Hvide drømme....

Når vi nu tilsyneladende (heldigvis) ikke får sne, kan vi jo drømme om hvide stauder og sommerblomster..... (Husk i øvrigt at den sidste giveaway på julebloggen løber af stablen i morgen - der er lodtrækning blandt de faste læsere om gammelt glaspynt). 

Hvid kan være svær at placere sammen med andre farver, men passer selvfølgelig godt med lyserød (dog ikke alle nuancer), blå, lilla, grøn, gul og lysegul. Specielt et hvidt bed med lysegule stauder er smukt - og mon ikke det efterhånden er ret udbredt her i Danmark.

Ageratum altissimum (hvid hjortetrøst - syn. Eupatorium rugosum)

Der er høje og lave og et kæmpe udvalg i hvide stauder. Skovanemonen findes også i flere hvide udgaver. 


Anemone nemorosa 'Alba Plena'

Høstanemonen - Anemone 'Whirlwind'

Skærmblomster - ja tak - dem ser vi gerne i bedene :-)

Den vilde mørkløvede kørvel, Anthriscus sylvestris 'Ravenswing'

Cortia wallichianum - syn. Selinum wallichianum

Meum athamanticum - bjørnerod

Ligusticum scoticum - skotsk lostik


Og vi fortsætter med de drømmeagtige stauder - denne til lidt våd jord. 


Ranunculus aconitifolius 'Flore Pleno'

Og de hvide primula skal da heller ikke glemmes - de er næsten uundværlige i det tidlige forår. Her en fyldt sort. 

Primula 'Dawn Ansell'

Den hvide drejeblomst blomstrer nærmest uafbrudt fra juni og til oktober. 


Physostegia 'Summer Snow'

Og i høj- og sensommeren er det svært at undvære de duftende høstfloks. Herunder en nyere sort, der syner dobbelt. 


Phlox 'Tiara'

Eller den skønne 'Jade' med limegrønne spidser. 


Phlox 'Jade'

Der findes også adskillige hvide silkepæoner - Paeonia lactiflora - og sorten 'Jan van Leeuwen' har i flere år været en af mine favoritter, da den er meget stiv og opret og vælter ikke. Blomsterne har et skønt skær af velour. Pæonen kommer ret sent op om foråret og har snoet blade, når den skyder op af jorden, så sorten er let genkendelig.


Paeonia lactiflora 'Jan van Leeuwen'


Du kan også vælge mellem et væld af hvide storkenæb, Geranium, se her.

Og den duftende hestemynte bliver hurtigt en favorit.


Monarda 'Schneewittchen'

Den klatrende staudelathyrus bliver jeg aldrig træt af, og den er så god i buketter. Den kan placeres på stativ i bedene. Hos os vokser den sammen med humlen, og de begge er med til at ruminddele haven. 

Lathyrus latifolius 'White Pearl'

Ja, jeg kunne blive ved.... Glem ikke de hvide iris, juleroser, sommerblomster og roser, når det hvide bed skal anlægges.

20 kommentarer:

 1. Med de sidste måneders klare nattehimmel og en måne som har lyst haven helt op, er jeg blevet ret lun på det berømte måneskinsbed. Jeg må vist lige bogmærke dette indlæg :-)

  Ha´en god adventsweekend
  Birgitte

  SvarSlet
 2. Dejlige blomster. Jeg købte jo Anemone Whirlwind af dig i sommers og glæder mig til at se den blomstre næste år. Har også den mørke kørvel, den hvide drejeblomst og en hvid floks. Min skovbed skal overvejende være hvide og gule planter, så det kan lyse op om aftenen.
  God weekend:-)
  Gitte

  SvarSlet
 3. Kære Marlene, det hvide er ret fantastisk, det ser man tydeligt i dit indlæg! For en del år siden valgte jeg en hvid rose til mit gamle blommetræ. Den skulle slynge sig op ad stammen og vikle sig ind mellem træets grene for til sidst at lyse op i sommernatten. Valget faldt på flødefarvede`Mme Plantier´. Projektet er ved at være fuldendt, rosen har livskraft, og da den først fik fat, bredte den sig og tog fart.
  Kh Birgitte

  SvarSlet
 4. Oj,oj,oj vad vackert det är med vita blommor!!
  Ha en god jul helg
  Mariana

  SvarSlet
 5. Skønne billeder af skønne planter :)
  Jeg har den lille søde anemone, og jeg er helt fortabt i den... den er bare så skøn :)
  Og så er det en gave - fra hvem ved jeg ikke, går ud fra at det er en fugl. Pludseligt et år var den bare i min have, og det er jeg da superglad for :)

  Ha en go dag...

  SvarSlet
 6. Tusind tak for jeres kommentarer :-)

  Kære,

  Birgitte/Landliggeren, jeg er altså også vild med måneskinsbede og har lavet et i miniformat. Jeg var hooked på det allerede omkring 1997, hvor det kun var mere eller mindre kendt i England, men fik af en eller anden grund aldrig lavet det ;-) Tak, også god adventsweekend til dig ;-)

  Gitte, ja, det er nemlig rigtigt godt at plante hvide stauder i skyggen - det lyser så smukt op. Nogle af mine 'Whirlwind' blomstrer faktisk endnu - utroligt.

  Birgitte, jeg havde egentlig også 'Madame Plantier' i min tidligere have, og ja, den var skøn. Har helt glemt den. Må vist have anskaffet mig den igen. Jeg har valgt den hvidgule 'Aglaia' til mit rosenlysthus i jern.

  Mariana, tak - og i lige måde :-)

  Møllebakkehaven, jeg tror, at den fyldte skovanemone er steril (er dog ikke 100% sikker), så mon ikke den har været i haven, men måske har været gemt af ukrudt eller tykt lag jord eller lignende? :-) (Gætter bare).

  Rigtig god weekend til jer alle.

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 7. De hvide er slet ikke til at stå for eller undvære. Især skærmblomsterne er skønne lette at blande i bedene.
  Et øjeblik glemte jeg alt om december og jul og tankerne tog en afstikker til havedrømmene for den kommende sæson - nej hvor jeg altså glæder mig.
  Kh Helle

  SvarSlet
 8. Hvor er de smukke de hvide blomster, måske skulle det hvide bed udvides.
  Jeg ved ikke hvordan du er røget ud af min blogliste, det er ihvertfald ikke med vilje, så du er fluks kommet på listen igen;0)
  Knus
  Annette

  SvarSlet
 9. Mange fine, som man kunne ønske sig - måske især
  Anemone nemorosa, jeg er meget glad for anmoner af alle slags.

  SvarSlet
 10. Suk ja, jeg tog da også lige en tur til sommerhaven med dit indlæg :-)
  Jeg elsker jo også de hvide blomster, og blander dem med en del farver.
  Nu er jeg ekstra spændt, for jeg købte en Pæon Jan van Leeuwen hér i efteråret. Det var åbenbart et godt valg :-)
  Jeg har også bla. staudelathyrus White Pearl. Den er så smuk. Jeg ville have samlet frø i år, så jeg kunne lave flere. Men den satte overhovedet ingen. Har du været ude for det? Jeg er næste sikker på at jeg har haft frø på den før, men nu er jeg i tvivl. Jeg har selv sået den i sin tid.
  Den Monarda 'Schneewittchen' er helt vidunderlig. Drømme drømme :-)

  SvarSlet
 11. Hu ha ikke godt for mit tastatur med alle de smukke hvide blomster, det var lige før jeg savlede i det :) Der var mange af dem, jeg kunne tænke mig, så jeg blev glad da du viste whirlwind, den har jeg da heldigvis.
  Tror også jeg har en enkelt Anemone Nemerosa, den breder sig ikke særligt villigt, ja nærmest overhovedet ikke.
  Kh
  Lisbeth

  SvarSlet
 12. Det var interessant. Jeg er helt vild med den hvide skovanemone. Den tror jeg ville være fin i vores have.Det var et meget inspirerende indlæg og nu må jeg notere på min ønske-planteliste!

  SvarSlet
 13. Kære,

  Helle, jeg er også totalt forelsket i skærmblomsterne - og så er de så gode som snitblomster også. Jeg glæder mig faktisk også allerede rigtigt meget til den næste sæson, må jeg indrømme.

  Annette, det lyder godt - tak skal du have :-)

  Sussi, jeg er også vild med skøvanemonerne og har en del forskellige. Se evt. indlæg her på bloggen.

  Hanne, ja, det er et godt valg, du har taget med 'Jan van Leeuwen' :-) Jeg må indrømme, at jeg ikke har bemærket, om den hvide staudelathyrus IKKE sætter frø. Synes altid, at der er frøkapsler. Den selvsår sig i hvert fald flittigt.

  Lisbeth, ja, man kan hurtigt blive fristet ;-) Den fyldte anemone breder sig heller ikke så hurtigt som den almindelige enkle. Det går dog forholdsvist stærkt her, så den står nok et godt sted (under et bøgetræ).

  Birgitte, dejligt at høre - tak :-)

  Rigtig god dag.

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 14. Åh forår og sommer, glææææææder mig.....

  kh Anne Mette

  SvarSlet
 15. Lige i øjeblikket stemmer jeg også på hvide blomster fremfor sne :-) Synes det er herligt med en ind til videre mild vinter.
  En skam at den allersmukkeste: Ranunculus aconitifolius 'Flore Pleno' kræver en lidt våd jord. Det får jeg svært ved at klare...

  Hvide høstanemoner er også meget skønne. På et tidspunkt må jeg have et par fif af planteeksperten :-) Jeg har lidt svært ved at få dem til at trives....

  Glædelig Jul.

  Kh Mette

  SvarSlet
 16. Kære,

  Anne Mette, ja, det gør jeg også. Kan næsten ikke vente i år ;-)

  Mette, ja, det er simpelthen vidunderligt, at vi har sådan en mild vinter. Og specielt her til jul når man skal køre langt. Vi skal til Ebeltoft juleaften og igen 2. juledag, og det er ikke så rart at køre, når der er megen sne. Selvom det selvfølgelig er flot til jul.

  Ranunklen har jeg selv flyttet til min sandjord - altså flyttet fra et sted på vores grund, hvor der er ret våd jord, og til et andet sted, hvor der er sandjord, så jeg skal se, hvordan den opfører sig her til næste år.

  De hvide høstanemoner kan også være lidt vanskelige. En god idé er at plante dem en smule dybere - det beskytter dem mod vinteren. Og så er det i øvrigt bedst at plante dem om foråret, men det gør de færreste dog.

  Rigtig glædelig jul til jer begge ;-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 17. Hej Marlene

  Jeg købte også whirlwind og stod da længe og savlede over drejeblomst nede hos dig en regnfuld dag. Den kommer på forårets ønskeliste. Og min mand har lige kigget mig over skulderen og vil have den hvide Monarda. Så....nu køber du rigeligt ind til os alle, ikk?

  Bedste hilsner

  Lene

  SvarSlet
 18. Kære Lene,

  Velkommen på bloggen.... Nu har jeg lige tænkt over, hvem du er, men du er Lene, som jeg har lånt billeder af til et indlæg, ikke? Kigger lige ind på din blog.

  Den hvide monarda kommer først hjem som småplante i juni og er klar i sensommeren.

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 19. Kære Marlene

  Ja, det er mig - og tak for sidst :o)Jeg skal også lige have bedbillederne på min nye blog, for de siger jo meget mere end tusind ord.

  Glæder mig til vi ses igen i foråret.

  Kh Lene

  SvarSlet
 20. Kære Lene,

  selv tak for sidst :-)

  Ja, det er super billeder, der viser rigtigt godt, hvordan et bed kan forandre sig. Der er også stadig mange, der klikker sig ind på indlægget, kan jeg se.

  Dejlig blog, du har lavet - har smidt et par kommentarer derinde :-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet

Dejligt, at du giver dig tid til at skrive en kommentar - tak :-)

ALLE kan skrive en kommentar - har du ikke en af de nævnte konti, vælger du bare "Anonym" eller "Navn" (har du ikke en webadresse, lader du feltet stå tomt).

Husk at tilmelde dig svar via email (nederst), da jeg altid besvarer din kommentar og ofte stiller spørgsmål :-) (dette er kun muligt, hvis du er logget ind på en af de nævnte konti).

Alle gæstebloggere får videresendt din kommentar.

Mange hilsner

Marlene