Vinterens glæder og sorger

Jeg har jo - som I sikkert ved - virkelig takket for den milde vinter og frydet mig over, at det er muligt at få lavet en masse udenfor (ikke at jeg egentlig får lavet vanvittigt meget...). Meeeenn..... den milde vinter gør desværre, at vi har mere end almindelig oversvømmelse her hos os, og i dag er drænene i de omkringliggende marker blevet spulet, og de sidste dræn - incl. vores - bliver spulet på torsdag, så jeg håber, at noget af det kan forsvinde ret hurtigt...... Vi har aldrig været ude for, at det har stået så højt, og vi har endda været heldige med et tørt efterår 2011.

Nedenstående billede er taget ud over marken/folden, og det er kun et lille udsnit af oversvømmelsen. Vandet er steget i den grad, så det dækker halvdelen af vor grund (10000 m2), så det er et stort område.
Men det er jo ikke dårligt det hele ;-) Jeg nyder stadig det milde vejr, og i sidste uge fik jeg sået en del stauder. Jeg må indrømme, at jeg de sidste år ikke har sået vanvittigt mange stauder, da det ofte ikke kan betale sig (i forhold til priserne på småplanter), men der findes jo stadig en del specielle stauder, som ikke kan købes hos leverandørerne - blandt andet skærmblomsterne, som er de stauder, jeg har sået flest af i år. Anthriscus sylvestris 'Ravenswing' (den smukke skærmblomst med det mørke løv)
spirer i den grad - de blev sået lige efter høst af frøene. Desværre er det langt fra alle,
der har det mørke løv.  Det er dog ikke helt muligt at skelne de mørke fra de grønne
 frøplanter på dette tidlige stadie.  Dette er kun én ud af 6 bakker
med lignende spirevillighed. 

Solen har været fremme i dag, og det har været helt vidunderligt. Lyset er tiltrængt på denne årstid. Der er blevet gravet brændenælder op, hakket græskanter, plantet træer og meget andet. Og det milde vejr gør, at flere stauder stadig sætter blomster - blandt andet de engelske violer. Og i drivhuset er floksene begyndt at skyde - her 'Tiara'.'Isabella'

'Dawnie'

Og selvfølgelig er en del af juleroserne (påskeklokkerne) begyndt deres blomstring - dejligt, dejligt....
Pigerne nyder også det milde vejr. De kan gå ind og ud, som de vil (om dagen), men faktisk står de en del i stalden her om vinteren ;-)
34 kommentarer:

 1. Hold da op en masse vand. Jeg håber det lykkes jer at få bugt med det - ellers kan I måske slå jer på risdyrkning ;)
  Jeg håber du har Monarda "Fishes" når sæsonen starter igen - det er virkelig en must-have i min have til foråret. Nu skal der jo snart inddrages endnu en bid af græsplænen, så jeg får brug for mange dejlige stauder.
  Fantastisk skøn påskeklokke!

  SvarSlet
 2. Lene, hæ, hæ, ja, det var en god idé med rismarkerne ;-)

  Jo, jeg har 'Fishes' i år også. Er ved at opdatere hjemmesiden, gå bestillinger igennem og lægge de nye stauder ind - derfor har der været lidt stille på bloggen. Den er dog først færdig opdateret om en uges tid.

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 3. Det er da ærgerligt med al den oversvømmelse af Jeres jord. Lad os håbe det snart får en ende.

  Forårsfornemmelserne er krøbet helt ind under huden. Jeg har også været i fuld sving derude.

  Hilsener fra Helga

  SvarSlet
 4. Ja, I har da nærmest fået havudsigt - det skulle være så fint har jeg hørt ;-) Nej, det er da godt nok lidt surt. Håber det snart løber væk.
  Jeg har siddet og bladret alle dine skønne stauder igennem (har jo fået et gavekort i fødselsdagsgave :-)), men det kunne da være, jeg skulle vente en uge eller to, hvis der kommer flere planter på siden. Kommer der flere solhatte? Har jo forelsket mig lidt i bl.a. Razzmatazz og Green Envy ovre hos Frøken Solhat - og ellers er jeg ikke et øjeblik i tvivl om, at jeg nok skal finde noget andet spændende i stedet ;-)
  Knus Signe

  SvarSlet
 5. Kære,

  Helga, ja, surt, men heldigvis er det ikke dér, hvor planteskolen eller staudebedene er.

  Signe, ja, det har jeg også hørt noget om ;-)

  Jamen, Signe, selvfølgelig! Det er jo dig, der lige har fået gavekortet. Som jeg skrev til Birgitte, der bestilte det, kunne jeg huske dit navn, men havde dig ikke inde i mit ordresystem - hæ, hæ. Tænkte slet ikke på, at det var dig, min ven ;-) Det er da ellers ikke så længe siden, jeg har sendt julepynt til dig! (sådan går det, når man runder de 40 - just wait and see!) ;-)

  Jeg sidder netop nu og lægger de nye stauder på, og det fortsætter jeg med de næste dage. Der kommer flere solhatte, men de nye sorter er først klar i sensommeren.

  'Green Jewel' er klart bedre end 'Green Envy', da den forbliver grøn. Og 'Pink Double Delight' er også klart bedre end 'Razzmatazz', da den ikke bliver så høj, så den vælter ikke, og desuden får den et væld af blomster. Blomsten er identisk med 'Razz...'. Begge to er på lager her fra foråret og er planter fra sidste år :-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 6. Nej altså Marlene - så meget vand er bare ikke sjovt. Efter sommerens megen regn og et forfærdelig skybrud hvor vores kloake inde i huset klukkede og boblede og det hele var ved at løbe over......ja da er jeg blevet lidt ræd for regnvejr.
  Håber al det vand hurtigt bliver drænet væk igen når først drænnene bliver spulet.
  Glæder mig til at tjekke Staudefeen ud en af de kommende uger.
  Kh Helle

  SvarSlet
 7. Puha, det er da næsten uoverskueligt med al det vand - håber for jer at det lykkes at dræne det væk.
  Åh suk, julerosen er guf for øjet...
  Dine piger er bare så søde... :o)

  Ha en go aften...

  SvarSlet
 8. Hej Marlene
  Ja vi er da ved at få vores væk så småt med et viseligt pumpesystem Bent har lavet. Jeres er da mange mange gange værre, men godt det ikke er i planteskolen eller staudehaven. Regner med du giver besked, når din hjemmeside er opdateret, det er jo spændende at se alt det nye :o)
  Spændende at høre, hvor mange af de 6 kasser skærmplanter, der er med mørkt løv.
  Kh
  Lisbeth

  SvarSlet
 9. Hej Marlene. Det er meget vand på trods af en lidt tør efterårssæson, mon ikke det kan skyldes al det regn fra i sommers? Det er da ærgeligt at I skal slås med det! Jeg håber drænene kan hjælpe til.
  Hvor er du heldig, at du har noget der spirer i såbakkerne. Jeg kigger og kigger på mine for at se om der er noget i bakkerne men det ser ikke rigtig sådan ud! Jeg håber virkelig at vi får stor succes med vores såning!

  SvarSlet
 10. Kære Marlene, dine engelske violer husker jeg fra sidste år. De er bare så fine! Inspireret af dig, smuttede jeg i foråret over gårdspladsen og ind i skoven. Her var der mange fine violer og det åbenbarede sig, at de ikke alle er mørkeblå. Hvide og rosa kunne jeg finde blandt de vilde, og et par stykker blev plantet i potter, og de står nu i drivhuset, hvor jeg spændt venter på, hvad de bliver til. Du ved, jeg kender alt til drænproblemer og oversvømmelse. Jeg håber, I får det løst!
  Kh Birgitte

  SvarSlet
 11. Kære Marlene

  Rismark, sumpbed (godt nok lidt stort på 1.000 kvm) eller egen sø med udlejning af robåde? Hmm, nok hellere bare velfungerende dræn. Vi kender desværre også alt for godt til vand her hos os. Og vi bor endda på toppen af vejen. Jo længere ned man kører jo være bliver det. Så her satser vi nok på at vinteren forbliver som nu og at sommeren holder sig lidt i skindet med vandmængderne.

  Ahh....nye stauder på hjemmesiden. Jeg skal din vej forbi i morgen, men det er nok lige vel tidligt nok. Så jeg må komme lidt senere på sæsonen og blive fristet :o)Ihhh altså, det kribler allerede i fingrene. Får du også den nye Azure Rush geranie? Den er ligesom Rozanne :o)

  Bedste hilsner

  Lene

  SvarSlet
 12. Kære Marlene,

  håber du og dine kære er kommet rigtig godt ind i det nye år, bortset fra at I nu har fået egen sø, som forhåbentlig snart bliver ledt væk.

  Jeg blev så glad for at høre, at du har gang i en masse skærmplanter. Har ønsket mig "Rawenswing" i flere år. Den er simpelthen pragtfuld. Jeg har bestilt frø, men da jeg ikke har det store held med alle slags frø, er det rart at vide, at der bliver mulighed for at købe den hos dig.

  Det er en vidunderlig påskeklokke du viser:o) En af mine absolutte yndlige.

  Heroppe nordpå har vi endelig haft en vindstille og tør dag, der indbød til havearbejde. Det var en lise for sjælen. Havearbejde giver energi istedet for at stjæle det. Er snart helt færdig med at klippe stauder ned. Det pibler op af jorden med løgvækster. Dagens helt store overraskelse var en blå perlehyacint i blomst. På denne årstid er den blå time så smuk og der er ved at blive skruet en lille smule op for fuglekvidderet derude. Dejligt og meget meget livsbekræftende.

  Glæder mig til at se, hvad du har at friste med, når du bliver færdig med at opdatere. Håber vi lige får et praj:o)

  De kærligste hilsner fra en havebums

  SvarSlet
 13. Det är en otroligt mild vinter!
  Mariana

  SvarSlet
 14. Uh, jeg er glad for at det ikke er min have, som har fået sø-look. Håber I får bugt med vandmasserne ;-)
  Men ellers er det skønt med den milde vinter :-))

  SvarSlet
 15. Andre mennesker betaler mange penge for at få eget spejlbassin, birketræerne gør sig nu godt på den måde :o)
  Skønne billeder allesammen, varsler om forår lige om hjørnet og dine piger er godt nok søde.

  Jeg har også ønsket mig gavekort fra dig, så må vi jo se om det lykkedes..

  SvarSlet
 16. Hej Marlene.

  Hvor det lyder dejligt med alt det havearbejde du har været i gang med. Føles det ikke næsten som om foråret er lige om hjørnet så? Jeg havde kun delvist held med at så stauder sidste forår. Nogle er åbenbart nemmere at frøspire end andre?!

  Jeg er fuldstændig vild med dine "piger" på marken. Hvor ser de søde ud. Mon de benytter sig af svimmingpoolen? ;0)

  Bedste havehilsner fra Mette

  SvarSlet
 17. Tusind tak for jeres kommentarer :-)

  Helle, vores kloak kan også godt klukke nogle gange (vi har nedsivningsanlæg), men det hjælper som regel at rense kloakken. Men ja, man kan faktisk godt blive bange for, at der skal komme regn!

  Møllebakkehaven, tusind tak - det får de også at vide mange gange dagligt ;-)

  Lisbeth, dejligt at høre, at I er ved at få jeres vand væk. Peter lavede også et pumpesystem i vores tidligere have, der også led af oversvømmelse, men her er det vist omsonst at lave sådan et system ;-)

  Ja, jeg giver besked, når nyhederne er lagt på - sender nyhedsbrev ud.

  Birgitte, jo, det kan (også) godt skyldes al den regn fra i sommer - det har du ret i. Jorden er jo meget vandmættet.

  Hvis du har sået dine stauder sent, så spirer de først her til foråret eller senere. Disse her på billedet er sået lige efter høst - engang i sommer :-) Jeg købte også frø af 'Ravenswing' forrige år, og ingen af dem spirede, så det er ofte vigtigt, at frøene sås friske.

  Birgitte (Hasholt), Wow, lyserøde violer i skoven, det var da ikke dårligt!

  Ja, godt, at I har fået drænet, så du ikke skal tænke på det i år.

  Lavendelfryd/Lene, ja, der ville være ris til mange mennesker (10000 kvm - ikke 1000) - hæ, hæ. Det er da heldigt, at I bor på toppen af vejen med al den oversvømmelse, der generelt er i Danmark pt.

  Ja, de nye stauder lægges godt nok på siden nu, men jeg får dem som altid først hjem sidst i februar / først i marts, og så er de klar omkring 1. april.

  Nej, jeg har ikke bestilt Azure Rush - har været opmærksom på den, men jeg synes altså ikke, den er noget særligt, hvis jeg skal være helt ærlig. Og når den ikke adskiller sig mere fra 'Rozanne', så sælger den ikke. Har så mange frøplanter, der ligner den. MEN jeg har taget 'Lilac Ice' hjem, og den er jeg altså spændt på. Samme type (wallichianum) og så er den grålilla (den er lagt på hjemmesiden nu).

  Tante Grøn, jo tak, det gjorde vi :-) Man kan ikke få for mange 'Ravenswing', så jeg håber, der bliver mange af frøplanterne, der har brunt løv :-)

  Det lyder vel nok dejligt med dit havearbejde - ja, det giver altså fornyet energi at få lavet en masse i haven :-)

  Mariana, ja også i Sverige, ikke?

  Ina, jeg klager heller ikke - udover vandmængderne :-)

  Fru Friis, hæ, hæ, ja, det er rigtigt ;-)

  Ja, det vil jeg da også håbe, at det gør (gavekortet) :-)

  Mette, jo, det føles som om, at foråret er lige om hjørnet - specielt, når jeg også snart får planter hjem og skal i gang med at potte.

  Ja, der er uden tvivl forskel på stauders spirevillighed. Nogle skal stå i lang tid, før de spirer. Med andre er det meget vigtigt, at frøene bliver sået helt friske - blandt andet Helleborus og pæoner.

  Tak - det vil jeg lige fortælle dem (pigerne) ;-) Nej, ufff.... de bruger ikke "swimmingpoolen" ;-)

  Rigtig dejlig dag til jer alle.

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 18. Jeg kan se, at vandet er sunket en smule, efter de spulede drænene ude i de omkringliggende marker i går - det var da positivt.

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 19. Gode billeder.
  Ja vand har vi fået nok af. Vore marker er også godt oversvømmet. Det varer noget før markarbejdet kan begynde. Godt det ikke er kommet ned som sne, så have VI været spærret inde.
  Tak for kigget.

  SvarSlet
 20. Kære Landbohaven,

  nå, har I også vand på jeres marker.... Træls. Men sådan ser det jo ud overalt. Her er det bare mere kritisk i år, fordi vandet snart går helt op til huset - for første gang mens vi har boet her.

  Men ja, GODT vi ikke har sne!! ;-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 21. Puha for en masse vand. DEt var dejligt lige at læse i din tilføjelse, at det er begyndt at synke nu.
  Jeg bryder mig heller ikke om vand og regn siden vores oversvømmelse i sommers. Det er virkelig ødelæggende kræfter det har, så jeg stemmer også for er tørrere år i år :-)
  Det lyder fint at du sender nyhedsbrev ud, så vi kan kaste os over din hjemmeside når du er klar :-)
  Dine hestepiger er bare skønne, Jeg kan godt forstå at du fortæller dem det hele tiden :-)

  SvarSlet
 22. Puha - ikke sjovt med så meget vand i haven. Godt at høre, at det er sunket lidt.

  Held og lykke med det.

  Fantastsik smukke billeder :-)

  Jeg har også sået Anthriscus sylvestris 'Ravenswing' i søndags. Så der går nok lidt tid, inden mine kommer op.

  SvarSlet
 23. Kære,

  Hanne, ja, det synker en smule nu, så det har ikke kun været vores dræn, der har været stoppede - de bliver jo først spulet i dag.

  Jeg kan godt huske jeres oversvømmelse også - og det gik jo da ud over jeres hus.

  Nyhederne er faktisk lagt på - sad hele dagen i går til kl. 24 for at lægge dem på. Jeg vil dog anbefale, at du/I venter lidt med at bestille, for det er aldrig helt til at vide, hvilke stauder man får hjem. Det er ikke altid, at de bestilte bliver leveret - desværre.

  Tak mht. pigerne ;-)

  Gitte, tak skal du have :-) Ja, de skal jo helst have lidt kulde, inden de spirer. Jeg har dog stadig mine indkøbte frø af 'Ravenswing' til at stå, som jeg købte i slutningen af 2010, og de spirer endnu ikke!!! Så det er virkelig vigtigt, at de bliver sået friske.

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 24. Hej Marlene

  "Lilac Ice" ser lovende ud. Hvornår er det så jeg kan regne med at hente dem hos dig? Jeg skal selvfølgelig lige har oplyst vandstanden, så jeg ved ikke om jeg skal komme i bil eller båd :o) Ej spøg til side, vand er ikke spor sjovt og selvom vi bor på toppen går vi altså heller ikke ram forbi. Når det virkelig vælter ned har vi også lidt. Ikke meget, men nok til at det er irriterende. Min plantepige stod i går på Havemessen og stirrede på potter med jord. Det var Azure Rush, men der var altså ikke noget over jorden :o) Men standen havde vist nogle flotte billeder af dem :o)Jeg kan dog godt se hvad du mener - der er ikke den kæmpe store markante forskel. Jeg lusker ind på din hjemmeside og snuser lidt til varerne.

  Kh.

  Lene

  SvarSlet
 25. Hejsa Lene :-)

  Hæ, hæ, ja, vi får se, hvordan det ser ud til den tid ;-)

  Stauderne vil være klar omkring 1. april - muligvis før. De er jo sådan set klar, når vi får dem hjem, for man kan jo plante barrodsplanter direkte ud i jorden med det samme, man får dem. Det gør jeg hvert år.

  Var det messen inde i Odense, eller?

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 26. Nå, de har da vist lavet om på Blogger, kan jeg se her i kommentarerne - nu kan man besvare jeres kommentarer direkte.

  SvarSlet
 27. Hej Marlene

  Ja, det var det :o) I dag var hun så til Formland. Heldige asen. Jeg er meget spændt på hvad hun kommer hjem med af inspiration :o)
  Nå, men jeg må jo bare lægge vejen om dig til april så :o) Jeg glæder mig allerede. Alle de små plantebørn som skal med mig hjem og nusses om :o)Der skal lige lidt Campanula "La bonne Amie" og den der Geranium "Lilac ice" og nogle Iris Sibirica "Dawn waltz". Phlox "Lilac time" - hvordan har den det med meldug? Og hvad med den der ridderspore "Chrystal Delight" er den god? Jeg har altid hørt at riddersporer er besværlige, så jeg har ikke nogen af dem.

  Kh. Lene

  SvarSlet
 28. Tænkte det nok :-) Jeg kom ikke derind i år, men ved godt, hvem hun stod og stirrede hos ;-)

  Jeg skal også på Formland på lørdag - selvom det næsten er kriminelt, hvad de tager for en adgangsbillet!

  Riddersporen er ny, så jeg ved ikke, hvordan den opfører sig. De kan godt være lidt besværlige i potterne, når de lige er pottet, så jeg håber på det bedste. De må i hvert fald ikke få al for megen vand i starten.

  Jeg har ikke opdaget meldug på min floks 'Lilac Time', så den er ok (bare de ikke står alt for tørt) - helt klart en af de smukkeste floks, efter min mening. Men farven er noget anderledes om dagen (i sol) - den er flottest i overskyet vejr og om aftenen. Men det er mange floks jo faktisk.

  Fortsat dejlig aften :-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 29. Jamen herre jemini.....det ser da godt nok noget vådt og sumpet ud der nede på fyn. Krydser fingre for at det dog snart forsvinder al det vand - men hvor er jeg glad for at stauderne hos dig har det godt på trods....det ville næsten ikke være til at bære hvis solhattene stod i vand til knæerne ;0)

  Knus Dorthe

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Dorthe.

   Uhha ja, så var jeg nok mere hysterisk - det ville solhattene ikke overleve.

   Heldigvis er vandet begyndt at synke nu, men det kommer til at tage tid med den store mængde.

   Rigtig god dag :-)

   Kh. Marlene

   Slet
 30. Hej Marlene.

  Jeg har læst en del filosifi her i den mørke vinter og lært at man skel se det positive i ALT.
  SÅ - du har nu svømmepøl i baghaven og skal bare plante et par kokos palmer. Ikke nødvendigt at drømme om sydlige himmelstrøg ;O))

  SvarSlet
 31. Kære Susanne,

  pudsigt nok tænkte jeg faktisk det samme i forbindelse med oversvømmelsen - eller måske mere, at jeg nægtede, at det skulle irritere mig (efter jeg lige havde stresset lidt over i det i første omgang ;-) )

  Rigtig dejlig søndag.

  Kh. Marlene

  SvarSlet
  Svar
  1. Hi hi...du forstod på trods af at tasterne på pc flytter sig hele tiden :O)

   Men bort set fra det er der ting vi ikke har indflydelse på, Det er trods alt ikke en sunami :O)

   Slet
  2. Det er rigtigt - man skal faktisk tænke, at "kan jeg gøre noget, eller kan jeg ikke", og hvis ikke, så lad det sive ud af dit hoved ;-)

   Kh. Marlene

   Slet

Dejligt, at du giver dig tid til at skrive en kommentar - tak :-)

ALLE kan skrive en kommentar - har du ikke en af de nævnte konti, vælger du bare "Anonym" eller "Navn" (har du ikke en webadresse, lader du feltet stå tomt).

Husk at tilmelde dig svar via email (nederst), da jeg altid besvarer din kommentar og ofte stiller spørgsmål :-) (dette er kun muligt, hvis du er logget ind på en af de nævnte konti).

Alle gæstebloggere får videresendt din kommentar.

Mange hilsner

Marlene