Ugens gæsteblogger - mig selv

... sagde hunden..

I de kommende mange uger - dog ikke hver uge - vil forskellige havefolk/planteskoleejere/forfattere m.v. fortælle om deres egen have og den havestil, som de kan lide. Den første kommer på senere i denne uge.

Men hvordan er vores - Staudefeens - egen havestil? Jah, jeg kan lide lidt af hvert og mange forskellige havetyper, men er nok mest til den romantiske, landlige og rustikke stil. Derfor bliver jeg gladest og mest inspireret, når jeg ser flotte køkkenhaver - de smukke farver, der findes i køkkenhaver er uden sammenligning. Og dér kan englænderne altså (også) noget specielt, men måske har de i virkeligheden importeret idéerne fra Frankrig og deres potager?


 Jeg kan forsvinde fuldstændigt for omverdenen, når jeg sidder i vores køkkenhave. I vor tidligere
køkkenhave havde vi indrammede bede og stenstier - det kommer måske også i denne på
et senere tidspunkt.

Her hos os har vi egentlig ikke så meget at "prale af", for efter jeg fik planteskole, blev havelysten forsømt en smule. Den er dog kommet igen, og nu er jeg lige så havehungrende, som da jeg var amatør (forstået på den måde, at "inden jeg fik planteskole"). Det skyldtes måske også, at vi flyttede her til Fyn til en brakmark, hvor der kun var et lille stykke have, og alt skulle ordnes (også huset), så al opmærksomhed og kræfter gik til etablering af planteskolen og til at få den til at køre.

Vi mangler vægge og læ her hos os, og jeg må nok sige, at jeg savner alle mine rum, som vor tidligere have lykkeligvist var udstyret med. Den var inddelt i køkkenhave, frugtlund (lille), vandhave og staudehave.

Her hvor vi bor nu, har vi kun få bede, og indholdet skifter heletiden, da jeg for det første konstant afprøver planter, og ofte bestiller jeg mange planter hjem ad gangen, og ikke alle bliver pottet med det samme, så de ender ude i bedene. Det kan naturligvis give et rodet indtryk, men sådan er det altså.


Pæoner, storkenæb og juleroser blandet sammen i frodig symfoni

Min plan er dog snart at lave et stort vikoriansk bed med blivende stauder. Jeg kan faktisk næsten ikke vente med at komme i gang! Og det er nu heller ikke, fordi vi mangler plads (2 hektar), men en del af jorden er udlagt til folde.


Mine mange Geranium rækker blev nedlagt sidste år (og der blev plantet gamle æblesorter) - jeg gad simpelthen ikke den lugen mellem rækkerne konstant, og en del af sorterne/arterne var godt og grundigt afprøvet. Jeg har dog beholdt flere, som er blevet udplantet i bedene. To rækker pæoner har fået lov til at stå - de er så smukke og gode til snit.


Vi har plantet en del æbletræer. Disse 'Discovery' kommer fra æbleplantagen her ved os - den blev
desværre nedlagt for et par år siden, men vi fik til gengæld en masse træer!

Men som nævnt kan jeg lide de fleste havetyper.... selv stenbede, som ellers normalt ikke siger mig meget, er imponerende, når man ser dem velholdte og tilplantet med spændende alpine planter.

Jeg har dog nok en tendens til selv at plante stauder, der giver kontraster. F.eks. planter jeg næsten altid pr. automatik blå/lilla stauder, hvis der er en gul staude i nærheden. Anbefaler også altid blå storkenæb til lyserøde roser, selvom mange gerne vil have lyserøde/pink storkenæb til de lyserøde roser. Det er jo også fint, men bliver altså lidt for kedeligt på sigt - synes jeg (og mange vil synes, at det er yderst smagfuldt, og det er det jo sikkert også ;-) ) . Men det er jo da heldigvis en smagssag .


De mange nye Echinacea hybrider (purpursolhat) har de
 mest fantastiske glade farver.

For bede i samme nuancer er umådeligt populært, og jeg skal da heller ikke sige mig fri for, at jeg for 10-12 år siden drømte inderligt om et hvidt bed inspireret (måske kopieret) fra den berømte hvide have ved Sissinghurst Castle. Så et hvidt/gulligt/gråligt bed skal være velkomment her hos mig (jeg får det dog næppe lavet). De hvide stauder kan desuden være svære at placere i bedene, synes jeg. Den hvide farve burde egentlig være neutral, men den giver en skarp og ikke særlig pæn kontrast til de fleste andre farver.



Roser har vi selvfølgelig også rundt omkring - mest historiske. I vores forrige have havde vi en del engelske - specielt 'Evelyn' (og den har jeg ikke engang nu!).

'Et År i min Have' af Anne Just har været og er bogen for mig. Svært at forklare, men jeg havde det nærmest magisk, da jeg læste den om og om igen i 1998/99. Den er for begyndere, men jeg vender heletiden tilbage til den og får noget ud af den hver gang. Jeg har alle hendes bøger, men det var helt klart den første, der inspirerede mig mest... den var skrevet med en nysgerrighed og begejstring, der ikke kan sammenlignes med hendes andre bøger, som måske blev lidt for "pæne" i det.


Nogle af mine havebøger.....

Jeg har og har haft rigtigt mange havebøger. Jeg ryddede dog for nylig grundigt op i dem, og den lokale genbrugsforretning fik en god portion havebøger for en mindre formue (de blev også nærmest revet ud af hænderne på Peter, da han afleverede dem!).


Og lidt flere..... har desuden et hav af gamle (rigtigt gamle) havebøger, som jeg
altid  er på udkig efter.

Håber, I har lyst til at kigge med hos de mange gæstebloggere, der vil kigge forbi de kommende uger :-)

14 kommentarer:

  1. Jeg kan godt lide dine bede med ' alt godt fra havet' ;O)

    Og selvfølgelig - når man er 'plantepucher' går der meget energi til pasning af diverse. Det sjove er så, at man kan opdage nye bedkombinationer uden at det var så vældigt planlagt :O)

    Jeg kan ikke lige finde ud af om min stil er rustik eller jeg ganske enkelt er et rodehovede. (sikkert det sidste)

    SvarSlet
  2. Hej Marlene.

    Rigtig god ide at præsentere forskellige bloggere.
    Angående havestil synes jeg også det er meget vigtigt at lade det være op til den enkelte at finde sin stil. Jeg plejer at sige til folk at der findes ingen formel på den bedste have. Men at folk skal mærke efter hvad der er rigtigt for dem og ikke ligge under for andres bedreviden.

    Giod dag til dig.
    Helga, idehaven

    SvarSlet
  3. Kære,

    Susanne, tak :-) Ja, det kan du have ret i.

    Hæ, hæ, jeg er måske også lidt af et rodehoved ;-)

    Helga, du har helt ret - man skal føle efter, hvad der er rigtigt for én selv. Og det tror jeg også, de fleste gør, når det kommer til stykket. Heldigvis kan man hurtigt ændre på sin have, hvis smagen skulle ændre sig :-)

    Kh. Marlene

    SvarSlet
  4. Skøn ide Marlene og dejlig indsigt i jeres have. Tænk at have 2 hektar at boldre sig på.......fantastisk, det må blive I mit næste liv...da min mand syntes vi har alt rigeligt :0)

    Kan forestille mig hvilken glæde sådan en sending bøger måtte have givet......kan lige se det for mig *SMILER*

    .....og så er jeg jo solgt når jeg ser dine Solhatte....men det ved du jo :0) Hvis du lykkes med at finde HOPE hjem igen så er jeg gladeligt aftager......jeg syntes den er så fantastisk smuk :0)

    Knus Dorthe

    SvarSlet
  5. Jeg har mange blå stauder Geranium, Salvia, Veronica er mine favoritter til roser i røde nuancer, men i mine små bede skal der være plads til mine yndlinge og derfor ikke så meget tone i tone selvom det også er charmerende:) Det er interessant med en præsentation af din have og dine bede ser skønne ud! Jeg glæder mig til at læse gæstebloggerene:))

    SvarSlet
  6. Kære,

    Dorthe, tusind tak :-) Ja, Peter var populær, da han kom med alle de bøger ;-)

    Ja, ved, at du elsker solhattene. Har spurgt leverandøren om Hope, men har ikke hørt fra ham endnu. Jeg var lige inde at kigge dine pæoner også - de er smukke :-)

    Lisbeth, tusind tak :-) Det lyder smukt med stauderne til dine røde roser. Lyder godt, at du vil følge gæstebloggerne - tak :-)

    Kh. Marlene

    SvarSlet
  7. Jeg krydser fingre.......fortrød jeg kun købte to for et par år siden......den står sig fantastisk med min bistorta/slangeurt :0)

    Knus Dorthe

    SvarSlet
  8. Award til staudefeen :O)
    http://aquilegiaviridiflora.blogspot.com/

    SvarSlet
  9. Tillykke med Awarden. Du har en dejlig blog, som jeg i fremtiden vil se nærmere på.

    Ha' en dejlig dag.

    SvarSlet
  10. Ih Susanne, det var da sødt og dig og tak for de flotte og venlige ord :-) Jamen, du kunne jo lige så godt få en tilbage, for jeg læser alle dine skønne indlæg :-) Nå, må se at finde nogle stykker, men det er nok heller ikke så svært ;-) Tak igen.

    Madam Bæk, tusind tak :-)

    Også dejlig dag til jer begge.

    Kh. Marlene

    SvarSlet
  11. Dejligt indlæg om jeres have - den lyder til at være skøn og fyldt med energi og kreativitet :)

    De der runde jernstativer på billede 2 - er det nogle, du har har fået specialfremstillet? De er fine. Og jeg er vild med det franske kastaniehegn på billede 3. Sådan ét vil jeg også have! ;-) Har undersøgt sagen og synes, de er lidt pebrede... Discovery er et fantastisk æble. Jeg har selv plantet et træ for 1½ år siden. Desværre hapser rådyrene af det om vinteren, og derudover er det ikke rigtig godt æbleland hos mig i sumpland/water world - æbletræer er ikke begejstrede for at stå med fødderne i vand.

    Og alle de skønne havebøger. Selv har jeg også en skøn samling på et par hyldemeter havebøger. Dejligt til inspiration og til de lange vinteraftener, hvor man kun er couch gardener.

    Mh Lotte

    SvarSlet
  12. Hej igen Lotte :-)

    Pæonstativerne købte jeg af firmaet www.jernihaven.dk, som vi mødte, da vi udstillede på Ledreborg Slot. De var lavet til en større herregård, der havde lange pæonrækker, men der blev en del i overskud, så dem fik jeg til en god pris ;-) De er så smukke og er kraftig, god kvalitet.

    Ja, du har ret - kastanjehegn er forfærdeligt dyrt, og det var da også kun, fordi vi fik muligheden for at købe det engros her i Danmark, at vi langt om længe slog til. Ellers havde jeg drømt om det siden år 2000.

    Nej, æbletræer bryder sig ikke om at stå i vand, det er rigtigt. Og rådyr - vi har mange i området, og for første gang, mens vi har boet her i de sidste 7-8 år, har der været rådyr her ved vores hus i nat, og de har spist af et broget kastanjetræ!!! Jeg frygter nu, at de går ind i planteskolen, hvor jeg har masser af pæoner med knopper stående. De har som sagt aldrig været et problem, men æbleplantagen rundt om vores grund er nedlagt, så de mangler måske føde :-/

    Ja, havebøger er uundværlige.... køber dog ikke så mange mere, må jeg indrømme - og har som skrevet foræret et hav væk. Man bliver måske lidt mættet ;-)

    Kh. Marlene

    SvarSlet
  13. In that resрect, this item does work oг at the really least does not make untruе claims.


    Here is my blog post :: Http://oc.jbcourse.com/user/view.php?id=32403&course=1

    SvarSlet

Dejligt, at du giver dig tid til at skrive en kommentar - tak :-)

ALLE kan skrive en kommentar - har du ikke en af de nævnte konti, vælger du bare "Anonym" eller "Navn" (har du ikke en webadresse, lader du feltet stå tomt).

Husk at tilmelde dig svar via email (nederst), da jeg altid besvarer din kommentar og ofte stiller spørgsmål :-) (dette er kun muligt, hvis du er logget ind på en af de nævnte konti).

Alle gæstebloggere får videresendt din kommentar.

Mange hilsner

Marlene