Ugens gæsteblogger - Birgit Helbo

Vi har igen gæstebloggere på programmet. Klik på billedet til højre her på siden, hvis du vil læse om de andre gæstebloggere og deres haver. 
I dag skriver autodidakt havearkitekt Birgit Helbo om sin smukke have. Specielt hendes køkkenhave er ud over det sædvanlige. Du kender måske Birgit fra TV2 Fyns haveudsendelser, hvor Birgit gennem flere år har givet gode råd om have og design. 
Tekst og foto: Birgit Helbo
Helbos Have er blevet et begreb; det er en TV-udsendelse på TVFyn og det er ”åben have” om sommeren, og dermed en slags showroom for Helbo Haveplaner - mit havearkitektfirma. Det er også her Helbos Haveskole holder til med begynderkurser for nye haveejere. Men Helbos Have er også min og Ulfs private have, som ikke blev udtænkt og anlagt med andet for øje, end at vi selv skulle nyde den.
Så længe jeg kan huske, har jeg haft en drøm om at bo på landet og få en have, og denne drøm gik i opfyldelse, da vi i 1981 flyttede ind i et af Egeskovs tidligere landarbejderhuse.

Huset havde stået tomt i over et år og haven, som er på knap 4000 m2 og grænser op til Hågerup å, var tilgroet, men med spor af engang at have været fin og velpasset. Der var nok at tage fat på, og i de første år gik det meget, meget langsomt. Dels var jeg i begyndelsen alene om haveinteressen, dels medførte min arbejdssituation, at jeg kun var hjemme i week-end'erne; med huslån til over 20 % i rente var det tillige småt med penge til planter og redskaber.
Men forestillingsevnen og energien fejlede ikke noget, og jeg havde mange billeder i hovedet af, hvordan min fremtidige have skulle se ud. Som noget af det første havde jeg meldt mig ind i Haveselskabet, hvis medlemsblad – ligesom diverse havebøger – gav mig værdifuld viden. Og endelig, endelig kom vi  - efter nogle år - på vores første haverejse til England. Den blev af stor betydning, fordi de klassiske og smukke haver vi så, vakte Ulf for sagen, så vi nu var to om vores eget haveprojekt.
Selvom jeg arbejder som havearkitekt, har jeg ikke fra starten haft en overordnet plan for hele haven. De mange forskellige haverum har udviklet sig hen ad vejen, men selvfølgelig har jeg lavet tegninger over, hvordan de hver især skulle se ud og beplantes;  heldigvis hænger det hele godt sammen, både med hinanden og med huset.
Det karakteristiske ved Helbos Have er et grønt skelet af indre hække som omkranser de forskellige haverum. Bag disse hække er der enten mange blomster, køkkenurter, frugttræer eller grønne, arkitektoniske ”pauserum”, hvor man kan hvile øjet. 


Det er ikke en plantesamlerhave med mange sjældne blomster, og man finder kun de træer, som almindeligvis gror i gamle landbohaver, for det vigtigste i denne have har været at skabe en god atmosfære. En rolig og fredfyldt stemning, hvor sind og krop kan falde til ro og hvor ingen sanser går fri for havens indtryk.
Min haveinteresse blev grundlagt i barndommens lille, velanlagte have, som min far passede med flid og indsigt. Den blev næret og holdt ved lige af årlige sommerferier i de dejligste haver hos vores sjællandske gren af familien; så jeg var ikke i tvivl om, at jeg selv engang skulle være haveejer. 
Når engang Helbos Have kommer ud af trit med alder og helbred venter en lille retrætehave; for en tilværelse uden grønne haverum har jeg svært ved at forestille mig.
Birgit Helbo holder Åben Have hver lørdag og søndag fra kl. 14-17 samt hver onsdag fra kl. 16-19 - se yderligere info på hjemmesiden


28 kommentarer:

 1. Hej Birgit
  Din have er fluks blevet skrevet på listen af haver som må ses.Enten på en tur jeg selv planlægger eller evt. med haveforeningen som jeg sidder i, i chr. feld og hvor vi også planlægger ture.Har snakket om en tur til fyn i 2013 eller2014. Så hvis du kender til andre som evt ikke normalt er åbne så er jeg meget interesseret.

  Hilsen Helle

  SvarSlet
 2. Kære Helle,

  I er også velkomne her hos mig, hvis I vil på planteskolebesøg - jeg bor på Nordfyn.

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 3. Sikke en flot have.......og især køkkenhaven er jeg helt pjattet med.
  Har studeret billedet igen og igen - det er liige mig.
  Mvh

  SvarSlet
 4. Hold da op!! Jeg er vild med de gul-grønne bed!

  SvarSlet
 5. Det er virkelig en smuk have I har! Det ser så spændende ud, og det hvid/gulebed ser også så godt ud:-)
  Tænk at du har en haveskole, det kunne jeg godt have brugt da jeg startede min have karriere :-)
  Men hvis jeg kommer forbi fyn igen så vil jeg ind og se din have. Det må være en stor oplevelse!
  Mange hilsner Gro

  SvarSlet
 6. Kære Birgit, det er en betagende have I to (dig og Ulf) har frembragt - for både sind og sanser. Enhver, der kommer på dine kanter, bør slå vejen forbi til en ganske unik oplevelse.
  Kh Birgitte

  SvarSlet
 7. Skøøøøøn have. Jeg er specielt vild med alle de små køkkenhave bede med forskellige størrelser og former.

  Tak for kigget

  Mange hilsner

  Gitte

  SvarSlet
 8. Kære Marlene
  Du var da selvskreven.
  Håber nemlig at du kender en del som kunne være rigtig intressante, men bliver nok først i 2014. Men jeg har været ved dig et par gange både med mand og veninde håber da og komme det før 2014.
  Rigtig god dag.
  Hilsen Helle

  SvarSlet
 9. Ok ja, der er et stykke tid til ;-) Men vi kan måske maile sammen til den tid.

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 10. Det er en ualmindelig smuk have I har skabt med dejlige haverum. Jeg må bestemt have den på listen for hvor vil jeg gerne se den i virkeligheden:)

  SvarSlet
 11. ......åh sikke en perle Birgit (og Marlene) - virkelig smukt.......fantastisk med alle de rum.

  Det må gør glæden endnu større at være to om havepassionen - tror jeg skal lokke in gemal til England ;0)

  Din have er fluks skrevet op på listen over steder jeg absolut må besøge i nærmeste fremtid.

  Dorthe

  SvarSlet
 12. Kære Birgit og Marlene:o)

  Sikke en smuk havejuvel, du har skabt Birgit. Rendyrket æstetik over hele linjen. Mange skønne detaljer, der fanger øjet og er en sand lise for sjælen. Eyecandy af lækreste slags....mums:o)

  Marlene, tusind tak for sidst. Hvor var det hyggeligt at besøge dig i dit dejlige blomstrende og Morten Korchske univers. Din plet på jorden er da noget af det mest stemningsfyldte og fortryllende, jeg har set:o) Og jeg er lykkelig for at jeg fik set mit idol, bloghønen Bente. Sikke et stort, frodigt og herligt fruentimmer. Hun må da lægge æg på størrelse med strudseæg:o)

  Tak for den dugfriske hilsen fra Holse, som jeg fik overrakt af det vennepar, jeg havde anbefalet at tage ud til dig, nu de var på disse fynske kanter. Kan forstå, at jeg er gået glip af endnu en oplevelse..... Den Gamle Gartner er åbenbart din genbo:o) Ja, hvor godtfolk er´, kommer godtfolk til.

  Har fået plantet mine Staudefeer ud i bedene og de ser ud til at trives i den morsingboske ler:o) Jeg ELSKER den hvide kvæsurt:o)

  Hav en skøn søndag og endnu engang tak.

  SvarSlet
 13. PS: Når eet planteønske bliver opfyldt, opstår der straks en ny plantedrøm. Jeg leder med lys og lygte efter en hvid rejnfan, Tanacetum macropyllum og en gulerodsart med de skønneste rødbedefarvede skærme...suk:o)

  Havde havegæster igår og de faldt helt i svime over de brun-sorte solbrud, som jeg købte hos dig. Men de er altså også dårende dejlige. Tror du ikke, at jeg har fået plantenavnet væk?!?!?

  Plantefagmessen i Langesø bød ikke på så mange nyheder, synes jeg. Men jeg synes, at kunne spotte en ny trend med de mange mørkløvede og mørkblomstrende planter, der var repræsenteret. Købte bl.a en skøn rødbedefarvet Heuchera med krøllede blade og en næsten sort skabiose. Black is beutiful.

  Skal også have havegæster idag, så jeg iler videre i dagens lange tekst. Vores havegæster får desværre brug for en paraply. Håber DINE havegæster får lov at gå rundt i tørvejr.

  De kærligste hilsner og tanker

  SvarSlet
 14. Kære Tante Grøn,

  Tusind tak for sidst - det var rigtigt hyggeligt at møde dig og din mand og hans to søde kolleger. Husk I er velkomne hernede igen til kage og kaffe ;-)

  Hæ, hæ, faktisk lægger Orpington høns ikke så store æg igen. Men ja, hun er dejlig - sidder tit på køkkentrappen og tigger ;-)

  Ja, jeg mødte dine søde venner i går - rigtigt dejlige at snakke med.

  Ja, Laif (Den Gamle Gartner) bor lige oppe for enden af grusvejen. Jeg sendte alle op til ham i går, og han sagde, at han havde haft mange gæster og undrede sig lidt over, hvorfor der pludselig kom så mange :-)

  Den hvide kvæsurt er rigtig skøn, ja - og den blomstrer så længe - giver en lethed til bedet, der næsten ikke er til at undvære.

  Den hvide rejnfan har jeg vist aldrig hørt om - den må jeg lige lede efter. Gulerodsarten med de rosa skærme fandt jeg frø af på Ebay (en anden blogger spurgte mig), men det var hos ham ikke muligt at købe dem, da han tilsyneladende ikke sendte til Europa (man kunne ikke stille ham et spørgsmål - underligt nok).

  Jeg er også helt vild med den mørke solbrud, Ruby Tuesday, den er altså uden sammenligning. Solgte også en del af den i går.

  Den sorte skabiose, hvad hed den - er det mon Chile Black? (den er ikke hårdfør).

  Nå ja, du skal jo have fornemme gæster i dag ;-)) Rigtig god fornøjelse - håber ikke, det kommer til at regne for meget. Det er vist mest hernede, der skulle komme regn, var det ikke?

  Rigtig dejlig søndag :-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 15. Tante Grøn, jeg kan se, at Thyboesminde Stauder har den hvide rejnfang :-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 16. Hej Marlene
  Tak for info om `chile black`har nemlig købt den iår, mon man kan dække den til med halm eller gran eller er den meget sart.
  Har lige købt hyld ved Thyboesminde stauder, meget flotte planter hun levere.
  Forresten så trives de pæoner jeg købte ved dig i efteråret rigtig godt, en enkelt blomsterede sørme oså den var så smuk( pink Hawaiian coral)
  God søndag.
  p.s Tante grøn, det skulle vel ikke være claus og hans gæster som kommer til dit paradis.
  Hilsen Helle

  SvarSlet
 17. Kære Helle, Mysticia, Gro, Birgitte, Gitte, Lisbeh, Frøken solhat og Tante Grøn
  Tak for jeres søde og positive tilbagemeldinger vedr. haven. Det er dejligt at kunne dele sin haveglæde med andre og I er alle velkomne, hvis jeres vej falder forbi omegnen af Egeskov.

  SvarSlet
 18. Ja - og jeg glemte lige at få afsenderen med!!!..Gæsteblogger Birgit

  SvarSlet
 19. Kære Helle.

  Ja du kan godt prøve at dække den til med gran, så burde den overleve vinteren. Men den hader væde, så den skal stå et veldrænet sted.

  Vi har også købt hyld ved Thyboesminde Stauder, og det var også fine planter.

  Dejligt med pæonen :-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 20. Hvor er det en fin køkkenhave, jeg kan rigtig godt lide de små bede i forskellig facon, næsten lige som en lille rokokohave :-)

  SvarSlet
 21. Oj, oj, oj så fantastiskt fint och inspirerande! Helt i min smak, mmmm!
  Marlene: jag har nyligen haft en firma här som har sprutat med svampmedlet penconazol, jag hoppas det hjälper. Har du andra förslag på vad man kan spruta med? Det finns inte många firmor i Sverige som jobbar med svampbekämpning hos privatpersoner, så jag har inte hittat någon som vet vad man ska spruta mot buxbomssvamp.
  Hälsningar
  Katarina

  SvarSlet
 22. Kære Katarina,

  jeg fik det faktisk lige at vide her den anden dag af en anden planteskole i Danmark, men nu har jeg glemt navn - jeg mailer lige til dem, så skriver jeg det her på bloggen.

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 23. Hej igen Katarina,

  nu har jeg hørt fra min "kollega", og de bruger Baymat Ultra Rosensprøjtemiddel til at sprøjte mod buksbom svampen.

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 24. Kære Marlene,

  hvor var det dog sødt af dig, at oplyse mig navnet på en konkurrent, der sælger hvide rejnfang. DET kalder jeg service og kundevenlighed:o)

  "Ruby Tuesday" er velnok et smukt og poetisk navn til den fortryllende solbrud. Men den har også fortjent et navn, der gør den ære. Jeg er ude og nusse den HVER dag.

  Kaffe og kage, det lyder som et uimodståeligt tilbud, Marlene. Men dit lille blomsterparadis med diverse salgsfristelser er nu også hele turen værd i sigselv:o):o) Pas på, en skønne dag tager vi dig på ordet, for jeg elsker Fyn og kommer der gerne så ofte som det overhovedet kan lade sig gøre:o) Næste gang må vi lige forbi Den Gamle Gartner også. Din gæsteblogger Birgits have frister også i DEN grad. (Tusind tak for dit venlige tilbud om at komme på besøg, Birgit:o)

  Sikke en skøn tid du oplever i din have nu, Marlene. Det må være fantastisk at kunne (selv)forsyne sig med alle de herlige spiselige og pyntelige ting, du har fremavlet. Det er som at høste frugten af alt sit arbejde, ikke?

  Hav en skøn onsdag og endnu engang tak for hjælpen:o)

  Knus fra en regnvejrsø

  SvarSlet
 25. PS: Snøft...ja skabiosen hedder "Chile Black" og jeg troede den var hårdfør:o( Hulk...men så må jeg jo bare nyde den endnu mere intenst inden det sætter ind med efterår om forhåbentlig meget meget lang tid:o)

  Onsdagsknus

  SvarSlet
 26. Kære Tante Grøn,

  Det manglede da bare ;-)

  Du skal være så velkommen :-)

  Jo, du har ret; det giver en skøn tilfredsstillelse at høste fra egen have - både af det ene og det andet.

  Chile Black KAN godt overvintre. Jeg har faktisk selv haft den i sortimentet i to sæsoner, men jeg droppede den, da den gik ud om vinteren. Nogle kunder skrev dog, at den overvintrede hos dem. Men under alle omstændigheder skal den stå ekstremt veldrænet. Desuden selvsår den sig, så der kommer nok nye planter til dig i foråret :-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 27. Hej min hjælpende Blomsterfe:o)

  Tusind tak for info vedr. den sorte skabiose. Sætter stor pris på din hjælp og krydser fingrer og tæer for at den vil selvså i rå mængder her hos mig, for jeg er helt vild med den. Da jeg spurgte hende jeg købte dem af, om de var hårdføre, sagde hun" Det må du sandelig ikke spørge mig om!" :o( :o) Synes ikke liiiiige det var det mest proffe og kundevenlige svar, men hva`....de kan jo ikke alle være ligeså dygtige og vidende som dig:o)

  Godnatogsovnurigtiggodt

  SvarSlet
 28. Kære Tante Grøn,

  du har din helt egen skønne og positive måde at skrive på - dejligt :-)

  Nah, det var måske ikke så smart sagt! Man kan jo altid finde ud af det, hvis man ikke ved det :-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet

Dejligt, at du giver dig tid til at skrive en kommentar - tak :-)

ALLE kan skrive en kommentar - har du ikke en af de nævnte konti, vælger du bare "Anonym" eller "Navn" (har du ikke en webadresse, lader du feltet stå tomt).

Husk at tilmelde dig svar via email (nederst), da jeg altid besvarer din kommentar og ofte stiller spørgsmål :-) (dette er kun muligt, hvis du er logget ind på en af de nævnte konti).

Alle gæstebloggere får videresendt din kommentar.

Mange hilsner

Marlene