Høstmarked i Geografisk Have

På søndag, den 2. september, er der høstmarked i Geografisk Have i Kolding fra kl. 10-17. 

Vi håber, du har lyst til at kigge forbi. Vi har stand nr. 7 og står tæt ved hovedstien.

Vi tager masser af lækre stauder med i blomst, og naturligvis har vi mange Echinacea med ;-) Til dagen har vi indkøbt KÆMPE Echinacea i 4,5L potter (så de er virkelig store) med masser af blomster. Der er først til mølle, så de kan ikke forudbestilles eller sendes - dertil er de for store. Prisen er kun kr. 75,-

Der er tale om nye sorter og nogle mere kendte.

4,5L potter:

Echinacea 'Secret Joy'
Echinacea 'Secret Desire'
Echinacea 'Secret Lust'
Echinacea 'Flame Thrower'
Echinacea ''Fragrant Angel'
Echinacea 'Tiki Torch'

Desuden den helt mørke 'Fatal Attraction' i 2L potter (kr. 65,-).


'Secret Joy'

'Secret Desire'

'Secret Lust'

'Flame Thrower'

'Fragrant Angel'

'Tiki Torch'

Jeg har flere gange skrevet om Echinacea her på bloggen, men gentager gerne, at JO DE NYE HYBRIDER ER HÅRDFØRE ;-))) Dette siger jeg med et smil på læben og ikke blot for at sælge planter, men jeg har haft mine i 6 år nu, og de overvintrer fint, men det kræver, at de står veldrænet og ikke bliver kvalt af for kraftige stauder om foråret. Og selvom jeg bor på Fyn, har vi hårde vintre - bl.a. sidste vinter med mildt vejr og derefter minus 22 grader!!!

Håber, vi ses - vi glæder os :-)





De smukke sommerblomster



Selvom jeg naturligvis er fortaler for stauder, så kan jeg nu ikke undvære sommerblomsterne - de en-årige. Desuden er de perfekte som fillers i staudebedet, hvis man ikke har råd til at plante helt tæt - og det har man jo sjældent.

Desuden er skærebede med sommerblomster en ren luksus, som kan forskønne husets mange rum.

Her er nogle af dem, jeg selv har, og som har blomstret de sidste mange måneder. Specielt den mørkerøde skærmblomst (Daucus carota 'Black Knight') har overrasket med sin intensive blomstring.





En anden skærmblomst, som efterhånden er blevet ret almindelig herhjemme, er kongekommen - Ammi visnaga. Jeg har faktisk aldrig tidligere haft den i min have og vidste ikke, hvilken kraftig og busket vækst, den har.  Den er som en drøm. 




Jeg har i år tre slags Cosmos (Stolt kavaler); 'Daydream', der venligt nok har selvsået sig i en fin lang række i køkkenhaven, 'Antiquity', som er meget lav og har de mest støvede rosa farver og til sidst den fyldte vinrøde 'Double Click Cranberries', som har haft en overdådig blomstring de sidste par måneder, og det ser ud til, at den fortsætter godt ind i sensommeren. 

Cosmos 'Double Click Cranberries'


Cosmos 'Daydream'

Sidste år såede jeg de antik-farvede Zinnia, der er blevet ret populær de sidste par år, men ak, der var vist kun et par stykker, der havde den rigtige farve. I år købte jeg frøene fra et andet firma, og heldigvis var de helt rigtige. De har ret specielle, støvede farver og er anderledes, synes jeg -  på den gode måde.



Nigella, Jomfru i det Grønne, har ikke været i min have i mange år. Ved egentlig ikke hvorfor, da blomstens lethed tiltaler mig i den grad, så jeg fremover vil huske mig selv på at så den hvert forår :-) Nedenfor ser du 'Persian Rose' til venstre og 'African Bride' til højre. Jeg har også af en kær haveveninde fået frø af 'Midnight Blue', men den er endnu ikke i blomst. 



Pragtsnerler, Ipomoea imperialis, findes der tre varianter af i vores have i år. Jeg har prøvet den fyldte røde 'Sunrise Serenade', og den er da egentlig meget sød. Ikke så bastant som jeg måske havde frygtet. 

Ipomoea imperialis  'Sunrise Serenade'
De selvsåede er jo ikke at foragte, for de har ofte kraftigere vækst, og så er de jo gratis ;-) Katosten, Malva sylvestris 'Zebrina' og kæmpeverbena, Verbena bonariensis, har selvsået sig i den grad, at jeg kan frådse til buketterne. 




Så er der jo alle ærteblomsterne, morgenfruer, dusksalvier, voksurten, asters og mange flere en-årige, der gør, at haven ser frodig og uhøjtidelig ud. I mit univers skal der helst være lidt barnlighed - ellers kommer jeg nok til at kede mig! ;-)

Fortsat god sommer :-)

Spændende stauder (?)

Indrømmet, det bliver ikke til så megen bloggeri i denne tid - der er for meget at lave udenfor, og sådan har I andre det sikkert også. For mit eget vedkommende nyder jeg haven som altid, men er også lidt mættet, hvad planter angår. Og alligevel ikke, for min allerbedste beskæftigelse er at bestille spændende nye stauder til næste års sæson :-)

I år var riddersporen 'Crystal Delight' en god nyhed, der absolut ikke skuffede. Gudesmuk - intet andet (når man nu er til fyldte blomster!), og den så nøjagtigt ud som på billederne fra leverandøren (for en gangs skyld!).

De udplantede planter af denne sort blev hurtigt kraftige, men hvor de i potterne faktisk rådnede. Det var også derfor, jeg tøvede med at købe endnu en Delphinium hybrid hjem, for de kan virkelig være vanskelige. Jeg mistede igen i år en del af de planter, der var opbevaret i potter (men som var store og kraftige den første måneds tid), så for eftertiden tager jeg ikke flere af disse hybrider hjem.






Natviolen, Hesperis matronalis, er ikke en staude, men to-årig - siger man. De overlever dog ofte, hvis de nedklippes efter blomstringen, inden de sætter frø. I vinter såede jeg broget natviol - spændende, spændende, hvis man altså kan lide det brogede, og det kan jeg!




Langbladet ærenpris, Veronica longifolia 'Zoe', havde vi i sortimentet sidste år, og som altid plantede jeg de sidste lidt sølle udseende planter ud i staudebedet. Den er fantastisk! Skal helt sikkert have den igen næste år. Den har en sart lavendelfarve, som man ikke ser andre steder hos langbladet ærenpris. 



I mine bede findes der mange floks - selvom jeg egentlig har dårlig jord til netop denne staude, der ynder fugtig og lidt tung jord. Men ét sted er der fugtigt om vinteren, og dér trives de glimrende. De står blandet sammen i én pærevælling, da adskillige stammer fra en privat flokssamler. Planterne er efter et par år i bedet blevet til store grupper, der dufter og fører tankerne tilbage til barndommen. 



Jeg er blevet lidt hooked på staudepotentillaerne (igen). Kan godt lide den løse vækst. Nedenstående hedder 'Etna' og er købt i England. 




Til de mange stauder skal der også tilføjes en smule stramhed, og det kan man evt. gøre ved hjælp af buksbom, der kan placeres direkte i bedene eller i krukker. 











Sensommerglæde og nye stauder!


Jeg håber, I alle har haft en dejlig sommerferie - og måske holder I stadig ferie?

Vores er forbi, og vi må i gang igen. Ikke fordi vi har ligget på den lade side i ferien.

Første dag efter ferien har jeg lagt masser af nye stauder på hjemmesiden. Du kan finde forskellige Echinacea, skærmblomster, en del storkenæb (incl. spændende pratense frøplanter), mynter, og så har vi fået hylden 'Black Tower' hjem, som mange af jer efterspurgte sidste gang, jeg nævnte den her på bloggen (fra messen i Tyskland - se her). Fine planter i 3 liters potter - afhentning anbefales, men vi sender selvfølgelig også.

Vi holder åbent her på planteskolen de to kommende søndage - den 12. og 19. august fra kl. 10-14. Vi bor 4 km uden for Brenderup ned ad en lang grusvej, stråtækt hus.

Nogle af de nye stauder på siden:

Sambucus nigra 'Black Tower'
Anthriscus sylvestris 'Ravenswing'

Geranium ibericum 'White Zigana'

Geranium sylvaticum 'Ice Blue'

Geranium x oxonianum 'Lace Time' - flere af de altid populære "oxo'er" er lagt på siden .

Echinacea 'Salsa Red' - en ny sort med dybrøde blomster - store planter

Seseli gummiferum - skærmplanter med fint filigranløv

Måske ses vi her hos os?