Kartofler - gamle sorter - har du nogle?

Det er spændende med gamle kartoffelsorter, synes jeg. Sorterne har skiftet gennem tiden, og jeg selv er på udkig efter nogle blå kartofler - specielt 'Violette'. Har du denne, er jeg gerne aftager til nogle stykker, som jeg kan opdyrke i min køkkenhave. Du må også gerne fortælle lidt om, hvilke sorter du dyrker, og om de er gode.

Mange gamle sorter er nu glemt - desværre - for det kunne være sjovt, hvis en del af dem igen blev udbredt. Heldigvis kan en del findes i Nordisk Genbank, som sørger for at opformere gamle sorter af bl.a. alverdens køkkenurter.

I 1880 var disse sorter specielt populære i England: 'Early Covent Garden Prolific', 'Early Oxford', 'Early Shaw', 'Regents', 'Regents Pink-eyed', 'Sutton's Flour-ball', 'Napoleon', 'Headley's Seedling', 'Early Ash-leaf' (må være 'Askebladet' - se nedenfor), 'Flukes', 'Lapstone' + andre.

I 1918 var bl.a. disse sorter populære: 'Askebladet' (tidlig)', 'Allerup', 'Hammersmith', 'Rosenkartoffel, 'Webbs tidlige', 'Perle v. Erfurt', 'Kejserkrone', 'Juni-kartoflen', 'Sharpes Victor' og en del flere.

I 1928: Ikke så meget har ændret sig på de ti år - ovennævnte kartofler var også populære på det tidspunkt.

I 1945: 'Webbs' (tidlig, hvidkødet), 'Erstling' (Goldperle, Duke of York - gulkødet), 'Sharpes Express' ('Sydens Dronning' - lysegul - middel), 'Juli' (gulkødet, sen - sommer og efterår). Der var mange flere sorter fremme på det tidspunkt, og bl.a. 'King Edward' og 'Bintje', som vi også kender og dyrker i dag, var populære. 'King Edward' var på det tidspunkt den mest dyrkede til efterårsbrug. 'Bintje' beskrives som en nyere sort.

1 kommentar:

 1. Also, they are lighter and can be used around plants which prefer somewhat acid content
  in the soil composition. Wood chips: This material contains bark, and
  wood of various sizes. Sure, you had your occasional exception that stupidly borrowed from the local
  loan shark, but most learned to live on less.

  Stop by my web blog: mulching

  SvarSlet

Dejligt, at du giver dig tid til at skrive en kommentar - tak :-)

ALLE kan skrive en kommentar - har du ikke en af de nævnte konti, vælger du bare "Anonym" eller "Navn" (har du ikke en webadresse, lader du feltet stå tomt).

Husk at tilmelde dig svar via email (nederst), da jeg altid besvarer din kommentar og ofte stiller spørgsmål :-) (dette er kun muligt, hvis du er logget ind på en af de nævnte konti).

Alle gæstebloggere får videresendt din kommentar.

Mange hilsner

Marlene