De vanvittige purpursolhatte - del 3

I dette indlæg vises mest de enkle former, og flere af dem har jeg ikke selv, men har haft i sortimentet de tidligere år. Nogle af dem har jeg fotograferet på messer i Holland.

Husk I kan se flere billeder i del 1 og 2.

Vi starter dog lige med nogle af de fyldte. 'Dobledecker', som egentlig ikke er fyldt, men har et ekstra sæt kronblade (randkroner, som det egentlig hedder ved purpursolhatte), var en af de første, der kom på markedet. Man ser den efterhånden sjældent, da producenterne formerer den ved frø, og den er altså ikke frøægte.

'Razzmatazz' var den første fyldte pink sort. Den er flot og ligner 'Pink Double Delight', men sidstnævnte er noget lavere og vælter ikke.


'Doubledecker'


'Razzmatazz'

Jeg har nævnt i tidligere indlæg om Echinacea, at de er ekstremt hårdføre, hvis de plantes i sol i absolut veldrænet jord om vinteren, men jeg synes, der har været et par sorter, som er knap så hårdføre - specielt når de står i potter om vinteren, så dem har jeg droppet at have i sortimentet, og jeg har dem heller ikke i haven.

Det drejer sig om:

'Harvest Moon'  - som ellers umiddelbart virker som en meget kraftigt voksende purpursolhat.'Twilight'

'Vintage Wine' er en sort, der har været på markedet i nogle år, og den holder stadig, da den har en stor midte (kogle) og i det hele taget skiller sig ud, synes jeg. Men.... den er ikke så vital i potterne (salgsplanterne), og nu har jeg plantet flere ud for at holde øje med, hvordan den opfører sig i bedet (billedet er taget i Holland). Jeg har nemlig ikke haft den før i mine bede. Eller jo, det har jeg, men den blev kvalt af andre stauder!


'Vintage Wine'

Der findes mange lyserøde til pink sorter, og det er svært at vælge, hvilke man skal tage hjem.'Green Eyes'

'Kim's Knee High'


'Mars' skuffede lidt - den fik ikke så stor midte, som jeg havde troet.

'Mistral'

'Pica Bella' - en populær sort, der har været på markedet i en del år.
Randkronerne er helt smalle.


'Pixie'


'Ruby Giant'

Og skal man vælge de hvide, er det også svært at vide, hvilken en, der er bedst. Jeg har som tidligere nævnt haft en del hvide i sortimentet, og 'Purity' har helt klart været den bedste, da den er kompakt og utrolig blomsterrig.


'Purity'


'Jade'

'Avalanche'

'Baby Swan White'


'Fragrant Angel'


Den fyldte hvid-gule sort 'Meringue' minder lidt om en Chrysantemum.
En lav sort.


En sort, som ikke mere bliver produceret - og som jeg desværre ikke selv beholdt en plante af - er 'Fancy Frills', som ellers er meget anderledes end de andre Echinacea.

Det kunne være sjovt at høre fra de kunder, der har købt denne, om den trives i deres have.'Fancy Frills'

En nyere sort er 'Pink Shuttles', som mærkeligt nok ikke er slået så meget igennem. Den minder dog også meget om 'Pink Double Delight'.'Pink Shuttles'


I de fleste af de gule Echinacea er der lidt paradoxa iblandet, og selve arten er også smuk i sig selv.E. paradoxa 'Yellow Mellow'

'Mango'Arten E. pallida har noget yndefuldt og luftigt over sig.

Der er efterhånden også ufatteligt mange orange-orangerøde enkle i handlen, og her kan det også være svært at vælge, hvilke der er smukkest.


'Tiki Torch' - skrigorange.


'Tomato Soup'

Ude i bedet har jeg mange Echinacea frøplanter - de ligger nærmest som i et tæppe, og jeg er ret spændt på, hvordan de kommer til at se ud. De er jo ikke frøægte, så man kan nærmest få hvilken som helst form og farve ud af frøplanterne. Det bliver spændende!!!


Echinacea frøplante

Og i den forbindelse skal jeg lige fortælle jer om en hvid purpursolhat, jeg havde for nogle år siden. Den kom med en sending fra Holland, og den skilte sig hurtigt ud ved at være hvid (de var ellers pink) og med et ekstra sæt randkroner i toppen - akkurat som 'Doubledecker'. Jeg var helt oppe at ringe, for den var smuk, og så var der ingen lignende i handlen - og det er der stadigvæk ikke.

Men ak... den gik til en vinter - jeg skulle have plantet den ud, men havde den i en stor potte. Øv!!!Jeg må sige, at jeg lavede store øjne, da jeg så de ekstra randkroner!


Den specielle dobbelte hvide purpursolhat.

Nå, er I ved at være mættet ???? ;-) Jeg har faktisk ikke vist billederne af alle de sorter, som jeg har fotograferet gennem de sidste 4-5 år, men de fleste er dog med :-)

Men som I kan se, er der nok at vælge imellem - hvis altså sorterne er i handlen.... Jeg skifter heletiden sortimentet ud, men nogle sorter beholder jeg dog heletiden.
22 kommentarer:

 1. Hold da op hvor er der mange smukke at vælge imellem. Jeg har de fleste steder temmelig fugtig jord, så jeg tør ikke helt binde an med for mange, men har dog allerede en del. Den der hedder Green Eyes kan jeg især godt lide.
  Jeg må lige finde nogle tørre pletter, så jeg kan få flere.
  God regnvejrsdag

  SvarSlet
 2. Hold da op - sikke en masse skønne og helt uudnværlige soltatte. Ønskelisten bliver bare længere og længere og længere for hvert indlæg :-)

  SvarSlet
 3. Jeg har med glæde læst dine 3 indlæg om Solhatte. Interssant at få et overblik over de forskellige sorter og høre om dine erfaringer.
  Jeg har ikke set eller dyrket nær så mange sorter som dig. Af dem jeg selv har, er mine 3 farvoritter; Green Jewel, Fatal Attraktion og Coconut Lime.
  I går skrev jeg lidt på min egen blog om mine Solhatte frøplanter. Jeg skal ud og fotografere nogle flere af dem, når regnen forhåbenlig snart holder op.

  SvarSlet
 4. Tack för att du visar Echinaca så överskådligt och med så fina bilder!! Svårt att välja mellan alla, men idag föll jag för 'Arts Pride' och att den skiftar i färg är ju bara spännande!
  Jag fick fröer till 'Picabella' och 'Sundown', som jag sådde i våras.

  Ha en trevlig helg!
  /Ruben

  SvarSlet
 5. Søde Marlene....tak for budet.......hvilke veje vi kommer til at følge i ferien er meget vejrafhængige.......lige nu tyder det IKKE alt for godt for en familie med telt :0)

  Jeg elsker dem......jeg har lige købt Harvest moon i år - og jeg tror allerede jeg kan give dig ret i at den ikke virker særlig villig til at etablere sig....min er i alle tilfælde ikke vokset ret meget på de par måneder jeg har haft den.

  Omvendt forholder det sig med min Ruby Gigant - den er gigantisk, stor og flot med mange knopper her :0)

  Kan godt forstå du er ærgelig over ikke at have flere af den hvide semidobbelte.....den er lidt sjov.

  Knus Dorthe

  SvarSlet
 6. Hej

  Jeg vidste ikke, der var en del 3. Fedt, tak!
  De er virkelig flotte.

  - Ungersvenden

  SvarSlet
 7. Det er vist på tide at få lidt nyt i haven... Jeg har endnu ingen Echinacea, men det må der rådes bod på :)

  SvarSlet
 8. Godt man ikke er samler af dem også. ;O) Det ville jo for det første blive en dyr 'fornøjelse' og for det andet skulle man vel have en hel prærie, så mange der findes

  SvarSlet
 9. Flotte billeder af nogle smukke blomster.
  Ha´en god fredag aften.
  Knus Hanne Bente

  SvarSlet
 10. Tak for rundturen i solhatte-land :) Min 'Tomato Soup' er godt nok noget slatten at se på ift. det billede du viser. Skal vist se, om jeg ikke kan finde en tørrere plads til den.

  SvarSlet
 11. Hold da op en parade af skønne blomster!
  Jeg kunne altså godt blive smittet af solhatte-feber, tror jeg.
  Jeg har haft Tiki Torch, men den gik til om vinteren, øv øv.
  Jeg kan rigtigt godt lide 'Meringe', den er sød.
  Hvor var det ærgeligt at du mistede den hvide dobbelte, ellers kunne du have markedsført den som 'Marlene' :-)
  Tak for nogle skønne indlæg om solhattene :-)

  SvarSlet
 12. Hvor har du mange smukke Solhatte.
  Det kommer helt bag på mig, at der findes SÅ mange forskellige. Jeg kan rigtig godt li`dens blomster, så jeg må på udkig efter flere. Jeg har en i gul, en i hvid og har lige købt en i purpur farvet.
  Jeg er meget imponeret over din Tiki Torch - skrigorance. Den vil jeg søge efter.

  SvarSlet
 13. Kære Marlene,
  Den ene skønne blomst efter den anden dukker frem!.
  Jeg kigger efter en som jeg tror at, kan gå sammen med mine roser. Der tror jeg måske at `Pink Shuttle` kan? Den ser lyserød ud og så har den den fede lime farve på koglen. Man bliver så klog hele tiden :-)
  Rigtig god weekend
  K. Gro

  SvarSlet
 14. Kære Marlene
  Echinacea Pallida er lægeurten, hvilket, jeg synes, er spændende.
  Kh Birgitte

  SvarSlet
 15. Har du erfaringer med at nogle af de fyldte eller halvfyldte solhatte, nogle gange kan være ustabile og gå tilbage for kun at få enkelte blomster? Jeg har hørt at dette tit sker med E. Pink Poodle.
  Jeg har i år selvsået frøplanter der minder en del om bla Fancy Frills og Pink Poodle men spekulere på om de vil være stabile. Det kan være frøplanter hvor E. Double Decker er en af forældrene.

  SvarSlet
 16. Tusind tak for jeres kommentarer :-)))

  Kære,

  Stauder i Stovby/Ninja, jeg vil straks gå ind og se på din blog :-) Nej, jeg har aldrig været ude for, at de fyldte bliver enkle efter nogle år. De forbliver fyldte. Jeg kender ikke til 'Pink Poodle' - jeg har ikke taget den hjem, da jeg ikke synes, den var ret flot.

  Achillea, ja, det kan godt være, at du skal flytte din Tomato Soup - måske blande lidt sand i jorden?

  Hanne i Haven, ja, ærgerligt med den hvide halvfyldte - den skulle dog ikke have heddet Marlene - jeg har mange navne at vælge imellem her på matriklen (mine dyr) ;-))

  Gro, Pink Shuttles er smuk ja, men jeg har set billeder af den, hvor den er sprunget helt ud, og dér ser den ret anderledes ud. Ikke så pæn. Det er også derfor, jeg ikke har turdet at tage den hjem.

  Birgitte, tak for info :-)

  Rigtig dejlig søndag til jer alle og endnu engang tak for jeres kommentarer :-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 17. hej marlene
  hold da op , jeg var slet ikke klar over at der fantes så mange typer ...det har været meget spændende at følge med i dine udvalg.jeg har ofte købt dem som afskårne til mine buketter, syntes de giver lidt spil til alt det fine...,jeg har lige købt mine 2 første planter af dem , kan ikke huske hvad de hedder
  Er de frøformerende ?, eller skal de deles?? tak for nogle flotte billeder
  hej fra Diana

  SvarSlet
 18. Kære Diana,

  ja, der er mange forskellige - det er til at blive helt rundtosset over ;-)

  De skal deles, hvis du skal have samme plante - de er ikke frøægte. Vi køber dem dog som meristemformerede planter (fra laboratorium i Holland), da der er stor efterspørgsel på dem i Europa, så de vokser ikke hurtigt nok til at blive delt.

  Rigtig dejlig dag :-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 19. Jeg tror at alle kan finde sin yndigste purpursolhatte. Så mange former og farver. Tror nok at det skal vokse i alle staudebedet. Skal nok finde hvilken kan være min favoritter!

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Vilmis,

   ja, det er til at blive helt rundtosset af over alle de smukke sorter.

   Jeg var lige til messe i Essen i går og så nogle nye sorter i blomst - suk, de var smukke ;-)

   Rigtig god dag :-)

   Kh. Marlene

   Slet
 20. jeg har rigtig mange Echinacea, og ville elske at hve dem alle, men pladsen er fyldt op - der skal jo også være plads til alle mine Pæoner - meeen en enkelt kan nu nok klemmes ind her og der.... apropos pæoner, så er den Yellow Crown fra dig, sidste år allerede ved at komme i blomst - glæder mig meget til at opleve dem...

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Lillian.

   Ja, det kan være svært at vælge, og de skal jo også have plads og luft omkring sig, de kære purpursolhatte.

   Spændende med Yellow Crown - den er bare så smuk.

   Kh. Marlene

   Slet

Dejligt, at du giver dig tid til at skrive en kommentar - tak :-)

ALLE kan skrive en kommentar - har du ikke en af de nævnte konti, vælger du bare "Anonym" eller "Navn" (har du ikke en webadresse, lader du feltet stå tomt).

Husk at tilmelde dig svar via email (nederst), da jeg altid besvarer din kommentar og ofte stiller spørgsmål :-) (dette er kun muligt, hvis du er logget ind på en af de nævnte konti).

Alle gæstebloggere får videresendt din kommentar.

Mange hilsner

Marlene