De duftende høstfloks

Der har efterhånden sneget sig en del høstfloks, Phlox paniculata, ind i min have. Specielt efter at jeg sidste år byttede en masse med en phlox-samler.

Selvom min jord ikke er ideel til høstfloks (sandjord), bliver jeg mere og mere grebet af denne smukke staude, der findes i et utal af varianter. Og så dufter den jo altså.... og er god til buketter.... og fylder godt i bede.... Ja, jeg kunne blive ved. Desværre får løvet ofte pletter - dette kan dog afhjælpes ved grundig vanding i højsommeren samt gødning et par gange i sæsonen. Nogle sorter er selvfølgelig sundere end andre.

De nye/nyere sorter, som vi har fået hjem i år er bl.a. disse:

Den mest eftertragtede floks denne sæson er den "fyldte" 'Tiara'. Den er ikke fyldt, men ser fyldt ud ved at have sammenfoldede kronblade, der står sådan det meste af tiden. Enkelte folder sig helt ud (almindelig hvid).

Desværre var der en del forkerte med den sending vi fik - rigtigt, rigtigt irriterende og ærgerligt. Specielt for vores kunder - det siger sig selv. Men det giver også en del arbejde til mig, der skal videresende mails til leverandøren, tilbagebetale penge eller sende nye planter osv. Men sådan er det jo. Man kan desværre ikke undgå, at der fra tid til anden bliver leveret forkerte planter. Spørgsmålet er så, hvordan man håndterer det over for kunden, og det er altid vigtigt med det samme at tilbyde at tilbagebetale beløbet.

Vi har heldigvis fået en ny sending hjem fra en anden leverandør, og de er rigtige, da de blomstrer nu. Men de er for små til at sælge i år, så de bliver sat til salg til næste år.


'Tiara'

'Neon Flare Blue' er jeg helt og aldeles forelsket i. Den har de smukkeste lilla nuancer. 


'Neon Flare Blue'

'Jade' er en stiv og opret floks, der på ingen måde vælter. Får heller ikke pletter på løvet. Den er hvid med grønne kanter. 


'Jade'

'Mystique Black' er også en ny spændende sort. Den er, som navnet antyder, meget mørk og står med mørke knopper i ca. 3 uger, hvorefter den viser sin blomst i de skønneste farver. Minder en smule om 'Sherbert Cocktail' i blomsten - blot i mere douche farver. 


'Mystique Black'

'Red Carribian' ligner til forveksling 'Fairytale of the Ural' - fantastiske farver, der skifter gennem blomstringen

'Red Carribian'

Det var nogle af de nye floks. Jeg er ikke klar over, hvor mange floks jeg har i haven, men det er mange efterhånden. Her er nogle af dem....


'Charlotte Blanchet'


'Eis und Heiss'


'Frosted Elegance' med smukt broget løv - flot i buketter


'Fairytale of the Ural'


'Classic Cassic'

 
'Katherine'


'Pallas Athene'


'Pat Coleman'


'Picasso'


'Raureif'


'Rosanne'


'Sherbert Cocktail', der nu hedder 'Sherbert Blend' - nok en af de smukkeste floks, synes jeg. 


'Sternhimmel'

'Hesperis' og x arendsii 'All in One' (den tofarvede)

De blålilla floks bliver altid meget blå om aftenen/tidlig morgen. Det er næsten ubegribeligt, så meget farven kan skifte. Om dagen er de violette, og om aftenen kølige blå/blålilla.


'Blauer Morgen'


'Lilac Time'

Feelings-floksene har været på markedet i nogle år, men man ser dem næsten ikke mere. Jeg spurgte en hollandsk leverandør, hvad der var blevet af dem, og han sagde, at de alle blev solgt til Sydamerika og blev brugt udelukkende som snitblomster!!!

Det er da godt nok ærgerligt, for de er jo supersmukke. Her er 3 af dem - to andre kendte er også 'Natural Feelings' og 'Red Feelings' - jeg har begge i haven. 


'Midnight Feelings'


'Pleasant Feelings' - suveræn i buketter. Desværre har jeg kun en lille plante.


'Pure Feelings'


Har du kendskab til en floks, som man bare MÅ eje???

24 kommentarer:

 1. Høstfloks er så absolut også en af mine yndlingsblomster. Desværre elsker rådyrene dem også, så det er begrænset, hvor mange jeg kan have. De skal bag lås og slå. Så meget mere sætter jeg pris på de få jeg har :-).

  Ha´en god dag
  Birgitte

  SvarSlet
 2. Søde Marlene...Smid hvad du har i hænderne og drøn ud og find et par Tiara til mig. Nøøøj hvor er de altså nuttet.
  Den anden dag kom jeg forbi en have hvor der var de smukkeste mørk-rubin-farvede floks, jeg overvejede i 2 sekunder om jeg skulle banke på og spørge om jeg måtte få en "bid" af planten, men kom dog frem til at det nok var for mærkeligt :-)
  Hyg dig.
  Kh Lone

  SvarSlet
 3. Kære Marlene, hvor har du mange skønne, men aller skønnest er Mystique Black - den og nogle af de småblomstrende er nogle jeg må have. Jeg er også glad for de 3 jeg har i haven som jeg ikke lige husker det korrekte navn på. Det dufter fantastisk og er skønne i buketter, men holder desværre ikke så længe indendøre:)

  SvarSlet
 4. Åhh mitt hjärta slår volter av habegär!
  Linda

  SvarSlet
 5. Øhhh... NEJ Marlene, jeg kan desværre ikke bidrage med noget til din "lille-bitte" liste af floks!!!!!!!! ;o)
  De to jeg ejer har jeg købt hos Staudefeen så mon ikke du har dem? ;o))) MEN... frk. Charlotte B og Eiss und Heiss skal bestemt på min ønskeliste, sammen med den brogedebladet som du jo ikke ville sælge...

  Ellers har jeg vist ikke noget at brokke mig over idag, så du får et stort havesmil fra fru friis :o)))

  SvarSlet
 6. Jeg har desværre ikke personlige updatede oplevelser med Floks :-) men jeg husker dem fra min barndom, hvor ALLE havde Floks, mon ikke de er blevet glemt lidt i vore almindelige græs-parcelhushaver. Oh, jeg husker duften...mmmmmmm!

  SvarSlet
 7. Sikke en masse skønne floks du har, jeg kan da også ønske mig et par stykker eller flere af dem, men jeg har godt nok lige fået pakke fra Staudefeen, så det må nok vente.
  Den der Classic Cassic mener jeg, at jeg har en frygtelig masse af, ellers er det en der ligner. Købte den i sin tid hos Bakker, den har bredt sig uhæmmet siden da, så det er ikke min yndlingsfloks. Jeg kan bedre lide dem med de sarte farver.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
 8. Som du skriver Marlene, dufter floksene eventyrligt og er de dejligste snitblomster. Min have rummer mange, gamle sorter. De holder sig godt oprejst og er i det hele taget ikke vanskelige. Jeg prøver at huske at klippe lidt i floksene i maj, så blomstringen forlænges.
  Kh Birgitte

  SvarSlet
 9. Kære,

  Landliggeren / Birgitte, jeg var faktisk ikke klar over, at rådyr er vilde med floks. Uh.. vi har nu også en del rådyr her i området, men de er underligt nok aldrig gået ind i haven og spist planter - 7-9-13!

  Lone, ja, Tiara er virkelig smuk ;-)) Hvad mon det var en floks, du så i haven. Spændende.

  Lisbeth, jeg kan også bedst lide de småblomstrende, men der findes nu mest storblomstrende, synes jeg. Jeg har også en anden "Lilla vildform", som har de yndigste små lilla blomster. Også en, jeg har byttet mig til.

  Linda, ;-))))

  Fru Friis, hæ hæ, måske den brogede kommer på til næste år. Charlotte Blanchet gør i hvert fald ;-)))

  Sussi, ja, det er en rigtig gammel haveplante. Da jeg fik have i 1997 (boede i lejlighed i en del år), var en af de første stauder, jeg drømte om, floks - og det skulle være den hvide :-)

  Høneballehaven / Lisbeth, Classic Cassic er noget smukkere i virkeligheden. Den ser lidt for skrap ud i farven på billedet. Jeg kan nok også bedst lide dem med de sarte farver, men nogle gange bliver det også lidt kedeligt, så er det godt, at øjet kan skifte mellem skrappe og sarte farver ;-)

  Birgitte, ja, jeg klipper også flere ned først i juni dog - specielt de høje som f.eks. 'Sherbert Cocktail', så blomstrer de, ja, senere, men de bliver heller ikke helt så høje.

  Rigtig dejlig dag :-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 10. Hihi.. hoppas du får många besökare idag här på bloggen!
  Linda

  SvarSlet
 11. Tänk vad många olika sorter det finns. Så vackra!!

  Kram

  SvarSlet
 12. Hmm, ja, men navnet kender jeg ikke... har lige været forbi Anne Stine Stauder på Sjælland, og hun havde to slags "syren-blomstrende" floks, blomsterne var små og i store klaser, de var SÅ fine! Måske har du dem allerede?

  SvarSlet
 13. Det var en massa vackra Flox!!!
  Pure Feelings och Lilac Times skulle jag vilja ha!
  Får skriva upp dom på önskelistan
  Mariana

  SvarSlet
 14. Kære,

  Linda, tak ;-))

  Lena, velkommen på bloggen :-) Ja, man kan blive helt rundtosset, når man skal vælge floks til haven ;-)

  Anette, hmmm... ved ikke lige, hvad det er for nogle, Anne Stine har, men jeg kan da spørge hende. Er det Feelings-floksene, du mener? Dem har jeg desværre ikke i sortimentet lige nu.

  Mariana, Ja, Pure Feelings er virkelig smuk. Vi havde den i sortimentet for et par år siden, men kan som nævnt ikke få den mere. Den har kæmpe hoveder og er rigtig god til buketter.

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 15. Åh, hvor har du altså mange pragtfulde Phlox, Marlene.
  Og det er først de seneste år at det er gået op for mig, hvor vild jeg er med dem :-)
  Jeg er så glad for den 'Katherine' jeg lige har købt af dig. Jeg må hen og stikke næsen i den hvert andet øjeblik.
  Ja, min ønskeliste er da lige vokset med et par stykker efter dit indlæg :-)

  SvarSlet
 16. Kære Hanne,

  'Katherine' er også en af mine yndlingsfloks - den bliver jeg aldrig træt af. Men ja, det er faktisk også her de sidste 2-3 år, at jeg er blevet helt og aldeles grebet af floksene. Fik ellers Birgitte Husteds bog om floks, da den udkom, men den fangede mig ikke i første omgang, men nu tror jeg, at jeg skal have fundet den frem igen og gennemlæst den ;-)Det er i øvrigt en fantastisk flot bog.

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 17. Vill ha alla sorter otroligt snygga! Gunilla

  SvarSlet
 18. Det lyder som en bog, jeg skal have kigget efter. Den vil vist være perfekt til armchair-gardening til vinter :-)
  Kh Hanne

  SvarSlet
 19. Ja for søren - denne her :
  vårfloks Pholx divaricata ’Clouds of Perfume’ http://www.metteshave.dk/2011/05/17/floks-en-lysebla-parfumesky/ - min første floks og bestemt ikke den sidste.

  Kan se ud fra dine billeder, at der er mange, der ville gøre sig godt i min have. Skønne billeder.

  SvarSlet
 20. Kære,

  Gunilla, tak ;-)

  Hanne, ja, der er nok at læse i - den er tyk! ;-)

  Mette, åh ja, vårfloks... dem har jeg også i haven. Har nævnt dem i et tidligere indlæg. De er virkelig skønne. Og så blomstrer de faktisk meget længe, synes jeg. Ja - og bliver ikke ret høje i modsætning til disse høstfloks.

  Rigtig god dag - her på Fyn øsregner det.

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 21. De er skønne og de dufter. men jeg foretrækker dem i naturen. Jeg har lige haft en onkel og tante på besøg et par dage. Jeg stillede en buket med høstfloks ind på deres værelse. Da jeg kom derind efter et par dage, mødte der mig en underlig lugt, så min første tanke var, at en af dem måske led af inkontinens. Men det var bare floksen....

  SvarSlet
 22. Kære Ina.

  Hi, hi - ja, det var ikke så godt ;-) Det har jeg aldrig tænkt over - at de kan have den lugt, når de bliver brugt som snitblomst. Det må jeg lige lægge mærke til.

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 23. Kære Marlene
  Mon du kan hjælpe mig med floksen Pure Feelings?

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Marianne.

   Ja, det kan jeg faktisk, da jeg har bestilt den til næste år - så til foråret kan jeg hjælpe dig med den ;-)

   Kh. Marlene

   Slet

Dejligt, at du giver dig tid til at skrive en kommentar - tak :-)

ALLE kan skrive en kommentar - har du ikke en af de nævnte konti, vælger du bare "Anonym" eller "Navn" (har du ikke en webadresse, lader du feltet stå tomt).

Husk at tilmelde dig svar via email (nederst), da jeg altid besvarer din kommentar og ofte stiller spørgsmål :-) (dette er kun muligt, hvis du er logget ind på en af de nævnte konti).

Alle gæstebloggere får videresendt din kommentar.

Mange hilsner

Marlene