Mit viktorianske bed

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg er rimeligt optaget af Viktoria-tiden og har da også en del havebøger fra det tidsrum (ca. fra sidste halvdel af 1800-tallet til ca. 1900-tallet).

Så det var jo oplagt, at jeg skulle have et bed med et mønster af buksbom inspireret af den periode. Meeen... det var nu svært at vælge.

Nedenstående er bare et lille udpluk af alle de bedformer, der er vist i en af mine gamle bøger.
Du er naturligvis velkommen til at bruge ovenstående tegninger.

Jeg fik 1400 planter hjem her i sommerferien - nogle af dem gik til venner, der havde bestilt.
Pyh, det var godt nok mange planter (og jeg har også stadig en del i overskud - dejligt at kunne frådse).

Faktisk var det ikke så nemt at finde billige buksbom planter, som jeg troede, men fandt dem - selvfølgelig - i Holland.

Inden vi kunne plante, havde vi fjernet ukrudtsdugen på et stykke i planteskolen.


Ja, lidt kedeligt og trist ser det jo ud, når dugen ligger henslængt på jordstykket.

Derefter skulle jorden fræses godt igennem, så den blev blød og luftig.
Masser af snore blev lagt ud - det var selvfølgelig Peter, der gjorde det - jeg dur bestemt ikke til sådan noget! Og det var (heldigvis) også Peter, der plantede de mange buksbom-planter.
Og endte det så med et kompliceret mønster???? Nej, det gjorde det ikke, men med et klassisk mønster, der har været brugt i århundreder. Jeg tror nok, at vi skal bruge et større stykke, hvis vi skal lave snirklede buer.
Gruekedlen i kobber stod her på ejendommen, da vi flyttede hertil, og indtil nu har der stået en Paeonia delavayi i den.

Den blev plantet til med endnu flere buksbom :-)
I midten rundt om gruekedlen vil jeg nok plante kvanen, Angelica hispanica, da jeg gerne vil have bedet så enkelt som muligt, og i midten må planterne godt være høje. Men i de andre felter ved jeg endnu ikke helt, hvad jeg skal plante - har I et godt forslag???


Angelica hispanica


Drømmer måske lidt om lette skærmblomster, men på den anden side må de (endnu) ikke være alt for høje. Har tænkt lidt på sommerblomster, så bedet skifter karakter hvert år, men også de lave pudeasters, som jeg er så vild med, er med i mine overvejelser. 

Den skønne kvæsurt, Sanguisorba officinalis 'Tanna', der ikke bliver ret høj, kunne det også sagtens blive til, men der skal jo under alle omstændigheder ikke det samme i hvert felt (og den er jo ikke særlig viktoriansk!). Måske to forskellige til hele bedet udover planterne i midten.

Når jeg nu kunne frådse sådan, skulle der selvfølgelig også hække rundt omkring i haven, så det lange bed ved volden blev omkranset af buksbom hæk - og det samme gjorde det nye bed nede ved det store drivhus.


Det pynter ufatteligt meget med buksbomhække. Her et lille udsnit fra bedet
ved volden.
Men jeg er jo ikke færdig - der står stadigvæk flere hundrede buksbom klar til udplantning, så mit nye "skærebed" bliver nok også snart indrammet :-)


24 kommentarer:

 1. Hvor må det være lykken at kunne frådse sådan i buksbom. Jeg kan godt lide det første runde mønster i højre række. Jeg ved ikke rigtig hvilke planter der vil passe til dit bed, men jeg er sikker på at andre i blogland har ideer.
  Glæder mig til at se det senere med blomster.

  SvarSlet
 2. Åhhhh GRATTIS!!!! Vilken lyx!

  SvarSlet
 3. Kan du maila mig din adress? Jag tänkte skicka lite grejjer!

  SvarSlet
 4. Oh, det bliver så fint, tænk at have sådan et buskbom bed. Jeg er spændt på, hvad du putter i "rummene" - der er jo nok at vælge imellem

  SvarSlet
 5. Sikke et buksbom-frådseri - det må da være lykken. Og det bliver super flot!
  Jeg har en enkelt lille buskbom, som jeg have tænkt skulle være moderplante til mine kommende hække omkring bedene, men det har jo lidt lange udsigter :-)
  Glæder mig til på et tidspunkt at se, dit viktorianske bed i en blomstrende udgave. Det bliver garanteret kanon flot, uanset hvad du ender med at vælge.

  SvarSlet
 6. SMUKT Marlene! Super inspirerende, selvom jeg i virkeligheden ikke er vild med det stramme, men jeg bøjer mig i støvet, og det ER jo godt med rammer -både for blomster og børn;)
  Ja, jeg forstår godt du nøler med at beslutte hvilke planter... du kan jo starte med sommerblomsterne, indtil blomstervalgene sidder i skabet. Jeg er så vil med Perovskia -hvorfor er den mon ikke mere udbredt....? Den har selvfølgelig en ureagerlig vækstform, men netop derfor vil den være fin med stramme rammer om... Hvad med Helenium? ikke skærmblomster nogle af dem... og de blomstre sent, tja det dur måske slet ikke, det er bare nogle af de planter jeg gerne vil have flere af!
  glæder mig til at følge bedet!
  kh Helle

  SvarSlet
 7. HOLD DA MAULE...!!! Her er det er vist på sin plads at sige at der går ren Dalby i dig, - buksbom i industrielle mængder! Respekt for det og sikke fint din Peter har plantet i snorlige rækker. God fornøjelse med udvælgelsen af de næste planter :o)

  SvarSlet
 8. Kære,

  Gitte, jeg kan lide de fleste af dem, men de kræver altså et stort stykke jord (hvilket jeg dog også har) :-)

  Linda, tak :-) Mailer dig min adresse :-)

  Sussi, ja, der er nok at vælge imellem, men de må bare ikke være ret høje - indtil videre i hvert fald.

  Signe, tusind tak :-) Peter har også lavet en del stiklinge af vore buksbom, der står i "planteskolen". Det er nu lidt sjovere med dem, man selv laver.

  Helle, tak, min ven :-) Jeg kan godt lide de stramme former til det mere vilde. Det er som om, at det stramme holder bedet inde, og er der ukrudt i bedet, ser man det ikke rigtigt.

  Ja, har også tænkt på at sætte sommerblomster, indtil jeg har fundet ud af, hvad der skal stå. Kan dog ikke vente så lang tid - så går der jo et helt år ;-)

  Jeg kan også godt lide Perovskia, men den er for høj. Indtil hækkene har vokset sig nogenlunde store, skal der stå lave stauder i felterne. Ellers ville det være nemt for mig at finde emner. Jeg har nemlig også selv tænkt på Helenium, solbrud, ’Ruby Tuesday’, som jeg er helt vild med, men den er alligevel lidt for høj. Det skyldes også, at jeg planter meget tæt, og hækkene skal jo alligevel have lidt lys her i starten.

  Fru Friis, he, he, nah… det var nu ikke meningen at skulle blive sammenlignet med Claus Dalby ;-) Men ved, hvad du mener. Tak skal du have – ja, Peter er god til at lave lige rækker. Om jeg så bruger snor, så bliver rækkerne alligevel skæve – rigtigt irriterende!!!! ;-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 9. Hej Marlene
  Ja det ser rigtig flot ud, må jeg sige. Du er heldig, at du har Peter til at plante. Det er godt nok mange planter, men han er åbenbart ikke ked af det :-)Jeg ville have flygtet skrigende bort.
  Jeg har desværre ingen idéer til lave planter lige nu.
  Kh
  Lisbeth

  SvarSlet
 10. Hej

  Wow, hvor er det flot. Sådan et anlæg vil jeg også have!

  - Ungersvenden

  SvarSlet
 11. Forresten synes jeg, du skal plante symmetrisk. Det kunne være så flot, det ville jeg i hvert fald selv gøre. :-)

  SvarSlet
 12. Hvor ser det godt ud. Det er meget inspirerende. Jeg har ikke buksbom-omkransede bede. Men det sætter tankerne i gang. Glæder mig til at se, hvad du putter i trekanterne ;-)

  SvarSlet
 13. Velkommen i klubben med buksbombede. Med hensyn til beplantning kunne du jo skæve til Keld Slot. Han er intet mindre end genial til det, hvis du spørger mig.
  Spændt på at se hvad du vælger.
  God fornøjelse fra helga

  SvarSlet
 14. Kære,

  Høneballehaven / Lisbeth, ja, jeg er heldig at have Peter til at plante - jeg gider heller ikke rigtigt plante så mange!

  Ungersvenden, så må du i gang ;-) Ja, det ville være flot at plante symmetrisk - det er også meningen.

  Ina, tak ;-)

  Idehaven / Helga, tak :-) Jeg har dog en del hække i "planteskolen", som vi plantede, da vi anlagde den, og de er ved at være ret kraftige nu. Jeg holder dem dog nede i en vis højde. Keld Slot... ja, han er god til det der med buksbom, men han er måske lidt for "vild" til mig, og er det ikke mest høje stauder, han bruger i sin have?

  Rigtig dejlig dag til jer alle - det bliver vist varmt igen i dag :-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 15. Hej Marlene.
  Hold op hvor er det flot.
  Ha´en god tirsdag.
  Knus Hanne Bente

  SvarSlet
 16. Kære Marlene.
  Det ser skønt ud, dejligt valg af mønster - godt arbejde, Peter - og jeg kunne også forestille mig noget viltert i benene for at det ikke bliver for stramt. Start med sommerblomster... mine egne planter står stadig på rad og række. Bliver dejligt inspireret! Kh Helle

  SvarSlet
 17. Hvor er det dog bare fantastisk flot. Bliver helt misundelig - og inspireret :)

  SvarSlet
 18. Hvor er det flot Marlene, jeg glæder mig til at plante mine buksbom. Billederne er super inspirerende, og det er rigtig fine planter!

  Kh Birgitte

  SvarSlet
 19. Kære,

  Hanne Bente, tak og også god tirsdag til dig :-)

  Helle, tak ;-) Ja, jeg planter i hvert fald ikke noget bare for at plante. Jeg glæder mig til at se dit bed :-)

  Lene, tak ;-) Og godt, du bliver inspireret :-)

  Birgitte, tak :-) Hvad skulle du egentlig bruge dine til - til hække?

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 20. Hvem der bare kunne frådse i buskbom. Det giver sådan en fin indramning af bedene. Og, hvem der bare havde tålmodighed til at lave et snirklet viktoriansk blomsterbed :-). På den anden side passer det nok ikke så godt i en sommerhushave. Spændende at se bedet til næste år med blomster.

  Ha´en god aften
  Birgitte

  SvarSlet
 21. Smadder spændende Marlene, glæder mig vildt til at se hvad der kommer til at ske mere, det der super godt ud :)

  Kh

  Iben

  SvarSlet
 22. Jeg er i den grad blevet omvendt. Var tidligere mest til det vilde og slet ikke til skarpe, lige kanter.Nu kan jeg nemt se det smukke i "det stramme" - i sær hvis det omkranser noget vildt
  :-)

  Det ser rigtig spændende ud. Jeg ville klart tænkte lidt i smukke former - et vildt bud og lige fra hoften: hosta og tidselkugler sammen.... Prydeløg svævende over det hele i juni..... Held og lykke med projektet.

  SvarSlet
 23. Nøj, hvor er det bare flot, og hvor ER du heldig at have en Peter. Min mand er slet ikke til have-arbejde :-)
  Måske kunne du starte med to-årige, stedmoderblomster, wallflowers og måske lidt lave tulipaner... så er der da noget i allerede fra tidligt forår.
  Jeg har aldrig haft ret mange buksbom, fordi jeg havde en han-hund, og så bliver de gule :-)
  Men han er væk nu desværre, så nu begynder jeg at få lyst til dem.

  SvarSlet
 24. Kære,

  Landliggeren / Birgitte, ja, jeg har ikke tålmodighed til at lave et bed med snirklet mønster, men det har Peter heldigvis ;-) Du har nok ret i, at et sådan bed ikke passer til en sommerhus-have... Men buksbomhække gør, synes jeg.

  Iben, tak :-) Du kan jo altid kigge ud.

  Mette, ja, det er nemlig flottest med buksbom, hvis de omkranser vildt. Det var dog ikke brugt så meget i den viktorianske tid - i hvert fald ikke til bede som disse, men man behøver vel ikke følge det slavisk ;-)

  Hosta og kugletidsel lyder som en fræk sammensætning :-) Jeg er dog ikke så vild med hosta (mere), og kugletidslerne bliver i første omgang for høje.

  Hanne, tak :-) Ja, jeg er også glad for ham ;-) Havde jeg ikke ham, kom jeg heller ikke på nær så mange plantemarkeder, for der er meget, som skal pakkes og løftes.

  Gode ideer - specielt de lave tulipaner ville absolut være en mulighed - tak :-)

  Rigtig dejlig dag til jer alle - det bliver vist varmt igen i dag :-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet

Dejligt, at du giver dig tid til at skrive en kommentar - tak :-)

ALLE kan skrive en kommentar - har du ikke en af de nævnte konti, vælger du bare "Anonym" eller "Navn" (har du ikke en webadresse, lader du feltet stå tomt).

Husk at tilmelde dig svar via email (nederst), da jeg altid besvarer din kommentar og ofte stiller spørgsmål :-) (dette er kun muligt, hvis du er logget ind på en af de nævnte konti).

Alle gæstebloggere får videresendt din kommentar.

Mange hilsner

Marlene