Overvintring af kæmpeverbena og chokoladeblomst

Jeg har udplantet den lave kæmpeverbena, Verbena bonariensis 'Lollipop' og chokoladeblomst, Cosmos atrosanguineus, i samme bed, og jeg vil i år prøve at overvintre dem udenfor.

Jeg lovede i et tidligere indlæg at vise hvordan. Om det lykkes, må tiden vise.


Jeg har lagt et tykt lag blade mellem planterne og dækket til med de gamle mistbænkevinduer, så bliver det spændende, om de overvintrer. 


I min tidligere have overvintrede almindelig kæmpeverbena (den høje) ofte fint, selvom jeg havde tung lerjord, så mon ikke jeg har en chance???
19 kommentarer:

 1. Hej Marlene,
  Jo, lad os håbe det bedste. Jeg krydser også fingre for mine kæmpeverbena, som jo er klippet ned, plantet i et højbed og dækket med halm og fiberdug.
  Jeg har læst om chokoladeblomst at den godt kan tåle frost, men at den helst skal overvintre i tør jord! Jeg satte min ene plante i en krukke ind i drivhuset for et par måneder siden og har ikke vandet den siden. Håber det lykkes!

  SvarSlet
 2. Det bliver spændende at høre til foråret, om de overlever - det ville være rart, at det lykkes og krydser fingre :-)

  SvarSlet
 3. Jeg skal lige love for at de er puttet til vinter-natning, de bør simpelthen sige Godmorgen med en flot blomstring til sommer :o)

  Desværre ligger jeg ikke lige inde med et par vinduer som vi ikke selv skal bruge i vinter, så jeg vil fortsat håbe på en mild grøn vinter som måske kan lokke verbenaen til at overleve.

  Min chokoladeblomst er blevet i krukken og røget i et viktualierum, så håber jeg på mere held end sidste år, hvor jeg overvintrede dem som dahliaknoldene.

  Det bliver spændende at følge dit projekt til foråret, pøj-pøj med det... :o)

  SvarSlet
 4. jeg krydser både fingre og tæer for at det lykkes. Sidste år mistede jeg 8 Cosmos - de var opbevaret inde. Jeg tog livet af dem ved at vande for meget da jeg skulle have gang i dem i foråret. De rådnede bare :O(

  Så vidt jeg er orienteret er Chokolade Cosmos meget sart over for frost. Får vi en mild vinter går det måske, men jeg ville ikke turde andet end grave dem op og opbevare dem på samme måde som Dahlia!

  SvarSlet
 5. Hej. Jeg tror på, at det vil lykkes også fordi vinteren indtil videre er ret mild. Jeg glæder mig rigtig meget til at se, hvordan disse to planter ser ud til foråret - om de begynder at spire?

  SvarSlet
 6. Hej Marlene
  Jeg opbevarer også mine som dahliaknolde. Det bliver spændende til foråret og høre, om vi alle har held med vores projekter. Så kan vi dele ud af vores erfaringer.
  Kh
  Lisbeth

  SvarSlet
 7. Okey - det lyder spændende :-)
  Jeg var ikke klar over at Kæmpeverbena kan overvintre - det må bestemt afprøves...
  Hvis det mislykkes gør det ikke helt så meget. Jeg har jeg indsamlet at hav af frø, for planen er at jeg skal have rigtig mange i køkkenhaven næste år. Jeg elsker den mindst lige så meget som sommerfuglene......

  SvarSlet
 8. Det ska bli spännande att höra hur du lyckas med detta! Själv övervintrar jag dem i vinterträdgården, men det hade varit jättebra att kunna ha dem ute!
  Hälsningar
  Katarina i Katarinas trädgård

  SvarSlet
 9. Kære Marlene, god plan! Chokolade kosmos som overvintret har været i mine tanker, jeg vil følge dit forsøg.

  Kærlig hilsen Birgitte

  SvarSlet
 10. Jeg er meget spændt på at høre om det lykkes. Jeg har også prøvet at lade en enkelt cosmos stå ude, mens resten er godt gemt frostfrit.

  Hvis Lollipoppen overlever, er jeg spændt på at høre hvor stor den bliver næste år.

  Mange hilsener fra Helga

  SvarSlet
 11. Tusind tak for jeres kommentarer :-)

  Kære,

  Lene, nå ja, kan faktisk godt huske, at du har dem i et højbed, som du nævnte på din blog. Ja, sådan er det med de fleste sarte planter; at de ikke kan tåle vintervæden. Det er netop derfor, jeg har lagt ruder over og ikke kun dækket dem med halm, blade osv. :-)

  Susanne, ja, det bliver lidt spændende. Og tak :-)

  Fru Friis, ja, ikk´? Jeg tror også, at chokoladeblomsten har bedre af at overvintre i jorden/en krukke, end at blive taget op. Jeg har også en plante i en stor krukke, som jeg har sat ind i drivhuset med masser af halm omkring og så sådan en overdækning (en hue nærmest), så nu må vi se, om den overvintrer.

  Mette, jeg kan godt forstå, du vil have den en masse i din køkkenhave. Jeg skal vist også have flere til næste år - også af den almindelige høje.

  Katarina, og det lykkes også hvert år?

  Birgitte, ja, det kunne være sjovt, hvis vi var flere, der forsøgte at overvintre dem på den måde og så se resultatet til næste år.

  Helga, ja, det bliver lidt spændende, om din chokoladecosmos overlever vinteren i det nordjyske.

  Jeg kan faktisk godt huske, du skrev på din blog, at 'Lollipop' bliver almindelig høj året efter, ikke? Og specielt frøplanterne bliver almindeligt høje - men det er der så ikke noget at sige til. Jeg skrev nemlig til leverandøren, da jeg læste dit indlæg, der lovede højt og helligt, at de forblev lave året efter. Ja, ja, vi får se ;-)

  Rigtig god dag til jer alle.

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 12. Det bliver spændende at se, men jeg holder på, at det ikke lykkes for dig at få liv i choko drømmen igen.
  Flotte vinduer, du har fået fat på der !!

  SvarSlet
 13. Er der mon forskel på Chocoladesorter?
  Sidste år glemte jeg fuldstændig min pottede plante i Tehuset, hvor der er samme temperatur inde som ude, men tørt og i læ. Den blev altså overhovedet ikke vandet fra slutningen af november til langt hen på foråret, hvor den lystigt gik i gang igen. Så mon ikke det forholder sig, som du siger Marlene: De fleste planter dør snarere af for meget vand end for lidt eller slet ingen.
  Kæmpeverbenaerne overvintrer også i Tehuset, for jeg tør simpelthen ikke efterlade dem udendørs hverken direkte i sandjorden her eller i krukke - udendørs overvintring er kun lykkedes for mig én gang i løbet af en halv snes år. Det er jo ganske vist ingen ulykke, hvis de går til, som Mette siger; men de 'nursede' kommer altså tidligere i gang og når at blive større end årets frøplanter.
  Nu skal jeg ud at rydde det sidste op i haven -
  haveslangerne ind, de store krukker ligeså og kigge til de hvide løvemund og de gule Nasturtier, som fortsat blomstrer lidt sparsomt på min terrasse - men alligevel!
  Happy November Gardening
  Jytte
  www.danishknitdesign.com

  SvarSlet
 14. Det bliver spændende at høre, om de klarer den. Det afhænger nok meget af hvor hård vinteren bliver.
  Jeg gravede mine chokolade cosmos op, fordi jeg troede, at de havde dannet knolde. Men nej, det bare bare rødder.

  SvarSlet
 15. Kære,

  Frøskuffen, du tror IKKE, at de kommer igen - eller har du skrevet forkert? Nej, vi får se - jeg tænker på at proppe lidt halm ind også. Jeg fik vinduerne lidt for sent på. Bladene var helt tørre, da de blev lagt over, men de blev jo så godt våde af al den regn, vi fik.

  Jytte, nej, jeg mener ikke, der er flere sorter af chokolade cosmos. Ja, det er nemlig det, der ofte sker om vinteren - at planterne, der går i hi, bliver overvandet, og så rådner de altså. Så dejligt at høre, at din kom igen.

  Ja, jeg kan godt forestille mig, at det er lækre udplantningsklare kæmpeverbena, du har om foråret, når du overvintrer dem på den måde :-)

  Hvor skønt, at du stadig har blomstrende sommerblomster :-) Jeg har også løvemund, men blomsterkarsen er for længst gået til. Vi havde frost et par dage her på Fyn - for lang tid siden - og da klaskede de sammen med det samme.

  Gitte, øv med dine chokolade cosmos, men.... vi har godt nok også haft nogle hårde vintre.

  Rigtig dejlig dag til jer alle :-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 16. Kære Marlene.
  Jeg tror måske der er forskel på chokolade cosmos, for jeg har haft 2 forskellige - altså løvmæssigt. Jeg har i år gemt 8 knolde i garagen - nogle fine nogle som det ikke tidligere er lykkedes mig at frembringe - de har mere været som Gitte beskriver - nogle rødder.
  Håber de overlever - det er en skøn blomt både i krukke og bed!
  Hilsen Helle

  SvarSlet
 17. Kære Helle,

  nu når du siger det, så har jeg også set to med forskelligt løv - et mere fliget end det andet. Men ellers er det arten, Cosmos atrosanguineus, der bliver tilbudt hos diverse leverandører.

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 18. Lykkedes det egentlig, Malene? Har selv tænkt mig at gøre dig kunsten efter, nemlig.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Marianne,

   jeg har faktisk også tænkt på flere gange, at jeg skulle have fulgt op på dette.

   Men nej, ingen af dem overvintrede. Er det ikke bare underligt? Det synes jeg faktisk selv, at det var, hvis jeg skal være helt ærlig. Det burde være de optimale betingelser.

   Kh. Marlene

   Slet

Dejligt, at du giver dig tid til at skrive en kommentar - tak :-)

ALLE kan skrive en kommentar - har du ikke en af de nævnte konti, vælger du bare "Anonym" eller "Navn" (har du ikke en webadresse, lader du feltet stå tomt).

Husk at tilmelde dig svar via email (nederst), da jeg altid besvarer din kommentar og ofte stiller spørgsmål :-) (dette er kun muligt, hvis du er logget ind på en af de nævnte konti).

Alle gæstebloggere får videresendt din kommentar.

Mange hilsner

Marlene