De trofaste

Det er efterår med store bogstaver, og hele dagen i dag har vejret vist sig fra sin værste side her på Nordfyn. Det har bogstaveligt talt regnen hele dagen. Flere dage med frost har givet de karakteristiske frostskader i form af sort løv og en kedelig have. Geoginerne er endnu ikke opgravet, og der er stadig mange gøremål i den noget våde have.

Men så er der de trofaste. Stauder, men altid kan regne med langt hen på efteråret. En af dem er Chrysanthemum - haveudgaven altså. Der findes dem, der synes, at det er den mest skrækkelige haveplante, der absolut ikke får adgang til deres have. Sådan er det ikke her. Jeg har siden barnsben elsket denne specielt lugtende plante, der minder mig om svundne havetider. På trods af dette har jeg kun to ikke navngivne sorter i haven  - men de har til gengæld levet i mange år og er absolut hårdføre.
Er godt klar over, at farverne ikke passer sammen, og de står da også i hver sin ende af haven. Den ene i køkkenhaven. 

I gamle dage gravede man Chrysanthemum op om efteråret og plantede dem i spande, der blev placeret i drivhuset, og på den måde forlængede man blomstringen. Denne metode blev flittigt brugt i Viktoria tiden, men også senere, som min farmor har fortalt. Jeg prøvede det selv for nogle år siden. 

I den forbindelse efterlyser jeg de gamle sorter med små, små fyldte blomsterhoveder. De er umulige at finde. Har du sådan en plante, eller kender du en, må du meget gerne sige til, så kan vi evt. bytte :-))

Jeg er jo kæmpe fortaler for asters og har nævnt dem adskillige gange, og de svigter heller ikke, omend adskillige er begyndt at se noget triste ud. Nedenstående asters var en overraskelse; jeg havde købt den hos en kollega og fik et navn, men det forkerte, så jeg venter stadig på det rigtige navn. Den har små, små blomster, der er sartrosa, og det fineste løv, så jeg går ud fra, at der er tale om en erocoides. 
De to kvædebuske, som passeres mange gange om dagen, er netop faldet til jorden og bør indsamles snarest. De dufter som intet andet (specielt indendørs i en skål), gode til dekorationer og til madlavning - især i det arabiske køkken. På billedet er vist en æblekvæde (der intet har at gøre med de japanske kvæder, der er helt små), men vi har også plantet en pærekvæde for et par år siden. Den er dog endnu ikke ret stor. I forbindelse med efteråret hører oprydningen, og alle haveejere er vel i fuld gang i øjeblikket - eller måske er I færdige?? Hos os består oprydningen af mange forskellige arbejdsopgaver, og for et par uger siden var det vores to små drivhuse, der skulle fjernes. Marianne og Kurt fra Blomsten og Krukken havde købt drivhusene og var her for at pille dem ned. De har stået der siden 2005, så det var lidt underligt at se dem blive fjernet. I stedet skal der bygges et hus til diverse ting - bl.a. kundetoilet. 


Egentlig burde jeg lave en checkliste, for jeg glemmer altså nogle ting, der skal laves. Er jo god til at lave en til Peter, så hvorfor ikke til mig selv? ;-)))

33 kommentarer:

 1. Du har ret i, at chrysantemum ikke har fået den samme renæssance som georginerne. Personligt ville jeg i grunden godt genindføre dem i haven, men kommer simpelthen til at glemme dem, så behovet er nok ikke overvældende stort.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Marie,

   du har ret i, at behovet nok ikke er så stort, når du glemmer planten. I øvrigt synes jeg, at man ofte glemmer planter - også at så dem - hvor man så senere på sæsonen tænker; nej, hvorfor har jeg dog ikke fået plantet/sået den???

   Kh. Marlene

   Slet
 2. Jeg husker også chrysantemum som planter der blev plantet i drivhuset vinteren over. Jeg troede dog, at det var fordi de ikke var helt vinterhårdføre. Den gul/orange kunne jeg sagtens finde på at have i haven - kan se for mig, at den vil passe godt i farven til rød, lilla og pink.

  Det bliver spændende med et helt nyt hus. Håber vi må følge lidt med i processen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Susanne,

   jeg tror måske, det kan være begge dele, for der ER altså nogle sorter, der ikke er så hårdføre som andre. Jeg køber mine som stiklinge om foråret - plejer at købe dem til plantemarkedet i Århus.

   Ja, der kommer helt sikkert indlæg om huset ;-)

   Kh. Marlene

   Slet
 3. Hej Marlene
  Jeg glemmer dem ikke, men de er svære at få fat i, i hvert fald de gammeldags du taler om her. Jeg var en gang meget glad for de bronzefarvede, men nu kan jeg bedre lide den første, du viser.
  Jeg fandt en gang et sted, hvor man kunne købe de storblomstrende, men de ville ikke overvintre her hos mig. Så det har jeg opgivet. Her har det også været regnvejr i dag, næsten hele dagen. Men da vi gik aftentur med hundene var det pludselig stjerneklart. Underligt vejr.
  Kh
  Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Lisbeth,

   ja, vi - du og jeg - har nemlig skrevet om de Chrysanthemum med de helt små knap-hoveder. Jeg havde også en mørkpink, der heller ikke overlevede vinteren - den stod ellers samme sted som den lyserøde, og umiddelbart så det ud til at være samme slags.

   I dag ser vejret fint ud - solen skinner her på Nordfyn, men vi har haft frost, så nu skal geoginerne vist op!!!

   Kh. Marlene

   Slet
 4. Jeg elsker chrysanthemum! Havde en masse i min første have, men har ikke haft held med dem siden. Jeg må prøve igen! Jeg kendte ikke hverken jeres planteskole eller blog, men nu vil jeg sætte bloggen på min blogliste. Bliver glad hvis I også vil have min (helt nye) haveblog på jeres side :-)

  Min blogs adressse:

  http//droemmehaven.blogspot.dk

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Nana,

   velkommen til :-) De Chrysanthemum, man køber i potter - de små og de store kuglerunde - overvintrer sjældent. Jeg ved dog ikke, om det er dem, du har købt førhen.

   Jeg tilføjer dig til min liste :-)

   Kh. Marlene

   Slet
 5. Jeg er også glad for både høstasters og vinterasters (Chrysantemum) og har altid haft dem i haven. Jeg kan desværre ikke hjælpe dig, med de chrysantemum du efterlyser. Jeg har en anden som har små blomsterhoveder, men det er knapper. Den hedder Dendranthema rosensilber. Desværre er den meget sen og hvis vinteren begynder tidligt bliver der ingen blomster. I år har jeg sat den i drivhuset og den når forhåbentlig at blomstre.
  Jeg havde et par andre bla. en som ligner din lilla, men de er desværre forsvundet i år - øv.
  Det er godt at se at jeres drivhuse flytter videre og lyder spændende med jeres nye byggeri.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Lisbeth,

   Lisbeth, Lisbeth...!!! Det er netop de Chrysanthemum med med knapnålshoveder, som jeg kalder dem, jeg efterlyser! Men din er måske med enkle blomster? Ville meget gerne se billeder af den på din blog - hvis den når at blomstre :-)

   Tak :-)

   Kh. Marlene

   Slet
 6. Spændende med et nyt byggeri, mon ikke der kommer en lille føljeton ;o)
  Chrysantemum er faktisk ret så smukke, i hvert fald blomsterne. Jeg er især vild med den orange, lækker farve :o)

  Ha en go aften...

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Møllebakkehaven,

   jo, det gør der nok ;-)

   Ja, den orange er fin og er også meget gammeldags, da man ofte havde de orange/kobberfarvede i gamle dage :-)

   Kh. Marlene

   Slet
 7. Chyrsanthemum står ikke på min hadeliste, men jeg må indrømme, at de heller ikke er på min hitliste. Asters kunne jeg måske overtales til, men begrænsningens kunst er svær men nødvendig, når man har en lille have.

  Jeg er laaaaaaaangt fra vinterklar. Der er stadigt ting, jeg skal have flyttet og ting jeg skal have plantet. Og løg der skal lægges. Og dahlia der skal tages op af krukkerne...... hvis ikke det er for sent.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Nette,

   jeg kunne godt forestille mig, at du ikke ville være så vild med Chrysanthemum :-) Og ja, du skal virkelig prioritere, når din (smukke) have ikke er så stor.

   Nå, det lyder beroligende - så er jeg ikke den eneste ;-) Jeg tror ikke, det er for sent med dine dahlia.

   Kh. Marlene

   Slet
 8. De er smukke begge to.
  Jeg mangler både chrysantemum og en blomstrende asters i min have. Jeg har en stor asters, men den når aldrig at blomstre før vinteren kommer. En potteplante, som blev plantet i haven, efter at den var færdig med stuelivet.Den skal jeg have skiftet ud, for den giver ingen glæde.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Ina,

   jeg kan godt huske, du nævnte det med din asters, men asters er da heldigvis til at få fat på, og der findes virkelig så mange smukke - specielt de, der har det fine løv, som jeg viser i dette indlæg.

   Kh. Marlene

   Slet
 9. Hej Marlene.

  Dejlige krysanthemum. Jeg har to slags, af de gamle.
  Den bedste måde at få nogle hårdføre på, må være at få fra naboer eller folk i nærheden. Så er man sikker på at de kan klare klimaet der hvor man bor.

  Ang. de småhovedede, ved jeg at Tina fra Staudemarken tidligere har haft dem. Men om hun stadig har det, ved jeg ikke. Men jeg skal da holde øjnene åbne og give et praj hvis jeg ser nogle.

  Mange efterårshilsener fra Helga

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Helga,

   Ja, det kan der være noget om. Synes bare ikke, ret mange har dem i haverne mere.

   Åh ja, du må meget gerne sige til, hvis du støder på dem. Jeg kigger også selv hos leverandørerne :-)

   Kh. Marlene

   Slet
 10. Jeg må desværre bekende, at jeg ikke er så vild med chrysanthemum.
  Til gengæld er jeg blevet ret vild med asters, og den du viser her, er smuk, men jeg kender ikke navnet.
  Dejligt, at jeres drivhuse nu kommer andre til gavn.
  Glæder mig til at følge det planlagte byggeprojekt :o)
  Kh Christel

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Christel,

   jamen, du er jo så ikke den eneste - ret mange bryder sig ikke om dem ;-)

   Jeg har rykket for navnet på asters'en, så mon ikke jeg snart får det.

   Tak ;-)

   Kh. Marlene

   Slet
 11. hi hi, min mor gravede også Chrysanthemum op og satte i store plastikspande, først i drivhuset i kolinihaven og senere med op i et køligt rum i lejligheden. Hun havde ofte vinter Chrysanthemum helt til jul.

  SvarSlet
 12. mit hi hi skyldtes, at min mor nok ikke ville have syntes om, at hun blev betragtet som noget fra Viktoria-tiden :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Sussi,

   nej, det ville din mor nok ikke have syntes om ;-))

   Men ret sjovt at høre, at hun brugte samme metode.

   Kh. Marlene

   Slet
 13. Jeg har faktisk en chrysantemum i haven der blomstre nu - små blomster. (husker ikke lige farven) Det kunne godt være en gammel sort da jeg har fået den af min mor....som har fået den af sin søster (på 80 år) som bor på fyn ;O)

  Jeg vil se om jeg kan tage et godt billede en af dagene, og sende dig. Og hopper du af begejstring, skal 'vi' stiklingeformere den til foråret :O)

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Susanne,

   Uh ja, det må du meget gerne :-) Jeg er spændt på at se den :-)))

   Kh. Marlene

   Slet
 14. Kære Marlene havekrysantemum er en dejlig plante. Jeg nyder hvert efterår en gammel slags i min have. Georginerne mangler jeg også at grave op! I morges skyndte jeg mig ud for at tjekke jorden, det hele så simpelthen så frossent ud, og jeg blev bekymret for georgineknoldene. Heldigvis ser det ud til, at vi kan nå at få dem op.

  Kh Birgitte

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Birgitte,

   hvad er det for en, du har i haven - hvordan ser den ud?

   Suk... I DAG må jeg få opgravet geoginerne!!! ;-)

   Kh. Marlene

   Slet
 15. En smuk gul med orange anstrøg ikke fyldt - blomsten er ret lille.
  Kh B

  SvarSlet
  Svar
  1. Ok - spændende - tror måske, du før har fortalt om den :-)

   Kh. Marlene

   Slet
 16. Vil rigtig gerne høre om du har fundet navnet på den øverste (lyserøde/laks/orange) Chrysanthemum? Den er helt utrolig yndig :)
  Mange hilsner Anna

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anna.

   Nej, desværre, men jeg købte nogle nye i år, som faktisk er identisk, og dér var navn med. Checker lige i morgen og vender tilbage.

   Kh. Marlene

   Slet
  2. Hej igen Anna.

   Så har jeg checket den chrysanthemum, som ligner den på det øverste billede, og den hedder 'Romeo Rosa'.

   Kh. Marlene

   Slet
 17. Mange tak - den er kommet på ønskelisten :)

  SvarSlet

Dejligt, at du giver dig tid til at skrive en kommentar - tak :-)

ALLE kan skrive en kommentar - har du ikke en af de nævnte konti, vælger du bare "Anonym" eller "Navn" (har du ikke en webadresse, lader du feltet stå tomt).

Husk at tilmelde dig svar via email (nederst), da jeg altid besvarer din kommentar og ofte stiller spørgsmål :-) (dette er kun muligt, hvis du er logget ind på en af de nævnte konti).

Alle gæstebloggere får videresendt din kommentar.

Mange hilsner

Marlene