Ugens gæsteblogger - Janne Fuglsang


Sidste gæsteblogger for i år.......


Denne uges gæsteblogger er havearkitekt Janne Fuglsang fra Fuglsang Haver, der tegner skønne haver til private, men også til firmaer, godser (bl.a. den blå have på Egeskov) osv. Se mere her.  


Tekst og foto: Janne Fuglsang

MIN HAVE


Jeg bor mellem Faaborg og Bøjden lidt udenfor Horne. Vores grund er 4000 m2 stor, og vi er omgivet af marker på alle sider.

Jeg har boet i min nuværende have i halvandet år. Efter en periode med byggeri og entreprenørarbejde på grunden, kunne vi i år for alvor starte på vores have-projekt. 

Jeg arbejder som have- og landskabsarkitekt, og Ole er anlægsgartner, så vi havde jo visse forudsætninger for at anlægge have. Men vi har også haft flere overvejelser forud end de fleste andre. Vi driver begge vores firmaer fra hjemmeadressen. For mit vedkommende kræver det egentlig bare et kontor, men for Oles vedkommende kræver det parkeringsplads til ca. 4-6 ansatte samt plads til varebiler, maskiner og materialer.Det første der blev anlagt i haven er gårdhave-miljøet mod øst. Haven var helt tom og åben ud mod vejen. Når vi åbnede en af de tre døre ud til denne side, trådte vi direkte ned på græsplænen. Ikke særligt charmerende – så det gjorde vi aldrig! Vi plantede en hæk et stykke fra facaden og lagde fliser og bede i et gårdhavelignende miljø indenfor hækken. Pludselig virkede det som om, vejen kom på afstand, og vi fik en meget større fornemmelse af privatliv på terrasserne.

Selv om der egentlig stadig var ret åbent mod vejen, for hækken var jo ganske åben og lav. Den store niveauforskel fra stueplan til terrasseniveau klarede vi ved at bygge to sortmalede trætrapper. Den ene i ca. 4 meters længde, så den bruges faktisk lige så meget som bænk. Her sidder vi ofte med en kop formiddagskaffe og nyder solen.

Længst ude i haven har vi etableret to store bede. De var tænkt som ”skovbundsbede” og vi har plantet flere større træer. Bl.a. en bregnebladet bøg, to ginkgoer, to hjertetræer og en bærmispel. 
Da vi for nylig er startet helt forfra med haven, glæder vi os meget til at få lidt højde på haven. Først når træerne kan give lidt skygge, kan vi tale om skovbundsbede. Det ene bed er godt på vej med vedbend-bunddække. Jeg anbefaler ofte at etablere større områder med bunddække og præciserer, at der er en del arbejde med dette, inden det lukker af. Og så gjorde jeg selv fejlen at lade ukrudtet få fat! Det har kostet rigtig mange timers håndlugning i år. Så kunne jeg lære det.
Vi har gjort plads til nyttehave i vores plan, men lige nu består den kun af to højbede og en række hindbær. Nå ja… og en gruppe af frugttræer og ca. 30 bærbuske som danner ”hæk” mod nord. Vi når ikke at få plukket alle bær. I år har vi plukket et par dage og fået lavet vores egen saft.  Når de øvrige bede i haven er mere etablerede og ikke kræver så meget, er det muligt, at vi kaster mere energi i køkkenhaven.Det sidste projekt i år er plantning af et regulært læhegn mod vest og delvis mod nord. Vi ligger meget åbent og vindudsat og det er simpelthen en nødvendighed at få etableret mere læ. 


Vi har i foråret plantet store grupper af bøgepur mellem parkeringen og fodboldbanen, og det ser forblæst, vindtørt og pistent ud. Der er liv i planterne, men med lidt læ, vil det gå noget hurtigere.Det var fakta! Hvad BETYDER haven så? I denne første etableringsfase har den betydet masser af hårdt arbejde. Men også glæde ved at se haverummene folde sig ud og tilfredsstillelse ved at se resultat af anstrengelserne.Mit arbejde er mest stillesiddende og indendørs kontorarbejde. Når jeg har fri, nyder jeg virkelig at komme i haven og få jord under neglene. Havearbejdet er en slags mental hygiejne. Og i virkeligheden bliver en stor del af verdenssituationen faktisk vendt, imens arbejdet bliver gjort.
Det er et klart mål, at haven skal give GLÆDE. Og det er jo ikke ret meget, der skal til, for at der er en masse spændende at kigge ud på året rundt. En stor del af året oplever vi haven inde fra huset, og her er alle stauderne i gårdhave-området øst for huset en stor glæde.


Smuk belægning i haven - udsmykningsstenen med julerosen er fra By Helle Nørby. 


Der er blomstring fra tidligt forår og til sidst på efteråret. Om vinteren giver hækkene og de stedsegrønne buksbom formen på haven. 


Børnene kan også lide at være med i haven. Da de var mindre, ville de altid hjælpe mig med havearbejdet, hvilket bestemt ikke var fremmende for hastigheden, hvormed arbejdet skred frem. 
De mistede dog hurtigt interessen og gav sig til at lege i nærheden af mig. Og så kunne jeg arbejde mere koncentreret. På den måde havde vi mange gode havestunder. Nu er drengene lidt større (6, 10 og 10 år) og de cykler, kører på waveboard, kæler med kaninen, spiller fodbold eller gemmer sig i hulen (som er en gruppe af træer og buske som er lidt lukket og vild).
Vi har nu været hele vejen rundt på grunden. Men den er slet ikke færdig. 
Et stort drivhus med plads til tomater, ophold, hygge, fødselsdagsfester, kaffedrikning, hygge foran brændeovnen o.s.v. er et stort ønske. Og med drivhuset følger jo en sti hen til det, en plads foran, en hæk eller et bed omkring, og sådan dannes der jo hele tiden billeder på nethinden. 


Samtidig er der ting, der ikke bliver som forventet og måske slettes eller erstattes af andet. Det er jo det charmerende – at haven er i evig forandring!

25 kommentarer:

 1. Hej janne

  Det er da godt nok et dejligt sted og der er rigtig mange muligheder og når du så endda har arbejdskraften så tæt på og ikke mindst viden om hvordan man bedst griber det an,men også et stort projekt når man har nok at lave,men det er rigtigt at havearbejde gør noget ved vores hoveder imens man luger og ikke minst den proces det er når der opstår nye ide´er til nye projekter.Jeg selv er ved at få drivhus på den plads hvor vores trampolin stod før. Så den har fået ny plads ved vores basket bane så det blev samlet og jeg fik et nyt dejligt stort stykke jord og finde på til. Dejligt det bedste jeg ved ,der er jo altid noget man drømmer om.

  mange hilsner Helle

  SvarSlet
 2. Vad kul att få se en sån fin trädgård och läsa om den.
  Trevlig helg
  Mariana

  SvarSlet
 3. Hej Janne
  Det går hurtigt med at læhegnet gror op. Vi lavede vores have i 2003 og allerede nu, kan vi tale om skov og skovbund, og vi har da efterhånden også en del læ.
  Det I har fået lavet indtil nu er rigtig flot og det er et dejlig sted, I har der.
  Held og lykke med den fortsatte opbygning.
  Vh
  Lisbeth

  SvarSlet
 4. Sikke en skøn have og med dejlig meget plads at udfolde sig på. Det er allerede en fin have efter så kort tid og jeg kan især godt lide belægningen.
  Held og lykke med den videre forløb, man bliver jo ( heldigvis ) aldrig færdig med sin have.

  SvarSlet
 5. Kære Janne

  Selvom det er et stort arbejde at starte en have op fra ingenting, må det være fantastisk spændende helt at have så mange kvadratmeter lige til at gå til! Tænk, man kan få det lige som man vil og skal ikke tage hensyn til noget man ikke synes man kan rydde. Selvfølgelig bliver det også dyrt! Held og lykke med projektet.

  Kh Helle

  SvarSlet
 6. Janne, er det egentlig fugesand, du har lagt mellem pigstenene?

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 7. Hvor er det en smuk og spændende have, I har fået etableret :-)
  Jeg kan godt sætte mig ind i, at det har været et kæmpearbejde. Og det er fornuftigt at I tager det i 'bidder'. Så kan man også bedre følge med mentalt, for ikke at tale om økonomisk :-)
  Det er det skønne ved en have, at idéerne opstår hen ad vejen. Det er nok det jeg elsker mest ved mit haveliv :-)

  SvarSlet
 8. Hej allesammen!
  Hvor er det dejligt med så mange kommentarer! Og tak for alle roserne. Jeg synes jo ikke min have er noget særligt at vise frem - lidt selvkritisk er man vel altid :-)
  Marlene: ja, det er fugesand mellem pigstenene. Helle: ja, det er dejligt med så mange kvadratmeter at boltre sig på. Selv om det går hurtigt (som du skriver Lisbeth), så er der jo ikke den samme sjæl i en ny have som i en ældre og veletableret have.

  SvarSlet
 9. Ok, tænkte nok, det var fugesand, da det så lidt anderledes ud. Skal nemlig selv have købt noget, som også skal ligge mellem pigsten (uden om et paradisæbletræ).

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 10. Kære Janne! Du er et varmt og engageret menneske, som tegner haver med sjæl. Jeg har den glæde at kunne besøge din egen have med bede og belægninger - supersmukt med Helles udsmykningssten! Det betagende blå på Egeskov svømmer jeg helt hen over. Din nyttehave ser jeg frem til, at du går i gang med; jeg er helt sikker på, at dine drenge bliver optaget af det projekt. Giv dem et knus og hils Ole.

  Kh Birgitte

  SvarSlet
 11. Det er sandelig et skønt projekt du/I har gang i, udover bedene bemærkede jeg også belægningen og sugede til mig :o)
  God fornøjelse med hele fremover og tak fordi vi måtte kigge indenfor :o)

  SvarSlet
 12. Det ser super godt ud søster. Men huha alt det arbejde.... Og i siger at vi har det opryddet ude ved os :-)

  SvarSlet
 13. Kære Janne!
  Man siger jo at "keramikeren drikker af skårede kopper" -og det gør vi også hjemme hos os:) men havearkitekten har altså IKKE en rodebunke af en have!!!Sikke dejligt det ser ud -fuld af overskud, ro og god planlægning!! Lige som du selv. Sådan oplever jeg din have.
  Havd er det for klinker du har anvendt? Ja, den med julerosen kender jeg jo, men de andre? Jeg kan ikke rigtig se om det er klinker eller indfarvet beton -men smukt ser det ud!!!
  Kærlig hilsen Helle

  SvarSlet
 14. Birgitte: TAK for verdens sødeste kommentar! :-) Der er ingen tvivl om at du skal med som konsulent på sidelinien når vi skal i gang med køkkenhave-projektet!

  Fru Friis og Gitte: sjovt at I netop hæfter jer ved belægningen. Mange af billederne er taget i september måned hvor vi holdt åben have og temaet var netop "Havens Gulv".

  Bettebror: er nu HELT sikker på at der stadig er mere orden hos jer end her :-) Vi glæder os til lillebrors ankomst! Det ville passe os utrolig godt, hvis det blev i denne weekend, så vi kunne se ham, når vi alligevel er i Thisted :-)

  God weekend til alle!

  SvarSlet
 15. Hej Helle!

  Nu skal du tænke på at billederne er nøje udvalgt! :-) Til daglig har vi jo altid gang i et projekt og der ser mere "broget" ud.

  Belægningen er en 20*20 cm indfarvet betonsten. Jeg har ellers ikke haft den store fidus til indfarvet beton, fordi det jo mister farven og ofte på en ikke så charmerende måde. Men denne har faktisk overrasket positivt. Og da dine udsmykningssten blev lagt ned satte de lige prikken over i´et!
  God weekend til dig, Helle!

  SvarSlet
 16. Tak for dejlige billeder og god inspiration!

  SvarSlet
 17. Hej Janne.....

  Det må være fantastisk spændende og også en kæmpe udfordring at byggeene have op helt fra bunden.....

  Det ser allerede super godt ud efter kun 1½ år så hvad kan fem år oven i hatten ikke gøre. Utrolig god effekt med hækken der skiller terrasse fra græsplane og vejen - virkelig godt.

  tak for have vandringen ;0)

  Dorthe

  SvarSlet
 18. Hej Dorthe / Frøken Solhat!
  Når jeg tegner en have prøver jeg ofte at dele haven lidt op i rum. Det er en god idé at samle de mest plejekrævende ting i et område og lade yderområderne have et lavere plejeniveau. Vi kunne umuligt overkomme 4000 kvadratmeter med fin prydhave og det er én af grundene til opdelingen.
  En anden grund er at det giver meget mere privatliv at have hækken tæt på end at have den ude ved vejen i skel. Så føler man sig stadig til åben skue.
  Tak for roserne :-)
  Kh Janne

  SvarSlet
 19. Sikke en lækker have. Den gad jeg godt bytte med ;)

  Den rummer stort set alt, hvad jeg kan lidt... nåhr ja køkkenhaven kunne godt være lidt større. Men ellers !!

  Helles fine sten bliver jeg også mere og mere forelsket i. Her synes jeg bare ikke rigtigt, at jeg kan få dem passet ind nogle steder.

  SvarSlet
 20. Tusind tak til både Marlene og Janne for et meget flot, interessant - og lærerigt - indlæg. Hold da op, hvor bli'r man misundelig over sådan et skønt sted. Dejlige billeder og masser af gode ideer vi alle kan bruge!

  SvarSlet
 21. Gode billeder.
  Det ser rigtig godt ud.
  Altid spændende at starte en have fra ingenting. Det har vi også prøvet. Det koster mange timers arbejde.
  Tak for rundvisningen.

  SvarSlet
 22. Hej Susanne og Landbohaven!
  Tak for kommentarerne. Det er dejligt at kunne være til inspiration :-)
  Kh Janne

  SvarSlet
 23. ...og hej Frøskuffen!
  Dig havde jeg egentlig svaret, men kan se at svaret må svæve et sted ude i cyberspace - i hvert fald er det ikke at se her.

  Jeg vil nu nok ikke bytte :-) Selv om din have måske er meget flottere end min. Man får jo ens egen have ind under huden på en eller anden måde.

  Helles sten er jeg også meget forelskede i. De sætter simpelthen prikken over i´et.

  Kh Janne

  SvarSlet
 24. Hej Janne
  Tak for kikket i jeres have! Hold da op det bliver super duper! Også et meget smukt hus I har. Jeg glæder mig til at følge jeres projekter.

  vh Ingrid

  SvarSlet
 25. Hej Ingrid!
  Selv tak fordi du ville kigge med. Jeg håber selvfølgelig at der er nogen der vil følge med. Vi er allerede i gang med næste projekt som er etablering af læplantning mod nord og vest. Bedet er nu klart til plantning. Jeg påtænker at lægge planteplanen ud på min blog i løbet af en uges tid. Måske kan det inspirere andre at læse om hvilke planter vi har valgt.
  Kh Janne

  SvarSlet

Dejligt, at du giver dig tid til at skrive en kommentar - tak :-)

ALLE kan skrive en kommentar - har du ikke en af de nævnte konti, vælger du bare "Anonym" eller "Navn" (har du ikke en webadresse, lader du feltet stå tomt).

Husk at tilmelde dig svar via email (nederst), da jeg altid besvarer din kommentar og ofte stiller spørgsmål :-) (dette er kun muligt, hvis du er logget ind på en af de nævnte konti).

Alle gæstebloggere får videresendt din kommentar.

Mange hilsner

Marlene