Ugens gæsteblogger - Pæoneksperten

Vi får de næste måneder besøg af flere gæstebloggere, der fortæller om deres have, hvordan de bruger den, hvilken stil, de kan lide osv.

Her er nogle af de haveentusiaster, der besøger vores blog:

Birgit Reimer (forfatter og indehaver af Caroline Mathildestiens Planteskole), Birgitte Hasholt (forfatter), Helle Nørby (keramiker - og indehaver af byhellenoerby), Helle Rask (indehaver af Havegalleriet), Anne Stine/Finn Bruun (indehaver af Anne Stines Stauder), Camilla Plum - senere på året - (forfatter, kogekone, TV-vært m.v.), Karin Meyer Nielsen (medindehaver af Pæoneksperten), Bente Møller Holm (indehaver af bog-netbutikken Plantarum), Flemming Hansen (forfatter og indehaver af ClematisDanmark) er nogle af de skønne havemennesker, der vil videregive deres haveglæde her på bloggen.

I dag skriver Karin Meyer Nielsen og Niels Ebbe, der er medindehavere af netbutikken Pæoneksperten (og Iriseksperten), om deres dejlige have i Tingerup med bl.a. masser af skønne pæoner.

Tekst og Foto: Karin Meyer Nielsen og Niels EbbeVi, Niels og Karin, har en 5.000 m2 stor have i landsbyen Tingerup på Midtsjælland. Vi har boet her siden 1981, men fra starten var grunden kun på ca. 750 m2, meget mindre end vi havde ønske om. Vi har så været så heldige i flere omgange at erhverve mere jord, så nu er haven så stor, som vi kan ønske os (og overkomme!).

I den gamle del af haven har vi mest rhododendron og andre surbundsplanter, både fordi de er flotte hele året, og fordi min far i mange år selv opformerede rhododendron, så det lå lige for at lave en surbundshave.

Det næste nyerhvervede stykke jord blev i mange år brugt som køkkenhave, men er nu plantet til med engelske roser og mange forskellige stauder.


Målet er, at der skal være blomster i hele sæsonen, samt mulighed for at plukke buketter. Det vigtigste i vores have er blomsterne: Roser, pæoner, iris, liljer og en mangfoldighed af stauder.Da vi i 2002 mistede vores ældste søn, kan man sige, at havearbejdet blev vores redning. Vi købte et stort stykke jord, og gravede og plantede og arbejde derude fra morgen til aften. Der er ikke noget, der som havearbejde er godt for sjælen! Et par år efter startede vi vores lille gartneri med pæoner og iris, som vi har ved siden af vores almindelige jobs.
Haven bærer selvfølgelig præg af, at vi har gartneri. Der er store bede med pæoner og iris, som folk er velkommen til at komme og kigge på i blomstringssæsonen, og der er mange formeringsbede, men meningen er, at haven skal fremstå som et sammenhængende hele.


For os er haven en meget vigtig del af vores liv. Vi er der næsten altid, kun når frosten knuger, bliver vi indendørs, hvor haveblade og bøger bliver flittigt studeret og nye bede planlagt.
Vi elsker at arbejde med planterne, se hvordan fugle- og dyrelivet vender tilbage, når der er plantet godt med træer og buske på en tidligere flad mark. Lægge nye planer og ikke mindst snakke med ligesindede om alt det skønne ved havelivet.


I sommerhalvåret  slutter dagens arbejde oftest med et stille glas på en bænk i marken,  mens solen går ned og planerne for morgendagens arbejde allerede står i kø. Vi prøver altid på at huske, at selv om der er meget arbejde, skal der også være tid til at nyde haven. Tid til at byde naboer og venner på en kop kaffe eller et glas vin på terrassen, mens maden tilberedes på grillen.
De næste store ting, der skal laves, bliver et drivhus på 50 m2 med en indbygget voliere til parakitter og en lille dam, hvor der forhåbentlig hurtigt vil komme frøer og padder i. Det dejligt ved havearbejde er jo, at man aldrig bliver færdig. Der er altid nyt at planlægge eller gammelt at lave om.

10 kommentarer:

 1. Fantastisk smuk have !! Så er det lige før, at jeg forstår, at I kunne nedlægge køkkenhaven, når der er fremkommet sådan et resultat.

  SvarSlet
 2. En smuk, smuk have. Jeg må forbi en dag i sæsonen og se alle jeres flotte pæoner.

  God weekend
  Ina

  SvarSlet
 3. Skønt sted I har der Karin og Ebbe.....jeg har nogle af jeres skønheder ude i min have og jeg skatter dem meget højt - og glæder mig vildt til de står i knop igen :0)

  Det er så sandt som det er sagt, at have have er som en lise for sjælen, der hen ad vejen kan hele en hel del, nogle sår desværre større end andre. Mange tror at det er hårdt arbejde at have en have fyldt med stauder m.m.......men de tager så gruelig fejl....det er ren nydelse og vanedannende......og noget gæster sætter pris på når de kommer på besøg ;0)

  Ønsket om en rigtig god week-end
  Dorthe

  SvarSlet
 4. Hej Frøskuffen
  Tak for det. Jeg vil meget gerne have en køkkenhave igen, men de sidste år har det knebet med tiden. Det er så dejligt at dyrke sine egne grøntsager
  Hilsen Karin

  SvarSlet
 5. Hej Ina
  Du skal være meget velkommen til at kigge forbi. Vi regner med, at pæonblomstringen topper omkring den 20. juni
  Hilsen Karin

  SvarSlet
 6. Hej Dorthe
  Dejligt at høre, at du er glad for dine pæoner. Du har helt ret i det med havearbejde, selv når jeg kommer træt hjem fra arbejde, og egentlig ikke har lyst til at gå ud, glemmer jeg helt, hvor træt jeg er, når først jeg er kommet i gang med planterne.
  Hilsen Karin

  SvarSlet
 7. Åh ja, det kan jeg også huske, da jeg arbejdede ude (ikke fysisk arbejde); når jeg kom hjem, kunne jeg blive ved i haven, til det blev mørkt :-)

  Karin, jeg har helt glemt at spørge dig om den laksefarvede pæon - er det 'Coral Charm'?

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 8. Ja, det er Coral Charm. En helt fantastisk koralfarvet med meget store blomster. Vi har plantet et helt bed til med dem, og det er et ret fantastisk syn, når de blomstrer
  Hilsen Karin

  SvarSlet
 9. Ja, den er helt fantastisk. Dén, jeg har i haven, har jeg fra jer, og jeg tror aldrig, jeg har set så store hoveder før :-) Og så falmer den til næsten cremegul :-)

  SvarSlet
 10. Det er en dejlig inspirerende blog. Flotte billeder, og en fornemmelse for haveglæde. Jeg har ikke meget erfaring med Pæoner. Gør mig mest i frøformering og stiklingeformering!

  For leden læste jeg et citat fra et Zen digt "selv generalen tog rustningen af for at beundre de smukke pæoner" ... så jeg tror jeg må begive mig ud på pæon eventyr snarligt :O)

  SvarSlet

Dejligt, at du giver dig tid til at skrive en kommentar - tak :-)

ALLE kan skrive en kommentar - har du ikke en af de nævnte konti, vælger du bare "Anonym" eller "Navn" (har du ikke en webadresse, lader du feltet stå tomt).

Husk at tilmelde dig svar via email (nederst), da jeg altid besvarer din kommentar og ofte stiller spørgsmål :-) (dette er kun muligt, hvis du er logget ind på en af de nævnte konti).

Alle gæstebloggere får videresendt din kommentar.

Mange hilsner

Marlene