Sommerglimt

I dag fik vi endelig varme igen, og både mennesker og planter nød godt af den bagende sol.

Det kan være svært at vælge, hvorhen blikket skal falde, for der er så meget i blomst lige nu - såvel stauder som sommerblomster.

Jeg har plantet rigtigt mange ærteblomster i år, og der er ikke noget så dejligt som at plukke en stor buket, når man skal på besøg hos en veninde. Ærteblomster gør altid lykke :-)


Lathyrus 'America'


Blandede Lathyrus
  
Flere Lathyrus i køkkenhaven - en lavere sort


Morgenfruerne, Calendula, kan jeg heller ikke undvære. Duften, eller måske lugten, minder mig i den grad om barndommen, når jeg lugede i min egen lille have :-)Calendula 'Kalinka Apricot'

Calendula 'Flashback'

I køkkenhaven går det også stærkt. Dog kan jeg godt se - når jeg besøger andre køkkenhaver - at vores jord stadig skal forbedres en del, da vore afgrøder ikke er så kraftige som i de køkkenhaver, jeg har set for nylig. Så der skal masser af hestemøg i her til vinter!Hestebønne 'Red Epicure' med store flotte røde bønner

Spraglet bønne 'Bean Bingo'

Lige nu dominerer floksene i min have - separat indlæg senere - men også mange andre stauder viser deres blomsterpragt lige nu.


Spydverbena - Verbena hastata - bliver meget stor - omkring 120 cm (mindst).
En imponerende staude. Selvsår sig ret villigt.

 
Den ret nye sort af engstorknæb Geranium pratense 'Laura', som ikke bliver så høj, har begyndt
sin blomstring ret sent.

Den hvide drejeblomst, Physostegia vir. 'Summer Snow' er et must i den
hvide afdeling i haven, hvis man har en sådan. Jeg kan ikke undvære den til
buketterne.

Den koralfarvede ridderspore, Delphinium 'Coral Sunset', ser man sjældent i de danske haver. Vi havde den i sortimentet for et par år siden, men pludselig steg indkøbsprisen til det dobbelte, så vi droppede den, da den var ret dyr i forvejen!

Men den er simpelthen fantastisk (og jeg bliver altid forelsket i koralfarvede stauder) :-)Delphinium 'Coral Sunset'

 Fortsat god sommer - lad os håbe, der er mere sommervejr på vej ;-)))

22 kommentarer:

 1. Det er en helt fantastisk farve på en ridderspore, men dine Lathyrus er de skønneste, mine blomstrer ikke endnu, de kunne ikke rigtig komme igang, selvom jeg har købt dem som små planter, men jeg håber endnu.

  SvarSlet
 2. hej marlene...sikke en fantastisk riddersporer, sidder her helt for mig selv..og det første jeg udbrød højt , var ..hold da k---, en flot farve,det sker mine børn og mand,spørger til hvad jeg har gang i :0)jamen jeg er bare nem at begejstre når det gælder blomster..smil.
  har du stadig den sart lyserøde lupin? i dit sortiment?? mange glade hilsner fra Diana

  SvarSlet
 3. Kære,

  Sussi, ja, mon ikke snart dine lathyrus kommer i gang. Det hjælper nok, når vi har fået noget varme.

  Diana, hæ, hæ, kender godt det der med at sankke med sig selv ;-)

  Den lyserøde lupin er ny i sortimentet og er klar om en lille måneds tid (fik den hjem som småplanter i juni).

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 4. Ja sikken en Ridderspore, den er da fantastisk og smuk. Jeg er ikke til morgenfruer, men må indrømme, at den der Flashback ser rigtig godt ud. Morgenfruer er kønne, men de kommer jo over det hele, hvis man først har haft dem en gang.
  Kh
  Lisbeth

  SvarSlet
 5. Hvor er de fantastiske dine ærteblomster. Jeg er også blæst omkuld af riddersporen, sikke en farve.
  Mange hilsner Mette

  SvarSlet
 6. OMG!! I'm in LOVE!! Den Ridderspore MÅ jeg bare have fingrene i!!! Jeg har lige købt den orange kinesiske ridderspore 'Fox'. De ville være smukke med min agastache 'Tangerine Dream'.

  SvarSlet
 7. Den engstorkenæb synes jeg er utrolig sød. Drejeblomst er ny her hos mig og den er jeg også blevet ret glad for. Jeg kan ikke rigtig indpasse den koralfarvede Delphinium her hos mig, men den er fantastisk i både dorm og farve:)
  Det er dejligt når man kan begynde høsten i urtehaven, jeg har nedlagt min, men jeg savner at høste egne grønne bønner som var den grøntsag jeg havde bedst udbytte af. I dag så jeg urtehaven ved Fredensborg slot - hold da op hvor var den flot. Jeg synes at det er fantastisk at de er selvforsynede med grønsager hele året og der var mange forskelligt grønsager. De havde en krydderurt der smagte af oliven, kender du den?

  SvarSlet
 8. Ah, hvor er dine lathyrus bare skønne :-) Jeg må ud og snakke et alvorsord med dine imorgen, for de blomstrer slet ikke endnu.
  Og ja, den ridderspore er da helt fantastisk flot. En showstopper, ville Anne Just nok have sagt :-)
  Ah, Laura, det var en af dem jeg gerne ville have haft fra dig i år. Min ene datter hedder nemlig Laura. Jeg må tidligere ud til næste forår :-)
  Jeg har morgenfruer i min have i år, for første gang i flere år, og de er tilbage for good nu. Jeg ved slet ikke hvordan jeg kunne undvære dem :-)
  Kh Hanne

  SvarSlet
 9. Jeg kan næsten dufte alle de skønne ærteblomster - og hvor er de fine op ad det lille hegn. Meget charmerende :-)

  SvarSlet
 10. Dejlige billeder - man får straks lyst til at drøne ud og købe flere blomster til haven.

  Den der ridderspore - wow, den er I da nødt til at have med i sortimentet igen.

  SvarSlet
 11. Hvor er 'Laura' fin - notat til ønskelisten :)

  Altså, mine lathyrus vokser og vokser, og de viser end ikke tegn på blomsterknopper endnu. Hmm, har en idé om, at jeg måske er kommet til at gøde baljen, hvor de står, lidt for godt, så det hele bare bliver blade. Nå, sommeren er ikke slut endnu (heldigvis), så der er vel håb :)

  SvarSlet
 12. Kære Marlene

  Skønne blomster - har selv masser af lathyrus, et absolut must hos mig. Morgenfruer har jeg aldrig, mest pga. farven, men der er noget ved duften der minder om barndom...måske man skulle prøve næste år. De 2 sorter du viser er skønne.
  Hilsen Helle

  SvarSlet
 13. 'America' är en av de bästa luktärtorna, tycker jag. Helt perfekt med luktärtorna vid det fina staketet. Lagom höga. Mina blir för det mesta alldeles för höga innan de börjar blomma!

  Svar på fråga. Jag har nyligen köpt en liten fick(lomme)kamera. Den heter Casio Exilim H30, så de senaste bilderna är tagna med den. Tidigare har jag för det mesta använt min Canon EOS450D. Dock har jag bara standardobjektiv (det som följde med kameran vid köpet), och det är inte särskilt bra.

  Ha det gott!
  /Ruben

  PS Jag köpte mina Zinniafröer hos Park Seeds.

  SvarSlet
 14. Smukke blomster du har - misunder dig dine lathyrus.
  Mine er desværre placeret forkert, for lidt sol, så udbyttet bliver ikke stort, men "lidt" har jo også ret.
  Ha´en god dag.
  Knus Hanne Bente

  SvarSlet
 15. Kære Marlene
  At få skønne blomster fra haven er en fornøjelse, og netop nu glæder jeg mig over pragtfulde havebuketter, som et par af mine gode veninder har lagt sjæl i : -) Hestebønne med røde blomster sætter jeg også stor pris på. Det er en meget nem afgrøde, synes jeg. Der findes mange, skønne morgenfruer; hos mig sætter de kulør på køkkenhaven. Tak for et dejligt indlæg!
  Kh Birgitte

  SvarSlet
 16. Kære Marlene, ja jeg er også glad for de koralfarvede og falmede røde farver -men de skal være liige i øjet for at være smukke!
  Jeg har tilsået en af de der halve whiskeytønder med lathyrus, mon ikke den hedder lavenderblue el lign. (selvom jeg, som tidliger skrevet, synes de har en bi-lugt, jeg ikke kan lide, inde bag ved velduften er der noget jeg ikke bryder mig om...) nå, men buketter af den, sanqvisorba og så en phlox, som jeg ikke husker hvad hedder, skøn lavendelblå ikke så høj, kan du hjælpe Marlene? Den er jo nok fra dit sortiment:) Kærlig hilsne Helle

  SvarSlet
 17. Tusind tak for jeres kommentarer :-)

  Høneballehaven/Lisbeth, ja, du har ret i, at morgenfruer er gode til at selvså sig ;-) Men nogle gange kommer der også spændende frøplanter ud af det.

  Anne-Mette, tak ;-)

  Mysticia, den ridderspore kender jeg da vist ikke! Meget spændende. Den må jeg lige slå op :-)

  Lisbeth, du har ret i, at koralfarvede stauder kan være svære at indpasse i haven, og jeg er da heller ikke sikker på, at de passer ind i bedene her - ha, ha - men de bliver altså bare proppet deri alligevel ;-) De er skønne sammen med blå og grønne toner, synes jeg.

  Det lyder spændende med køkkenhaven ved Fredensborg Slot. Den har jeg da vist ikke besøgt. Nej, jeg ved ikke lige, hvilken krydderurt det kunne være... Jeg skal til rejegilde oppe hos Den Gamle Gartner (ham med krydderurterne) i aften, så jeg spørger lige ham ;-)

  Hanne, ja, Laura var hurtigt udsolgt. Jeg har dog bestilt en del flere til næste år :-) Skønt at høre, at du nu har morgenfruer i haven. Er det nogle bestemte sorter eller "bare" de almindelige?

  Signe, tak ;-)

  Mette, ja, ville også gerne have riddersporen i sortimentet igen, men tvivler på, at mine kunder vil give så meget for den, som den kommer til at koste. Det er lige før, at indkøbsprisen nu er den samme som min tidligere salgspris ;-)

  Achillea, ja, jeg tror, du har ret i, at dine lathyrus ikke blomstrer, fordi de er blevet gødet for meget. Man siger netop om ærteblomster, at de skal gødes meget meget sparsomt... Men mon ikke de blomstrer senere på sæsonen.

  Helle (Rask), ja, den smukke buket af lathyrus, du havde plukket den anden dag, var da helt bedårende :-) Jeg plukkede også to kæmpe buketter i går, da vi skulle til fødselsdag. Hvor er det bare rigdom at kunne medbringe så store buketter af en ellers ret eksklusiv blomst :-)

  Ruben, jeg plejer at nive (fjerne) toppen af lathyrus, så de ikke bliver så høje, men mere buskede.

  Tak for info af kamera - det bekræfter mine tanker om at købe et Canon Eos (550) næste gang :-) Men det er utroligt, at lommekameraer i dag tager så gode billeder !

  Hanne Bente, jeg har faktisk også nogle, der er placeres ret skyggefuldt, og du har ret i, at de så ikke blomstrer så meget.

  Birgitte, ja, det er dejligt med havebuketter ;-) Blomsterne på disse hestebønner er sorte og hvide og dufter fortryllende, men selve bønnerne er mørkerøde. Jeg har ikke engang morgenfruer i køkkenhaven i år (men i min nye "skærehave"). Til gengæld har jeg masser af appelsintagetes, der også har den glade orange farve. Men ja, var det ikke også 'Flashback', du havde i din køkkenhave?

  Helle, jeg tror, jeg kan lide alle nuancer inden for de koralfarvede - hi, hi - men ja, der er mange, som har det lidt svært med den farve.

  Det lyder flot med dine whiskey tønder. Ja, hvad mon det er, du ikke kan lide ved lugten...?? Jeg kan ikke lige komme i tanke om, hvad det kan være ;-))

  Hmmm.. ved ikke lige, hvad det kan være for en floks. Har set i dine ordrer, men kan ikke se nogen lilla floks, men du har selvfølgelig også købt en del, når du har været her. Kan det være 'Lilac Time'? Jeg synes ellers, de andre lilla floks bliver meget høje.

  Rigtig dejlig weekend til jer alle :-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 18. Kære Marlene, åhh måske lilac time, den er meget lys -passer det?
  kh Helle

  SvarSlet
 19. Hej igen :-)
  Så må du sige til lige så snart du tager imod forårsordrer efter jul, for så sætter jeg mig på 'Laura' til den tid :-D
  Det er ikke kun 'almindelige' morgenfruer. Dem har jeg lidt af nede ved kaninerne, for de kan godt lide at spise dem :-)
  I bedene har jeg 'Cream' og 'Neon'. Cream er utroligt sød. Med Neon begik jeg en bommert, for jeg anede ikke at morgenfruer kunne blive 80cm :-D Men så høj er den nu slet ikke blevet endnu, så det går alligevel.
  KH Hanne

  SvarSlet
 20. Kære,

  Helle, ja, det kan godt være, det var den. Jeg har plantet de sidste ud, og de blomstrer også smukt nu. Den har en flot lilla farve.

  Hanne, du kan i princippet bestille, så snart jeg har lagt de nye stauder på siden (omkring januar) ;-)

  Det lyder spændende med dine morgenfruer - jeg har ikke hørt om sorten Neon. Cream har jeg vist også haft engang.

  Rigtig god dag :-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 21. Hej igen Marlene.

  PS: Jeg har fået ny adresse til min blog.
  www.finus.dk.- dette pga. at jeg havde en overflødig hjemmeside jeg ville have slettet.
  Ha´en god mandag.
  Knus Hanne Bente

  SvarSlet
 22. Kære Hanne Bente,

  det har jeg rettet :-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet

Dejligt, at du giver dig tid til at skrive en kommentar - tak :-)

ALLE kan skrive en kommentar - har du ikke en af de nævnte konti, vælger du bare "Anonym" eller "Navn" (har du ikke en webadresse, lader du feltet stå tomt).

Husk at tilmelde dig svar via email (nederst), da jeg altid besvarer din kommentar og ofte stiller spørgsmål :-) (dette er kun muligt, hvis du er logget ind på en af de nævnte konti).

Alle gæstebloggere får videresendt din kommentar.

Mange hilsner

Marlene