Stauder til den tunge (ler-)jord

Efter indlægget om stauder til den tørre sandjord, var der flere, der efterlyste stauder til den tunge lerjord, så her kommer nogle forslag. Kom gerne med flere forslag :-) De fleste stauder kan altid plantes i sandjord - de bliver bare ikke så høje eller frodige.

Lerjord har den fordel, at den holder på fugten i varme perioder, men den holder altså også på fugten i de kolde perioder - dvs. om vinteren, hvor ikke mange stauder bryder sig om fugtig jord.

Lerjorden kan forbedres med sand, grus, kompost, blade og hestegødning, og til sidst bliver den mørk og humusrig. Har du meget tung lerjord, kan din køkkenhave med fordel gennemgraves om efteråret.

Gode stauder til lerjord eller den tungere jord kan være:

Den populære stjerneskærm, Astrantia, der godt kan hænge lidt med hovedet, hvis den står i sandjord.


'Madeleine'

'Lars'

Den smukke stormhat eller venusvogn, som den også kaldes, Aconitum, elsker lerjord. Husk den er giftig, men så smuk, så smuk. 


Aconitum henryi 'Spark's Variety' - i baggrunden solbrud, Helenium.

De nordiske kvan, Angelica, der er en af de mest trendy stauder/to-årige lige nu, egner sig også fortrinligt til lerjorden. Kvanen med de røde skærme, Angelica gigas, er en af de smukkeste. 


Angelica gigas


Asters nævnte jeg også i indlægget om stauder til den tørre jord, men de trives også i lerjorden. Og der er nok at vælge imellem. 


Aster ag. 'Asran'

Engkabbeleje, Caltha, ser man egentlig ikke så tit i haverne - hvorfor mon? Jeg har den heller ikke selv mere. Den er da jo om nogen til fugtig jord. Denne orange sort fik jeg fra Kina - virkelig smuk. Men den enkelte hvide eller den fyldte gule, der findes i handlen herhjemme er mindst lige så smuk. 


Caltha palutris var. tangerine

De statelige riddersporer, Delphinium, kan også godt lide lerjord, men læg alligevel lidt sand i bunden, da de ikke er så glade for al for megen vintervæde (som ingen stauder i princippet er). Men de bliver ekstremt store og flotte i den tunge jord. 


Er det næsten til at stå for så smukke riddersporer?

Mjødurten, Filipendula, er en måske lidt overset staude. Den takker for den fugtholdende jord ved at vokse sig stor og kraftig. 


Den fyldte sort, Filipendula ulmaria 'Plena', er helt eventyrlig. 


Mjødurten med de gulgrønne blade er oplagt i det gule bed - 'Aurea'

Storkenæb kan som tidligere nævnt nærmest stå alle steder, men engstorkenæb'en, Geranium pratense, holder af fugtig jord - den bliver knap så imponerende i min ret tørre jord, og desuden får den let meldug. 


En af de nyere engstorkenæb - en fyldt smuk lavere sort - 'Laura' (får den i sortimentet igen til næste år)

Solbruden kan blive ret høj i lerjord - den elsker fugten. Der findes så mange, mange smukke sorter, og det er en af de stauder, jeg absolut ikke vil undvære i sensommeren. Er så god som snitblomst også.


'Sahin's Early Flowerer'

'Königstiger'

'Loysder Wieck'

Jeg må naturligvis også nævne høstfloksen, der elsker den tunge jord. Planterne bliver meget højere, end hvis de er placeret i sandjord. Og så får de heller ikke så let meldug.


'Lilac Ice'
'Charlotte Blanchett'


Andre gode stauder til lerjord er; daglilje (Hemerocallis), hosta, Iris sibirica, vårfladbælg (Lathyrus vernus), nøkketunge (Ligularia dentata), fredløs - (bl.a. Lysimachia ciliata 'Firecracker'), bjørnerod (Meum athamanticum), Hestemynte (Monarda), pæoner (Paeonia), pileurt (Persicaria), hjørtetrøst (Eupatorium), drejeblomst (Physostegia), forskellige ranunkler (Ranunculus aconitifolius 'Flore Pleno' og Ranunculus acris 'Multiplex), engblomme (Trollius), vorterod (Ranunculus ficaria - der findes mange smukke sorter), bronzeblad (Rodgersia), Skt. Hans Urt (Sedum) - er også god i sandjord - , ærenpris (Veronica)

God fornøjelse med jagten på gode stauder :-)





26 kommentarer:

  1. Hej Marlene
    Ja jeg er en af dem med tung jord . Så fik da skrevet 3 planter ned som ønske planter.Dejligt at du kom med bud på det.Glæder mig til den geranium,den så da bedåernde ud også den lyse astrantia ,har den anden.Lige nu er det hvide stauder der kigges efter.Har du også mjødurten til næste år.Den er jeg i tvivl om hvor høj den bliver.
    Mange hilsner fra Helle Chr.feld

    SvarSlet
  2. Tak for et godt indlæg.
    Jeg har også tung lerjord og kan nikke bekræftende til de fleste af dine anbefalinger - men der var jo et par stykker jeg ikke kendte og straks er man fristet :o) Alt må prøves - jeg holder øje med din butik til foråret.
    Hilsner fra Berit

    SvarSlet
  3. Tak for jeres kommentarer :-)

    Helle, det var da dejligt :-) Ja, jeg får faktisk den fyldte mjødurt hjem til næste år. Jeg havde den i sortimentet, da jeg åbnede Staudefeen (2005), men så har jeg glemt den lidt. Dumt, da den er supersmuk. Den gulløvede har jeg i sortimentet nu.

    Berit, selv tak :-) det lyder dejligt - glæder mig til at høre fra dig til foråret :-)

    Rigtig dejlig weekend - de melder miiiildt vejr :-)

    Kh. Marlene

    SvarSlet
  4. Helt enig i dit udvalg af stauder til lerjord. Her er det testet i og med at jeg har 2 haver. En med sandjord og en med lerjord.

    I haven med sandjord bøvler jeg en del med at få planterne til at være lige så frodige. speciet Astrantia og Geranier!

    Jeg lægger en masse arbejde i at gøde med kompost og hestegødning. Om sommeren dækker jeg overfladen med blade eller hæk afklip. Det hjælper :O)

    SvarSlet
  5. Dejligt indlæg, Marlene :-)
    Jeg synes virkelig, jeg har prøvet at lære alt om min lerjord, men jeg lærte alligevel endnu mere, for nu forstår jeg bedre at geranium pratense trives så godt her :-)
    Violfrøstjerner trives også godt hos mig, og verbena hastata, kvæsurt, og dagøje.
    Generelt bliver planterne meget større her hos mig, end hos min veninde.
    Og det er jo dejligt med store frodige planter, med mindre de altså er købt til at være mindre :-D
    Mit største problem med min jord, er at jeg mister en del om vinteren.
    Regel nr. 1 i øjeblikket er at de skal være store og veletablerede før jeg planter dem ud, hvis det er noget som jeg er meget øm om.
    Ved du om det har noget på sig? Altså at de overvintrer bedre i tung jord, hvis de er lidt ældre?

    SvarSlet
  6. Hej Marlene.

    Det kan jo ikke blive ved med at gå... jeg falder i svime hver gang, jeg ser nye blomster-billeder på din bog og tænker: "Den MÅ jeg have" Med ÉT mindre og allerede overfyldt staudebed i haven, giver det sig selv, at jeg IKKE har plads til flere. Noget siger mig, at der snart må graves....

    Jeg synes jo Stjerneskærm er fuldstændig fantastisk og jeg HÅBER, at den også vil trives hos mig selvom jeg ikke kan give den tung lerjord. Mjødurten kunne jeg også blive lidt forelsket i!

    Tak for synet :0)

    Bedste hilsner fra Mette

    SvarSlet
  7. Skønt at se, at der stadig er masser af skønne planter på listen, jeg kan glæde mig til måske en dag at få stoppet i min lerede jord :-)
    Tak for det!

    SvarSlet
  8. Hej Marlene. Tusind tak for et meget lærerigt og inspirerende indlæg. Jeg blev også bekræftet i nogle at mine staudevalg, da jeg også har lidt leret jord, så det var helt betryggende, jeg har købt en del stauder i år, mange af dem stod på din oversigt, det glæder jeg mig over! Selvom de var valgt af en nybegynder!

    SvarSlet
  9. Tusind tak for jeres kommentarer :-)

    Kære,

    Susanne, dejligt, at du har afprøvet det og testet det igennem :-) Ja, kompost, hestemøg og blade er godt - både for sand- og lerjord.

    Hanne, jeg tænkte faktisk på violfrøstjernerne, men undlod at nævne dem, da den fyldte 'Hewitt's Double' har det med at gå ud, hvis den står i al for våd jord.

    Ja, stauderne skal nok have et vist rodnet, hvis de udplantes i tung, våd jord - ellers rådner rødderne.

    Mette, ja, du må i gang med at fjerne græs, så du kan få flere bede :-) Og ja, stjerneskærm er virkelig en skøn og brugbar staude - og den blomstrer jo nærmest uden stop.

    Signe, selv tak ;-) Ja, du bliver nok fristet igen til foråret, mon ikke? :-)

    Birgitte, selv tak :-) Dejligt at høre, at du har valgt de rigtige stauder til din have. Hvis der er en staude, man i hvert fald IKKE skal vælge til lerjord, så er det skabiosen! Jeg ved da ikke, hvor mange jeg mistede i min tidligere have, hvor jeg havde ret tung lerjord.

    Kh. Marlene

    SvarSlet
  10. Hej Marlen
    Jeg er også glad for dit indlæg, der er spændende stauder imellem, som jeg også kan bruge i min nogen gange temmelig våde jord.
    Jeg kan bekræfte at Angelica Gigas kan tåle at stå i lerjord, ja endog i vand, det kunne slet ikke ses på den. Derimod har jeg desværre mistet et par ridderspore, fordi de har stået for vådt :o(
    Engkabbelejen Caltha er vel nok smuk, men den er nok ikke sådan at få fat i. De gule er jo også kønne, men den der slår dem alle.
    Kh
    Lisbeth

    SvarSlet
  11. Smukke planter til lerjord.
    Jeg har nu også nogen af disse planter selv om vi har sandjord. De bliver bare ikke så smukke, men de får da blomster.
    Tak for dit råd.

    SvarSlet
  12. Hej igen.
    Jeg har desværre ikke Hewitts Double, mine er bare de almindelige, og de bliver kæmpe :-)
    Jeg har købt en hvid i år, og jeg tog mod til mig og plantede den ud i bedet. Den står ved mit æbletræ, som holder jorden bedre drænet, så jeg satser på at det går. Jeg har den i en gruppe, som jeg ved skal have lidt ekstra vand pga. træet. Det er også en måde jeg prøve at omgå den fugtige jord, med træer og buske.
    Og ja, suk, til scabiosen. Jeg har heller ikke tal på hvor mange jeg har mistet. Og alligevel har jeg købt to mere i år :-D Én er kommet i direkte i bedet, under det store Hjertetræ. Så det bliver spændende om den klarer det. Jeg tog selvfølgelig en bid af den ind i drivhuset også. Man bliver jo klog af skade, ikke :-D Den anden gror i en krukke.

    SvarSlet
  13. Kære,

    Lisbeth, tak for info omkring Angelica gigas :-) Ja, riddersporerne er lige på grænsen (derfor skrev jeg også, at det var bedst at putte lidt sand i hullet), men de bliver bare så flotte i lerjord ;-) Nej, jeg får ikke engkabbelejen igen - toldmyndighederne er blevet ekstremt skrappe siden dengang sidst i 1990'erne....

    Landbohaven, selv tak ;-) Ja alle stauder til lerjord kan stå i sandjord, men ikke omvendt. De bliver bare ikke så høje og flotte som i lerjord.

    Hanne, ja, de almindelige er noget mere livskraftige - eller hårdføre - end 'Hewitt's Double'. Ikke at den ikke er hårdfør - den er bare lidt mere krævende mht. placering. Spændende med din hvide - min har blomstret meget i år - en sølle plante, der var tilbage, men de vokser sig jo hurtigt store.

    Glæder mig til at høre, om scabiosen overvintrer :-)

    Kh. Marlene

    SvarSlet
  14. Flot, flot stjerneskærm, den lyser ser nærmest hvid ud. God ide med forslag til planter til forskellige jordtyper.

    SvarSlet
  15. Kære Marlene, du rammer endnu en gang plet med dine stauder; de er flotte! Stjerneskærm er blevet en yndlingsplante her hos mig. Ridderspore skal der satses på til næste år. Og solbruden bør frem i lyst og ind i mange flere haver, det er virkelig en skøn, gammeldags staude : - )

    Kh Birgitte

    SvarSlet
  16. Hej Marlene du kan det skidt :-)
    Jeg er endnu engang forelsket......i en plante ;-)
    K. Gro , god weekend :-)

    SvarSlet
  17. Check, check, check - jo, jeg har de fleste sorter, du nævner og kan også bekræfte deres velbefindende i fugtig jord :)

    Hvis du får Filipendula ulmaria 'Plena' i sortimentet næste år, er jeg klar. Mjødurterne er bare SÅ skønne. Jeg købte den gulløvede af dig her i efteråret og glæder mig til at se den folde sig ud næste år.

    Ridderspore har jeg ikke forsøgt mig med endnu, men jeg har en pose frø, som skal afprøves næste sæson. Er der dog ikke noget med, at sneglene er ganske glade for ridderspore?

    De to floks, du viser, er bedårende!

    God weekend derud i det milde efterårsvejr :)

    SvarSlet
  18. Yeah - det indlæg var jeg glad for - og det skal læses flere gange.
    Sikke et lækkert udvalg der er til den tungere lerjord - det er jeg glad for - og et par must haves, var der sørme også :o)
    Kh Helle

    SvarSlet
  19. Kære,

    Sussi, ja, den lyse er hvid - med grønne kanter :-)

    Birgitte, tak ;-) Ja, jeg er i hvert fald også vild med stjerneskærm.

    Gro, tak ;-) Og det var da dejligt at høre - det er skønt at være forelsket ;-)

    Achillea, tak for info :-) Jo, jeg får den fyldte mjødurt i sortimentet til næste år - den er i hvert fald bestilt ;-) Jo, snegle er vild med riddersporer - det er en god idé at drysse aske rundt om planterne (fra brændeovnen eller bål), det kan sneglene ikke lide.

    Helle, dejligt at høre :-)

    Rigtig god weekend til jer alle :-)

    Kh. Marlene

    SvarSlet
  20. Kære Marlene, og Birgitte, ja Solbruden er vidunderlig -jeg har dem ikke længere, men kunne tænke mig en ordentlig bunke af dem!
    Marlene, scabiosa, skælhovede og knautica makedonica -er de nært beslægtede og gælder det også for de 2 sidste at de ikke er vilde med lerjord?
    kh Helle

    SvarSlet
  21. Kære Helle,

    så må du have fat i nogle solbrud - jeg havde dem jo ellers på tilbud, da du var her - til kun 10 kr. stykket (én sort) ;-)

    Ja, de nævnte stauder er nært beslægtede, og jeg har også selv tænkt på, at de ikke vil være egnede i lerjord - men jeg har altså ikke prøvet at have dem i lerjord. Andet en skabiosen, som gik ud år efter år. Men man kan jo altid putte en masse sand i hullet, når man planter :-)

    Fortsat dejlig weekend.

    Kh. Marlene

    SvarSlet
  22. Sødeste Marlene......elsker dine inspirations- og gode råd indlæg.....det er svært ikke at føle sig fristet. Stormhat har jeg overvejet men mjødurt er ny for mig......tror jeg bliver lidt forelsket ;0)

    Knus Dorthe

    SvarSlet
  23. Det indlæg har jeg straks bogmærket. Lige, hvad vi har brug for her på vores kolde tunge lerjord :-). Mange af stauderne har vi og de stortrives naturligvis. Måske kan jeg lokke manden med på den lyserøde stjerneskærm, når jeg fortæller, at den hedder "Lars" :-)

    Ha´en god søndag
    Birgitte

    SvarSlet
  24. Kære,

    Dorthe, hvor skønt at høre, at flere bliver forelsket her på bloggen ;-))

    Birgitte, nå ja, det er rigtigt, at du har lerjord. 'Lars' er dog mørkerød, men der findes også flere lyserøde - den bedste er 'Roma'. Men ja, det kan da godt være, at den er lidt mere mandlig, når den bærer det navn ;-)

    Rigtig dejlig søndag til jer :-)

    Kh. Marlene

    SvarSlet
  25. Hov, det her har jeg da helt overset, kære Marlene, mystisk. Måske mens jeg pylrede over den manglende sol...
    Jeg har jo også lerjord (dog ikke monstertung længere). Og plantelisten passer meget godt - dog har jeg ikke alt det, du nævner. Endnu. Selv om jeg ikke vandt i Lotto i onsdags, men puljen er der jo stadig. Og så er der dem, man ikke kan acceptere ikke vil gro her, de har de ikke lov at bestemme. Nå.....:)

    SvarSlet
  26. Kære Anne Mette,

    ja, det kan være - jeg opdager nu også ofte indlæg, som jeg har overset ;-)

    Ja, puljen er der stadig - 105 mio.!!!!

    Ja, når man har forelsket sig i en staude, er det altså svært at acceptere, at den måske ikke kan gro i ens jord!!!!

    Rigtig dejlig dag :-)

    Kh. Marlene

    SvarSlet

Dejligt, at du giver dig tid til at skrive en kommentar - tak :-)

ALLE kan skrive en kommentar - har du ikke en af de nævnte konti, vælger du bare "Anonym" eller "Navn" (har du ikke en webadresse, lader du feltet stå tomt).

Husk at tilmelde dig svar via email (nederst), da jeg altid besvarer din kommentar og ofte stiller spørgsmål :-) (dette er kun muligt, hvis du er logget ind på en af de nævnte konti).

Alle gæstebloggere får videresendt din kommentar.

Mange hilsner

Marlene