Mange havefolk har det jo ellers så som så med gule blomster i haven, men når det gælder pæoner, er sagen straks anderledes!
De virker nærmest dragende......
De virker nærmest dragende......
For blot 10 år siden var det nærmest umuligt at få fat i en gul silkepæon (P. lactiflora) - i hvert fald kostede de en mindre formue. 'Goldmine' og 'Golden Wheel' (sartgul) er værd at nævne - dog er der så vidt jeg ved også andet blod i dem end lactiflora.
I dag er de til at betale - sådan da (de kan stadig være dyre), og heldigvis er Itoh-hybriderne (hybrid mellem staude- og træpæon) blevet mere og mere tilgængelige her i Danmark. Inden for den kategori findes der nemlig en del smukke gule sorter.
![]() |
Itoh-hybrid 'Garden Treasure'. En fantastisk lille busk, der glæder med et væld af blomster i juni-juli. Når blomsten ældes, bliver den mere flødefarvet. |
For 11-12 år siden var jeg fuldstændigt optaget af svovlpæonen Paeonia mlokosewitchii, og jeg var helt syg for at få fat i en sådan efter at have læst om den i de mange engelske havebøger, der på én gang lå i mit skød. 'Molly the Witch' kaldte de den - alene navnet gav mig en omgående trang til at besidde denne juvel.
Men det skulle ikke blive så nemt endda. På planteskoler fandtes den ikke, men jeg fandt den på et af de mange plantemarkeder, der bliver holdt rundt omkring i landet. Ih, jeg var lykkelig!!!
Da den langt om længe blomstrede, satte jeg mig ned til planten med et glas rødvin og nød den smukke blomst :-)
Den var da også en af de første planter, som jeg MÅTTE have i mit sortiment, da jeg åbnede Staudefeen i 2005. Jeg droppede dog hurtigt at tage den hjem, da det udelukkende var frøplanter, man kunne købe engros, og den er altså ikke frøægte. Ofte har frøplanterne lyserøde til pink blomster.
Silkepæoner plantes max. 5 cm under jordoverfladen. Plantes de dybere, undlader de at blomstre året efter.
Træpæoner og Itoh-hybrider kan plantes ned til 30 cm dybde. Jeg plejer dog at plante dem ca. 15 cm nede.
En anden sjov pæon er denne gule med rødlig midte. Jeg er usikker på navnet, men har fået den som Paeonia patoninii var. trollioides. Hvis nogen skulle kende navnet, må de gerne skrive det til mig. Jeg kommer til at tænke på, om jeg egentlig stadig har den i haven.... Ryddede bedet for et par år siden.
Har du en gul silkepæon i haven, vil det være sjovt at høre om det her på bloggen. Jeg har faktisk endnu ikke fået anskaffet mig en (men har Itoh-hybrider).
Gule eller ej - pæonen er jo en ældgammel plante, der har eksisteret i mange, mange hundrede år. Det latinske navn er jo Paeonia, men i 1800-tallet stavede man det faktisk med æ - altså Pæonia (og på engelsk pæony). Ret morsomt, for æ havde de (andre lande) jo altså ikke i deres alfabet - og det havde de så alligevel!
Vi har selv pæoner i vort sortiment, men Pæoneksperten skal også nævnes, da de har et kæmpe sortiment.
Vi har selv pæoner i vort sortiment, men Pæoneksperten skal også nævnes, da de har et kæmpe sortiment.