Nye stauder 2012

Hvert år får vi mange nyheder hjem til Staudefeen - både helt nye på markedet, men også nye stauder hos Staudefeen.

Nogle af de bedste nyheder er i år disse - efter min mening (viser kun nyheder, der er klar her i foråret - vi får også mange nye sorter af Echinacea hjem. De er klar i sensommeren):

Den fyldte ridderspore 'Crystal Delight' er jeg lidt spændt på. Nogle enkelte ridderspore-hybrider kan være lidt tricky at få i gang i potterne (når de bliver pottet som barrodsplanter) - de må hverken vandes for meget, ej heller udtørre (ja, det siger jo sig selv), for så rådner de - eller simpelthen forsvinder fra jordens overflade. Jeg håber ikke, denne sort opfører sig på den måde. Vi får se - men smuk er den unægteligt.


Foto udlånt af leverandør

En ny storkenæb, som jeg glæder mig meget til at få i haven, er 'Lilac Ice'. Den har en skøn grålilla farve, som jeg ikke før har set hos geranier. Den skulle efter beskrivelsen være en ny 'Rozanne', men jeg er dog blevet fortalt af en Geranium samler fra Belgien, at 'Lilac Ice' er knap så vital som denne.


Foto: Geert Lambrecht

Jeg har i år taget en ny Geranium x oxonianum hjem - du ved, den slags storkenæb, der blomstrer uafbrudt fra juni til oktober (nogle gange med en lille pause i juli). Blomsterne er sartrosa - og løvet er brunplettet. 


Geranium x oxonianum 'Maurice Moka' - foto udlånt af leverandør


Jeg bliver jævnligt spurgt, hvorfor jeg ikke mere har så mange dagliljer, Hemerocallis, i sortimentet. Det skyldes, at de ikke (mere) sælger så godt - jo enkelte sorter gør - men også, at der findes så mange forkerte i handlen, så man skal virkelig være obs på at få de rigtige sorter. 

Jeg kunne dog slet ikke stå for nedenstående - 'Little Anna Rose' hedder den. 

Foto udlånt af leverandør

Cremegule og helt mørke toner holder jeg meget af......


Solidiaster 'Lemone' - gyldenrisasters

Solidago 'Citronella' - gyldenris


Aster nova-angliae ' Marina Wolkonsky'

Centaurea montana 'Black Sprite' (bjergknopurt) - foto udlånt af leverandør

Se mere på hjemmesiden - der mangler desværre billeder til flere af nyhederne (har du et, vil jeg meget gerne låne det. Jeg linker så til din blog/hjemmeside), men jeg har lagt link ind til billeder på en del af nyhederne. (Og i den forbindelse; nej, man må ikke bare låne billeder fra nettet - mange spørger, hvorfor jeg ikke bare gør det - ved godt, at der er nogle planteskoler, der ofte "låner" billeder fra nettet, men det er altså forbudt ;-) ).

20/2: OBS! En af vores leverandører har glemt at påføre en del stauder til vores ordre, så det nu er umuligt at få fat i dem!!! Det vil sige, at vi ikke får Geranium x oxo. 'Katherine Adele', Solidago 'Citronella' (prøver dog at finde den andetsteds) og Solidaster 'Lemore' (denne får vi dog i sensommeren) hjem :-///
24 kommentarer:

 1. Sikke en smuk ridderspore!! Er spændt på at følge den - mon de kan trives i en balje/krukke?

  SvarSlet
 2. Kan du da ikke se at der står Fru Friis henover den mørke bjergknopurt...!? En den mon lige så standhaftig som den almindelig blå?

  SvarSlet
 3. Kære Marlene
  Jeg er jo også rigtig spændt på `Maurice moka`som jeg jo har bestilt hos dig forleden dag :-)
  Men den der Yndige daglilje er da et fund! så hvis det ikke var fordi jeg allerede havde bestilt dagliljer, ja så skulle det være `Littel anne rose`:-D
  K.Gro

  SvarSlet
 4. Altså Fru Friis, mit navn står da også henover den bjergknopurt, men også riddersporen :o)) Men mon ikke Marlene har købt så rigeligt ind? Det jeg så ikke lige forstår er hvorfor jeg ikke har købt dem endnu? Nå, men det må så komme på min tredje ordre til Marlene - hun siger hun godt kan hitte rede i mine små klatordrer :o))så jeg kan hente det hele samlet. Jeg er bortset fra det helt vild med dagliljer og køber nye hvert år. Som i flere til samlingen. Så jeg forstår ikke der ikke er salg i dem. De er da noget så nemme.

  SvarSlet
 5. Bjergknopurten ladgde jeg beslag på for en uges tid siden, da den var i en collage, så vi må håbe at Marlene har nogen tilbage til jer andre ;-)
  Dagliljen kan jeg også godt bruge :-)

  Hilsen Ina

  SvarSlet
 6. Fina nyheter!
  Tack för tipset om ljusgula perenner!
  Skickar du växter till Sverige också?
  Hälsningar
  Mariana

  SvarSlet
 7. Jeg må jo simpelthen i gang med at lave flere staudebede!! Det går virkelig ikke det her. Der er så mange skønne stauder og det bliver mere og mere umuligt at vælge og finde plads!

  Bedste hilsner fra Mette

  SvarSlet
 8. Kære Marlene. Kan jeg måske bestille en lille dagliljer-for-dummies forklaring? Der er noget der ikke hænger sammen i mit hoved!! Jeg købte knolde som jeg har lagt i efteråret. Nu læser jeg om knolde der skal lægges i foråret og her på bloggen viser du liljerne som stauder (de ender formodentlig også i en knold).Er det forskellige typer eller....???
  Forvirrede hilsner fra fruen med frøerne :o)

  SvarSlet
 9. Tusind tak for jeres kommentarer :-)

  Mette, ja, den kan godt trives i krukke, men den bliver jo høj, så måske vil den være svær at holde styr på.

  Nå ja, Gro, tænkte nok, det var dig ;-)

  Lavendelfryd, bestil bare - jeg skal nok holde styr på dem ;-)

  Mariana, ja jeg sender til Sverige (mange pakker faktisk) :-)

  Fru Friis, dagliljen er en staude, der godt nok danner sådan nogle små aflange knoldlignende rødder, men den er ikke en knold ;-) Tænker du mon på almindelige liljer (løg)?

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 10. Hej Marlene
  Dejligt at se, at du respekterer ophavsrettighederne på nettet.
  Det er så surt, at se ens foto på en 'kollega's hjemmeside.
  Nu må jeg også samle mig sammen og få bestilt hos dig. Kan se Lisbeth har fået nogle eventyrlige helleborus. Har minimal forstand på stauder, så jeg holder mig til dem, jeg har held med.
  Ha' en god aften
  Anne Marie

  SvarSlet
 11. Noj den knopurt!! Og Dagliljen er altså "nuser".

  Hjerteligst

  SvarSlet
 12. Det er nogle meget interessante stauder. Smukke og anderledes på den gode måde! Spændende med den mørke bjergknopurt : - )

  Kh Birgitte

  SvarSlet
 13. Hej Marlene.

  Skønne nyheder du får hjem.
  Ved du hvad forskellen er på din nye knopurt og så den der har gået under navnet Jordy? Den er også næsten sort og jeg har haft den i nogle år. Nu ser Jordy så pludselig anderledes ud. Spøjst, ikke.

  SvarSlet
 14. ......suk nu starter fristelsernes tid for alvor med dine perlerækker af lækkerier ;0)

  Knus Dorthe

  SvarSlet
 15. Tusind tak for jeres kommentarer - dejligt, at I gider skrive :-)

  Anne Marie, ja, det går jeg faktisk højt op i - sikkert fordi jeg selv har købt billeder i udlandet til 300-700 kr. pr. stk., så kan man altså godt blive lidt mopset, når andre (enkelte) planteskoler snupper billederne fra nettet :-/ Billeder er jo i dag en vare som alt andet.

  Du skal være velkommen (med en bestilling) ;-) Ved ikke, om du skal på nogle plantemarkeder i år? Så kunne vi måske bytte.

  Idehaven (Helga), jeg har aldrig haft Jordy, og Black Sprite er ny, så kender ingen af dem, men det med Jordy har Stovby Stauder også næsten lige skrevet - at den ser anderledes ud efter et par år. Det lyder da godt nok underligt.

  Rigtig god weekend til jer alle :-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 16. Uha, der var da lige nogle fristelser der :-)

  Ha´en god dag
  Birgitte

  SvarSlet
 17. Hvor er de billeder dog dejlige!! Og hvor er jeg glad for at det næste staudebed er anlagt, men ikke plantet til endnu. Glæder mig til vejret bliver til have vejr!

  SvarSlet
 18. Ja, håber, I bliver fristet ;-) Der er jo mange flere nyheder på hjemmesiden.

  Rigtig god weekend.

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 19. Hej Marlene. Håber i bliver fristet....jo tak...det er lige før april lønnen bare skal sendes direkte til dig og udbetales i planter. Det er ikke pænt at friste plantomanerne. Du ved jo godt vi ikke kan styre det.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hæ, hæ, I kommer bare herud og køber, hvis I har lyst ;-)) Måske jeg skulle lave en opsparingskonto hos Staudefeen for de kunder, der ikke kan styre sig ;-)

   God weekend.

   Kh. Marlene

   Slet
 20. Sikke mange spændende planter. Og interessante.

  SvarSlet
 21. Ja, 'Crystal Delight' er jeg vild med(som du ved) - Håber bare så meget den opfører sig pænt, når nu jeg er vild med den ;-)

  Jeg har iøvrigt bestilt frø af bla. Delphinium hybridum Green Twist og Delphinium hybridum New Zealand Doubles Mixed. Spændende hvad de kan!

  SvarSlet
 22. Det var da slet ikke nogen dårlig ide med sådan en opsparingskonto :O)Hvordan melder vi os til den?

  SvarSlet
 23. Kære,

  Flora, Green Twist er så fin - og spirer villigt fra frø. Jeg havde den i sortimentet sidste år.

  Lavendelfryd, hæ, hæ - det må vi lige finde ud af ;-)

  Fortsat god weekend til jer alle.

  Kh. Marlene

  SvarSlet

Dejligt, at du giver dig tid til at skrive en kommentar - tak :-)

ALLE kan skrive en kommentar - har du ikke en af de nævnte konti, vælger du bare "Anonym" eller "Navn" (har du ikke en webadresse, lader du feltet stå tomt).

Husk at tilmelde dig svar via email (nederst), da jeg altid besvarer din kommentar og ofte stiller spørgsmål :-) (dette er kun muligt, hvis du er logget ind på en af de nævnte konti).

Alle gæstebloggere får videresendt din kommentar.

Mange hilsner

Marlene