet 19/10: det kan fås i Føtex :-) )? Det er nærmest umuligt at opdrive, og det jeg har brugt er noget, jeg har købt på QXL, og som er fra 50erne (men selvfølgelig ubrugt)!!!! Det er da ufatteligt, at det skal være så svært at finde nu til dags. Jeg ved, at Camilla Plum har det på sin webshop, men jeg ville jo gerne have, at jeg bare kunne gå ned i supermarkedet og finde det ;-)

20 kommentarer:

 1. Så flittig du er med selvforsyning. Det har jeg ikke rigtig gang i, men ingen tvivl om, at det er en god idé.
  Jeg kan godt lide at bage brød, men har kun tid om vinteren. Desværre nytter det ikke, for det brød jeg vil bage skal være groft, det er ikke lige Bent. Desuden er jeg vild med nybagt brød, det går ikke så spiser jeg for meget, og det sætter sig på sidebenene, og der er rigeligt i forvejen :-)
  Når mine drenge er hjemme bager jeg altid boller til frokost den ene dag, men de er efterhånden kun hjemme to gange om året :-( sådan er det at bo på en ø, det tager for lang tid for dem med rejsen. Det kan jeg jo godt forstå, unge mennesker har også så meget andet for end at besøge mor. Heldigvis er telefonen opfundet, så jeg snakker ofte med dem :-)
  Kh
  Lisbeth

  SvarSlet
 2. Dejligt at høre om al den brug af naturens skatkammer..Jeg vil også gerne gøre mere i at sylte selv..Jeg sylter rødbeder til eget forbrug som vi jo selv har dyrket. Vi laver al vores marmelade selv så har lige udvidet frugthaven i år med flere blåbær buske samt røde og gule stikkelsbær buske.
  Næste år skal vi have gang i vores nye drivhus som næsten står færdigt så håber jeg på at kunne bruge tomaterne til lidt mere end at spise naturel :) Æbler og pærer fryser jeg ned til æblegrød og brug i kager så lidt får jeg da lavet..
  Jeg forsøger også at bage meget selv - i en familie med 3 børn og ofte legekammerater med hjem ryger der en del brød og det er altså anderledes end det købte..
  Tak for linket - vil se det ved lejlighed ..Gode haveudsendelser kan man jo ikke få nok af :)
  Mange hilsener Karina (lindelyst)

  SvarSlet
 3. Ja, Marlene! Vi er mange, som har syltet og bagt osv i mange, mange år, også dengang vi var unge og havde travlt i nittentresserne. Faktisk føler jeg en slags urfølelse hver eftersommer, når dagene begynder at blive kortere, og det bugner med alting i haver og natur. Så skal der fourageres til vinteren!
  Således har jeg bl a lige lavet grøn marmelade, som altid har været et stort hit i min familie. Min voksne søn ville nok blive slemt skuffet på sin fødselsdag på fredag, hvis der ikke faldt et par glas af.
  I de senere år har jeg lavet tomatmarmeladen efter en opskrift i Roger Vergé's Vegetables kogebog. Han anfører, at opskriften stammer fra Guy Gedda, fransk restauratør - og marmeladen smager forrygende godt.
  Men man kan have modne tomater længe endnu,hvis man klipper nogle grene af med deres klaser og hænger dem op indendøre, lyst formentlig. Det påstod i hvert fald Marie Mandelmann i ensvensk tv-udsendelse (Trädgårdsfredag) for et par år siden. Jeg havde egentlig tænkt mig at afprøve rådet i år; men så skulle jeg bruge alle de grønne tomater, jeg kunne skaffe, til min/Guys marmelade......
  Happy Gardening
  and Cooking
  Jytte
  www.danishknitdesign.com

  SvarSlet
 4. Åhh det ser bare lækkert ud Marlene. Jeg har ikke meget køkkenhave/frugt men jeg fik dog en ordentlig kasse med kvæder af en nabokone. Dem har jeg bla. lavet marmelade af. KVÆDER ER HÅRDT ARBEJDE !!!
  K. Gro

  SvarSlet
 5. Hvor har du været flittig.
  Vi plejer at have æbler og hyldebær, men i år fik vi slet ingenting p.g.a vejret. Håber det bliver bedre næste år.
  I år har vi ikke fået flere tomater end vi har kunnet følge og spise.
  For år tilbage gav det rigtig mange tomater. Vi prøvede at pakke nogle ind i avispapir, satte dem et mørk sted, og vi havde de fineste røde tomater til jul.

  SvarSlet
 6. La-la-la-la, du ser mig tydeligt med fingrene i ørerne, ikke. I hvert fald til at sylte, udover nogle glas marmelade, gele, æblemos osv.
  Andet bliver heller ikke rigtigt spist herhjemme, så de tomater, pebre osv. vi ikke får spist, de ryger direkte i fryseren og senere videre i maden. Men jeg ville hellere sylte...
  Så jeg kan desværre ikke rigtigt hjælpe på dine spørgsmål :)

  Forresten, fandt en lille Marlene-floks i blomst i haven i dag. Jeg tog et billede, men det bliver først i morgen på bloggen, skal lige være sikker på hvilken en af dem, det er. Fantastisk :)

  SvarSlet
 7. Tusind tak for jeres kommentarer :-)

  Lisbeth, jeg bager heller ikke megen brød i sæsonen, men begynder igen omkring september-oktober, og jeg elsker faktisk at bage. Og ja - man sparer altså nogle penge, og så smager det meget bedre end det købte ;-) Dine drenge bliver vist rigtigt forkælet, når de kommer hjem :-)

  Karina, velkommen på bloggen :-) Hold da op, du er da godt nok også vidt omkring inden for selvforsyning :-) Hvor godt at dine børn også lærer, at det kan betale sig at lave tingene selv (hvis man altså har tid). Desværre blev mine rødbeder ikke til alverden i år, da jeg glemte at tynde ud i dem, så i år bliver der ikke syltede rødbeder ;-)

  Jytte, velkommen på bloggen :-) Ja, det var vel også populært med biodynamisk dyrkning og selvforsyning i 60erne - i hvert i 70erne, kan jeg svagt huske. Den grønne marmelade taler mange om - jeg har endnu ikke lavet den, men det burde jeg da vist få gjort ;-) I øvrigt et superflot tørklæde, du har på din blog - det ligner jo helt et Missoni mønster :-)

  Gro, tillykke med dine kvæder!!! De er som guld, og for et par år siden kørte jeg helt til Sjælland (Camilla Plum) for at få fat i nogle ;-) Men i år har jeg masser, og det er en forglemmelse, at jeg ikke har nævnt dem i dette indlæg. Jeg vil i år lige som du lave marmelade af dem, for det har jeg endnu ikke prøvet. Jeg har blot syltet dem og lavet kvædebrød - det smagte dog knap så godt!! ;-)

  Landbohaven, du har ret - det har ikke rigtigt været tomat-år de sidste par år pga. de våde somre. Vi har været heldige her hos os, men vores drivhus er også meget varmt - og stort. Supergodt tip med at gemme tomaterne på denne måde - håber, de andre læser med :-)

  CuginaK, hæ, hæ, kan lige se dig for mig ;-) Men kan nu ikke forstå, du skriver sådan, når du siger, at du både laver marmelade, gele og æblemos - det er da vildt meget :-) Spændende med floksen - glæder mig til at se, hvad det er for en :-)

  Har I lyst, må I meget gerne stemme i boksen øverst i højre hjørne.

  Rigtig dejlig aften :-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 8. Hvor har du været flittig. Jeg har ikke desværre ikke nået så meget i år, så jeg har været glad, når jeg nåede at plukke og putte i fryseren ;-)

  SvarSlet
 9. Jamen fordi jeg eeeelsker at dimse rundt og gøre alle de der ting i køkkenet (rolig nu AM, du er blandt ligesindede :).
  Og vi har en økologisk frugt/bær plantage 10 min væk. Til meget rimelig priser, når man selv plukker. Udover det vi har i haven. Men vi nåede næsten ingenting i år. Æv. Det er jo for dumt.... Nå, næste år.
  Men hjemmelavede kød- og mel suppeboller, kan du stikke den. Gør det endelig, for da hold det smager godt, (næsten) umuligt at spise andet, når man først er startet. Jeg synes faktisk ikke det er så svært :)

  Jeg skal lige tjekke floksen, om vejret vil, igen i morgen, men jeg er ret sikker på at det har noget med mørk mystik at gøre. Skal lige være sikker, jeg tror dine billeder er taget i sol og mine i skygge, så de ligner ikke 100%. Men det må være.

  SvarSlet
 10. Hvor er du flittig med hjemmesyslerne:o) Jeg var engang flittig, men det var da jeg havde urtehave, nu bliver det ikke til meget - jeg er helt stolt når jeg eeeendelig har bagt Muffins (idag) eller et brød. Lige nu nyder jeg godt af mine voksne sønners interesse for bagning med egen surdej, lave chillipasta og sådanne ting.
  Du kan modne tomater ved at pakke dem ind i avispapir og lægge dem i en kasse et køligt sted - de kommer til at smage ekstra godt.

  SvarSlet
 11. Kære Marlene, det eneste jeg gør mig i er paradisæblegelé. TIl gengæld eksperimenterer jeg med det. I år blev det til en slags med habanero-chili i uh, stærk, sød, bitter og vidunderlig både til middagsretter og i dressinger, men altså også på nybagt brød, en udgave med timian -lækker! og ungernes favorit: Masser af ægte vanille og rosmarin. Den bliver nærmest sort -eller i hverttilfælde auberginefarvet, da jeg koger vanillestængerne med. Jeg kan hverken hjælpe med syltepapir eller med hyben-plukke-tid.
  Tak for et godt og inspirerende indlæg.
  kh Helle

  SvarSlet
 12. Hej Marlene, tusind tak for linket og for de søde ord!

  Kh Birgitte

  SvarSlet
 13. Kære,

  Ina, det er da altid noget, at du når at få puttet noget i fryseren :-)

  CuginaK (Anne Mette), det lyder da godt nok lækkert med den økologiske plantage :-) Hæ, hæ, nej mel- og kødboller laver jeg med garanti ikke (kan ikke lide dem) ;-) Min svigermor laver dem også selv, og du har ret i, at det da er en anden smag, end dem man køber - tror jeg nok. Jeg har vist ikke smagt dem i omkring 10 år ;-)

  Ja, jeg har floksen 'Mystique Black' (men jeg har ikke lige checket dine ordrer). Nej, billedet er ikke taget i sol - det gør jeg næsten aldrig. Men blomsten ændrer sig en del i løbet af blomstringen.

  Lisbeth, ummm... lyder lækkert med muffins :-) Det er da dejligt, at din søn gider lave så meget forskelligt - og så sådan noget specielt noget som chilipasta. Jeg er lidt dum til at bruge surdej, men pudsigt nok lavede jeg surdej i går aftes, så i dag vil jeg prøve at bage nogle flûtes (en opskrift, jeg ikke har prøvet før).

  Helle, Selv tak ;-) Altså det der paradisæblegelé, det drømmer jeg lidt om at lave ;-) Synes, jeg har hørt så meget om det i år. Men det er da godt nok en speciel version, du laver. Ummm... det lyder vel nok lækkert :-))

  Birgitte, selv tak :-)

  Rigtig dejlig dag til jer alle :-) Husk at stemme oppe i højre hjørne :-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 14. Jamen hold da op du flittige kvinde.......der er godt nok gang i sylte og henkogningsgryderne der ovre på fyn. I år har jeg nået noget så nær som næsten ingen ting......plejer at være flittigere, men tiden har taget røven på mig og er forsvundet mellem hænderne på mig ;0)

  Knus Dorthe

  SvarSlet
 15. Hej Marlene.
  Hvor har du været flittig.
  Jeg hverken sylter / henkoger el. men jeg har jo også kun blomster i min have, og disse tror jeg ikke smager godt.
  Du kan stadig finde hyben, så nogle så sent som i søndags,og hybenmarmelade smager rigtig godt og er sundt.
  Jeg tror at du kan købe syltepapir i Føtex.
  Ønsker dig en god onsdag.
  Knus Hanne Bente ♥
  PS: Kan jeg finde dine "små piger" heste på din blog?

  SvarSlet
 16. Kære,

  Dorthe, det er bestemt heller ikke hvert år, at jeg får nået alt det, jeg gerne vil mht. syltning osv., men i år er jeg "godt med" ;-)

  Hanne Bente, tusind tak for info - det ser ud til, at jeg må bevæge mig i Føtex.

  Ja, mine skønne piger er under menupunktet "Vore skønne dyr" øverst (som separat side).

  Rigtig dejlig dag til jer :-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 17. Tak for rådet ang. syltepapir i Føtex - de har masser (fik min mor til at checke i Ebeltoft) :-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 18. Så, nu er der et billede at min 'Mystique Black' på min blog. Det kan kun være den, så jeg håber du er enig :) Jeg tror bare at den er en smule famlet nu, så den er lidt lysere end på dit billede.

  Nej, så er der jo ingen grund til at hjemmelave suppeboller. Bedst at lave det man kan lide :)

  SvarSlet
 19. Hej Marlene,
  Skønt med alle de hjemmelavede gode sager. Jeg laver også marmelade - du kan finde hyben endnu.
  Det giver jo dejligt smagfuldt marmelade.
  I år har jeg ikke haft mange æbler grundet frost i blomstringstiden, men dine ser vel nok dejlige ud. God sylte/henkogningslyst - godt gået skal lyde herfra.

  SvarSlet
 20. Kære,

  Anne Mette, ja, det er Mystique Black - den skifter også lidt i farven, og det er sjovt, for når det bliver koldere i vejret, ændrer farverne på blomsterne sig generelt, kan jeg se - specielt i år.

  Anne, velkommen på bloggen :-) Og tak ;-) 'Gloster' er et sent æble, så den blomstrede sent, men nogle af vore 'Discovery' blomster tog også skade af frosten - det var virkelig sen frost, vi havde i år. Ok, jeg må ud og plukke hyben :-)

  Rigtig dejlig dag til jer alle.

  Kh. Marlene

  SvarSlet

Dejligt, at du giver dig tid til at skrive en kommentar - tak :-)

ALLE kan skrive en kommentar - har du ikke en af de nævnte konti, vælger du bare "Anonym" eller "Navn" (har du ikke en webadresse, lader du feltet stå tomt).

Husk at tilmelde dig svar via email (nederst), da jeg altid besvarer din kommentar og ofte stiller spørgsmål :-) (dette er kun muligt, hvis du er logget ind på en af de nævnte konti).

Alle gæstebloggere får videresendt din kommentar.

Mange hilsner

Marlene