En underlig knold - del 1

Knoldgaltetand eller kinaskok (stachys affinis) - på engelsk Chinese Artichoke - bliver den lille midelignende knold kaldt, og den har i år fundet vej til vores køkkenhave. Jeg har et eller andet med knolde(!) - det der med at grave og finde guldklumper gemt i den mørke muld. Det er da noget særligt!!!

Knoldgaltetanden er en gammel køkkenurt, der i stort omfang blev dyrket i Viktoriatiden, som jeg mange gange tidligere har henvist til.




Knoldene lægges i jorden i marts-april, og de optimale betingelser er let jord og masser af varme. Men husk at vande i tørre perioder - dette er vigtigt. I England beskrives den som hårdfør, men de har det jo også en anelse varmere end hos os. Jeg vil dog prøve at lade nogle overvintre i køkkenhaven og samtidig opbevare nogle få knolde i sand et frostfrit, men køligt, sted. En optimal løsning ville være at dyrke knoldene i en mistbænk - ved kanten, så du altid kan finde dem i efteråret - og endnu bedre i varmebed (med halm og hestemøg i bunden).

Knoldene, som er ca. 2-3 cm,  høstes fra november til januar. Medbring en skål med vand, når du graver dem op. Tørrer jorden på knoldene, er de bagefter svære at rengøre.




Dengang - in the good old days - blev disse juveler stegt i smør - det samme gør de i dag. Smørstegt knoldgaltetand er en delikatesse med en dejlig fast konsistens.




Her i Danmark kan de købes hos Camilla Plum, og hun nævner dem som frosthårdføre. De er i hvert fald ikke hårdføre, hvis de står i potte - jeg mistede en del i det tidlige forår; de rådnede simpelthen.

Måske en knold du skulle overveje i din køkkenhave til næste år??





10 kommentarer:

  1. De ser lidt farlige ud men skal bestemt prøves hvis jeg støder på dem engang.

    SvarSlet
    Svar
    1. Kære Mysticia,

      de er i hvert fald usædvanlige - og meget lækre :-)

      Kh. Marlene

      Slet
  2. Den har jeg hørt lidt om her i de senere år. Den kunne jeg godt tænke mig at afprøve og smage på :O)

    SvarSlet
    Svar
    1. Kære Susanne,

      ja, den er bestemt forsøget værd :-)

      Kh. Marlene

      Slet
  3. Är det den som har lila blommor så har jag den men inte vågat äta, den beter sig som ett ogräs hos mej.
    Mariana

    SvarSlet
  4. Kære Mariana,

    jeg har ikke hørt, at den skulle få lilla blomster. Den har blade, der ligner mynte, men ingen blomster. Den har ikke bredt sig ret meget her hos mig i løbet af sæsonen.

    Kh. Marlene

    SvarSlet
  5. Det har jeg også overvejet, men er kommet fra det igen. Måske fordi min jord ikker er let og varm - tværtimod.
    Men prøves skal den da på et tidspunkt. Hvordan smager den og hvordan er udbyttet?
    Den ligner altså lidt små larver:( men det kan man sikkert få meget sjov ud af ved servering for uskyldige mennesker:)
    Mange hilsner Lotte

    SvarSlet
    Svar
    1. Kære Lotte,

      du kan evt. blande sand i din jord - det vil knoldene nok elske.

      Lidt nøddeagtig smag og fantastisk stegt i smør :-) En plante gav en lille, lille skål, så til 4 personer skal man nok regne med at bruge to planter. Men de er jo nemme at lægge i foråret og fylder faktisk ikke ret meget.

      Ja, de ligner nemlig laver eller mider ;-) Jeg tænkte også på, de kunne være sjove at servere for gæster ;-)

      Kh. Marlene

      Slet
  6. Kære Marlene, du ved, at jeg også har knoldgaltetand i køkkenhaven, og udbyttet er faktisk større, end jeg havde forventet. Jeg bruger den, og jeg synes, den smager godt. De super mærkelig knolde er ikke "kæmpe", men de har en ok størrelse, så det er en fin rod at satse på til en afveksling.

    Kh Birgitte

    SvarSlet
    Svar
    1. Kære Birgitte,

      ja, du har dem også, og jeg fik jo faktisk disse her fra dig, da mine egne fra frosset :-)

      Ja, det er nemlig lidt sjovt at prøve noget nyt - som så viser sig at være en gammel køkkenurt :-)

      Kh. Marlene

      Slet

Dejligt, at du giver dig tid til at skrive en kommentar - tak :-)

ALLE kan skrive en kommentar - har du ikke en af de nævnte konti, vælger du bare "Anonym" eller "Navn" (har du ikke en webadresse, lader du feltet stå tomt).

Husk at tilmelde dig svar via email (nederst), da jeg altid besvarer din kommentar og ofte stiller spørgsmål :-) (dette er kun muligt, hvis du er logget ind på en af de nævnte konti).

Alle gæstebloggere får videresendt din kommentar.

Mange hilsner

Marlene