Frøindsamlingen fortsætter.....

De fleste havefolk har nok indsamlet frø siden omkring juni måned, og vi kan heldigvis blive ved, for stauder og en-årige sætter fortsat masser af frø, så det er med at være på pletten og få indsamlet de kostbare frø i tørt og stille vejr.

Jeg må indrømme, at jeg ofte glemmer at få taget frøene - jeg husker dog altid at tage frø af tomaterne, for det SKAL jeg, da min mor skal have dem, så hun kan så dem i store mængder til både os selv og til videresalg.

Du kan bruge hvad som helst som frøposer; kaffefilter, køkkenrulle, små plasticposer, men der er nu ikke noget så fint og eksklusivt (selvom disse frøposer absolut ikke koster alverden!) som at bruge frøposerne fra Havegalleriet - deres eget design og tryk.
Jeg bruger også mindre brune papirsposer, som er ganske udmærket at bruge. Papirsposer er generelt det bedste at bruge, da de kan ånde, og det har frøene brug for, da de ellers kan mugne i plasticposen. 
Jeg går lige nu og tager frø af de forskellige Echinacea, purpursolhatte. De fyldte sætter dog ikke frø - måske få, men det er bestemt ikke mange. 

Jeg har lige taget frø af den lave og meget mørkpink 'Raspberry Tart', så må vi se, hvad der kommer ud af det, for frøægte er de jo altså ikke. 

Man kan også lade frøene være og lade stauderne eller de en-årige selvså sig - det er ofte en mere sikker metode.


Et tæppe af Echinacea frøplanter - de burde egentlig graves op og pottes individuelt.
Det bliver spændende at se farverne på dem :-)

Jeg fik af min mor en lille buket af denne fyldte stolt kavaler, Cosmos, og jeg er da helt forelsket i den :-) Hun er blevet bedt om venligst at tage frø af den! ;-)


Cosmos 'Double Rose Bonbon'

Hvad med jer - indsamler I stadig frø?


26 kommentarer:

 1. Det er så hyggeligt at samle sine egne frø, og jeg har efterhånden en fin samling opmarcheret af årets høst. I går tog jeg de sidste frø for i år, nemlig basilikum. Jeg er mest glad for den store høst af frø fra mamelukærme 'Pink Blush', som jeg blev helt forelsket i i år :)

  Ellers gælder det om, at jeg får frøene hjem i sikkerhed i år, for sidste vinter forgreb musene sig på samlingen - hrmpf! Bl.a. var åbenbart voksurtfrø uimodståelige, så dem skal jeg købe eller bytte mig til på ny.

  SvarSlet
 2. Det er en af de ting, jeg "burde".... men ikke har fået gjort så meget i... men i år skal jeg minimum have høstet frø fra violfrøstjernen, de er nemlig snart klar.

  SvarSlet
 3. Ja, der samles frø lige nu, og det er en meget meningsfuld beskæftigelse. Helles frøposedesign fra Havegalleriet er meget lækkert; jeg tror, det kan være en motivation i sig selv at have de fine frøposer at fylde i : - )

  Kh Birgitte

  SvarSlet
 4. Tak for omtalen af frøposerne - de kan ihvertfald ikke fås i Bilka!!!- men det kommer nok hvis de kan sælge dem billigere og samtidig tjene det de skal! jaja, men skønt er det at samle frø - har lige høstet voksurt, så Achillea kan bare sige til. De producerer jo store mængder. Jeg har også høstet frø af slyngende stormhat, både vinrød og lilla, den er ny for mig, så jeg er spændt på om den vil spire.

  God fornøjelse med høsten...

  Kh Helle

  SvarSlet
 5. .......søde Marlene - ja lidt frø høstes der stadig.....mine hvide Hastata bl.a. Jeg mener at huske at du gerne ville have en håndfuld ved lejlighed....er det ikke rigtigt?

  Mange af mine solhatte er mugnet eller rådnet i blomsten inden der overhovedet kunne høstes frø....det må nok tilskrives den våde sensommer, men jeg har lidt frø fra sunrise.....om der kommer nogle babyer ud ad det må tiden vise ;0)

  Knus Dorthe

  SvarSlet
 6. Jeg har også høstet frø og lagt dem i kaffefiltre i lufttætte plastikbøtter og sat dem i køleskabet. Det er en hyggelig beskæftigelse. De frøposer ser spændende ud, det var nok værd at overveje.

  SvarSlet
 7. Hej Marlene

  Havde lige skrevet et rigtig langt indlæg til dig og ville så partou prøve atter en gang og få min google konto til at virke på din blog men nej kan ikke få det til at lykkes så nu for du bare denne.

  Jo har samlet en del frø og syntes den cosmo du viser er bedårende er godt nok et must og få nogle flere cosmoser.
  P.s har fået købt drivhus men det er stadig i kassen der er lang vej endnu.
  Mange hilsner fra Helle

  SvarSlet
 8. Hvis jeg havde sådan en dobbelt Cosmos, så VILLE jeg ihvertfald samle frø, i år har jeg kun frø af Jomfru i det grønne og Marmelukærme - plejer ikke at have så meget held med staudefrø.

  SvarSlet
 9. Kære,

  Achillea, jeg har vist aldrig taget frø af basilikum. Åh ja, den mamelukærme er vildt flot :-) Træls med musene, men ja, man skal være over dem. Heldigvis ser vi ikke til dem mere, da vi har vores katte, der elsker at jage ;-) Det minder mig om, at jeg skal have voksurt til næste år :-)

  Tante Tulle, violfrøstjernen har jeg vist heller ikke taget frø af - må checke, om den hvide har sat frø.

  Birgitte H., ja, det kan du have helt ret i :-)

  Helle R., ja, dine frøposer er vidunderlige - og nej, der kan Bilka ikke være med (og så skal man ikke glemme købsoplevelsen, som er så som så, når man køber tingene i et supermarked). Jeg kunne godt være interesseret i nogle frø af voksurten - havde den sidste år, men fik ikke taget frø, og den havde ikke selvsået sig i år. Jeg er spændt på at høre om dine slyngende stormhat - de er simpelthen vidunderlige.

  Frøken Solhat/Dorthe, jo, det er rigtigt, at jeg er interesseret i de hvide hastata - tak ;-) Måske kan vi lige mailes ved senere, så vi evt. kan bytte? Men ellers har du faktisk ret; en del af solhattene er rådnet i blomsten - det gælder også her.

  Helle, der har været problemer generelt på alle blogspot blogs, men det er vist blevet løst ved, at brugerne skifter browser til Google Chrome. Det er i hvert fald det, jeg anbefaler, og så godt som ingen har tilsyneladende problemer derefter.

  Tillykke med dit drivhus - hvor dejligt, at du har fået et :-)))

  Sussi, åh ja, Jomfru i det grønne - den er helt vidunderlig. En til, som jeg skal huske at så til næste år ;-)

  Det kan også være svært med staudefrøene - det er bedst at så de fleste allerede nu og så bare lade dem stå enten fugtige i drivhuset eller i en mistbænk. De mere hårde frø har bedst af at stå udenfor - udækket. F.eks. julerosefrø, pæonfrø, stormhatfrø osv.

  Rigtig dejlig aften til jer :-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 10. Birgitte, ja, det er en god idé med kaffefiltre som frøposer, men ja, smukt med Havegalleriets frøposer. Også en god gaveidé :-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 11. Tak for linket, jeg har længe ledt efter pæne frøposer, til at forære frø væk i :-)

  SvarSlet
 12. Hej Marlene
  Mine purpur solhatte er ikke rådnet. Jeg spreder dem alle vegne i haven i håb om, at de kommer næste år. Hvor lang tid er de undervejs, inden de blomstrer? Er det bedre at så dem i potter, og i så fald hvornår?
  Skal jeg tage frø til nogle af jer, hvor de er rådnet?
  Kh
  Lisbeth

  SvarSlet
 13. Åh ja, der høstes skam :-) Hvert år tænker jeg, at jeg ikke skal samle så mange frø, for jeg får dem ofte ikke brugt.
  Men jeg kan bare ikke lade være, når de sidder der og er klar på planten. Og tænk nu hvis der var nogen som manglede dem :-)
  Mit problem er mest, at jeg er god nok til at få samlet dem, og stable dem alle vegne i beholdere, så jeg senere kan rense dem og putte i poser. Men nu flyder der så de her beholdere med frø alle vegne og familien får pip :-D

  SvarSlet
 14. @Helle Rask: Uha, det lyder godt med voksurt :) Når jeg får lavet en liste over mine frø, kan jeg sende den til dig, så du kan se, om der er nogle, du er interesseret i at få i bytte.

  @Marlene: Det er også første gang, jeg prøver at tage frø af basilikum - fik pludselig øje på, at der sad masser af frø på de afblomstrede stængler, og så skulle det da prøves :) Hvis du er interesseret i 'Pink Blush', siger du bare til - jeg har masser af frø.

  SvarSlet
 15. Jeg har også samlet en del frø af mine Solhatte, og vil prøve at følge dit råd om at så dem nu. Det lykkes ikke rigtig med forårssåning, nok fordi de har brug for en kuldeperiode? De dyre frø, jeg før har købt var jo nemme nok at få til at spire.

  SvarSlet
 16. Kære,

  Gitte, så er det bare med at få bestilt ;-)))

  Lisbeth, der går et par år, før de blomstrer. Måske kan man være heldig, at de blomstrer året efter - det kommer nok også an på jordforholdene. Det er da sødt af dig at tilbyde at tage frø - de andre brugere herinde må sige til, hvis de er interesserede :-)

  Hanne, hæ, hæ, jeg kan lige se det for mig ;-)

  Achillea, mange tak og ja tak, jeg er meget gerne aftager af nogle frø af den skønne 'Pink Blush' :-)

  Susanne, ja, de skal have en kuldeperiode for at spire - som de fleste stauder skal. Sår du dem nu, skal lige præcis disse frø nok stå i drivhus eller mistbænk, så de ikke rådner, da det er bløde frø, men de skal selvfølgelig holdes fugtige.

  Rigtig dejlig dag til jer alle :-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 17. Kære Marlene, jeg lader naturen og tilfældighederne råde. Min største og flottest blomstrende Echinacea er en selvsået plante. Kærlig hilsen Helle

  SvarSlet
 18. Kære Helle,

  ja, det gør jeg for det meste også, må jeg indrømme. Og det er en skøn overraskelse, når man pludselig opdager en smuk frøplante i sin have :-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 19. Skønt bytteforum vi har her! Marlene og Achillea - I kan få frø af mig og A. ja, vi kan jo bytte med noget.
  Marlene - jeg kan se at du skriver at Stormhat med fordel kan sås/spredes nu - måske jeg skulle lægge nogle et beskyttet sted? Kan jo prøve - der er frø nok både til nu og foråret. De planter jeg købte i foråret var ikke ret store, men de fik da fart på og slynger jeg hastigt der hvor de gror.

  Kh Helle

  SvarSlet
 20. Tak, Helle :-)

  Ja, de har bedst af at blive sået nu, da de skal have kulde for at spire - du kan også vente til december, hvis det er, men ja, har du mange, kan du sagtens sprede lidt hist og her. Jeg tror dog, at netop stormhat-frø skal der holdes øje med, da de ikke spirer vanvittigt nemt.

  Du er heldig med dine slyngende stormhat - som sagt gik mine til :-/

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 21. Ja, for Søren - høster, tørrer, høster, tørrer, høster. Er slet ikke færdig ;-) Der er mange blomster-,krydderurte- og grøntsagsglæder, der gerne skal være i haven igen til næste år - og så er det jo rart at have lidt at bytte med ;-)

  SvarSlet
 22. Kære Mette,

  det lyder dejligt - og ja, det er rart at have noget at bytte med ;-) Der er dog en del, som jeg ikke har fået taget frø af - det er ofte lidt for sent, jeg kommer i tanke om, at jeg skal tage frø af diverse stauder og en-årige.

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 23. Åh, ja, jeg samler og samler. Jeg synes nemlig det er sjovt. Dog mangler jeg den forkromede frøpose løsningen, så tak for linket til Havegalleriet.

  Ha´en god dag og nyd den fyldte stolte kavaler. Den er helt vidunderlig.

  Birgitte

  SvarSlet
 24. Kære Birgitte,

  ja, det er sjovt at indsamle frø - de kan dog godt fylde lidt rigeligt, hvis de først skal tørre....

  Tak ;-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 25. Det er jo svært at få forbi, når de sidder lige der og tilbyder sig, de små. Regn og storm har dog gjort efteråret en smule lettere i år. Desværre.
  Og det der med at huske, hvor meget det rent faktisk fylder, fysisk og i tankerne, og driller med potter og bakker der i april/maj - det er jo glemt lige nu og til marts, for den sags skyld.

  SvarSlet
 26. Kære Anne Mette,

  hæ, hæ, ja, du har ret - vi har lykkeligt glemt, hvor stort et arbejde det er med alle de frø, frøbakker osv. Men det er trods alt lidt nemmere at så stauder, for de kan bare passe sig selv udenfor, indtil de skal prikles :-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet

Dejligt, at du giver dig tid til at skrive en kommentar - tak :-)

ALLE kan skrive en kommentar - har du ikke en af de nævnte konti, vælger du bare "Anonym" eller "Navn" (har du ikke en webadresse, lader du feltet stå tomt).

Husk at tilmelde dig svar via email (nederst), da jeg altid besvarer din kommentar og ofte stiller spørgsmål :-) (dette er kun muligt, hvis du er logget ind på en af de nævnte konti).

Alle gæstebloggere får videresendt din kommentar.

Mange hilsner

Marlene