Ugens gæsteblogger - ClematisDanmark

Vi har haft og får de næste måneder besøg af flere gæstebloggere, der fortæller om deres have, hvordan de bruger den, hvilken stil, de kan lide osv.

Her er nogle af de haveentusiaster, der besøger/har besøgt vores blog:

Birgit Reimer (forfatter og indehaver af Caroline Mathildestiens Planteskole), Birgitte Hasholt (forfatter), Helle Nørby (keramiker - og indehaver af byhellenoerby), Helle Rask (indehaver af Havegalleriet), Anne Stine/Finn Bruun (indehaver af Anne Stines Stauder), Camilla Plum - senere på året - (forfatter, kogekone, TV-vært m.v.), Karin Meyer Nielsen (medindehaver af Pæoneksperten), Bente Møller Holm (indehaver af bog-netbutikken Plantarum), Flemming Hansen (forfatter og indehaver af ClematisDanmark) er nogle af de skønne havemennesker, der vil videregive deres haveglæde her på bloggen.
I dag er ugens gæsteblogger Flemming Hansen, indehaver af ClematisDanmark, der har Danmarks største udvalg af Clematis. Flemming Hansen tilbyder desuden afholdelse af kurser og workshops. Flemming har skrevet den smukke bog om Clematis "Politikens bog om Clematis og andre Klatreplanter". Tekst og foto: Flemming Hansen
På en bakketop i landsbyen Ugelbølle ved Rønde med udsigt over Kalø Vig byggede vi i 1974-75 det hus, som haven siden har smyget sig omkring.

På knap 1.000 kvm har vi anlagt vores have med nogle af de forskellige elementer, som man nu ’bør’ have, når man er havedyrker i Danmark. Træer og buske blev dog ikke blot gravet ned på må og få. Lige som man jo heller ikke bygger et hus ved blot at klistre nogle mursten tilfældigt oven på hinanden, begynder man jo heller ikke at planten uden en plan! Den lavede vi, samtidig med at vi først kørte 100 cbm grus og derefter 100 cbm muld – med trillebør – ind på grunden, som indtil da bestod af 5 cm muld og 100 km ren ler – halvvejs ned til kineserne!
I haven har vi forskellige elementer som drivhuse, vinterhave, pergolaer, siddepladser, løvhytte, vandpartier, surbundsbede og meget andet. Allerede i slutningen af 70erne hjemkøbte vi fra England de første, spændende clematis, som siden blev til vores store interesse og endte med at danne grundlaget for min lille virksomhed ClematisDanmark, hvor jeg sælger clematis og andre klatreplanter, dels herhjemmefra, dels på plantemarkeder og pr. postordre via hjemmesiden. Hvert år ryger der 800-1000 planter med Post Danmark til kunder i Danmark og andre lande i EU.
Herudover sælger jeg krukketårne og potter samt bøger om clematis, bl.a. min egen ’Politikens bog om Clematis og andre klatreplanter’, som også er oversat til norsk. Nordmændene er også ’havegale’.
Havens horisontale flader, græsplænen, køre- og gangarealer, samt bedene udgør scenegulvet i ’havens teater’, de vertikale kulisser og aktstykker skabes af stauder, buske og træer, og her kommer så slyng- og klatreplanterne ind som Harlekin og Columbine og skaber fortællingen og laver badutspring!

Derfor holder vi så meget af clematis, blåregn, trompetblomst, latyrus, kiwi, vin og alle de andre klatrere.
Haven er ikke anlagt i nogen bestemt stilart. Til gengæld rummer den utallige muligheder for at udnytte de fem (seks?) sanser, de fleste af os er udstyret med: at dufte til den nyudsprungne rose ’Alexander’, at lade fingrene føle på de gule, skumgummiagtige blomster hos Kirengeshoma palmata, at folde ørerne ud og lytte til duernes kurren i blågrannen, at sætte tænderne i, og smage en moden ’Doyenne du Comice’-pære fra espalieret i oktober, eller blot at stå op en tidlig sommermorgen og nyde synet af solens første stråler, der rammer de øverste blade i den netop udsprungne birk.

Det er at nyde en have!

At havemotionen med graveri, flytning af sten, fejning, kørsel med jord, sten, grus, planter og kompost er med til at forhindre stress, blodprop, hjertestop, demens, depression, Alzheimer, diabetes og meget andet grumt, er en væsentlig sidegevinst ved havearbejdet, skal blot nævnes for fuldstændighedens skyld. Heldigvis har mange i dag fået øjnene op herfor, og det er et af de emner, jeg holder foredrag om rundt om i landet.
Haven betyder uendeligt meget for os, og faktisk ville vi ønske, at alle mennesker kunne have adgang til deres eget lille stykke jord. Som Knud Hee Andersen skrev i sin bog, ’Aaret i min Have’, fra 1927: ”At stable Hjem ovenpaa hinanden i en Ørken af Stenbro er Menneskenes Opfindelse – en af deres daarligste opfindelser. Alle vi, der er født i et Hjem med Have, føler en underlig Indsnævring overfor en Lejlighed på 3. Sal og en dyb Medlidenhed med de Mennesker, der ikke kan have det saa godt som vi.” – Han har stadig ret, også i dag, 84 år senere!

6 kommentarer:

 1. Ja, Birte og Flemming har en dejlig oase. Jeg er gerne forbi en til to gange om året, og jeg ser noget nyt i haven hver gang.

  Ha' en dejlig aften..

  SvarSlet
 2. Flemming.....tak for indkigget i jeres fantastiske have.

  Jeg besøgte jer for nogle år siden til åbenthus og faldt pladask for jeres akebia.......den var fantastisk og jeg har siden anskaffet mig én selv. Clematis i umådelige mængder der frister et sart havehjerte.....har modtaget flere fra dig via postordre og de trives. Dejligt med jeres passion der smitter af på vi andre :0)

  Ha´ en helt fantastisk have week-end
  Dorthe

  SvarSlet
 3. Lyder som en have "med hjerte" - man føler selv at have været der efter beskrivelsen. Tak for det!

  SvarSlet
 4. Når jeg læser beskrivelsen af haven, tænker jeg det er utroligt, hvor meget man kan skabe på blot 1000 kvm. Det lyder som en dejlig oase af frodighed og sanseindtryk. Jeg forstår heller ikke de mennesker, der trives i lejligheder inde på stenbroen. Grønt er godt for øjet og sjælen!

  SvarSlet
 5. Ud over de fantastiske planter, og smukke have have, hæfter jeg mig ved dine 'budskaber' :O)De gør mig glad.

  Jeg har også haft æren af at overvære et af dine foredrag, som var meget lærer rige og underholdende. Jeg vil så også godt indrømme at jeg er en dårlig elev, for jeg har ikke kunnet finde ud af hverken at så eller stiklingeformere Clematis :O( - men man kan jo ikke det hele, vel da? :O)

  SvarSlet
 6. Tak for jeres kommentarer.

  Flemming har fået dem alle - jeg er ikke helt klar over, om han svarer herinde.

  Kh. Marlene

  SvarSlet

Dejligt, at du giver dig tid til at skrive en kommentar - tak :-)

ALLE kan skrive en kommentar - har du ikke en af de nævnte konti, vælger du bare "Anonym" eller "Navn" (har du ikke en webadresse, lader du feltet stå tomt).

Husk at tilmelde dig svar via email (nederst), da jeg altid besvarer din kommentar og ofte stiller spørgsmål :-) (dette er kun muligt, hvis du er logget ind på en af de nævnte konti).

Alle gæstebloggere får videresendt din kommentar.

Mange hilsner

Marlene