Jovist er de enkle også smukke :-)

Jeg taler her om juleroser - eller påskeklokker, som de korrekt hedder - Helleborus x hybridus (førhen Helleborus orientalis).

Jeg elsker de enkeltblomstrende - ingen tvivl om det - på trods af mine mange billeder af de fyldte former.

Jeg har MANGE juleroser (som jeg altså kalder dem) i min have, men man kan aldrig få for mange af denne smukke tidligt blomstrende staude. Den selvsår sig flittigt, så forskellige former og farver findes rundt omkring i haven.
Vil du så juleroser, skal frøene sås helt friske. Har de først ligget i nogle måneder, svækkes spiringsevnen væsentligt. 
Det betyder, at du skal så dem, når de sætter frø, som er omkring juni måned. Såbakkerne sættes et skyggefuldt sted, og jorden holdes fugtig. Det efterfølgende forår spirer frøene, og du kan prikle kimplanterne senere på sæsonen. 

Der går ca. 2-3 år fra frø til blomst, men du venter ikke forgæves! At se den endelig afslutning på den lange ventetid i form af en smuk blomst, er det hele værd :-) De helt mørke juleroser er altid populære, og det er forståeligt, for de er virkeligt smukke, og det kan ofte være svært at fremavle helt, helt mørke former. 
Husk, Helleborus er giftig - som så mange andre skønne planter - meeen... hvem kan næsten undvære den i sin have?? Ja, jeg spørger bare ;-)

Rigtig god påske til jer alle :-) Husk udtrækningen af pæonpakkerne på vores Facebook side i morgen!
37 kommentarer:

 1. Jeg har set dine dobbelte eller fyldte fristelser. Men jeg har også kun de enkelte juleroser - for det hedder de også her. Og mængder af børn af dem.

  Skal lige se om jeg ikke får tid til at kigge din hjemmeside godt igennem her i påsken.
  Der er sikkert flere fristelser.

  God påske til dig
  Helga

  SvarSlet
 2. Også god påske til dig, Marlene :) Spændende indlæg om de skønne påskeklokker/juleroser - jeg ønsker mig også flere i min have og har set på dine dejlige tilbud, meeenn det får nok lige vente lidt. Jeg synes at projekterne hober sig op, så kommer tid, kommer råd. En af fordelene ved påskeklokkerne er også den lange blomstringstid, det er jeg ret vild med :)

  kh Ulla

  SvarSlet
 3. Ah, hvor er det lækre billeder du viser der :-) Jeg elsker også juleroserne. Det kalder jeg dem nemlig også til hverdag.
  Jeg har ikke rigtigt kastet mig ud i de store køb af dem, fordi jeg synes jeg mister dem efter nogle år. Og det undrer mig, for jeg troede nærmest ikke at de var til at slå ihjel. Jeg har en gammel arveplante, som jeg deler, og den trives overalt. Men de få nye jeg har købt, forsvinder, eller er noget kravl. Så jeg prøver at sætte mine frølinger lidt rundt omkring, indtil jeg finder et sted hvor de trives. Havelivet er altid en udfordring :-)

  SvarSlet
 4. Smukke, smukke påskeklokker (for nu er det jo næsten påske!) - og smukke billeder, Marlene!

  Ja, påskeklokker er giftige ikke bare at spise (hvis nogen skulle have lyst til det?!) men for nogle mennesker også at røre ved. Min veninde, som skulle til stort guldbryllup for nylig, måte tage af sted i festskruddet med virkelig slemt udslet på hænder og håndled, men også i ansigtet, fordi hun vel havde tørret sveden af panden, mens hun plantede nye planter ud. Det har dog ikke fået hende til at bandlyse påskeklokkerne. I går fik jeg en stor p. med de enkle hvide blomster af hende - med besked om ikke at røre den uden handsker, for der er så meget, jeg er allergisk over for, så hun synes ikke, at jeg skal tage chancer.
  Lige nu står den store, fine plante på den anden side af det vindue, hvor jeg sidder her med computteren, så det er glæde, når jeg kigger ud ad vinduet, glæde over de fine, æteriske blomster o glæde over at have en veninde som Alice.
  Glædelig Påske
  Jytte
  www.danishknitdesign.com

  SvarSlet
 5. Tak for de smukke billeder af de skønne juleroser/påskeklokker.
  Ha` en god dag.

  SvarSlet
 6. Jeg også elsker juleroser men har kun et par lille. Jeg bare vente til rose og buske vil vokse lidt i min kolonihave så den jeg vil finde plads til rigtig mange af juleroser/påskeklokker :)

  SvarSlet
 7. Her er ingen børn, så det gør ikke så meget at de er giftige. Jeg købte en smuk dobbelt julerose i Spiren..... men at den er rådnet i sin potte selvom den stod i drivhuset..... godt man ved hvor der er flere :)

  SvarSlet
 8. Tusind tak for jeres kommentarer :-)

  Helga, måske vi skal bytte igen i år? :-)

  Ulla, tak skal du have :-) Ja, du har ret - de blomstrer jo nærmest i 4 måneder. Mindst!

  Hanne, du har ret - det lyder lidt underligt med dine juleroser. Mange af mine egne er ret gamle, og jeg flytter altid rundt på flere af dem. Har vist aldrig mistet nogle. Men der er til gengæld forskel på blomstringen. Nogle år blomstrer de ikke så meget - jeg tror måske, det skyldes tørke. Jeg kan ikke huske, hvilken jord du har - er den meget fugtig? Det lyder til, at de rådner?

  Jytte, det lyder da godt nok lidt vildt, dét, du fortæller. Det har jeg aldrig hørt om før. Jeg rører jo ved juleroser heletiden. Men tak for oplysningen :-) Det var da ikke så ringe med den store hvide julerose, du fik af veninden :-)

  Landbohaven, tak skal du have :-)

  Vilmantas, ja, du har ret i, at juleroserne elsker at stå i nærheden af buske, der skygger for dem om sommeren :-)

  Sussi, øv med julerosen, men ja, de kan godt rådne i potterne, hvis de har fået megen vanding eller måske går fra varme til kulde. Jeg synes dog næsten altid, at de kommer igen, når de bliver udplantet.

  Kh. Marlene

  SvarSlet
  Svar
  1. Selvfølgelig skal vi da bytte.
   Får først tid senere i påsken til at kigge din hjemmeside.
   Der er så meget der skal gøres; jeg åbner torsdag.

   Slet
  2. Ja, jeg har fugtig lerjord, så jeg tror også at de er rådnet. Et par af dem har faktisk stået i bede som er nogenlunde veldrænede. De var alle tre enkelte hvide juleroser. Men jeg giver ikke op, jeg skal nok finde steder som de kan lide efterhånden :-)

   Slet
  3. Var det almindelige juleroser, Hanna - altså H. niger? Eller orientalis? Niger er nemlig mere sart.

   Kh. Marlene

   Slet
  4. Det var Helleborus niger. Min veninde havde købt en hel bakke i sin tid til at pynte bordene til datterens 18 års fødselsdag i marts. Så det har sikkert heller ikke været de sundeste planter :-) Den 3. var et frøbarn fra dem som jeg plantede ud sidste år. Men den kan jo nå at dukke op endnu.
   Tak for opklaringen :-)

   Slet
  5. Ok, Hanne (kom da til at skrive Hanna før - sorry, det var en slåfejl - har tit skrevet til dig), så har det været derfor - prøv med orientalis hybriderne, de er langt mere hårdføre :-)

   Kh. Marlene

   Slet
 9. Hahaha jeg ser at vi er flere der bekender sig til det dejlige navn juleroser:O)
  Jeg holder mest af de enkle, men kan sagtens falde i svime over de dobbelte også. Jeg kan dog ikke finde den dobbelte jeg plantede ud sidste år.
  Jeg tror simpelthen at jeg er beriget med frøplanter i år og jeg dansede af glæde da jeg så dem. Nu går jeg og holder vejret og håber at de vokser sig store jeg vil så gerne have rigtig mange.
  De er jo skønne i alle farver, men hvor er den på det nederste billede flot .

  SvarSlet
 10. Skønne helleborus - Men er det nu rigtigt, at de retteligt hedder påskeklokker. Forleden var jeg til et foredrag med Svend Erik Nielsen med denne hjemmeside http://www.parksvinget.dk/. jeg vil mene, han er noget af en ekspert på helleborus, og ifølge ham er det Claus Dalby og Marianne fra Spiren, der er begyndt at bruge betegnelsen påskeklokker for disse skønne blomster. Jeg tror derfor, jeg vil gå tilbage til betegnelsen julerose.

  SvarSlet
 11. Kært barn har mange navne, siger man. Og jeg kan slet ikke mindes at have hørt om nogen, som ikke kan lide juleroser. Jeg har sikkert også vendt det døve øre til, hvis det var :)

  Hvor er det nogle dejlige billeder du viser. Den sidste er da slet ikke til at stå for. Er det nogle af dem, du har købt i Nordborg? Jeg prøvede at google forleden efter at du havde skrevet, men jeg synes ikke der er et sted man kan se planter til salg? Ikke fordi jeg ligefrem mangler juleroser, men på den anden side....

  Tak for kigget og god påske også til dig.

  SvarSlet
 12. Hvor ser det bare smukt ud!! Fede billeder Marlene.
  Jeg har også lige haft et indlæg på min blog om mine helleborus. Der nævner jeg også at jeg mangler en af de sart rosa dobbelte fra dig.
  Jeg har mange frøplanter og indtil videre flest af de helt mørke. Er det Atropurpureum den hedder? Det er en af de få jeg har købt med sortsnavn.

  SvarSlet
 13. Juleroser - ja, det kalder jeg dem også altid... Men jeg skynder mig at rette det til påskeklokker!

  Det er fantastisk så mange varianter, der findes inden for farverne - nærmest helt naturligt som éns egne børn, der også ser forskellige ud trods de samme forældre! Og det er netop den store variation, der gør, at vi kan blive ved med at samle (på Helleborus) - og finder hver enkelt helt unik.

  God Påske

  SvarSlet
 14. Jeg kan i hvert fald ikke undvære dem i min have. Jeg lader dem så sig selv, det går rigtig godt, jeg har små frølinger mange steder i haven, det er skønt.
  Kh
  Lisbeth

  SvarSlet
 15. Ummm Påskeklokke er lækre!!! At de er så forskellige gør dem bare mere attraktive for os :-D
  Rigtig god påske Marlene
  Gro

  SvarSlet
 16. Oj,oj,oj så vackert!!! så där vill jag ha!
  Trevlig Påsk helg
  Mariana

  SvarSlet
 17. Jeg holder nu også fast i, at de hedder juleroser. Jeg har kun en enkelt slags i min have - en enkelt, rødlig - til gengæld er den ret stor ;-) Jeg synes, juleroserne er utroligt smukke, men jeg er sjovt nok ikke faldet så meget for dem, at jeg må eje forskellige farver.

  SvarSlet
 18. Hej. Det ser helt fantastisk ud. Jeg vidste ikke, at man kunne så juleroser, men man skal vist være tålmodig, lyder det til! Jeg vil nu også gerne have mange af dem i haven for jeg synes også, de er smukke.

  SvarSlet
 19. Man kan kun blive misundelig når man ser dine smukke tæpper af dejlige blomster. Engang havde jeg også en have med sådan et dejligt tæppe. Det stod der da jeg kom så jeg kan ikke på nogen måde tage æren for det men det fik mig til at elske juleroser længe inden de blev moderne og fik flere navne.

  I dag ved jeg ikke helt hvad jeg skal mene om påskeklokke navnet. Jeg synes juleroser lyder så smukt og påskeklokker har slet ikke den samme lyd. På den anden side er det jo nu til påske at de blomstre så på den måde er navnet passende. Og så kan jeg iøvrigt tilføje at min lokale planteskole holder fast i navnet: juleroser!

  PÅskeklem

  SvarSlet
 20. Det er en skøn plante Marlene og nej, den vil jeg heller ikke undvære, bl.a. fordi den er så tidligt på færde. Variationen indenfor de frøformerede helleborusser er fascinerende; det er så spændende at se, hvordan de falder ud. Den enkeltblomstrende slags breder sig, men med flere fyldte i haven, skal det testes, om de også er villige til at spire.
  Kh Birgitte

  SvarSlet
 21. Tusind tak for jeres kommentarer :-)

  Helga, giv dig god tid - jeg har vist alligevel ikke tid til at sende flere pakker i næste uge ;-)

  Jeg er da lidt glad for, at jeg ikke er den eneste, der fastholder ordet juleroser ;-)

  Lisbeth, ih, hvor dejligt med dine frøplanter - du er da heldig :-)

  Marie, tak for linket :-) Påskeklokker er et gammelt navn, men vi har bare ikke brugt det så meget, før Claus Dalby skrev sin bog om juleroser.

  Ulla, den mørke (som siden har selvsået sig flere steder) er faktisk fra Hans Jørgen, der bor i Nordborg. Jeg ved ikke, om han sælger mere - det var bare privatsalg. Jeg har ikke rigtigt haft kontakt med ham i nogle år.

  Mysticia, så må jeg lige ind og vende på din dejlige blog :-) Mine juleroser har ingen navne - det er sjældent, at H. x hybridus har det i dag - så skal du til England for at få navngivne sorter.

  Marie-Louise, ja, du har ret - man kan blive ved (heldigvis) :-)

  Lisbeth (Høneballehaven), ja, du har i hvert fald også vist mange flotte på din blog, så du må uden tvivl have mange frøplanter rundt omkring i din have :-)

  Gro, tak skal du have - og i lige måde :-)

  Mariana, det var også en fantastisk julerose, du viste på din blog den anden - så stor og frodig. Tak i lige måde :-)

  Achillea, ja, det er egentlig underligt, at du ikke er blevet mere vild med juleroserne. Det kommer nok - he, he.

  Birgitte, ja, tålmodighed skal der nok til, men jeg synes nu ikke, tiden føles lang, når man heletiden sår juleroser (eller hvis de selvsår sig).

  Marina, det var da lidt øv at skulle flytte fra sådan en have med tæpper af juleroser. Jeg har også været vild med juleroser i nogle år nu og købte også hjem fra England for ca. 15 år siden. På det tidspunkt kunne man kun købe omkring to forskellige slags herhjemme.

  Ja, navnet påskeklokke passer jo meget godt med blomstringstidspunktet, men jeg synes, at julerose-navnet er passende, da det dækker hele gruppen, og jeg har jo mange forskellige arter - udover orientalis hybriderne.

  Birgitte, de fyldte juleroser smider også frø - jeg har en del små frøplanter rundt omkring dem, så det bliver spændende at se udfaldet :-)

  Rigtig dejlig påske til jer alle :-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 22. Tak Marlene, det er dejligt at vide, jeg går i gang med de fyldte i år og venter spændt på udfaldet :- )

  God påske!
  Kh Birgitte

  SvarSlet
 23. Jeg har også allerede en del frøplanter som jeg har planer om at prikle op på et tidspunkt så jeg kan få dem flere steder i haven. De er så dejlige.

  SvarSlet
 24. Orv, hvilken luksus at have dem i så rå mængder, og ligefrem få dem til at selvså!! De er skønne, og jeg udvider stille og roligt vores bestand. Har også forsøgt mig med frøindkøb og såning denne vinter, så nu ser vi... God påske ;.-)

  SvarSlet
 25. Kære,

  Blomsterhatten, det bliver spændende med dine frøplanter :-) Du har da snart en hel produktion i gang derhjemme ;-)

  Anette, ja, det er faktisk en luksus - det har du ret i. Netop dette drømte jeg om for år tilbage :-) Også rigtig god påske til dig.

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 26. Hvor ser det bare dejligt ud Marlene.

  Rigtig dejlig påske til dig og dine kære :)

  Knus

  Iben

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Iben - og rigtig god påske til dig :-)

   Kh. Marlene

   Slet
 27. Er da vist nødt til at så mange mange påskeklokker, for de billeder viser virkelig hvor flot det er, når der er SÅ mange. Ingen pjatværk der :D

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Havenarkomanen,

   ja, det tager sig unægteligt godt ud, når der er mange plantet sammen, men få gør det også godt i bedene :-)

   Kh. Marlene

   Slet
 28. Sikke nogle billeder fra din have... wow det ser godt ud :o)
  En yndlingsblomst, som jeg helt sikkert skal ha flere af i min have :o)

  Ha en go påske...

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Møllebakken - og fortsat god påske til dig :-)

   Kh. Marlene

   Slet

Dejligt, at du giver dig tid til at skrive en kommentar - tak :-)

ALLE kan skrive en kommentar - har du ikke en af de nævnte konti, vælger du bare "Anonym" eller "Navn" (har du ikke en webadresse, lader du feltet stå tomt).

Husk at tilmelde dig svar via email (nederst), da jeg altid besvarer din kommentar og ofte stiller spørgsmål :-) (dette er kun muligt, hvis du er logget ind på en af de nævnte konti).

Alle gæstebloggere får videresendt din kommentar.

Mange hilsner

Marlene