Høsttid

Det er tid til høst og til at nyde den klare sensommer luft. Sensommeren er min yndlings årstid. Overfloden af urter og blomster og de mange klare farver i haven pirrer alle sanser og får os til at føle rigdom, der ikke kan sammenlignes med de materielle goder, vi omgiver os med i hverdagen.
Køkkenhaven giver os store mængder af grøntsager, og det er dejligt, at man bare kan gå ud og forsyne sig og ikke skal have pengepungen op hver gang (øko grøntsager kan være ret dyre) :-)

Vi plukker og plukker - også af sommerblomsterne. Og de mange tomater, hvor vi for et par uger siden henkogte de første mange glas. 
Grønkål, forskellige bønner, fennikel (der dog ikke er blevet så imponerende i vores lidt magre jord) frister i den grad, når der skal høstes til aftensmaden.
Og de dejlige ærteblomster giver store buketter - jeg har svært ved at følge med, og man skal jo helst blive ved med at plukke af dem, så de sætter nye blomster. Snart begynder de mange sensommermarkeder rundt omkring i landet... mere om det senere (men du kan altid se de markeder, vi deltager i, på Staudefeens hjemmeside). 

Og Havefestivalen rundt omkring i Danmark, hvor hundredevis af smukke danske private haver har slået (have-)dørene op - der er nok at vælge imellem :-)

En af disse er keramiker Helle Nørby, der bor ved Horsens. Dér kan du slå to fluer med ét smæk; nemlig besøge hendes smukke have og værksted, hvor bl.a. de unikke udsmykningssten laves. 

22 kommentarer:

 1. Det ser bragende godt ud Marlene.

  Især tomaterne på flaske får mit hjerte til at slå dobbelt så hurtigt. E.l.s.k.e.r. sådan noget.

  SvarSlet
 2. UFO-squash - dem har jeg også, og hvor er de bare smukke :)
  Bønner høster jeg i lange baner, mens lathyrus stadig vokser og vokser og kun lige er ved at antyde, at de kunne finde på at blomstre (i år! Tsk tsk!)
  For mig har sensommeren sådan en vemodighed over; lyset der svinder, landskabet der mørkes, duftene af dugvåd jord morgen og aften - alt sammen tegn på, at den skønneste tid snart er forbi. Heldigvis véd man, at det hele starter forfra igen næste forår :)

  SvarSlet
 3. Et meget dejligt indlæg Marlene - om en periode, som også er min yndlingstid på året. De henkogte tomater er "guld" spisekammeret :-) Jeg ved, at du ikke helt har tabt dit hjerte til chili, men jeg glæder mig over, at mine så småt begynder at modne.

  Kh Birgitte

  SvarSlet
 4. Hej Marlene
  Tak for et dejligt positivt indlæg, jeg holder også meget af eftersommeren, også selv om den er vemodig.
  Men vi må alle både os selv og planterne samle kræfter i vintertiden, så det hele kan starte forfra igen, så det glæder vi os til. :-)

  SvarSlet
 5. Hver årstid har sin charme synes jeg og jeg holder også meget af sensommeren. Jeg har har kun tomater, agurker og chilli at høste og jeg ville ønske at mine tomater gav nok til sådan en omgang henkogning - det ser superlækkert ud:)

  SvarSlet
 6. uhm, lækre billeder for øjet og mausen. Ja, du har ret, det var da en fejl at vi ikke fik besøgt Staudefeen, nu hvor vi havde lejlighed til det - øv!

  SvarSlet
 7. Hej Marlene,
  Henkogte tomater, hvor ser de lækre ud.
  Sikke en stor / flot buket lathyrus du har plukket, kan næsten dufte dem.
  Ha´en god tirsdag aften.
  Knus Hanne Bente

  SvarSlet
 8. Skøn latyrus-buket, mums! Ja høsttid er en skøn tid!

  SvarSlet
 9. Skønne billeder :)

  åH ja, sensommeren er ganske fantastisk, absolut også min ynglings tid.
  Knus

  Iben

  SvarSlet
 10. Hvor ser det bare lækkert ud med de henkogte tomater.......mums - så er der vitaminpiller på glas til vintermånederne der uværgeligt vil komme...........bare ikke endnu PLEASE ;0)

  Knus Dorthe

  SvarSlet
 11. Dejlige inspirerende fotos Marlene!
  men hvad pokker er der på det sidste foto? Det ligner et æbletræ med en stor keramikkugle- men det er det jo nok ikke... men en frugt...? og jeg HAR endda taget mine briller på!
  Kh Helle

  SvarSlet
 12. Tusind tak for jeres dejlige kommentarer :-) Skønt at høre, hvordan I opfatter sensommeren.

  Helle, det er en gammel stor glas fiskekugle, som sidder i et æbletræ. Det ser flot ud, når lyset/solen skinner igennem glasset :-)

  Rigtig dejlig dag til jer alle.

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 13. Rendyrket æstetik, Marlene:o)
  Tomatflaskerne er SÅ smukke. De ville pryde ethvert køkkenbord...wow.

  Zinnia er en af mine absolutte kæledægger hvad sommerblomster angår, men jeg har opgivet at dyrke dem. Aner ikke, hvad jeg gør galt, men hos mig vil de bare ikke være, desværre!

  Mine purpur grønkål var min store stolthed, men kållarverne har ligeså stille spist sig igennem dem. Her vrimler til gengæld med smukke hvide sommerfugle. De er nok kommet for at sige tage for mad.

  Hvem der kunne frådse sådan i lathyrusbuketter. Hvor er det en smuk buket:o)

  Spiselige ting har bestemt også en kæmpe kæmpe prydværdi.....smukt, Marlene:o)

  Flere knus

  SvarSlet
 14. Skønne billeder :-) Jeg kan også godt lide sensommeren, selvom foråret nu er min ynglingsårstid.
  Sensommeren er hyggelig synes jeg, mindre hektisk end foråret. Og som regel har jeg gået og glædet mig hele sommeren, til at jeg kan komme til at flytte rundt på ting :-) Dele og fylde huller ud.
  Jeg må indrømme at jeg føler mig snydt for sommer, som alle andre. Men jeg prøver at vende det til at vi får dejlig lang tid med optimate planteforhold :-)

  SvarSlet
 15. Kære,

  Tante Grøn, tusind tak ;-) Jeg er så heldig, at min mor sår mine Zinnia (og mange andre sommerblomster), så det er ret nemt for mig bare at plante dem ud ;-)

  Ja, kållarverne, de kan skisme være irriterende. Jeg har helt opgivet at have rødkål i haven.

  Tak, min ven ;-)

  Hanne, tak :-) Ja, det er jo perfekt at flytte rundt i staudebedene på denne årstid. Men du har ret; vi føler os vist lidt snydt i år. Vi har da virkelig ikke haft sommer overhovedet - jo måske lidt i juni og i foråret, men på det tidspunkt regner man jo med, at der kommer RIGTIG sommer senere på sæsonen.....

  Rigtig dejlig aften til jer :-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 16. Tack för tipset om svampmedel!
  Så trevligt det låter med havefestival, jag önskar jag kunde åka!
  Hälsningar
  Katarina

  SvarSlet
 17. Selv tak, Katarina :-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 18. Kære Marlene.

  Hvad var det nu liiiiige den kønne. lave sa... san...sangui....KVÆSURT jeg så hos dig hed? Den kan jeg alligevel vist ikke leve uden?!!:o) Der er gabende tomme huller i mit mørke bed:o)

  Idag behøver jeg ihvertfald ikke at vande, for at sige det mildt og pænt.....

  Regnvejrsknus og rigtig god weekend

  SvarSlet
 19. Kære Tante Grøn,

  den hedder 'Tanna' :-)

  Rigtig dejlig weekend - ja, her øsregner det også. Det er dog, som om det lysner lidt lige nu :-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 20. Skønne billeder af skønne blomster og lækre grøntsager.... minder mig om at min yndlings måned er lige om hjørnet: SEPTEMBER..... blå himmel, hvide skyer, lun sol, høsttid og duft af muld...

  SvarSlet
 21. Kære Mette,

  ja, jeg er helt enig - september er også min yndlingsmåned :-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet

Dejligt, at du giver dig tid til at skrive en kommentar - tak :-)

ALLE kan skrive en kommentar - har du ikke en af de nævnte konti, vælger du bare "Anonym" eller "Navn" (har du ikke en webadresse, lader du feltet stå tomt).

Husk at tilmelde dig svar via email (nederst), da jeg altid besvarer din kommentar og ofte stiller spørgsmål :-) (dette er kun muligt, hvis du er logget ind på en af de nævnte konti).

Alle gæstebloggere får videresendt din kommentar.

Mange hilsner

Marlene