De blå kartofler...

..... havde jeg ønsket mig længe, og jeg var lykkelig, da jeg fandt sorten 'Congo' på plantemarkedet i Kiekeberg i august sidste år. Egentlig ville jeg også godt have haft fingrene i sorten 'Violetta', men den er ikke lige til at finde.

Jeg lagde kartoflerne i en lille papkasse med halm placeret køligt - ca. 5-10 grader - og for en uges tid siden pottede jeg dem alle op og satte dem i drivhuset. Som I kan se, har de overvintret og spiret fint - dog lidt for lange spirer, men mon ikke det går.

Når de står med grønne toppe, bliver de udplantet i køkkenhaven, og så er jeg lidt spændt på, hvor stort et udbytte de giver. Nogen af jer, der kender til de blå kartofler? Jeg synes, de er lidt sjove - og så skal der selvfølgelig laves blå chips af dem ;-)

Gamle kartoffelsorter interesserer mig generelt, og jeg glæder mig til at få nogle forskellige til plantemarkedet i Kiekeberg (ved Hamburg) her den 21. april. En økologisk landmand sælger mange spændende sorter til dette marked, så det er lige med at vælge. 

Der er ingen tvivl om, at vi har haft en mild vinter, men at den var så mild, at en dahlia knold havde overvintret udendørs i bedet var da over al forventning :-) Wow - jeg må have overset den, da knoldene skulle opgraves. Jeg er især glad for denne uventede overraskelse, da der her er tale om en miniature pompon - helt mørk - som jeg har fået sendt fra Letland. Knolden er fast og saftspændt. 
I køkkenhaven er der netop sået rød og grøn spinat, rød kålrabi, rød hestebønne og dild. To slags palmekål er sået i drivhuset - det kan sagtens sås direkte i bedet, men det er unægteligt nemmere at udplante, når det er forspiret. 

Mon I andre er i gang i køkkenhaven?


28 kommentarer:

 1. Blå chips?? Det lyder lidt skør.. Nej, aldrig hørt om blå kartofler.
  Vinter var gangske mild men en uge med kuling gjort sin arbejde.. Er ikke helt sikkert nu men tror at min opstammet roser er død :(

  SvarSlet
  Svar
  1. Vilmantas, ja, jeg så de blå chips i programmet 'Frilandshaven' for nogle år siden. Mener faktisk, at man stadig kan se dem på DR's hjemmeside.

   Øv, håber da ikke, at din opstammede rose er død, men de opstammede er selvfølgelig mere sarte end de almindelige.

   Kh. Marlene

   Slet
 2. Jeg kan huske blå congo helt tilbage til min lærertid. Dem har vi altid... Men udemærket kartoffel ;0)

  SvarSlet
  Svar
  1. Mysticia, men hvorfor er det kun Congo, man kan få i handlen? Ville så gerne have Violetta. Hvor er det, du arbejder?

   Kh. Marlene

   Slet
 3. Kære Marlene

  jeg havde blå Congo i haven sidste år - den er festlig, men jeg synes den er lidt uappetitlig i udseendet når den blir kogt. Havde forstillet mig en kartoffelsalat med de blå, men det var ikke noget spændende resultat. Men - blå chips, det var nu noget andet... der kunne jeg forestille mig at farven blev fastholdt.
  Kh Helle

  SvarSlet
  Svar
  1. Helle, det vidste jeg slet ikke, at du havde. Underligt, vi ikke har snakket om det ;-)

   Ja, jeg har nemlig hørt, at farven skulle blive ret uappetitlig, når kartoflen bliver kogt, så derfor chipsene :-)

   Kh. Marlene

   Slet
 4. Jeg husker, at der blev serveret blå kartofler af egen avl til et stort selskab hos Dronningen for nogle år siden, så det bliver et helt royalt indslag i haven ;-)
  Ih, hvor har du sået meget i køkkenhaven. Jeg er vist lidt bagefter i år.

  SvarSlet
 5. Imponerende at du allerede er i gang med at så i haven. Det må virkelig betyde tidlige grøntsager... skønt.

  Som skrevet på fb. har jeg også fået fat i de blå congo i år og glæder mig meget til at afprøve dem.. ikke mindst til at lave blå chips til ungerne.

  Kh Mette

  SvarSlet
 6. Jeg spiste alle mine blå kartofler, så jeg skal have nye med hjem fra Kiekeberg igen iår.
  Jeg synes nu ikke de er så uappetitlige, mindes heller ikke mine teenagere rynkede på næsen. Eller så er de bare så "velopdragne" at de skjulte det, for de plejer nok at sige til når de synes moderen er gået over stregen.

  SvarSlet
 7. wauw ... blå chips ... det må være næste års projekt, hvis jeg får held med mine almindelige kartofler i år.
  VH Nina

  SvarSlet
 8. Nej, hvor ser de altså sjove ud de kartoffelspirer. Den øverste ligner nærmest en fugl :-)
  Jeg synes det lyder sjovt med de anderledes sorter.
  Jeg er jo ikke med i køkkenhave-regi, men jeg har da forspiret både persille og bronze-fennikel.
  Jeg har også haft Dahlia som har overvintret nogle år i forskellige bede. Jeg tror det også kommer an på at de står godt drænet. Sidste år gravede jeg dog alle op, så jeg har ingen i år.
  Glemte helt at skrive i forrige indlæg at jeg selvfølgelig også har 'liked' dig på Facebook. Jeg blander heller ikke Blogland og Facebook, men jeg vil gerne gøre reklame for dig til familie og venner :-)

  SvarSlet
 9. Tusind tak for jeres kommentarer :-)

  Mht. farven, som bleges ved kogning, så er der kommet et tip på min Facebook side; tilsæt 1/2 citron under kogningen. Det må da prøves :-)

  Hanne, ja, det var dig, der skrev om de dahlia - jeg kunne ikke huske, hvem det var :-)

  Jeg må bøje mig i støvet og sige, at jeg bliver mere og mere glad for Facebook (rent professionelt), da det er hurtigt og nemt - både at slå noget op på siden, men også at kommentere derinde ;-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 10. Spændende med blå kartofler ,har godt set dem før,men de spirer var da utrolige.
  Har også før haft dahliaer der overvintrede i haven , håber mine , der er taget op, ved at de ikke behøver at dø bare fordi det har frossen en smule. Er optimistisk efter at have st din.

  Hilsen Helle

  SvarSlet
  Svar
  1. Blomsterhatten/Helle, jeg håber, dine dahlia har overlevet vinteren :-) Det er så ærgerligt, når de går til.

   Kh. Marlene

   Slet
 11. Tak for tippet med citron i vandet. Det der gjorde dem uappetitlige var at de ligesom var lyse på ydersiden og blå indeni - det var absolut ikke smukt! Må prøve igen - havde kun 8 planter, så det er jo ikke noget at skrive hjem om, Marlene!!
  God dag
  Kh Helle

  SvarSlet
  Svar
  1. Nåh Helle, 8 planter er da også noget, når det er sådan en speciel sort :-)

   Kh. Marlene

   Slet
 12. Kære Marlene, de blå og røde kartofler har også fundet vej til min have. Jeg synes, de er et inspirerende indslag. I det farverige hjørne er det: `Blå Congo´, `Rød Raja´ og en ny - `Rosara´, som jeg ikke har haft før. `Rosara´er en rød kartoffel, der måske er mere fast end den røde `Raja´. Hos mig er de farvede kartofler fine i en gang rodfrugter i fad; chipsene er også en stor fornøjelse.
  Kh Birgitte

  SvarSlet
  Svar
  1. Birgitte, jeg vidste ikke, du har fået fat i Congo - vi skrev jo en del om den. Hvor fandt du den?

   Raja havde jeg sidste år, men den var vi ikke begejstret for - den var simpelthen for melet. Men jeg skal have fat i andre spændende sorter. Tror nok, jeg venter til plantemarkedet i Kiekeberg, så kan jeg bare forspire/potte dem i drivhuset først, så det fremskynder processen.

   Kh. Marlene

   Slet
 13. Hej Marlene,

  Jeg havde både røde og blå kartofler sidste år, købt hos Tamar Organics (www.tamarorganics.co.uk). De røde var Highland Burgundy Red og de blå hed Salad Blue.

  Jeg synes faktisk de røde var bedre end de blå. Bevares, de blå var smukke, gav et stort udbytte og blomstrede med rigtig fine blå blomster. Men de smagte ikke af voldsomt meget. Til gengæld tror jeg måske at de pga. farven på skrællen ikke bliver grønne, er der nogen, der har en mening om det? I det regnvejr vi havde sidste år var det ret let at glemme nogen, der kom til at ligge ovenpå jorden (de er nemlig ikke så lette at se på en mørk baggrund), og dem har jeg da også spist uden problemer.

  :-) Sissel

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Sissel,

   tusind tak for linket :-) Jeg køber jo i sagens natur rigtig mange planter, løg osv. i udlandet, men lige præcist kartofler har jeg aldrig købt, da nogle firmaer ikke vil sælge dem, selvom det er til EU lande. Mener også, at de skal have et sundhedscertifikat for at sende dem til udlandet (når det drejer sig om kartofler - ikke planter).

   Det kunne være sjovt at høre, om de blå kan blive grønne eller ej.

   Kh. Marlene

   Slet
 14. Jeg er stadig i oprydningsfasen men har forspiret en del.

  De blå kartofler kan jeg huske, at min morfar engang dyrkede for 35 år siden. Jeg syntes, at de var ulækre og smagte på dem, som skulle jeg i dag spise en blå pølse. Så jeg kender ikke smagen men kunne godt tænke mig at smage dem igen, for de er da rigtig dekorative.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Frøskuffen,

   jeg har faktisk ikke forspiret så meget endnu - har en del frø, der ligger.

   For 35 år siden! Nej, hvor sjovt at høre. Men ja, mange af de helt gamle kartoffelsorter bliver moderne igen, og sådan er det selvfølgelig med rigtigt mange planter og køkkenurter.

   Kh. Marlene

   Slet
 15. Kære Marlene, du spørger, hvor jeg fik `Blå Congo´. Jeg købte dén, `Rosara´ og `Æggeblomme´ i det lokale plantecenter, hvor der også var mange andre at vælge imellem.
  Kh Birgitte

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for info, Birgitte :-) Det lyder til, at Congo er nem at få efterhånden. I øvrigt kaldte de den ikke for Congo i Tyskland. De havde godt nok skrevet navnet, men skrev samtidig, at det var et forkert navn, og kartoflen oprindeligt stammede fra Sverige - og nu kan jeg selvfølgelig ikke huske det svenske navn. Mener, det var noget med Småland.

   Æggeblomme vil jeg også gerne have - den kunne man også få sidste år rundt omkring, men de var udsolgt, da jeg lige fik øjnene op for den.

   Kh. Marlene

   Slet
 16. Jeg prøvede blå congo sidste år. De viste sig at blive meget melede og smagte kedeligt. Jeg rørte dem til en lilla urte-kartoffelmos med orange gulerodssalat og sprødstegt spætte... det lilla snask fik lov til at ende sine dage i skraldespanden - det så mildest talt tvivlsomt ud :-) Lyder som en god idé med citronen.

  mvh Nete

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Nete,

   tak for info. Det lyder generelt ikke til, at det er den bedste kartoffel, så det er vist mest for farvens skyld, at man har den :-) Jeg håber dog at få fat i to andre blå kartofler her i april - den ene skulle beholde farven under kogning.

   Rigtig dejlig weekend :-)

   Kh. Marlene

   Slet
 17. Nej det dröjer ett bra tag till innan det är dags för köksträdgården.
  Trevlig helg
  Mariana

  SvarSlet
 18. Kære Mariana,

  her i Danmark har vi også fået nattefrost igen - øv!

  Kh. Marlene

  SvarSlet

Dejligt, at du giver dig tid til at skrive en kommentar - tak :-)

ALLE kan skrive en kommentar - har du ikke en af de nævnte konti, vælger du bare "Anonym" eller "Navn" (har du ikke en webadresse, lader du feltet stå tomt).

Husk at tilmelde dig svar via email (nederst), da jeg altid besvarer din kommentar og ofte stiller spørgsmål :-) (dette er kun muligt, hvis du er logget ind på en af de nævnte konti).

Alle gæstebloggere får videresendt din kommentar.

Mange hilsner

Marlene