De viktorianske rabarber / fransk rabarbertærte

... har jeg tilladt at kalde mine rabarber, da de "gemmes væk" af de smukke høje viktorianske rabarberdrivpotter med låg.




Alt, hvad der hører den viktorianske køkkenhave til, finder jeg smukt - både køkkenurter, bedinddelinger og tilhørende haveudstyr. Sådan en rabarberpotte er en af de ting.

Og hvorfor er det så lige, at man skal anskaffe sig en sådan - udover prydværdien? Jamen altså... det har jeg måske først fattet i år; rabarberstilkene bliver fine og totalt sprøde og har en anderledes nærmest pink farve.




Man brugte dem dengang - som ordet antyder - som en drivpotte, så rabarberne kunne komme tidligere, og de blege stilke var en delikatesse, som måske var få forundt.

Jeg satte mine to potter over planterne ret sent, så først nu har jeg lange tynde pink stilke, der blev brugt til en fransk rabarbertærte med mandellåg (og den smager godt!!!).




Jeg var fascineret af drivpotterne allerede for 12-14 år siden, men kunne ikke finde dem nogen steder (før internettet slog igennem!!!) - og slet ikke i Danmark. Så jeg var lykkelig, da jeg fandt dem hos Havegalleriet, hvor jeg har købt mine. Tunge er de - og super kvalitet!




Opskrift på fransk rabarbertærte:

6-8 personer:

Tærtebund:

175g mel
125g smør
2-3 spsk vand

Fyld:

5-600g rabarber, skåret i små stykker
125g sukker
1 spsk kartoffelmel

Mandellåg:

100g smuttede, hakkede mandler
100g smør
100g sukker
3 æg

Hak mel og smør sammen til en grynet masse. Tilsæt vand, lidt ad gangen, og ælt dejen sammen. Læg den koldt og tildækket ca. 1/2 time. Tænd ovnen og sæt den på 175 grader. Fordel dejen i en smurt tærteform og sæt den i ovnen i ca. 15 min.

Bland rabarberstykkerne med sukker og kartoffelmel og fordel dem på den forbagte tærtebund.

Rør smør og sukker godt. Del æggene og rør blommerne i, en ad gangen. Rør de findelte mandler i.

Pisk hviderne til fast skum og vend dem i dejen, som nu bredes over kagen, der sættes i ovnen igen i ca. 35 min. på midterste rille, eller til rabarberne er møre og overfladen smukt gylden.

Serveres lun med flødeskum eller rørt vanilleis (smager nu også godt kold!).

Bon appetit :-)

20 kommentarer:

  1. Hej Marlene.
    Sikke fine krukker... Nu har jeg skrevet din opskrift ned og jeg SKAL altså prøve den rabarbertærte. (Jeg er et fjols til at få brugt mine rabarber.)
    Hyg dig i det skønne vejr.
    Kh Lone

    SvarSlet
  2. Kære Marlene

    Jeg er også meget glad for mine drivpotter til rabarber - til pynt og nytte! Lækker opskrift, den ser ud til at kunne score stjerner ; )

    Kh Birgitte

    SvarSlet
  3. Hej med jer :-)

    Det er en nem opskrift, og tærten smager vidunderligt, og som om den er meget avanceret at bage ;-)

    Kh. Marlene

    SvarSlet
  4. For måske 15 år siden kørte der et program på tv, som hed Den viktorianske køkkenhave. Det program slugte jeg råt. Der var mange gode tip til at drive grønsager frem i de tidlige forårsmåneder. Og, mon ikke der også har været en rababerpotte, som virkelig er smuk samtidig.

    Ha´en god aften
    Birgitte

    SvarSlet
  5. Jeg får heller ikke rigtigt brugt mine rabarber, selv om jeg elsker rabarberkage (ligesom æblekage, bare med rabarber)Desuden er de klar på et tidspunkt hvor jeg har travlt i haven, så ind imellem høster jeg, og smækker i fryseren til roligere tider - men det er jo ikke helt det samme som friske rabarber!

    Det ser altså godt ud med de pink rabarber, og krukken selvfølgelig :O)

    SvarSlet
  6. Kære,

    Birgitte/Landliggeren, ja, det gjorde der nemlig (samt Det Viktorianske Køkken), og det var mit yndlingsprogram. Jeg optog det og så det om og om igen. Ved egentlig ikke, hvorfor jeg ikke har købt dvd'en endnu ;-) Har tænkt på det flere gange i løbet af det sidste år.

    Susanne, ja, det er lige med at få tid til det hele. Vi skulle have gæster her i påsken, så derfor fik jeg bagt tærten ;-)

    Fortsat god aften :-)

    Kh. Marlene

    SvarSlet
  7. Sådan nogle fine victorianske krukker ville også passe fint i min have. De må på ønskelisten.
    Jeg er heller ikke ret god til at bruge mine rabarber, men i mandags fik jeg faktisk lavet 4 liter saft, og den blev rigtig god.
    jeg vil også gerne prøve tærten, hvis der bliver tid ;-)

    SvarSlet
  8. Åh ja, rabarbersaft - det smager bare så godt. Jeg er bare ikke så god til at tage mig sammen til at få lavet saft af nogen art ;-)

    Kh. Marlene

    SvarSlet
  9. Ja de er smukke. Hvor længe an rabarberne stå i dem uden at "sprænge sig ud af dem " ? Er der hul i bunden eller ....?

    SvarSlet
  10. Kære Frøskuffen,

    Der gik ca. 2-3 uger, før de nåede toppen. Ja, der er hul i bunden :-)

    Kh. Marlene

    SvarSlet
  11. Kære frøskuffe

    Jeg sætter drivpotten over den første rabarberknold der viser sig og jeg tager den først væk, når låget tipper af og der er gået nogle dage hvor bladene skyder op over kanten. man skal jo have mest mulig stængel på!
    Man kan godt bruge en stor sort spand, men kønt er det jo ikke!

    Det der program Det Viktorianske Køkken er gået min næse forbi! Fås der en dvd?

    Hilsen Helle

    SvarSlet
  12. Ja, det gør der, og jeg har lige bestilt hele serien i dag - ENDELIG (også det viktorianske køkken) på www.ebay.co.uk :-)

    Kh. Marlene

    SvarSlet
  13. hmmm, jeg må vist også skrive mig på ventelisten hos Havegalleriet - jeg så nogen drivpotter sidste år på nettet, og jeg tror de kostede over tusind kroner - så det her er jo billigt.

    SvarSlet
  14. Ja, det er faktisk ret billigt for dem, for de er virkelig af god kraftig kvalitet :-)

    SvarSlet
  15. Kære Marlene

    Tak - jeg synes også de er helt fantastiske og mine har stået ude i 3 år, så jeg tør godt love at de er frostsikre. Keramikeren der laver dem, har arbejdet i England og nærmere kommer man vel ikke på det autentiske Viktorianske.
    Må lige få bestilt den dvd...
    Hilsen Helle

    SvarSlet
  16. Kære Helle,

    ja, de er helt sikre frostsikre, da den ene af mine potter har stået ude i ca. 4 år :-)

    Ja :-) Med i serien hører i øvrigt også "The Victorian Flower Garden".

    Kh. Marlene

    SvarSlet
  17. Hej igen Marlene.
    I går fik jeg prøvet din opskrift ... Og MUMS du har ret... SKØN SKØN rabarber-tærte. Tak for det.
    Kh Lone

    SvarSlet
  18. Kære Lone,

    det var da skønt at høre :-)))

    Rigtig dejlig dag.

    Kh. Marlene

    SvarSlet
  19. Kære Marlene

    Har endelig fået lidt tid til overs til at sappe lidt rundt på din blog.

    Hvilken herlig blok, inspirende og bare en man bliver glad af at læse.

    Og en skøn ting med at andre kan skrive indlæg.

    Nå men haven kalder og måske ses vi på lørdag i Køge, jeg pønser på at køre en tur fra Nivå dertil.

    Susanne

    SvarSlet
  20. Kære Susanne,

    velkommen her på bloggen :-)

    Og tak for dine søde ord.

    Gæstebloggerne er dog nogen, jeg udvælger, og det er mig, der lægger deres indlæg på bloggen ;-)

    Håber, vi ses i Køge :-)

    Kh. Marlene

    SvarSlet

Dejligt, at du giver dig tid til at skrive en kommentar - tak :-)

ALLE kan skrive en kommentar - har du ikke en af de nævnte konti, vælger du bare "Anonym" eller "Navn" (har du ikke en webadresse, lader du feltet stå tomt).

Husk at tilmelde dig svar via email (nederst), da jeg altid besvarer din kommentar og ofte stiller spørgsmål :-) (dette er kun muligt, hvis du er logget ind på en af de nævnte konti).

Alle gæstebloggere får videresendt din kommentar.

Mange hilsner

Marlene