De skønne juleroser

Så fik jeg endelig taget mig sammen til at fjerne bladene på juleroserne. Og lad mig starte med at skrive, at jeg kalder alle Helleborus for juleroser, men de, der blomstrer omkring marts-april, hedder egentlig påskeklokker (Helleborus orientalis / Helleborus x hybridus). Blot så du ikke bliver forvirret :-)

Mange havefolk klipper ikke bladene af juleroserne, men jeg synes, det er en god ide, så man bedre kan nyde de smukke blomster, og man undgår også, at eventuelle svampesygdomme breder sig til de nye blade, der skyder frem efter blomstringen.


De mange blade fyldes i mine uundværlige grønne spande (tubtrug), som jeg har et hav af. Jeg har dem fra Havegalleriet, som har den gode kvalitet (trust me, der er forskel!). De har nu også fået en stor model.

Egentlig er jeg i ok tid - det kan sagtens gøres senere, men det er nu dejligt at få det ordnet, så man kan nyde de mange små knopper, der allerede nu pipler frem helt nede i bunden af planten.


Godt pakket ind er havearbejdet jo dejligt :-)

Der findes et hav af juleroser, og den ene er smukkere end den anden. Selve arterne er der ikke så mange, der dyrker; odoratus, argutifolius, cyclophyllus, thibetanus osv. Det er en skam, da de også er vanvittigt smukke.

Her viser jeg dog kun nogle af de populære orientalis hybrider (x hybridus), der findes i enkle og fyldte former i et væld af farver. Det er ekstremt svært at vælge, når man står på planteskolerne i udlandet!!! Heldigvis selvsår juleroser sig let, og der kan komme smukke farver ud af de mange krydsninger (hybriderne er ikke frøægte, og frøplanter af de fyldte juleroser viser sig ret ofte at være enkle).


Et væld af Helleborus orientalis på planteskole i Belgien - suk......

De fyldte former er helt vidunderlige :-)



Vi har flere gange her på planteskolen haft julerosedage i det tidlige forår, og mange nævner stadig de dage og spørger, om vi da ikke holder dem igen, da vi jo også var de første, der rigtigt gjorde opmærksom på denne dejlige staude for 6 år siden. Som svar på det kan jeg sige, at det kommer nok igen, men pt. sælges de fyldte former ret billigt her i Danmark, fordi de selv producerer dem (og det har jeg ikke tålmodighed til), så indtil vi kan finde rimelige priser i udlandet - eller til jeg selv begynder at så dem... - så venter vi lidt med at sælge dem igen. Det betyder bestemt ikke, at vi har mistet interessen for dem. Overhovedet ikke.




En lækker abrikosfarvet 'Picotee'

En fyldt prikket variant.

En gul spotted orientalis hybrid - meget speciel.

                     




9 kommentarer:

  1. Sikke dejlige, dejlige billeder. Jeg går og kikker på mine påskeklokker og tænker at de lige om lidt skal have klippet deres blade. De der tidlige forårssysler er så hyggelige. Jeg elsker også at dele vintergækker, nok fordi den opgave ligger der hvor jeg virkeligt trænger til at få fingrene i jorden.

    SvarSlet
  2. Hej Marina :-)

    Pudsigt nok har jeg lige været inde og læse på din blog (tror jeg da - Badut?)....

    Åh ja, vintergækkerne, dem havde jeg lige glemt. De er så skønne.. og dorotealiljerne.

    Kh. Marlene

    SvarSlet
  3. Hvor er jeg glad for at du kalder dem alle juleroser for det gør jeg også, men tør næsten ikke gøre det højlydt mere. Juleroser er mine absolut favoritter det blev de under min læretid i 1976 og dit billede fra Belgien ligner koldhuset hos Simon Andersens Handelsgartneri som min læreplads hed Jeg er fortrinsvis til de enkle juleroser jeg synes de dobbelte ligner alt andet end juleroser. Det er dejligt at du fik klippet bladene og dine billeder er skønne:)

    SvarSlet
  4. Hej Lisbeth :-)

    Tusind tak :-)

    Ja, det er næsten blevet fy at kalde dem for juleroser, men det hedder de nu engang også i mit hoved, men jeg kan selvfølgelig godt forstå, at man kan blive forvirret.

    Uh, det lyder da som et dejligt sted, du har været i lære :-) Eksisterer det stadig?

    Jeg er vild med de fyldte, må jeg indrømme - og det gælder også ofte inden for andre staudegrupper... sådan starter det i hvert fald, og så vender jeg ofte tilbage til de enkle efter et stykke tid. Jeg ved ikke hvorfor....

    Kh. Marlene

    SvarSlet
  5. Hej Marlene nej stedet eksisterer ikke mere, men det var fantastisk. Et gartneri hvor der blev eksperimenteret med alle mulige exotiske planter godt økonomisk funderet som det var på trods af oliekrisen dengang, men konkurrencen fra Holland var hård og jeg tror ikke arvingerne gad føre det videre.

    SvarSlet
  6. Fantastisk med sådan en dag i haven og skønne billeder ...... jeg har ikke klippet mine juleroser og påskeklokker endnu - men kommer tid kommer råd er det ikke sådan man siger :0)

    Solhatten

    SvarSlet
  7. Lisbeth, det var da en skam, at den er blevet nedlagt... Men sådan er det nok med mange planteskoler - desværre.

    Frøken Solhat, jo, det er rigtigt, men der er jo også god tid endnu. Var også lige inde at kigge på din skønne blog i dag :-)

    Kh. Marlene

    SvarSlet
  8. Kære Marlene

    En meget speciel og dejlig dag hos jer med juleroser på programmet grundlagde min lille samling i haven. Juleroserne står, så de kan ses fra køkkenvinduet, der kan jeg nyde dem mest. Med tiden håber jeg, at de sår sig selv - måske som et mix mellem de forskellige.

    Kh Birgitte

    SvarSlet
  9. Kære Birgitte.

    Ja, det bliver vel nok spændende, om der kommer spændende frøplanter. Jeg har et hav af frøplanter rundt om mine juleroser, og det er vist snart på tide at få flyttet dem.....

    God weekend :-)

    Kh. Marlene

    SvarSlet

Dejligt, at du giver dig tid til at skrive en kommentar - tak :-)

ALLE kan skrive en kommentar - har du ikke en af de nævnte konti, vælger du bare "Anonym" eller "Navn" (har du ikke en webadresse, lader du feltet stå tomt).

Husk at tilmelde dig svar via email (nederst), da jeg altid besvarer din kommentar og ofte stiller spørgsmål :-) (dette er kun muligt, hvis du er logget ind på en af de nævnte konti).

Alle gæstebloggere får videresendt din kommentar.

Mange hilsner

Marlene