Januar køkkenhave - en mild omgang

Ja, det ser det da ud til indtil videre - og jeg nyyyyyder det... :-) Det nye år tegner godt so far :-)Jorden er tung og våd, og vi har også oversvømmelse et enkelt sted (det har vi hvert år), men ingen stauder eller køkkenurter har taget skade eller er påvirket af oversvømmelsen. 

Men i dag har det været smukt vejr, og jeg har gravet store flotte jordskokker op, der skal bruges til en jordskoksalat med finthakket grønkål, havesyre, ristede mandler med en citrondressing. 
Køkkenhaven giver med den milde vinter stadig godt; porrer, sølvbede, grønkål m.m. er stadig brugbare.Selv artiskokkerne står fine og stolte - dog er nogle af planterne dækket til med halm og har fået et lille drivhus over. Hvidløgene, der er sat i oktober, spirer villigt og frister med de grønne toppe. 


Selv de fine løvemund står stadig med sprøde knopper - fristende, fristende.....
Når jeg går ude, har jeg næsten altid "medhjælp" på. Bettina, som ellers er gået i vinterhi, vågnede op i dag og sprang rundt og var killing igen. Hun nød solen, og hun følger mig altid overalt i haven :-)Lyset giver liv til selv de mest kedelige frøstande, så der er nok at nyde i haven lige nu :-))27 kommentarer:

 1. Uhm.... dine grøntsager ser lækre og sprøde ud... lige til at spise :o) Det må være skønt at ku gå ud i haven og hente friske forsyninger til maden... jeg er aldrig kommet igang med køkkenhave, og kommer det nok heller ikke... det er ikke lige mig :o)
  God fornøjelse med alle de lækre sager... :o)

  SvarSlet
 2. Ja det er tilpas vejr at arbejde ude i og dejligt at du kan høste af grøntsagerne stadigvæk:) Det er et sødt selskab du har i hende Bettina.

  SvarSlet
 3. Hej Marlene. Sikke dejlige billeder. Du har valgt de helt rigtige grøntsager til denne årstid, det må være dejligt. Jeg er i fuld gang med at lave suppe til aften i dag - fra bunden af med gode grøntsager, men det er købt i Superbest. Vi har ingen køkkenhave pga. pladsmangel!

  SvarSlet
 4. Det milde vejr gør ikke noget ;-)
  Smart med drivhuset over artiskokken. Det tror jeg, at jeg vil prøve, for mine overlever sjældent vinteren, og jeg har et enkelt lignende drivhus, og der er stadig masser af liv i artiskokkerne.

  SvarSlet
 5. Hej Marlene!
  Godt nyt år og tak for dejlige og appetitvækkende billeder fra din køkkenhave.

  Kunne du måske give et fif eller to mht artiskok? Jeg har snart prøvet flere år i træk at så sådanne frø, men på et eller andet tidspunkt dejser småplanterne om for mig, eller de når knap over kimstadiet, før de rådner. Men jeg vil så gerne ha' rigtig mange artiskokplanter i min have, så jeg både kan nyde synet af de smukke planter og delikatere mine amerikanske børnebørn med artiskokker à la francaise, dvs med kryddersmør, som er det helt store hit for dem. Kan man mon dyrke den store Bretagne sort på disse breddegrade?

  Happy Winter Gardening
  Jytte
  www.danishknitdesign.com

  SvarSlet
 6. Dejlige billeder.
  Jordskokkechips er nu også gode :-)

  SvarSlet
 7. Så skønt, for jer som stadig henter grønsager i haven. Jeg må planlægge lidt bedre, så jeg næste år er med på den vogn ;-). Mon ikke jeg får et tip eller to, når jeg om lidt sætter mig og ser Den viktorianske køkkenhave. Nå, ja ikke samtlige 338 minutter, men en pæn del af dem ;-). Ihhhhh, jeg glæder mig :-)

  Ha´en god aften
  Birgitte

  SvarSlet
 8. Det er fantastisk med denne (indtil videre) milde - og gavmilde fra dine billeder at dømme - vinter.
  Kan man få frugter (eller hvad de nu hedder) fra artiskok det første år, altså samme år om man frøsår dem?
  Tak for billedet af Bettina. Jeg elsker katte og ville så gerne selv have en, men jeg er desværre allergisk :( så jeg må nyde billederne af andres katte, når de er med i haven. Det er så hyggeligt :)

  SvarSlet
 9. Kære Marlene, dit fine indlæg giver mig svar på noget, som jeg gik og tænkte på i dag. Mon dine victorianske drivhuse (som du har haft noget længere end jeg) bliver sat i tørvejr eller brugt ude på denne årstid? Jeg havde egentlig taget mine ind, men vejret er jo så mildt, og hønsene fik på deres eftermiddagstur øje på nogle spirer, som straks måtte beskyttes. Dertil er de victorianske drivhuse fine; kønne at se på og funktionelle. Summa summarum, de flytbare drivhuse blev slæbt frem i lyset, så jeg ikke hele tiden behøver at holde øje med hønsene. I tilgift vil forårsblomsterne bag glas formentlig få et forspring.
  Kh Birgitte

  SvarSlet
 10. Hej Marlene
  Ja det har været en dejlig dag i dag. Oversvømmelser ja det har vi flere steder, og i morgen lover de mere regn, suk. Men godt det ikke er sne.
  Kh
  Lisbeth

  SvarSlet
 11. Kære Marlene

  Det må give en dejlig tilfredsstillelse at kunne gå ud i haven og plukke sin mad. Min have er jo så lille, men måske jeg kunne finde plads til et par tomater, radisser og sån til sommer.

  SvarSlet
 12. Kære Marlene

  Rigtig godt nytår til dig, glæder mig meget til at følge din blog i 2012 :)

  Knus

  Iben

  SvarSlet
 13. Kære Marlene
  Åh, sikke en rigdom :) Jeg må nøjes med lidt bladbeder og den røde grønkål fra egen have. Bladbederne er dækket med en bobleplast-tunnel. Ikke så kønt - men det virker. I morgen har vi planlagt at sætte lidt hardneck-hvidløg. Mod de også skal dækkes over?
  Jeg ønsker dig et herligt nyt haveår
  Marie-Louise

  SvarSlet
 14. Hvor ser det lækkert og appetitvækkende ud det hele, Marlene. Mine grønkål trives også så godt, at jeg tror kaninerne snart er trætte af at spise dem, de forkælede kræ :-D
  Din søde Bettina ligener forresten fuldstændig min hankanin Heino. Altså på mønsteret i pelsen :-)
  Så må der være forår i luften når den doven mis vågner op og leger killing.
  Også rigtigt godt nyt haveår til dig :-)

  SvarSlet
 15. Tusind tak for jeres kommentarer :-)

  Møllebakkenhaven, det kan være, det alligevel kommer på et tidspunkt ;-)

  Lisbeth, tak :-) Ja, Bettina er dejlig.

  Birgitte, ummm... det lyder ellers godt med din suppe :-) Vi laver også en del supper for tiden. Specielt jordskokkesuppe med porrer - blendet. Den smager fantastisk.

  Ina, ja prøv det. Jeg har kun haft artiskokker et par gange før, og de overvintrede heller ikke. Tror faktisk, at de rådnede.

  Jytte, jeg har som sagt kun haft artiskokker et par gange før, og da gik de til (rådnede i haven, tror jeg). Det lyder til, at dine frøplanter måske har det for fugtigt, siden de dejser om. Det har sket for mig med andre såede planter.

  Jeg er ikke klar over, om sorten 'Bretagne' kan sås i Danmark, men mine egne artiskokker er den røde sort, som også er meget frostfølsom, men jeg prøver! ;-)

  Skt. Helena, jordskokkechips - tak for tippet !!! :-)

  Birgitte / Landliggeren, god fornøjelse med Den Viktorianske Køkkenhave :-))) Jeg så den for et par måneder siden og er nu i gang med Det Viktorianske Køkken. Det går dog lidt langsommere med at få set de afsnit igennem, selvom de er hyggelige.

  Achillea, ja, det er fantastisk med den milde vinter. Lige nu blæser det godt nok kraftigt med regn, men stadig mildt ;-)

  Jeg ved, at nogle får artiskokker det første år (har kun haft dem nogle få gange før, hvor de rådnede den første vinter), så det kommer nok an på sorten. Jeg har i øvrigt også lavet et indlæg her på bloggen om artiskokker http://staudefeen.blogspot.com/2011/03/luksusgrntsagen-artiskokken-cynara.html

  Åh en skam, at du ikke kan tåle katte ;-)))

  Birgitte (Hasholt), mine drivhuse har altid stået ud. De første fik jeg omkring 2002, men de fleste er fra 2005, og de har stået ude siden. Jeg har ikke noget imod, at de får noget patina. Jeg må sige, at jeg virkelig er glad for dem i år, og allesammen er brugt, da jeg også har en del sarte violer, som skulle dækkes til.

  Lisbeth / Høneballehaven, ja, det regner nu, men du har ret; GODT, det ikke er sne ;-)

  Nette, ja, det giver en dejlig fornemmelse at hente maden i sin egen have. Lidt som guld i haven ;-) Du kunne måske have et høj- eller dybdebed, så du kunne dyrke intensivt?

  Iben, tak i lige måde :-)))

  Marie-Louise, ja, bobleplast skulle være godt. Min kollega bruger det også til sine stauder i potter. Dine hvidløg skulle jo egne til godt til de koldere egne, og når vi har sådan en mild vinter, skal de nok ikke dækkes til (men det skader nok ikke) :-)

  Tak i lige måde :-)

  Hanne, heldige kaniner, at de sådan får grønkål :-) Hæ, hæ, fortalte lige Bettina, at hun ligner din kanin - hun blev en smule fornærmet ;-))

  Tak i lige måde :-)

  Rigtig dejlig dag til jer alle.

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 16. Otroligt att det fortfarande växer!
  God fortsättning på det nya året
  Mariana

  SvarSlet
 17. Hej Marlene.
  Kigger jævnligt indenfor hos dig og fornemmer også, at vi har en del `fælles smag´ :-)
  Har sammen med en veninde planer om at kigge forbi dig efter stauder til foråret.
  God fornøjelse med et nyt haveår.
  Stor hilsen fra Marthe

  SvarSlet
 18. Karina Carlsen (lindelyst)3. januar 2012 kl. 16.24

  Hej Marlene
  Dejligt med en masse gode forslag til vintergrønsager. Jeg har kun porrer og jordskokker men lidt er vel bedre end ingenting.
  Men jeg tror at jeg vil prøve at få lidt flere af de grønsager som du nævner i dit indlæg.
  Ja det er dejligt med en mild vinter men desværre er vores grund meget våd så foretrækker måske nok i sidste ende en kold vinter.
  Tak for din kommentar på min blog om vores drivhus. Jeg kan fortælle dig at vores drivhus er hjemmelavet lige fra den mindste liste som min mand selv har skåret ud til glas som også er skåret ud i de størrelser vi skulle bruge. Det har taget MEGET lang tid men vi har et unikt hus som vi skal til at indrette her i vinter.
  Apropos de små viktorianske drivhuse er jeg helt syg med dem og da jeg er gift med en handy man - vil han nu prøve at lave nogle selv til brug rundt om i haven.
  Kh. Karina

  SvarSlet
 19. Gode billeder af de fine grønsager du kan høste her i januar. Hlet utroligt, at det kan lade sig gøre.
  Hvor har du en smuk kat.
  Tak for kigget.

  SvarSlet
 20. hej Marlene
  Jeg bruger et Canon EOS 7D. Men også ind imellem et lille ixus. Det kommer lidt an på hvor jeg skal hen, om jeg gider slæbe det store med.
  :)
  Eva

  SvarSlet
 21. Kære,

  Mariana, tak i lige måde :-)

  Marthe, ja, det tror jeg, vi har :-) Det lyder dejligt - I skal være velkomne. Åbningsdatoer bliver lagt på hjemmesiden snarest - ellers er I også velkomne til at komme derudover, men mail først, så jeg er hjemme.

  Karina, vi har faktisk også meget våd jord, og jeg har netop set, at vandet desværre nærmer sig vores hus ret meget. Det er første gang i de 8 år, vi har boet her.

  Imponerende, at din mand har lavet drivhuset selv - han er da godt nok dygtig!! Vil din mand lave de små viktorianske drivhuse af jern??

  Landbohaven, tak skal du have :-) Det har jeg sagt videre til hende ;-)

  Eva, tak for oplysningen. Nå ja, selvfølgelig er det et Canon, havde jeg nær sagt! Jeg synes altid, at der er tale om et Canon, når det er gode og meget skarpe billeder. Vil selv have et Canon Eos i år (600d eller det nye 650d).

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 22. Hej Marlene.

  Jeg nyder det også helt vildt. Med sådan et vejr her føles foråret ikke helt så langt væk. Det kribler i fingerne bare ved tanken. Det bliver godt at komme i gang igen :0)

  Nytårshilsner fra Mette

  SvarSlet
 23. Kære Mette,

  det er rigtigt - man kan sagtens forestille sig, at foråret er lige om hjørnet :-)

  Kh. marlene

  SvarSlet
 24. Karina Carlsen (Lindelyst)4. januar 2012 kl. 16.20

  Hej Marlene..
  De små viktorianske huse som vi (eller min mand) selv vil lave skal laves i T jerns profiler og så glas i. Herefter skal det kittes. Hvis jeg kender ham ret - tegner han det selv som det skal se ud og bygger det.
  Kh. Karina

  SvarSlet
 25. Wow, Karina, det lyder godt - du er vel nok heldig ;-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 26. Det var da nogle skønne vinterbilleder med spirende forårshåb i hjørnerne.

  Hvor invasive oplever du jordskokkerne ? Jeg kunne godt drømme om bare at kunne gå ud og grave en portion op, når det passede mig istedet for at måtte nøjes med supermarkedets bløde og slatne eksemplarer. Men modsat har jeg heller ikke lyst til jordskokker i mine såede rækker.

  SvarSlet
 27. Kære Frøskuffen,

  De breder sig, men ikke agressivt, synes jeg ikke. Ved ikke, om der er forskel på sorterne. Jeg har sat dem i et stykke for sig selv. De er jo i hvert fald nemme at fjerne, skulle de brede sig for meget ;-)

  God weekend.

  Kh. Marlene

  SvarSlet

Dejligt, at du giver dig tid til at skrive en kommentar - tak :-)

ALLE kan skrive en kommentar - har du ikke en af de nævnte konti, vælger du bare "Anonym" eller "Navn" (har du ikke en webadresse, lader du feltet stå tomt).

Husk at tilmelde dig svar via email (nederst), da jeg altid besvarer din kommentar og ofte stiller spørgsmål :-) (dette er kun muligt, hvis du er logget ind på en af de nævnte konti).

Alle gæstebloggere får videresendt din kommentar.

Mange hilsner

Marlene