Køkkenhaven - update april

Det er næsten ikke til at følge med - hverken i staudebedet eller i køkkenhaven, og med det skønne og varme vejr, vi har haft i påsken, sker der noget nyt hver dag. Det hele vokser bare så hurtigt :-)

Jeg elsker køkkenhaven - at være selvforsynende er jo en trend i sig selv, men det hjælper også én til at påskønne de simple glæder ved havelivet.


Den lave spraglede bønne, indkøbt som 'Barlotto Lingua de Fuoco', som skulle være klatrende, men det
er den altså ikke. Den bliver ikke ret høj. Men spraglet/tofarvet (hvid med røde streger) er den dog :-)
I påsken fik vi plantet en del forspirede køkkenurter ud; forskellige bønner, en del blomsterkarse, porrer m.v.


En mørk klatrende bønne - forspiret i drivhus


Peter har lavet et hegn af kastanjepæle til bønnerne


Hestebønnerne er også begyndt at spire. Jeg har sået den røde sort 'Red Epicure', som jeg tog frø af sidste år. Hestebønner er suveræne i salater og kan i øvrigt sås meget, meget tidligt på foråret, hvorimod almindelige bønner skal have en god jordtemperatur for at spire.

De skønne hvidløg kan man næsten ikke undvære. De sættes i efteråret og kan høstes året efter.


Jeg elsker ærteblomster i køkkenhaven - har forskellige (hjemmelavede) stativer og obelisker til formålet.
Disse små forspirede er de sidste, jeg såede - det er en lav sort i forskellige farver.


Spinat og porrer. Spinat kan godt lide køligt vejr - den går ret hurtigt i stok, hvis det er for varmt for længe.


Blomsterkarse / tallerkensmækker skal der også til - her den lave
cremegule 'Milkmaid'

10 kommentarer:

 1. Du er nået langt:O)
  Jeg er først lige begyndt på udplantning af sommerblomster - og det var så det!!

  Dine 'stativer' er fine. Jeg kan lide det hjemmelavede. Hos mig er det lidt 'Storm P' agtigt med bambus og snor og hvad jeg nu har - det ser sjovt ud :O)

  SvarSlet
 2. Kære Marlene
  Du ved, at mit hjerte banker varmt for køkkenhaven. Din ser ud til at være rigtig godt i gang : ) I år har jeg sat rødblomstret hestebønne som blandingskultur i kartoffelbedet. En fantastisk tagetes er godt i gang i drivhuset, den skal ud blandt grøntsagerne, hvor den vil tage sig flot ud.

  Kh Birgitte

  SvarSlet
 3. Det bliver naturligvis spændende at følge, men efter at have set, at du nu snart er den lykkelige ejer af blandt andet "Den viktorianske køkkenhave", så er jeg endnu mere spændt på, hvad du finder på næste år :-). Nu bliver jeg jo også nødt til at købe dvd´en. Optog også i sin tid serien, men de bånd er forlængst gået til.

  Ha´ en god aften
  Birgitte

  SvarSlet
 4. Wauw, du er kommet langt i køkkenhaven. Jeg har sået lidt forskelligt i påskeferien og skal først i løbet af de næste par dage til at forkultivere bønner, squash og græskar. Hestebønner skal jeg prøve i år, og efter hvad du skriver, skal de bare sås direkte på friland. Jeg havde nogle få hestebønneplanter sidste år, og jeg kunne faktisk ikke ret godt lide bønnerne... Men da jeg så var i Australien i januar/februar, serverede min kusine hestebønner og afsløre hemmeligheden ved velsmagen for mig. Den ydre skal skal svuppes af (ligesom at smutte mandler), og det er den indre bønne der er lækker og velsmagende.
  Dejligt med køkkenhave :)

  SvarSlet
 5. Der er da godt nok gang i din køkkenhave. Jeg glæder mig helt vildt til også snart at få gang i min aller første af slagsen - som dog bliver noget mere beskeden end din :-)

  SvarSlet
 6. Tak for jeres kommentarer :-)

  Susanne, ja, jeg havde faktisk også stativ af bambus og snor, inden min mand lavede det andet :-) Det hjemmelavede passer så godt til køkkenhaven, synes jeg.

  Birgitte, ja, du har erfaring og interesse i køkkenhaven, og der er mange skønne tips på din blog - http://havebloggen.birgittehasholt.dk/

  Jeg har også forspiret appelsintagetes, som skal ud i køkkenhaven snart. Er det den samme tagetes, du har sået? Jeg elsker netop denne i køkkenhaven.

  Birgitte (Landliggeren), hæ, hæ, ja, godt, du lige mindede mig om Den Viktorianske Køkkenhave - tak :-) Ved ikke, hvorfor jeg ikke har fået den købt, for jeg har ofte været inde på Ebay og kigge på den. Mine videobånd med serien er desværre også for længst gået til. Det kunne da være hyggeligt, hvis du også købte serien, så kunne vi jo udveksle meninger/gensyn :-)

  Achillea, jeg mangler også at så lidt endnu - gulerødderne har jeg helt glemt (de røde 'Purple Dragon'), og squash er lige blevet plantet om. Har en del til overs, hvis nogen skulle komme forbi ;-)

  Du har ret - hestebønner KAN have en lidt besk smag, men når de tilberedes rigtigt, er de fantastiske. Specielt franskmændene (Provence) er suveræne til at lave salater af disse store bønner. Det lyder ellers spændende med Australien :-)

  Signe, det bliver spændende med din køkkenhave - glæder mig til at se billeder af den på din blog :-)

  Rigtig god aften til jer alle :-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 7. Jeg tilslutter mig koret af "du er godt nok nået langt i køkkenhaven" og samtidig bander jeg lidt af mig selv for at side her foran skærmen, når der nu er SÅ meget at se til i haven nu, og jeg fik en ny forsyning spændende frø hjem igår... Uha, må hellere løsrive mig fra blog-surfingen nu!

  SvarSlet
 8. Tak - men min mand hjælper nu også til ;-)

  Hæ, hæ, kender det kun alt for godt - nettet kan hurtigt stjæle ens tid.

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 9. Ihhh, hvor ser det dejligt ud!!! Jeg må finde et tidspunkt til sommer, hvor jeg kan besøge dig og din spændende have og drivhuse :)

  Men nu varsler de nattefrost, det kan jeg slet ikke overskue :-(

  SvarSlet
 10. Du skal være velkommen anytime :-)

  Ja, så godt, at der kunne komme frost natten mellem søndag og mandag. Jeg må vist hellere dække bønnerne med fiberdug.

  Kh. Marlene

  SvarSlet

Dejligt, at du giver dig tid til at skrive en kommentar - tak :-)

ALLE kan skrive en kommentar - har du ikke en af de nævnte konti, vælger du bare "Anonym" eller "Navn" (har du ikke en webadresse, lader du feltet stå tomt).

Husk at tilmelde dig svar via email (nederst), da jeg altid besvarer din kommentar og ofte stiller spørgsmål :-) (dette er kun muligt, hvis du er logget ind på en af de nævnte konti).

Alle gæstebloggere får videresendt din kommentar.

Mange hilsner

Marlene