De eftertragtede gule pæoner

Mange havefolk har det jo ellers så som så med gule blomster i haven, men når det gælder pæoner, er sagen straks anderledes!

De virker nærmest dragende......

For blot 10 år siden var det nærmest umuligt at få fat i en gul silkepæon (P. lactiflora) - i hvert fald kostede de en mindre formue. 'Goldmine' og 'Golden Wheel' (sartgul) er værd at nævne - dog er der så vidt jeg ved også andet blod i dem end lactiflora.

I dag er de til at betale - sådan da (de kan stadig være dyre), og heldigvis er Itoh-hybriderne (hybrid mellem staude- og træpæon) blevet mere og mere tilgængelige her i Danmark. Inden for den kategori findes der nemlig en del smukke gule sorter.

Itoh-hybrid fra 1974 - 'Yellow Crown'

Itoh-hybrid 'Lemon Dream'

Itoh-hybrid 'Garden Treasure'. En fantastisk lille busk, der glæder med et væld af blomster i juni-juli.
Når blomsten ældes, bliver den mere flødefarvet.

For 11-12 år siden var jeg fuldstændigt optaget af svovlpæonen Paeonia mlokosewitchii, og jeg var helt syg for at få fat i en sådan efter at have læst om den i de mange engelske havebøger, der på én gang lå i mit skød. 'Molly the Witch' kaldte de den - alene navnet gav mig en omgående trang til at besidde denne juvel.

Men det skulle ikke blive så nemt endda. På planteskoler fandtes den ikke, men jeg fandt den på et af de mange plantemarkeder, der bliver holdt rundt omkring i landet. Ih, jeg var lykkelig!!!

Da den langt om længe blomstrede, satte jeg mig ned til planten med et glas rødvin og nød den smukke blomst :-)


Paeonia mlokosewitchii

Den var da også en af de første planter, som jeg MÅTTE have i mit sortiment, da jeg åbnede Staudefeen i 2005. Jeg droppede dog hurtigt at tage den hjem, da det udelukkende var frøplanter, man kunne købe engros, og den er altså ikke frøægte. Ofte har frøplanterne lyserøde til pink blomster.Det første gule titter frem - juhu.. den har den rigtige farve :-))


Frøkapslen, der minder om et åbent kødsår. De mørke juveler er frøene.

Silkepæoner plantes max. 5 cm under jordoverfladen. Plantes de dybere, undlader de at blomstre året efter. 

Træpæoner og Itoh-hybrider kan plantes ned til 30 cm dybde. Jeg plejer dog at plante dem ca. 15 cm nede.En anden sjov pæon er denne gule med rødlig midte. Jeg er usikker på navnet, men har fået den som Paeonia patoninii var. trollioides. Hvis nogen skulle kende navnet, må de gerne skrive det til mig. Jeg kommer til at tænke på, om jeg egentlig stadig har den i haven.... Ryddede bedet for et par år siden.

Har du en gul silkepæon i haven, vil det være sjovt at høre om det her på bloggen. Jeg har faktisk endnu ikke fået anskaffet mig en (men har Itoh-hybrider).

Gule eller ej - pæonen er jo en ældgammel plante, der har eksisteret i mange, mange hundrede år. Det latinske navn er jo Paeonia, men i 1800-tallet stavede man det faktisk med æ - altså Pæonia (og på engelsk pæony). Ret morsomt, for æ havde de (andre lande) jo altså ikke i deres alfabet - og det havde de så alligevel!

Vi har selv pæoner i vort sortiment, men Pæoneksperten skal også nævnes, da de har et kæmpe sortiment.

23 kommentarer:

 1. Kære Marlene - tak for et rigtig fint indlæg om disse prægtige planter. Jeg har selv først lige fået 4, dog alle lyserøde ;)

  SvarSlet
 2. Et spændende indlæg. Jeg har kun 1 lyserød - ind til videre, og skal jeg have flere er jeg nok en af dem der går uden om gul :O)... men ude i fremtiden kan jeg jo ikke vide hvad jeg finder på!

  SvarSlet
 3. Åh, hvor er de dog skønne!
  Havde forrige år planer om at lave et gult/hvidt pæonbed i græsplænen, men da jeg regnede efter, hvad det ville koste, opgav jeg ideen, for der skulle jo iflg. mit hoved være mange, og der skulle også være ledsageplanter - sååååå......!
  Nøjes foreløbig med de rosa og røde jeg har i et par bede (ca. 7 stk.)
  Mange hilsner

  SvarSlet
 4. Kære Marlene
  Jeg holder meget af pæoner og bonderoser og har forskellige farver i min have. Træpæoner har jeg flere gange tænkt på, at jeg skulle have, men jeg er ikke nået dertil endnu. Dit fine indlæg minder mig om, at jeg mangler sådan én eller flere! Det er fint, at du slår et slag for gult. Med den rette udnyttelse er farven dejlig - måske lidt "vilde blomster" agtig. I naturen er den gule farve i hvert fald ikke bandlyst ; )
  Kh Birgitte

  SvarSlet
 5. Jeg har kun nogle ældgamle røde bonderoser samt et par Sarah Bernhard. De gamel er enkle og mørkerø med gule støvdragere, de dufter fantastisk og jeg plukker flittigt af de:)) Jeg er ret begejstret over Paeonia mlokosewitchii som du viser her, den gad jeg godt at eje:) Det er et rigtig dejligt indlæg:0)

  SvarSlet
 6. Endnu engang driller tasterne, men jeg mener - de gamle er enkle og mørkerøde med gule støvdragere.........

  SvarSlet
 7. Hej Marlene.

  Jeg har een træpæon i min have, en hvid, plus 4 - 5 alm. Og det er simpelthen af pladshensyn at jeg ikke har flere træpæoner.
  Men jeg sælger mange hvert år, netop fordi de er til at betale nu og ikke så svære at passe.
  Og fint at slå et slag for de gule planter, for gul er mange ting.

  Hilsen Helga, idehaven

  SvarSlet
 8. Kære alle.

  Tak for de skønne kommentarer :-)

  Ja, de gule er nok lidt dyrere end normalt - specielt, hvis man skal lave et større bed.

  Jeg har selv ingen træpæoner, da de hidtil ikke har sagt mig det store (men jeg har Itoh-hybriderne). Men mon ikke det ændrer sig på et tidspunkt? ;-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 9. Smukt indlæg! Jeg elsker gule-orange farver i haven. (Ja jeg er ikke helt moderne, men jeg har hørt jeg bliver det nu)
  Sidste år fik vi nogle blandede træpæoner hjem. Med farveskilte. Jeg købte en gul og en Orange, men da roden var næsten ikke eksisterende blomstrede de ikke sidste år. Så jeg krydser fingre for de blomstrer i år og farven er rigtig.
  Ellers har jeg en creme silkepæon og en pæon der hedder "Bowl Of Beuty".

  SvarSlet
 10. Kære,

  Mysticia, tak skal du have :-) Hæ, hæ, ja, stærke farver har også altid været et hit hos mig, og jeg tror måske, at de er ved at være udbredt nu igen, fordi det også er moderne at have køkkenhave, og dér er farverne jo ret livlige og stærke :-)

  Det bliver spændende med dine træpæoner. 'Bowl of Beauty' er også så smuk - en japansk anemoneblomstrende pæon, der er ved at være en klassiker efterhånden. Den har jeg også i haven.

  Linda, tak min ven :-)

  SvarSlet
 11. whiiiiiiii.....pæoner. I love it :0)

  Jeg har mange silkepæoner da jeg har lidt svært ved at styre min forelskelse i den retning små 20 forskellige og flere gengangere(se oppe i fanen øverst på min blog hvor de er afbilledet næsten alle sammen).....dog har jeg ingen gule i sortimentet men smukke er de - så måske man skulle overveje det. Den mest gule jeg har er nok den hvid/gule Jan van Leeuven.

  Du er da simpelthen nødt til at forelske dig i træpæonen også Marlene....de er så skønne og smukt løv tilmed. Jeg venter utålmodigt på at min ene bliver rigtig STOR om mange år :0)

  Lige som Tante grøn er jeg forlibt i dine violer og venter spændt på salget :0)

  Hvorfor har du ikke længere echinacea purpurea "HOPE" i dit skønne sortiment.....ville gerne have nogle stykker flere :0)????

  Knus Dorthe

  SvarSlet
 12. Kære Frøken Solhat / Dorthe,

  ja, du har da godt nok mange. Har jeg mon været inde og kigge på dine pæoner... jeg har i hvert fald set alle billederne af dine solhatte. Må lige ind og kigge på pæonerne også.

  Jamen, jeg ved egentlig heller ikke, hvorfor jeg ikke har gidet træpæonerne. Måske fordi jeg har syntes, at de var lidt for meget... eller måske fordi man kunne købe dem i ethvert havecenter en overgang. Men du har jo ret i, at planten er umådelig smuk, når den er plantet ud i haven.

  Nu må vi se, om jeg i det hele taget kan få overvintret de mest sarte af violerne ;-)

  Jah, det ved jeg egentlig heller ikke (E. 'Hope').... jeg tror bare, at jeg ofte kigger på de nye sorter, og de skal jo altså altid afprøves ;-) Men jeg kan muligvis godt nå at bestille den hjem, så den er klar til sensommeren?

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 13. Paeonia delavayi

  SvarSlet
 14. Tak skal du have - og ja, du har ret - det ligner den gule form af delavayi.....

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 15. Hej,
  Jeg er også "bidt af en gal pæon", og har en del forskellige sorter i haven. Jeg synes de gule pæoner er meget smukke, har P.Mlokosewitschii som blomstrer meget tidligt, samt Claire de Lune og Prairie Moon. Men allersmukkest er nu min eneste itoh-hybrid, Garden Treasure, som lige nu blomstrer. Den er helt fantastisk! Smukt løv, store smukke blomster som holder længe, stærke stængler (kræver ingen støtte) og en dejlig citrus-agtig duft. Den kan varmt anbefales. Jeg har meddelt min bedre halvdel at jeg bare må eje nogle flere itoh-hybrider til efteråret. Heldigvis ser det ud til at udvalget bliver større her i Danmark og at priserne ikke er helt så skyhøje mere.

  SvarSlet
 16. Kære Berit,

  tak for din kommentar :-)

  Ja, Garden Treasure er uden sammenligning. Du har ret i, at den er en smuk busk også og behøver ingen opbinding :-)

  Fortsat god pinse.

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 17. Hej

  Ja du har ret, hvor bliver man lykkelig den første gang Paeonia mlokosewitchii. Jeg havde fornøjelsen i går, efter 'mange' års venten. Fra lille plante til nu én blomst.
  Hvor blev det dog en dejlig dag :-)

  Kh. Gitte

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Gitte,

   det lyder vel nok vidunderligt - ved lige, hvordan du havde det ;-) Jeg må da vist hellere checke til mine også. De står i en del af haven, hvor jeg ikke kommer så meget. Lidt dumt egentlig.

   Kh. Marlene

   Slet
 18. It's very effortless
  to find out any matter on web as compared to textbooks, as I found this paragraph at this website.

  Also visit my web page ... CrossFit Flooring

  SvarSlet
 19. Whoa! This blog looks just like my old one! It's on a entirely different topic but it has pretty much the same layout and design. Outstanding choice of colors!

  Feel free to surf to my web blog raleigh mortgage

  SvarSlet
 20. I simply couldn't go away your web site prior to suggesting that I actually loved the usual info an individual provide for your visitors? Is gonna be back ceaselessly in order to check out new posts

  Feel free to surf to my web page :: granite countertops

  SvarSlet
 21. I visited multiple sites but the audio feature for audio songs present at this web page is genuinely marvelous.


  Also visit my site; loans mortgage rates ()

  SvarSlet

Dejligt, at du giver dig tid til at skrive en kommentar - tak :-)

ALLE kan skrive en kommentar - har du ikke en af de nævnte konti, vælger du bare "Anonym" eller "Navn" (har du ikke en webadresse, lader du feltet stå tomt).

Husk at tilmelde dig svar via email (nederst), da jeg altid besvarer din kommentar og ofte stiller spørgsmål :-) (dette er kun muligt, hvis du er logget ind på en af de nævnte konti).

Alle gæstebloggere får videresendt din kommentar.

Mange hilsner

Marlene