Vinterklargøring i køkkenhaven

Frosten har været her - alt for tidligt i år - og meget hænger nu og ser trist ud; mørke blade på geoginerne, kollapsede chiliplanter, krøllede solsikker.... Okay, det har også sin charme, og lad os se det fra den positive vinkel; at vi nu har en kærkommen lejlighed til en pause fra havearbejdet.

Men inden da skal haven klargøres - bedene skal helst gennemluges (mangler stadig en del!), og køkkenhaven skal soigneres, så den til foråret er nem at gå til.

Normalt dækker jeg den bare jord med nedfaldne blade, som langsomt formulder i løbet af vinteren og gør jorden blød og lækker og giver føde til regnormene. Det har jeg også gjort i år. Men for et par uger siden fik jeg det nærmest dårligt af at se den bare jord i størstedelen af køkkenhaven, så jeg tog halm med ganske lidt hestemøg og dækkede til. Jorden har det bedst med tildækning eller grøntgødning vinteren over, men al for megen gødning må ikke lægges på jorden i efteråret, så jeg var lidt tøvende, men nu blev det altså sådan!Indtil weekenden, hvor vi fik frost, har der stadig været sommerblomster, spændende urter m.v., men meget er nu til at fjerne. Blandt andet de smukke Jomfru i det grønne.

Nigella 'Midnight Blue'

Den sjove røde knold, Oka (Oxdalis tuberosa), skal tages op inden frosten (og det fik jeg så ikke lige gjort! Må tage den op en af dagene). Den stammer fra Sydamerika og er lidt af en delikatesse. Bruges mest som kartoflen. Her er planterne, inden frosten viste sig.

Oxdalis tuberosa

Rucolaen har været givende i år - der er blevet lavet en del rucolapesto :-) Jeg bliver aldrig træt af den lidt bitre, nøddeagtige smag. Bliver den for bitter, kan man bruge honning i pestoen. Den kan stå, som den er, vinteren over, men kan også nedklippes. Den skulle gerne komme igen til næste år. 

Rucola

Løvet på peberroden visner ned i efteråret, men derfor kan man godt grave gode rødder op, hvis det er frostfrit. Vi har plantet vores i et tykt og langt, gammelt keramisk rør. 

Peberrod i haven kan ikke sammenlignes med det i supermarkedet. Prøv
selv - det er  nemt, men pas på  - den kan brede sig ret meget!

Godt nok har jeg ikke krydderurterne i køkkenhaven, men i krydderurtegården, og egentlig er der ikke megen vinterklargøring af disse,  men frugtsalvierne skal man ikke regne med overvintrer. Jeg havde dog tænkt mig at tildække dem med tørt halm og derover mine gamle mistbænkevinduer. Der sker jo ikke noget ved at forsøge. 

Appelsin- og ananassalvie

Peach melba salvie - fik en lille, lille kvist af en haveveninde, og den blev hurtigt til en lille busk. 

Hindbærrene plejer jeg at lade stå og ordner dem først året efter - men jeg har også kun sorten 'Autumn Bliss', der giver bær i efteråret, og selvom frosten har været der, kan man stadig være heldig at finde bær. 


'Autumn Bliss'

Jeg har en del sommerblomster både i og ved køkkenhaven, da blomster og grøntsager hører sammen - det er både kønt og nyttigt, da blomsterne blandt andre tiltrækker svirrefluer, som er meget ønsket i køkkenhaven. Og kigger man ordentligt efter, er der stadig sommerblomster at finde i haven, selvom kulden har meldt sit indtog. Chrysanthemum, dusksalvier og morgenfruerne står stadig ok. 

Dusksalvie - Salvia viridisSå nu kan vi give os hen til næste års planlægning - hvilke urter skal vi have i køkkenhaven? Skal vi prøve noget helt nyt - nogle forslag?
14 kommentarer:

 1. Vacker Salvia!!
  Fyller också på med löv.
  Det blev en söt höst bukett.
  Mariana

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Mariana,

   tusind tak :-)

   Kh. Marlene

   Slet
 2. Hej Marlene
  Jeg kommer ikke med gode idéer, for jeg har ikke urter i haven, og dermed ikke meget forstand på det. Buketten er forrygende smuk og salvien er også skøn.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Lisbeth,

   nej, men du har til gengæld så meget andet spændende i din have :-)

   Tak ang. buketten :-)

   Kh. Marlene

   Slet
 3. Tænk, jeg synes ikke, det var så tidligt med frosten i år. Er det ikke altid i slutningen af oktober, den første frost plejer at indfinde sig? Det positive var det fantastiske, smukke, klare efterårsvejr, weekenden bød på. Rimfrosten dækkede landskabet hele formiddagen, så den var over middag lørdag, inden jeg indfandt mig i min have. Der havde jeg en skøn og produktiv eftermiddag, og min have er nu snart puttet for vinteren :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Achillea,

   det kan da godt være, at det ikke er så tidligt med frosten endda. Kan ikke huske det. Synes bare, det hele står så frodigt i haven - i hvert fald sommerblomsterne - så det virker alt for tidligt med den kære frost.

   Dejligt, at du har fået ordnet det meste af din have. Det giver sådan en god fornemmelse.

   Kh. Marlene

   Slet
 4. Jeg synes også, at frosten kom alt for tidligt i år. Vi kunne have haft flre af de frostfølsomme 1 måned tid mere, men sådan gik det altså ikke i år.
  Jeg er endnu ikke begyndt på vinterklargøringen i køkkenhaven, men havens blade kommer jeg også i et tykt lag på bedene i køkkenhaven.

  Næste års planlægning er jeg slet ikke begyndt på. Det bliver nok først hen i januar, når der skal bestilles frø, så bliver jeg helt sikkert fristet af noget nyt ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Ina,

   ja, jeg ville også godt have trukket den halvvarme tid lidt endnu :-)

   Der er også god tid til planlægningen - jeg holder nok også en lille pause, inden jeg begynder at tænke på køkkenhaven igen.

   Kh. Marlene

   Slet
 5. Jeg har ingen køkkenhave, så jeg behøver ikke tænke på planlægning der :o) Men det ser ud til at være lækre sager du har, og sikken en buket - wow :o)

  Ha en go aften...

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Møllebakkehaven,

   tusind tak :-)

   Kh. Marlene

   Slet
 6. Kære Marlene, ja det hele er næsten væk, når frosten først har bidt en nat eller to. Jeg er enig med dig i, at sommerblomster gerne må blande sig med grøntsagerne, og hvor ser dine hindbær skønne ud. De minder mig om, at der her i haven skal etableres et nyt bed med netop dem. Jeg var spændt på min peberrod og gravede lidt op den anden dag. Den ser fin ud og er, som du skriver, nem at dyrke - og har afsindig meget smag. Kh Birgitte

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Birgitte,

   Man bliver i hvert fald ikke skuffet over 'Autumn Bliss'. Mine står dog i sandjord, som gør, at de endnu ikke er ret høje (de er et par år gamle). Hjemme hos mine forældre står de i god muldjord, og planterne er meget store og bærer godt.

   Kh. Marlene

   Slet
 7. Bliver helt i humør til køkkenhave igen. Har faktisk planer i det små næste år (lidt krydderurter).

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var da dejligt at høre, Hanne - glæder mig til at se, hvad du finder på næste år :-)

   Kh. Marlene

   Slet

Dejligt, at du giver dig tid til at skrive en kommentar - tak :-)

ALLE kan skrive en kommentar - har du ikke en af de nævnte konti, vælger du bare "Anonym" eller "Navn" (har du ikke en webadresse, lader du feltet stå tomt).

Husk at tilmelde dig svar via email (nederst), da jeg altid besvarer din kommentar og ofte stiller spørgsmål :-) (dette er kun muligt, hvis du er logget ind på en af de nævnte konti).

Alle gæstebloggere får videresendt din kommentar.

Mange hilsner

Marlene