Æblefestival i Æble-toft

Hvert år i efterårsferien kan du komme til æblefestival i Ebeltoft. Det er vel ca. 5. gang, det bliver holdt.




Selvom jeg faktisk kommer fra Ebeltoft (eller i en landsby udenfor), og mine forældre stadig bor der, så var det første gang i år, at jeg oplevede festivalen. 





Meget hyggeligt med boder og forskellige aktiviteter, men i gågaden syntes jeg manglede noget - der skulle have været pyntet med æbler, æbletræer eller lignende, og så skulle butikkerne altså ikke lukke kl. 13-14!!!
Nå, men man kan jo ikke få det hele ;-)


Da butikkerne var lukkede, bevægede vi os op på den nedlagte maltfabrik (hvor min morfar engang arbejdede), og underholdningen stod på musik inden for forskellige genrer. 















Hjemme hos mine forældre blev de gamle æblesorter nærstuderet. Ja altså... de har jo været der i al den tid, de har boet der, men da jeg var yngre, var jeg ikke så interesseret i gamle sorter, men det er jeg NU ;-)


'Mathilde'

'Husmoder'

'Cox's Pomona' - et kendt historisk æble

Det er ret underligt, som man ser anderledes på sit barndomshjem og -egn, når man bliver ældre. Flere ting falder ligesom på plads. Her et par stemningsbilleder.....





Efterårshindbær 'Autumn Bliss' - min far har altid haft en utrættelig
tålmodighed, når det galdt bærplukning :-)

Udsigten fra haven - normalt plejer vi at kunne se øen Hjelm (som vi sejlede til flere gange, da jeg var barn),
men det var vist for diset her i weekenden.


Brændte farver i hortensiaen.

Cosmos 'Double Rose Bonbon' blomstrer stadig. 














21 kommentarer:

  1. Kære Marlene
    Altid hyggeligt at komme hjem og se det hele igen. Måske får man øje på nye ting, man ikke har bemærket før.
    Æblesorterne kender jeg ikke, bortset fra Cox Pomona, den kan jeg huske min far har omtalt. Vi havde æbleplantage, da jeg var barn.
    Udsigt til Hjelm, ja det har vi også herovre oppe nordpå, når det er klart vejr.
    Kh
    Lisbeth

    SvarSlet
  2. Meget dejlige efterårsbilleder. Jeg kender også kun Cox Pomona. Hortensiaen har skønne farver.

    SvarSlet
  3. Ingen tvivl om at der er ved at komme gang i selvforsyningen. Især frugttræer og buske sælger godt nu og der er en stor nysgerrighed rettet mod nye grøntsager.
    Jeg har længe sagt at vi skal spise årsdtidens afgrøder og ikke insistere på at kunne få alt året rundt. Det resulterer i import af dårlige produkter. Tomater er ikke det samme som ens egne og jeg kan fint undvære dem om vinteren. Og så fremdeles. Og tænk bare på de søde juleappelsiner, de er da værd at vente på.

    SvarSlet
  4. Tusind tak for jeres kommentarer :-)

    Kære

    Lisbeth, Ja, Cox's Pomona (som den faktisk hedder, selvom vi i dag udtaler det Cox Pomona) er og var et kendt æble, der også tidligere blev brugt meget i plantagerne.

    Nå ja, du kan selvfølgelig også se ud til Hjelm :-)

    M/S Design, tak :-)

    Gitte, ja, det er vidunderlige farver, vi har i haverne og naturen lige nu :-)

    Idehaven (Helga), jamen, du har ret. Vi burde følge årstiderne og kun spise de råvarer, der er aktuelle for årstiden. Men det er der nok desværre lange udsigter til.....

    Fortsat dejlig dag til jer alle :-)

    Kh. Marlene

    SvarSlet
  5. Hej Marlene.

    Så har du jo været ganske tæt på Mettes Have, kan jeg regne ud. Det kunne være hyggeligt, hvis du kiggede forbi engang :-)

    For én gang skyld har jeg ikke været til Æblefestival - drog i stedet en tur til Københaven i efterårsferien.

    Skøn udsigt fra dine forældres hus - og smukke, gamle æbletræer :0)

    Mange hilsner fra Mette

    SvarSlet
  6. Helga er en klog kvinde! I disse tider, hvor der tales så meget om sundhed er det vigtigt at bruge gode råvarer i madlavningen og det er altså ikke nogen der er drevet frem på unaturlig vis! Hvad skal vi også med jordbær i januar?
    Må indrømme at jeg også går udenom hyacinterne, der allerede nu kan fås i blomsterbutikkerne. Det er altså for tidligt for mig. Alt bliver hele tiden forceret - lige efter julen skal vi have fastelavsboller osv. osv.
    Kh Helle

    SvarSlet
  7. Kære Marlene, dejligt at du skruer op for efterårsstemningen og bl.a. fortæller om de gamle frugttræer. Selvom man ikke skal gå af vejen for forbedringer, er det spændende med æbler, som har en historie. Og flere er jo rigtig gode at dyrke også i dag, hvilket dine billeder tydeligt viser.

    Kh Birgitte

    SvarSlet
  8. Kære Marlene!
    Dejlige stemningsbilleder!
    Jeg har en veninde hvis have er bare 1000m2 og hun har 42!frugttræer -jeg smagte et par fantastiske æbler hos hende i lørdags. Bl.a. et Holsteiner Cox kender du det? mon ikke det er i familie med cox´s Pomona?
    Kh Helle

    SvarSlet
  9. A propos årstidens frugter og din bemærkning for nogle dage siden, Marlene, om kvædebrød, som du ikke syntes smagte godt: Da jeg engang boede på landet i Frankrig, lavede vi pâte de coings, som vi tørrede og spiste som juleknas. Det smagte forrygende; men det var virkelig et tålmodighedsarbejde af de helt store, for lige dele kvæder og sukker skulle koges over sagte ild med en ganske lille bitte smule vand, og man skulle røre uafbrudt i det i en halv time. Massen blev så kølet af og derefter skåret ud i rudeformede stykker for til sidst at blive rullet i krystalsukker og gemt væk i dåse til Juleaften.
    Det er en klassisk fransk juledelikatesse, og slikket kan også laves med æbler. Cox orange fx, tror jeg, ville egne sig godt; men jeg kan ikke efterprøve det, for jeg kan ikke tåle æbler eller frugt overhovedet, og det er altså ret surt, når man nu elsker æbler - Ildrød Pigeon især.
    Bon appétit!
    Jytte
    www.danishknitdesign.com

    SvarSlet
  10. Ja, lad os få nogle flere danske æbler i butikkerne - hvor blir man dog træt af at se supermarkedets hylder bugne af æbler fra sydafrika, når vi nu selv har verdens bedste!

    SvarSlet
  11. Kære,

    Mette, ja, så har jeg ikke været langt fra dig :-) Ja, det kunne være rigtigt hyggeligt, hvis jeg kunne besøge dig engang :-) Dejligt med en bytur også :-)

    Helle, wow, imponerende, at din veninde har så mange frugttræer på bare 1000 kvm! Ja, jeg kender Holsteiner Cox, for vi havde et stort æbletræ her på grunden, plantet i 1920. Det væltede for 1-2 år siden (vist et af mine første indlæg her på bloggen), fordi der begyndte at blive oversvømmelse, hvor det stod, så roden rådnede simpelthen. Virkelig synd - det var et stort, flot træ.

    Det er i familie med Cox's Pomona langt ud - Cox's Pomona er vel en moster eller faster, da der er Cox's Orange i Holsteiner Cox, og Cox's Orange og Cox's Pomona er fra samme frøsåning af sorten 'Ribston'.

    Jytte, tak for tippet - det lyder spændende. Tror måske egentlig, jeg har set en lignende opskrift i mine utallige provencalske kogebøger.

    Øv, at du ikke kan tåle frugt - kan godt forstå, du er træt af det ;-)

    Susanne, ja, du har ret !

    Håber, I får en dejlig dag :-)

    Kh. Marlene

    SvarSlet
  12. Smukke efterårsbilleder.
    Tak for kigget.

    SvarSlet
  13. For 17-18 år siden havde vi en ( sær ) nabo, som satte hele sin have til med gamle æblesorter.
    I dag ville jeg elske at få en rundtur i æblehaven. Smage en bid af hvert enkelt og høre historien om det.

    SvarSlet
  14. Glemte helt det med æblerne, for jeg var i går til foredrag om sundhed og hvorfor vi bl.a. andet skal spise gode råvarer/æg/kød - hele hovedet summede og jeg var så inspireret og motiveret ( ikke mere end at jeg godt kunne spise en kage til aftenkaffen)... men jeg plantede selv en "frugtlund" for 3 år siden, med 5 æblesorter og 2 pærer og har i år haft et stort udbytte. Så stort på en af sorterne at træet flækkede og 3 af 4 hovedgrene lå ud til siden. Æv, men så lærte jeg af det.
    Forestiller mig sådan et "Æblerack" hvor sorterne ligger adskilt på tremmehylder... måske til næste år. Skønt er det ihvertfald at snuppe et æble fra eget træ...

    Kh Helle

    SvarSlet
  15. Kvædemarmelade? (har aldrig lavet det selv)
    men ...
    Politikens "Grøn mad fra haven" 1984 har på side 110 en anvisning. (Vask frugten, fjern stilk, blomst, skræl og kærnehus, skær den i smalle både..."
    Sådan - dengang---
    hilsen Kirsten Buna

    SvarSlet
  16. Tak for jeres kommentarer :-)))

    Frøskuffen, kan godt forstå, du gerne vil have en tur i den have - det ville jeg sådan set også godt ;-))

    Helle, det lyder spændende med foredraget. Ja, det har været et suverænt æbleår, selvom vi havde sen frost. Hvilke sorter har du plantet?

    Kirsten, jeg har faktisk heller ikke før lavet kvædemarmelade, men i år skal det prøves :-) Sjovt med opskriften i din kogebog.

    Rigtig god aften til jer alle :-)

    Kh. Marlene

    SvarSlet
  17. Det lyder som en dejlig tur 'hjem' :-)
    Ja, det er så underligt, som vi forandrer os med alderen. Og jeg kan tydeligt huske, at jeg syntes de 'gamle mennesker' (i 40-50års alderen) var lidt fjollede at de gik så meget op i historie og sådan noget.
    Men heldigvis bliver vi klogere, og lærer at værdsætte de gode ting.

    SvarSlet
  18. Hej Marlene

    Jeg har Discovery, Filippa, Ingrid Marie, Gråsten og det flækkede kan jeg ikke huske? Pærerne er Clara Friis og Conferende, der har bugnet af frugt. Skønt med tærter og pæresalater!
    Overvejer et pigeon æble som erstatning, de er så søde om vinteren - både til at spise og pynte med!

    Kh Helle

    SvarSlet
  19. Kære Hanne,

    ja - hi, hi - kan huske, da jeg var 20 år og tænkte, at "dem på 40" var de ældre ;-) Ja, ja, meget kan ændre sig med tiden - men da heldigvis til det bedre, synes jeg :-)

    Kh. Marlene

    SvarSlet
  20. Kære Helle,

    ummm... det lyder skisme godt :-) Filippa er bare så skønt. Ja, det er de alle. Også Gråsten med de kæmpestore æbler. Der var rigtigt gamle Gråsten æbletræer her i plantagen omkring os - den, der desværre nu er nedlagt.

    Er det almindelig Ingrid Marie eller rød (der næsten bliver sort, når den modnes)?

    Pigeon havde vi også som espalier rundt om vores tidligere køkkenhave - dejligt og smukt æble.

    Kh. Marlene

    SvarSlet

Dejligt, at du giver dig tid til at skrive en kommentar - tak :-)

ALLE kan skrive en kommentar - har du ikke en af de nævnte konti, vælger du bare "Anonym" eller "Navn" (har du ikke en webadresse, lader du feltet stå tomt).

Husk at tilmelde dig svar via email (nederst), da jeg altid besvarer din kommentar og ofte stiller spørgsmål :-) (dette er kun muligt, hvis du er logget ind på en af de nævnte konti).

Alle gæstebloggere får videresendt din kommentar.

Mange hilsner

Marlene